Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszesz o wentylacji, jak klient chcący kupić samochód, ale koniecznie bez klimatyzacji, bo jechał kilka razy klimatyzowaną taksówką i twierdzi, że klimatyzacja w samochodzie to zło, bo czuł grzyba i drapało go w gardle.

Piszesz rzeczy o których pojęcia nie masz ( wymiana centrali po 10 latach).

Otóż każdą centralę można otworzyć, wyciągnąć wymiennik, umyć, czy opłukać go w czystej wodzie, wyczyścić wentylatory.

Tyle, że po trzech latach pracy reku jakoś nie widzę, by cokolwiek się na nim zbierało.

Filtry (nawet G4) robią swoje.

O hałasie już tu pisano. Nie porównuj instalacji na kanałach sztywnych, na wielkiej hałaśliwej jednostce centralnej do instalacji domowych. Ona jest niesłyszalna kompletnie w tym zakresie wydajności, w jakim powinna na co dzień pracować.

Przy grawitacyjnej masz wentylację, która jakiś okres działa aż za dobrze, a jakiś okres nie działa wcale. JAkiś okres w roku powietrze zamiast opuszczać Twój dom przez komin właśnie przez niego tam wpływa. Brudnym kanałem bez filtra.

Wniosek bardzo trafny za mało wilgoci.

I wszystko w temacie.

Wentylacja działa bardzo dobrze, ponieważ dostarcza tyle powietrza ile potrzeba. To nie wentylacja jest problemem!

Czy uważasz, że jakbyś miał grawitacyjną i dostarczył identyczną pożądaną ilość świeżego powietrza, to wilgotność miałbyś inną?

Pokazujesz,ze nie masz zielonego pojęcia o WM z reku jedynie ze słyszenia.

Wymiana filtrów to 5 minut ani nie. Jaki tam jest bród i syf i z czego ?

Wentylacja jest KOMPLETNIE nie slyszalna i to bez tłumików,wystarczy że została zrobiona z głową.

Nie masz pojęcia co to znaczy nawiew 50m3/h w pomieszczeniu jeśli chodzi o "slyszalnosc" i odczucie.

Dlatego twierdzę w dalszym ciągu,że opowiadasz bzdury,już totalne.

Jak nie masz kanałów nawiewnych to nie masz szyb w oknach w takim wypadku czy dom durszlak ?

Kolego Arturo72 odnoszę wrażenie że uważasz że krytykuję twoją WM. Ten dział jest na temat doświadczeń i rad osób które już zbudowały. Ja jestem zadowolony że nie zrobiłem WM u siebie i piszę czemu i porównuję z WM jaką mam w robocie.

Stałem kiedyś przed wyborem czy instalować WM. Mam cały czas przewidziane w razie czego miejsce na kanały na centralę. Nie będę tego instalować, z mojego punktu widzenia to jeszcze jeden zbędny "mebel" który tak naprawdę niewiele wnosi a wymaga stałej obsługi. Miało by to sens ale wtedy cena byłaby b.wysoka.

Dobrze napisane "jak została zrobiona z głową". Hałas z wentylacji to nie tylko szum z kratek wentylacyjnych. Przy 50m3/h to bardzo mało i raczej nie jest mozliwe powstanie szumu na kratce, ale jest jeszcze hałas od silników i wentylatorów. Zależy gdzie jest ta centrala zamontowana taki jest od niej hałas - przenosi się przez kanały i bezpośrednio do pomieszczenia. 25dB to naprawdę bardzo mało szczególnie w nocy. No ale do hałasu można się przyzwyczaić. Podobno po jakimś czasie jak hałas zniknie to zaczyna go brakować ;-)

Wymiana filtrów może być szybka zależy jaki jest dostęp do centrali. Jak jest gdzieś np.w kącie na strychu gdzie jest ciasno i słaby dostęp to nie jest 5 minut.

Nie twierdze że tak masz ale piszę po to bo tak naprawdę są bardzo ważne rzeczy.

Myślę że inni właśnie tego oczekują nie jak wszystko jest pięknie i cudownie tylko co zostało spartolone i jak tego uniknąć i czy warto w WM wchodzić. Ja uważam że nie.

I jeszcze jedno NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM

Nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną :p

Na twoim miejscu zrzekłbym się tego tytułu, przynosisz wstyd innym.

Grawitacyjną wolno wspomagać wentylatorami wywiewnymi. Obecnie to powszechne rozwiązanie.

I wszystko w temacie.

Wentylacja działa bardzo dobrze, ponieważ dostarcza tyle powietrza ile potrzeba. To nie wentylacja jest problemem!

Czy uważasz, że jakbyś miał grawitacyjną i dostarczył identyczną pożądaną ilość świeżego powietrza, to wilgotność miałbyś inną?

To nie o to chodzi. Rzecz w tym że skoro bez tego "mebla WM" jest ok. to po co ten mebel instalować.

W moim przekonaniu bilans jest taki że większy jest z WM kłopot niż pożytek. Ale to mój bilans i piszę własne i opisuję własne doświadczenia.

Gość Arturo72
Kolego Arturo72 odnoszę wrażenie że uważasz że krytykuję twoją WM. Ten dział jest na temat doświadczeń i rad osób które już zbudowały. Ja jestem zadowolony że nie zrobiłem WM u siebie i piszę czemu i porównuję z WM jaką mam w robocie.

Stałem kiedyś przed wyborem czy instalować WM. Mam cały czas przewidziane w razie czego miejsce na kanały na centralę. Nie będę tego instalować, z mojego punktu widzenia to jeszcze jeden zbędny "mebel" który tak naprawdę niewiele wnosi a wymaga stałej obsługi. Miało by to sens ale wtedy cena byłaby b.wysoka.

Dobrze napisane "jak została zrobiona z głową". Hałas z wentylacji to nie tylko szum z kratek wentylacyjnych. Przy 50m3/h to bardzo mało i raczej nie jest mozliwe powstanie szumu na kratce, ale jest jeszcze hałas od silników i wentylatorów. Zależy gdzie jest ta centrala zamontowana taki jest od niej hałas - przenosi się przez kanały i bezpośrednio do pomieszczenia. 25dB to naprawdę bardzo mało szczególnie w nocy. No ale do hałasu można się przyzwyczaić. Podobno po jakimś czasie jak hałas zniknie to zaczyna go brakować ;-)

Wymiana filtrów może być szybka zależy jaki jest dostęp do centrali. Jak jest gdzieś np.w kącie na strychu gdzie jest ciasno i słaby dostęp to nie jest 5 minut.

Nie twierdze że tak masz ale piszę po to bo tak naprawdę są bardzo ważne rzeczy.

Myślę że inni właśnie tego oczekują nie jak wszystko jest pięknie i cudownie tylko co zostało spartolone i jak tego uniknąć i czy warto w WM wchodzić. Ja uważam że nie.

To złe odnosisz wrażenie,krytykujesz coś o czym nie masz bladego pojęcia i to Ci wytykam.

A bladego pojęcia nie masz bo nie masz porównania WM w domu do WG w domu.

WSZYSCY posiadający obecnie WM w domu mają porównanie z WG w domu czy w mieszkaniu i WSZYSCY piszą Ci,że to sa dwie nieporowywalne wentylacje pod względem komfortu życia.

Wentyle na 50% wydajności(150m3/h) sa ledwo słyszalne i bezpośrednio za ściana na której wisi reku jest cisza,ZADEN odgłos reku nie przenosi się kanalami do pomieszczeń.

Po raz któryś piszę Ci żebyś jednak abdykowal bo piszesz takie bzdury że głowa mała opierając się na przemysłowej wentylacji na stalowych rurach i zaslyszanych od kogoś info a nie na domowej,realnej wentylacji.

Edytowane przez Arturo72

To nie o to chodzi. Rzecz w tym że skoro bez tego "mebla WM" jest ok. to po co ten mebel instalować.

No faktycznie nie rozumiem o co ci chodzi. Mówisz że bez wentylacji mechanicznej jest ok, bo wilgotność na właściwym poziomie. Ale jakbyś miał wentylacje mechaniczną i dostarczał tyle powietrza ile trzeba, to nagle wilgotność by spadła. To znaczy, że twoja wentylacja grawitacyjna pracuje dobrze czy źle? No zastanów się przez chwilę.

Ale wszystko, czo napisałeś sprowadza się do jednego - instalację trzeba wykonać dobrze i z "głową".

I to nieważne, czy w domu, czy w budynku użyteczności publicznej.

W pracy masz spartoloną instalację, więc nie sądź na jej przykładzie, że wszystkie tak działają.

Ja miałem porównanie - dwa nowe domy, z odmiennymi systemami wentylacji, jednoznacznie potrafię odpowiedzieć na pytanie w którym mieszkało mi się bardziej komfortowo.

To mało widziałeś. Oczywiście przy okazji wkleję. Nie ma tu wcale mowy o DGP

No chyba faktycznie mało.

Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia wszystkich moich anemostatów nawiewnych po siedmiu latach. Za tydzień zaczynam malowanie wewnątrz, więc będzie to idealny okres między jednym malowaniem a drugim. No chyba że ty malujesz w domu raz na trzydzieści lat, wtedy nie mam pytań.

Ale wszystko, czo napisałeś sprowadza się do jednego - instalację trzeba wykonać dobrze i z "głową".

I to nieważne, czy w domu, czy w budynku użyteczności publicznej.

W pracy masz spartoloną instalację, więc nie sądź na jej przykładzie, że wszystkie tak działają.

Ja miałem porównanie - dwa nowe domy, z odmiennymi systemami wentylacji, jednoznacznie potrafię odpowiedzieć na pytanie w którym mieszkało mi się bardziej komfortowo.

Nie wiem czy jest spartolona wentylacja w robocie czy nie. Wszystko jak jest nowe to jest fajne. Co to znaczy dla ciebie komfort i w czym ta porównawcza wentylacja grawitacyjna nie sprawdzała się ? I może dojdziemy do tego jakie są zalety i jakie wady grawitacyjnej a jakie zalety i wady WM. Jak na razie to wychodzi na to że WM ma wyłacznie same zalety bez wad. Jak już to napiszemy to każdy sobie sam oceni co jest dla niego ważniejsze a co mniej.

Po 14 latach mieszkania zdecydowanie podtrzymuję wszystkie moje wcześniejsze stwierdzenia że wentylacja mechaniczna w domu jednorodzinnym to tylko kłopot i koszty. Klima tak samo. Zdecydowanie polecam markizy z napędem elektrycznym, żadne tam rolety. Przyznam się jednak bez bicia że mam klimatyzator w jednym pokoju ok. 10m2, ale to wynika tylko z tego że w tym pokoju cały dzień chodzi serwer i sporo grzeje. W normalnych warunkach klima byłaby zbędna. W najgorsze upały jakie były ostatnimi laty ok. 32 ...33 st. dzięki b. prostym środkom nigdy nie miałem w domu więcej jak 25 st. Czyli zamknięte okna w dzień jak jest upał i opuszczanie markiz na dzień.

pozdrawiam. Podobnie straty na ogrzewanie zimą. Czy jest wentylacja czy nie (były próby z zamykaniem kratek wentylacyjnych) nie da się stwierdzić istotnego wzrostu kosztów ogrzewania. Te całe rekuperatory, to kasa w błoto - kupa czyszczenia kupa kasy na instalację a pożytek tylko w aspekcie psychologicznym.

Pozdrawiam

Ja mam WG ale napiszę coś na podstawie relacji osoby mającej WM z reku. Mój bardzo dobry znajomy 6 lat temu robił remont generalny starego domu i zrobił WM z rekuperatorem. Teraz buduje nowy dom i stwierdził, że nigdy więcej WM ani reku. Coś w tym jest. Pragnę nadmienić, że użył on materiałów z dobrej półki a montaż zrobiła profesjonalna firma. Pewnie ktoś napisze, iż firma firmie nie równa, może i tak ale drugi raz nie chce on znać WM. Pozdrawiam.