inwestor 03.10.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 No faktycznie nie rozumiem o co ci chodzi. Mówisz że bez wentylacji mechanicznej jest ok, bo wilgotność na właściwym poziomie. Ale jakbyś miał wentylacje mechaniczną i dostarczał tyle powietrza ile trzeba, to nagle wilgotność by spadła. To znaczy, że twoja wentylacja grawitacyjna pracuje dobrze czy źle? No zastanów się przez chwilę. To znaczy tyle że nie ma żadnego znaczenia jaką wentylacją zapewniasz wymianę powietrza WM czy WG. A skoro niema znaczenia to po co przepłacać i mieć dodatkowe obowiązki z obsługą. Taka jest idea mojej wypowiedzi jak to mówią skórka za wyprawkę i tyle, przynajmniej tak jest dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 To znaczy tyle że nie ma żadnego znaczenia jaką wentylacją zapewniasz wymianę powietrza WM czy WG. A skoro niema znaczenia to po co przepłacać i mieć dodatkowe obowiązki z obsługą. Taka jest idea mojej wypowiedzi jak to mówią skórka za wyprawkę i tyle, przynajmniej tak jest dla mnie . W jaki sposób regulujesz wymianę powietrza u Ciebie w domu w każdym pomieszczeniu ? Jaką temperaturę u Ciebie ma nawiew powietrza w pomieszczeniach przy temperaturach ujemnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 To znaczy tyle że nie ma żadnego znaczenia jaką wentylacją zapewniasz wymianę powietrza WM czy WG. A skoro niema znaczenia to po co przepłacać i mieć dodatkowe obowiązki z obsługą. Taka jest idea mojej wypowiedzi jak to mówią skórka za wyprawkę i tyle, przynajmniej tak jest dla mnie . No jak to nie ma? Przecież sam napisałeś! Powiem tak mam reku w robocie. Zimą koszmar wilgotność przy nawet niewielkich mrozach to poniżej 25%. Nos suchy zatkany + kaszel. W przypadku grawitacji nie schodzimy poniżej ok. 35%. Przy tej samej wymianie masz inne wilgotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Mi w WM podobają się bardzo te filtry, choćby G4. Po 3 miesiącach naprawdę wyglądają kiepsko. Mam gdzieś w dzienniku fotki. Gdyby nie filtry wszystko to miałbym w domu. Nie tylko w domu ale i w kanałach. To czego ci filtry nie wychwycą częściowo zostaje w kanałach. A twoje filtry to tylko wstępne. Do tego jak są małe wydajności wentylacji te np. 50m3/h na kratkę to są małe prędkości w kanałach. A jak są małe prędkości to tak jak komora kurzowa zanim wyjdzie powietrze to pył się osadzi. Za jakiś czas jak jesteś czego ci nie życzę alergikiem to po deszczu poczujesz na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 No jak to nie ma? Przecież sam napisałeś! Przy tej samej wymianie masz inne wilgotności? Gdzie tak napisałem że przy tej samej wymianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 W jaki sposób regulujesz wymianę powietrza u Ciebie w domu w każdym pomieszczeniu ? Jaką temperaturę u Ciebie ma nawiew powietrza w pomieszczeniach przy temperaturach ujemnych ? Taka jak w pokoju ok 23st. podgrzewa się od grzejnika przy oknie. Regulacja przy pomocy nawiewnika, lub wielkości rozszczelnienia samo się reguluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.10.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Taka jak w pokoju ok 23st. podgrzewa się od grzejnika przy oknie. Regulacja przy pomocy nawiewnika, lub wielkości rozszczelnienia samo się reguluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Gdzie tak napisałem że przy tej samej wymianie ? No to zrozum, że skoro przy WM i prawidłowej wymianie wilgotność spada niżej niż przy WG, to która wentylacja źle działa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 No to zrozum, że skoro przy WM i prawidłowej wymianie wilgotność spada niżej niż przy WG, to która wentylacja źle działa??? Nie bardzo wiem czego tu nie rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Ja mam WG ale napiszę coś na podstawie relacji osoby mającej WM z reku. Mój bardzo dobry znajomy 6 lat temu robił remont generalny starego domu i zrobił WM z rekuperatorem. Teraz buduje nowy dom i stwierdził, że nigdy więcej WM ani reku. Coś w tym jest. Pragnę nadmienić, że użył on materiałów z dobrej półki a montaż zrobiła profesjonalna firma. Pewnie ktoś napisze, iż firma firmie nie równa, może i tak ale drugi raz nie chce on znać WM. Pozdrawiam. Zawsze zdaży się niezadowolony klient. A może napiszesz nam dlaczego i z czego był konkretnie niezadowolony ? Dwoje moich znajomych, którzy dość często u nas bywają tez wybrało WM. Rozpoczynają budowę za dwa tygodnie. I to nie gazety, nie firmy, nie instalatorzy im tą WM wcisnęły, tylko ich wrażenie po przebywanie w domu z WM Edytowane 3 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) To znaczy tyle że nie ma żadnego znaczenia jaką wentylacją zapewniasz wymianę powietrza WM czy WG. A skoro niema znaczenia to po co przepłacać i mieć dodatkowe obowiązki z obsługą. Taka jest idea mojej wypowiedzi jak to mówią skórka za wyprawkę i tyle, przynajmniej tak jest dla mnie . No to się mylisz... Przytoczę swój post z innego wątku: Ktoś, kto twierdzi, że WM nie jest lepsza od grawitacyjnej po prostu nigdy nie mieszkał (śmiem twierdzić, że nie przebywał) w domu z taką wentylacją. Tuż przed i w trakcie budowy mieszkałem w dużym (190m2), nowym domu z poddaszem użytkowym. Sypialnia, łazienka na poddaszu. Dom większy, ale komfort użytkowania juz nie bardzo: - Po trzech prysznicach po rząd - lustro zaparowane, po ścianach spływa woda. Teraz (mam łazienkę wielkości 1/2 tamtej) żadnej wilgoci, kondensującej pary. Kilka minut po prysznicach o kąpieli świadczą tylko mokre ślady stóp na podłodze (jeśłi ktoś nie zetrze) - W sypialni (dwie śpiące osoby) nad ranem, mimo wieczornego wietrzenia nieprzyjemny zaduch. Mimo, iż sypialnia 25m2, jakieś 60m3 kubatury. Teraz w sypialni o kubaturze 35m3 nad ranem powietrze dokładnie takie jak wieczorne. Jak po wietrzeniu. Rano wstajemy bardziej wypoczęci, niż w poprzednim domu. - Zapachy. Mimo iż w poprzednim domu parter i połączona kuchnia to było jakieś 250m3 po wejściu w nos rzucał się zapach pzostałości po gotowanym obiadu, czegoś psującego się koszu na śmieci, a w wiatrołapie mokrych kurtek, czy butów (w jesień) Teraz wchodzę do domu i tego nie czuję, chyba, że akurat TRWA gotowanie. Moja matka jest wyczulona na zwierzęce zapachu - pies, kot, chomik itp. Wchodzi do nas do domu, i pyta, jakiego środka maskującego zapach używamy, że nie czuć psa. -Lato. W poprzednim domu, w ttrakcie upałów dwie możliwości - nie otwierać okien i nie mieć wentylacji (bo grawitacja nie działa przy 30C na zewnątrz), czy otworzyć je i przegrzewać dom. Przy WM powietrze wpadające do pomieszczeń ma temperaturę niewiele wyższą od wewnętrznej, a okna można otworzyć dopiero wtedy, kiedy na zewnątrz zrobi się chłodniej. - Ogólnie pojęty komfort i oszczędności, wynikające z tego, że powietrze wpadające zimą do domu ma 18-19C. W poprzednim domu nawiewniki były m.in w oknach nad kanapą. Przy -14C wrażenie niezapomniane Minusem jest cena. Ktoś może stwierdzić, zę powyższe niedogodności przeżyje, a te kilka tysięcy zł wyda na co innego..... Tylko nie ma sensu latać po forum i twierdzić, że nie ma różnic.... Edytowane 3 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Rozumiem że jak wchodzisz do jakiegoś pomieszczenia od razu czujesz że jest np. 0,5 wymiany a w innym 0,55 w jeszcze w innym 0,3. No i oczywiście czujesz dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Chętnie bym poznał ich argumenty. Z Twojego opisu widać, że ich argumenty wynikałyby z doświadczenia. Odnośnie kolegi Inwestora, to jest to jednak gadanie teoretyczne. Kolega WM nie ma i nie miał. Wiec nie ma o czym rozmawiać. Firma to nie dom. Interesują mnie tylko i wyłącznie opinie praktyków. Ja mam WG ale napiszę coś na podstawie relacji osoby mającej WM z reku. Mój bardzo dobry znajomy 6 lat temu robił remont generalny starego domu i zrobił WM z rekuperatorem. Teraz buduje nowy dom i stwierdził, że nigdy więcej WM ani reku. Coś w tym jest. Pragnę nadmienić, że użył on materiałów z dobrej półki a montaż zrobiła profesjonalna firma. Pewnie ktoś napisze, iż firma firmie nie równa, może i tak ale drugi raz nie chce on znać WM. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Nie rozumiesz. Skąd niby wywnioskowałeś, że zajmuję się WM ? Już jeden mi wmawiał, że jestem producentem osprzętu do podłogówki, a teraz to. Czekam jeszcze, aż ktoś mi zarzuci, że jestem instalatorem Immergas, bo polecam te kotły Sam napisałeś że zawsze może trafić sie niezadowolony o czyich więc klientach napisałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Sam napisałeś że zawsze może trafić sie niezadowolony o czyich więc klientach napisałeś ? O klientach zakupujących usługę montażu jakiejkolwiej instalacji Nie ośmieszaj się. Na tym forum pytałem jaki reku kupić, zamieszczałem tu pod ocenę fachowców własnoręcznie wykonany projekt wentylacji, a Ty z czymś takim wyjeżdżasz... Może jeszcze silikaty sprzedaję, bo je aktywnie promuję ? Edytowane 3 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Nie bardzo wiem czego tu nie rozumiesz ? Nie rozumiem tego, że masz pretensje do WM, za to ze... działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 O klientach zakupujących usługę montaży wentylacji. No to żeś odpowiedział dokładnie na pytanie pytanie o czyich klientach mowa ? a odpowiedź na temat tego co kupują ? dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Przypominam, ze temat działu to: Doświadczenia i rady, tych którzy już zbudowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.10.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Nie rozumiem tego, że masz pretensje do WM, za to ze... działa prawidłowo. Gdzie tu widzisz pretensje ? piszę jak jest czy może tobie psuję rynek ? Jeśli tak to sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) No to żeś odpowiedział dokładnie na pytanie pytanie o czyich klientach mowa ? a odpowiedź na temat tego co kupują ? dobre Chłopie, Ty się naprawdę kompromitujesz Zbudowałem dom z WM, wcześniej mieszkałem w domu w WG, opisałem swoje doświadczenia. A Ty insynuujesz, że jestem sprzedawcą.... Edytowane 3 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts