inwestor 04.10.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Bzdura,kolejna i to totalna. W jakim celu i do czego służy wentylacja ? Arturo nie pogrążaj się takimi elementarnymi pytaniami. Czemu mnie się pytasz przecież jestem trolem, bez doświadczenia ?. Przeczytaj sobie w instrukcji sterownika do czego służą programy czasowe może jest tam akurat napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Liwko zanim dalej będziesz się pogrążał w kompromitacji, to zadzwoń do jakiejś firmy do fachowców od czyszczenia kanałów wentylacyjnych jest mnóstwo firma co się tym zajmują wszystko Ci wyjaśnią i zrozumiesz. W samochodzie taż czyści sie kanały i wyobraź sobie przeprowadza się ich dezynfekcję. Nie pogrążaj się już i nie kompromituj,teść ma renie bez klimy od 95r czyli od 21lat i ani nie czyscil ani nie wymieniał kanałów od nadmuchu. Jeśli sa takie firmy do czyszczenia to bazują na takich naiwnych i głupich ludziach jak Ty lub czyszcza kanały wentylacji przemysłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Przeczytaj sobie w instrukcji sterownika do czego służą programy czasowe może jest tam akurat napisane. Mam sterownik i programy czasowe ale NIE MA TAM WYŁĄCZENIA i w żadnym reku nie będzie takiej opcji. Jest ograniczenie ale nie ma WYŁĄCZENIA. To jest wentylacja a nie klimatyzacja powtarzam. Wentylacja ma działać cały czas bo to jest jej zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Mam sterownik i programy czasowe ale NIE MA TAM WYŁĄCZENIA i w żadnym reku nie będzie takiej opcji. Jest ograniczenie ale nie ma WYŁĄCZENIA. To jest wentylacja a nie klimatyzacja powtarzam. Wentylacja ma działać cały czas bo to jest jej zadanie. To akurat masz jakąś okrojoną wersję sterownika skoro nie da sie wyłaczać. Jakbyś przeczytał to co było napisane vide supra to byś się dowiedział że ludzie wyłaczają WM jak ich nie ma na kilka dni albo nawet na kilka godzin. Niektórzy robia to aby nie ciągneło prądu na bezdurno, inni bo jak wyjeżdżają to z zasady wyłączają w ogóle prąd, gaz i zakręcaja wodę w całej chałupie bo się boją że coś sie stanie. Przy grawitacyjnej tego nie ma działa bez prądu, no chyba że pozamykasz nawiewniki okienne, ale tego sie nie robi przynajmniej ja nie słyszałem o tym. To nawet ja skompromitowany troll wiem o takich rzeczach P.S. Arturo to że teść nie czyści kanałów to wcale nie oznacza że powinien się tym zainteresować albo mu to wisi bo nie ma alergii . Nie wydaje mi sie że firmy od cxzyszczenia to oszuści. Może oszuści to Ci co nie informują o tym że należy stosować porządne filtry i sprawdzać stan czystości, a jak się zasyfi to np. wymienić lub oczyścić żeby inwestor nie został "z ręką w nocniku" i musiał później rujnować pół chałupy aby pozbyć sie syfu. Edytowane 4 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Nie pogrążaj się już i nie kompromituj,teść ma renie bez klimy od 95r czyli od 21lat i ani nie czyscil ani nie wymieniał kanałów od nadmuchu. Jeśli sa takie firmy do czyszczenia to bazują na takich naiwnych i głupich ludziach jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Odkurzyć układ Marek Styp-Rekowski, rzeczoznawca - Elementy układu wentylacji nie wymagają zasadniczo specjalnych czynności serwisowych poza kontrolą sprawności działania. Ponieważ powietrze tłoczone jest do kabiny przez dmuchawę w znacznych ilościach, na elementach doprowadzających gromadzą się drobne zanieczyszczenia - pyłki, kurz itp. Dobrze jest raz na jakiś czas "odkurzyć" cały układ poprzez włączenie dmuchawy na maksymalne ustawienie i całkowite otwarcie wszystkich nawiewów. Filtry przeciwpyłkowe montowane na wlocie powietrza należy wymieniać zgodnie z zaleceniem producenta. http://www.motofakty.pl/artykul/wentylacja-w-samochodzie.html Jeszcze jakieś pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 To akurat masz jakąś okrojoną wersję sterownika skoro nie da sie wyłaczać. Jakbyś przeczytał to co było napisane vide supra to byś się dowiedział że ludzie wyłaczają WM jak ich nie ma na kilka dni albo nawet na kilka godzin. Niektórzy robia to aby nie ciągneło prądu na bezdurno, inni bo jak wyjeżdżają to z zasady wyłączają w ogóle prąd, gaz i zakręcaja wodę w całej chałupie bo się boją że coś sie stanie. Lodówkę też wtedy opróżniają? Mam sterownik, w którym mogę sobie dowolnie wszystko konfigurować. Jednak płacąc około 10zł miesięcznie za wentylacje, nie zawracam sobie głowy wyłączaniem wentylacji na kilka dni kiedy nas nie ma w domu. Jestem wtedy pewien, że żadna pleśń w moim domu nie ma szans, a jak wrócę przywita mnie świeże powietrze niezależnie od tego kiedy wrócę. W dodatku reku zimą przez te kilka dni zaoszczędzi mi pieniążki na tą wentylację, więc kompletnie nie widzę sensu jej wyłączania. Latem natomiast nie doprowadzę do przegrzania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Odkurzyć układ Marek Styp-Rekowski, rzeczoznawca - Elementy układu wentylacji nie wymagają zasadniczo specjalnych czynności serwisowych poza kontrolą sprawności działania. Ponieważ powietrze tłoczone jest do kabiny przez dmuchawę w znacznych ilościach, na elementach doprowadzających gromadzą się drobne zanieczyszczenia - pyłki, kurz itp. Dobrze jest raz na jakiś czas "odkurzyć" cały układ poprzez włączenie dmuchawy na maksymalne ustawienie i całkowite otwarcie wszystkich nawiewów. Filtry przeciwpyłkowe montowane na wlocie powietrza należy wymieniać zgodnie z zaleceniem producenta. http://www.motofakty.pl/artykul/wentylacja-w-samochodzie.html Jeszcze jakieś pytania? To dobre HUEEEEEE, Liwko przeszedłeś samego siebie, aleś mu dał popalić No i w ten sposób mocą autorytetu rzeczoznawcy samochodowego obaliłeś mit dotyczący budynków normalnie szacun piątka , noi co mi tam jeszcze żółwik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Mu? Tobie ignorancie.Znasz się na rzeczy lepiej od rzeczoznawcy? Jeśli tak to napisz do niego i go wyśmiej. Będzie miał niezły ubaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Lodówkę też wtedy opróżniają? Mam sterownik, w którym mogę sobie dowolnie wszystko konfigurować. Jednak płacąc około 10zł miesięcznie za wentylacje, nie zawracam sobie głowy wyłączaniem wentylacji na kilka dni kiedy nas nie ma w domu. Jestem wtedy pewien, że żadna pleśń w moim domu nie ma szans, a jak wrócę przywita mnie świeże powietrze niezależnie od tego kiedy wrócę. W dodatku reku zimą przez te kilka dni zaoszczędzi mi pieniążki na tą wentylację, więc kompletnie nie widzę sensu jej wyłączania. Latem natomiast nie doprowadzę do przegrzania pomieszczeń. To że ty tego nie robisz to nie oznacza że tak jest dobrze. To że ty nie widzisz sensu nie oznacza że sensu nie ma. Inni widzą sens. Każdy ma swoje priorytety i trzeba to uszanować i dać ludziom wybrać samemu a nie autorytarywnie wskazywać. Może wrócimy do meritum dla mnie WM nie jest zła ale wybrałem WG bo mam inne priorytety. Wybrałbym WM ale wtedy kupę kasy wydałbym na filtry HEPA. Musiałbym kontrolować czystość i pewnie co jakiś czas czyścić kanały albo je wymieniać, Musiałbym sie bawić w serwis instalacji choćby wymieniać regularnie drogie filtry, i czyścić co najmniej raz na sezon reku (w mojej okolicy jest mnóstwo kurzu, a latem pyli niemiłosiernie) tak Do tego centrala i kanały od reku zajmują miejsce musiałbym je wygospodarować i to wcale nie takie łatwe aby był łatwy dostęp i nie było hałasu. Oszczędności z reku to mit. Tak naprawdę to będzie super jak cena energii elektrycznej pokryje cenę na zaoszczędzone ciepło ogrzewania. Cena kWh z prądu jest co najmniej 3 razy droższa niż kWh ciepła z gazu (przy kondensacie). Poza tym WM ciagnie prąd non stop cały rok a oszczedza ciepło na ogrzewanie tylko zimą. Kiedyś robiłem bilans kosztów i wyszło in minus. W praktyce jak już pisałem zasłaniałem kratki w wentylacji aby sprawdzić przez ok. tygodnia jak mocno spadnie zużycie gazu na ogrzewanie różnica nieistotna w granicach błędu pomiarowego. Dla tego nie wszedłem w WM, stwierdziłem że dal mnie to niepotrzebny "mebel" wymagający zbyt dużo zachodu w stosunku do korzyści. Jako wieloletni użytkownik WG (ze wspomaganie mechanicznym w WC-tach i pralni) nie potwierdzam tego co było napisane o smrodach i cieknącej po ścianach wodzie po kąpieli pod prysznicem. Podsumowałem to moim stwierdzeniem że wybrałbym jeszcze raz WG. Takie już mam priorytety że jak mam w coś wchodzić to ma mieć dla mnie sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Mu? Tobie ignorancie. Znasz się na rzeczy lepiej od rzeczoznawcy? Jeśli tak to napisz do niego i go wyśmiej. Będzie miał niezły ubaw. Liwko chłopie daj już spokój temat wątku to wentylacja nie samochody a ten rzeczoznawca to jest od samochodów a nie od wentylacji. Prosiłbym bez wycieczek personalnych i bez epitetów. Edytowane 4 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Musiałbym sie bawić w serwis instalacji choćby wymieniać regularnie drogie filtry, i czyścić co najmniej raz na sezon reku (w mojej okolicy jest mnóstwo kurzu, a latem pyli niemiłosiernie) Powiedz mi,jaki Ci przyświeca cel pisząc takie idiotyzmy ? Jako wieloletni użytkownik WG (ze wspomaganie mechanicznym w WC-tach i pralni) nie potwierdzam tego co było napisane o smrodach i cieknącej po ścianach wodzie po kąpieli pod prysznicem. Podsumowałem to moim stwierdzeniem że wybrałbym jeszcze raz WG. . Możesz wybrać jeszcze raz WG ale nie masz porównania do WM z reku ponieważ nie masz z nią styczności,nie mieszkales nigdy z WM z reku żeby móc się wypowiadać co do niej. Nie wiesz nic na jej temat,nie masz pojęcia o wydajnościach,nie wiesz nic o filtrach itp także nie masz prawa porównywać jednej do drugiej. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.10.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Filtry nie są drogie. A wymiana i czyszczenie nie nastręcza większych problemów. Nie powiedziałbym że to są "idiotyzmy" . Ja bym raczej napisał, że jest całkowita nieznajomość tematu. No ale jeśli ktoś nie ma WM to skąd może to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Filtry nie są drogie. A wymiana i czyszczenie nie nastręcza większych problemów. Nie powiedziałbym że to są "idiotyzmy" . Ja bym raczej napisał, że jest całkowita nieznajomość tematu. No ale jeśli ktoś nie ma WM to skąd może to wiedzieć. Dlatego właśnie że nie zna tematu wypowiadając się co i jak i kiedy i za ile to sa właśnie idiotyzmy. Podobne idiotyzmy słyszy się o wodnej podlogowce i takie idiotyzmy trzeba prostować. Gdyby to była tylko nieznajomość tematu to by siedział cicho i się uczył i poznawal a nie gadał od rzeczy jak jakiś oszołom. W dalszym ciągu nie wiemy nic o jego przemysłowej wentylacji,wydajnosciach,kanalach i reku bo sądzę że że to wymysl. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Powiedz mi,jaki Ci przyświeca cel pisząc takie idiotyzmy ? Możesz wybrać jeszcze raz WG ale nie masz porównania do WM z reku ponieważ nie masz z nią styczności. Nie wiesz nic na jej temat,nie masz pojęcia o wydajnościach,nie wiesz nic o filtrach itp także nie masz prawa porównywać jednej do drugiej. Arturo72 Czyli niby zabrałeś mi prawo do wypowiedzi ? :) Rozumiem że jeśli ktoś chciałby napisać na tym bądź co bądź publicznym forum na tematy WM to musi posiadać twoją zgodę ? :) Myślę że tutaj ludzie czekają na merytoryczne argumenty techniczne a nie twoje osobiste osądy na temat wiedzy innych. Na twoje personalne wynurzenia osobiste miejsce jest w twoim pamiętniku o ile go prowadzisz. Jak już napisałem może czas już na meritum a nie zamulanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Musiałbym kontrolować czystość i pewnie co jakiś czas czyścić kanały albo je wymieniać, W takim razie ile razy czyściłeś swoje kanały wentylacji grawitacyjnej, lub kiedy je wymieniałeś? Możesz zrobić ich zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.10.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 I na koniec pewnie przeżyjesz szok. tak wyglądały moje kanały nawiewne po pięciu latach I było na nich aż tyle kurzu Teraz czekam na twoje zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Arturo72Spytam wprost czy ty aby nie zarabiasz na WM, bo z zaciekłości twoich wypowiedzi wywnioskowałem że psuję ci rynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Arturo72 Spytam wprost czy ty aby nie zarabiasz na WM, bo z zaciekłości twoich wypowiedzi wywnioskowałem że psuję ci rynek ? Z podobną zaciekloscia będę prostowal tego typu bzdury i kretynizmy dotyczące wodnej podlogowki,węgla,materiałów budowlanych czy izolacji donu czyli prostowal "ciemnogród" a to nie znaczy że jestem wlascicielem składu budowlanego tak samo jak dziesiątki użytkowników WM mający porównanie z WG nie sa sprzedawcami WM wypowiadając się że WG to kupa i nie nadaje się do nowych szczelnych domów. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts