Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

A ja mam WM i sobie chwale. Samoróbkę najprostszą z możliwych, kosztowała mnie 700-800zł :), żre tylko 20 W. w zimie jak temp na zewnątrz wynosi ok 0oC to z nawiewów leci mi ok 17,więc szału nie ma. Ale WM ma inne bardzo ważne +:

-nie mam skroplonej wody na oknach,

-nie mam grzybka przy oknach(przedtem miałem),- ręczniki schną "momentalnie" czyli rano są suche jak pieprz, a nie lekko wilgotne,

-nie ma zaduchu w domu,

-lustra i inne szyby w łazience bardzo szybko odparowują

Jak bym budował nowy dom to na pewno z WM , z tym że powyżej 5k za całą instalacje + reku bym nie dał. Moja mnie kosztowała max 3tyś( reku +instalacja) jestem mega zadowolony.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym psujesz rynek? To, że ktoś wypisuje głupoty nie znaczy, że wszyscy czytający łykają to jak pelikany.

Widzę, że to wątek marketingowy a nie wymiana doświadczeń i rady tych co już zbudowali.

Skoro ja nie zarabiam na WM widzę że jednak komuś psuję reklamę i marketing, skoro nawet przybywają posiłki nowych "niezależnych" kolegów to.

Pozdrawiam i AMEN

Z podobną zaciekloscia będę prostowal tego typu bzdury i kretynizmy dotyczące wodnej podlogowki,węgla,materiałów budowlanych czy izolacji donu czyli prostowal "ciemnogród" a to nie znaczy że jestem wlascicielem składu budowlanego tak samo jak dziesiątki użytkowników WM mający porównanie z WG nie sa sprzedawcami WM wypowiadając się że WG to kupa i nie nadaje się do nowych szczelnych domów.

To już tak chyba na zakończenie.

Arturo72 chłopie przecież napisałem że bym wszedł w WM w domu, czytaj to co jest napisane.

Musiało by to mieć dla mnie sens. Podkreślam dla mnie.

Ale sensu dla mnie nie ma ani ekonomicznego, a korzyści niewspółmierne do nakładów sił i środków.

Widać też że jednak kanały się czyści. Jeszcze kilka godzin temu cały chór śpiewał że w życiu tego nikt nie robi że to idiotyzmy.

Tak to właśnie wygląda watek marketingowo reklamowy.

Jakoś nie odpowiedziałeś na pytanie ?

Bez odbioru ;)

Zatem możesz wymienić doświadczenia jak będziesz miał w domu WM

Dzięki zbawco za zgodę. Wątek dotyczy każdego rodzaju wentylacji a nie tylko WM.

Myślę że jak sam wczesniej stwierdziłeś wszystko to co ty napiszesz jednak inni łykną jak pelikany.

Systemy wentylacji grawitacyjnej są nadal rozwijane to nie jest jakiś tam ciemnogród.

Jest cały szereg akcesoriów jak nowoczesne nawiewniki okienne , nasady wentylacyjne itp.

Nie jest prawdą że WM to same och i ach , a przy WG umiera się w smrodzie, pleśni i dusi sie z braku tlenu.

Edytowane przez inwestor

Arturo nie pogrążaj się takimi elementarnymi pytaniami.

Czemu mnie się pytasz przecież jestem trolem, bez doświadczenia ?.

Przeczytaj sobie w instrukcji sterownika do czego służą programy czasowe może jest tam akurat napisane.

moja wentylacja nie ma opcji wyłączenia za pomocą programatora czasowego... tylko zmiana wydajności.

W takim razie pytam po raz kolejny.

Kiedy czyściłeś kanały WG, lub kiedy je wymieniałeś?

Przegląd był tego roku na wiosnę, stwierdzono że nie ma póki co konieczności czyszczenia.

Jeszcze jedno żeby było jasne , uprzedzam ewentualne twoje niestosowne prośby , że nie będę publikować żadnych prywatnych ani firmowych dokumentów protokołów z przeglądów itp..

Edytowane przez inwestor

moja wentylacja nie ma opcji wyłączenia za pomocą programatora czasowego... tylko zmiana wydajności.

No to szkoda że masz jakąś wersję okrojoną.

Poszukaj dobrze może tak jak kol. Arturo72 też pisał że nie da rady ale jednak jak poszukał potwierdził że może wszystko zaprogramować.

Z twoim sterownikiem też tak może być.

Przegląd był tego roku na wiosnę, stwierdzono że nie ma póki co konieczności czyszczenia.

Jeszcze jedno żeby było jasne , uprzedzam ewentualne twoje niestosowne prośby , że nie będę publikować żadnych prywatnych ani firmowych dokumentów protokołów z przeglądów itp..

Ale zdjęcia swoje WG możesz wkleić?

Po 14-tu latach nie ma potrzeby czyścić kanałów WG, a ty mi każesz czyścić kanały nawiewne WM? :D

Zajrzyj do nich, możesz się przerazić i cały twój sterylny świat runie :)

No to szkoda że masz jakąś wersję okrojoną.

Poszukaj dobrze może tak jak kol. Arturo72 też pisał że nie da rady ale jednak jak poszukał potwierdził że może wszystko zaprogramować.

Z twoim sterownikiem też tak może być.

nie ma żadnej opcji. po prostu kłamiesz albo nie masz pojęcia co piszesz.. mój system wentylacji ciągnie 23 W (wartość zmierzona) przez 90% czasu.

Ja czuję również ogromną różnicę jak wentylacja mechaniczna taka już wieloletnia zostaje włączona. Szczególnie jak była nieczynna przez kilka dni. Czasem po prostu muszę wyjść bo nie mogę zapanować nad atakiem kataru siennego.

Przykłady takich miejsc to hotele, sale konferencyjne, ostatnio w teatrze w Warszawie, jak włączyli wentylację na widowni - masakra.

Jakoś to się nie zdarza nawet w najstarszych budynkach z WG.

No widzisz - pierwszy błąd. Wentylacji się nie wyłącza.

Filtry się wymienia częściej, niż raz do roku.

I nie jest to instalacja połączona z klimatyzację, jak w wielu ww przypadkach.

Hm, u mnie chyba taka opcja jest . Na pewno mogę wyłączyć jeden wentylator, np podczas pożaru żeby robić podciśnienie w domu. .

Jeśli chodzi o wyłączanie reku to swego czasu bawiąc się w IB, była możliwa taka konfiguracja reku aby wyłączał się gdy np wyjedziemy z domu i uzbroimy alarm. Po powrocie włączała się funkcja przewietrzania domu czyli reku startował z pełna mocą przez jak pamiętam 15 min po czym schodził do standardowej prędkości.

Reku pozwala na wiele fajnych funkcji, oczywiście każdą trzeba dopasować do siebie bo każdy jest inny i ma inne oczekiwania. .

Ja napisałem "więc napisz wprost że nie masz żadnego związku z zarabianiem na WM i kropka"

Odpowiedź widać.

Więc jak to w końcu jest ? masz jakiś związek z zarabianiem na WM czy nie ?

Tobie trzeba naprawde drukowanymi literami..

Więc powoli i wyraźnie:

NIE MAM.

Odpowiedź jest bardzo prosta.

Jak inwestor dowiedziałby się że musi czyścić kanały co ileś tam lat do tego jeszcze że jak ma mieć wysokiej klasy filtry (czytaj drogie) to bardzo mocno zastanawiałby się czy w to wchodzić. A jak tego nie wie to jest bardziej skłonny kupić.

.

Strasznie drogie.

Całe 11zł za 1m2 filtra klasy F7.

http://allegro.pl/mata-wloknina-filtracyjna-f7-filtr-do-rekuperatora-i6537962796.html

Z przesyłką 20zł.

1m2 starcza na 32 filtry. Czyli 16 wymian.

Jeśli wymieniam co dwa miesiące, to na dwa i pół roku.

za 20zł.

Wybrałbym WM ale wtedy kupę kasy wydałbym na filtry HEPA.

Bzdura

Edytowane przez fotohobby

To akurat masz jakąś okrojoną wersję sterownika skoro nie da sie wyłaczać.

Jakbyś przeczytał to co było napisane vide supra to byś się dowiedział że ludzie wyłaczają WM jak ich nie ma na kilka dni albo nawet na kilka godzin. Niektórzy robia to aby nie ciągneło prądu na bezdurno, inni bo jak wyjeżdżają to z zasady wyłączają w ogóle prąd, gaz i zakręcaja wodę w całej chałupie bo się boją że coś sie stanie.

A możesz zacytować takie wypowiedzi ?

Bo ja kiedyś umieściłem tu ankietę "Czy OGRANICZACIE wydajność wentylacji podczas nieobecności" i okazało się, że tylko około 20% z tego korzysta a JEDNA osoba wyłączała.

Mam oszczędzać prąd na wentylacji ? Te marne 20W ?

nie ma żadnej opcji. po prostu kłamiesz albo nie masz pojęcia co piszesz.. mój system wentylacji ciągnie 23 W (wartość zmierzona) przez 90% czasu.

To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy.

To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum :( 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ?

Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ?

To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy.

To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum :( 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ?

Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ?

Ty to naprawdę pokazujesz, że o WM nie wiesz kompletnie NIC.

Mój Rekuperator pracuje akurat z wymianą 100m3/h, pobiera 19W.

Wydajność 32%

Na sterowniku mogę płynnie regulować w zakresie 20-100%