Gość Arturo72 04.10.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) No to szkoda że masz jakąś wersję okrojoną. Poszukaj dobrze może tak jak kol. Arturo72 też pisał że nie da rady ale jednak jak poszukał potwierdził że może wszystko zaprogramować. Z twoim sterownikiem też tak może być. Czemu tak bezczelnie kłamiesz ? Mam sterownik i programy czasowe ale NIE MA TAM WYŁĄCZENIA i w żadnym reku nie będzie takiej opcji. Jest ograniczenie ale nie ma WYŁĄCZENIA. To jest wentylacja a nie klimatyzacja powtarzam. Wentylacja ma działać cały czas bo to jest jej zadanie. Edytowane 4 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy. To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ? Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ? Człowieku,to nie są przemysłowe wentylatory. Zielonego pojęcia nie masz o rekuperatorach ich wentylach i wydajnościach i normach dot.wentylacji. Przy wydajności 100m3/h pobór prądu to ok.20W. Ja również mam regulację w zakresie 30-100% i siedem biegów. ja sprawdzałem i mierzyłem wydajności: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5622775&viewfull=1#post5622775 Edytowane 4 Października 2016 przez Elfir bez wycieczek osobistych też można udzielić odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Masakra,co za łoś. Człowieku,to nie są przemysłowe wentylatory. Zielonego pojęcia trollu nie masz o rekuperatorach ich wentylach i wydajnościach i normach dot.wentylacji. Przy wydajności 100m3/h pobór prądu to ok.20W. Ja również mam regulację w zakresie 30-100% i siedem biegów. Czysty ciemnogród... Tak łosiu i trollu,ja sprawdzałem i mierzyłem wydajności: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=5622775&viewfull=1#post5622775 Arturo72 pisz pisz dalej chłopie zaczyna robić się ciekawie :) tylko może nieco kultury osobistej by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.10.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Pobór może być i niższy u mnie na onyxie 400 przy małych oporach potrafi na 25% brać raptem 12W. I uwaga zimą głównie jadę na 25% latem 30-40% jak impreza to więcej ale generalnie 99% czasu to praca na 25-35% wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Arturo72 pisz pisz dalej chłopie zaczyna robić się ciekawie :) tylko może nieco kultury osobistej by się przydało. A może merytorycznie się odniesiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Arturo72 może teraz tak na poważnie, włącz swoja wentylację Aż popatrzyłem na posta z twojego linka i nie widzę innej możliwości jak to że mieszkasz w smrodzie Popatrz sam masz łazienkę 5,6m2 razem z WC przy standardowej wysokości 2,7m (tak zakładam) daje to kubaturę 15,12m3. W łazience itp powinieneś mieć 5-7 wymian nie mniej jak 50m3/h na jeden kibel. Ty masz razem natrysk i kibel czyli minimum ok. 70m3/h a w żaden sposób nie mniej niż 50m3. W linku napisałeś że masz w łazience 61m3/h ale przy wydajności na maxa. Zdusiłeś swoją wentylację do ok. 1/3 czyli w łazience masz ok. 20m3/h to jest chłopie ok. 3 razy za mało !!! W pokoju nr 1 masz 18m3/h przy pracy na maxa. Jedna osoba potrzebuje minimum 25-30m3/h ty masz 6m3/h czyli 4 razy za mało !!! bo zdusiłeś wentylację do 1/3. Dla tego bez żartów włącz swoją wentylację, bo siedzisz w smrodzie Tak naprawde to tylko w sypialni masz prawie ledwo ledwo. Napisz jeszcze co to za magiczne pudełko w twojej wentylacji co bierze 20W?100m3/h w całej chacie . Więc pisz dalej chłopie niech wszyscy się uczą. I bardzo proszę bez obraźliwych epitetów. Edytowane 4 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 04.10.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Pobór może być i niższy u mnie na onyxie 400 przy małych oporach potrafi na 25% brać raptem 12W. I uwaga zimą głównie jadę na 25% latem 30-40% jak impreza to więcej ale generalnie 99% czasu to praca na 25-35% wydajności. a masz GWC ? nie masz problemów w zimie z wymiennikiem ? w mojej centrali frapol zablokował wprost zejście z wydajnością poniżej 40% z uwagi na problemy z kondensatem na wymienniku da się to ominąć i pracuję na 34%, zużycie ~22W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.10.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 a masz GWC ? nie masz problemów w zimie z wymiennikiem ? w mojej centrali frapol zablokował wprost zejście z wydajnością poniżej 40% z uwagi na problemy z kondensatem na wymienniku da się to ominąć i pracuję na 34%, zużycie ~22W Pisałem już gdzieś o moim patencie Ja mam podrasowanego onyxa (przerabiałem nieco) 1. mam 10 mb rury oraz docieplone komory. i króćce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Arturo72 może teraz tak na poważnie, włącz swoja wentylację Aż popatrzyłem na posta z twojego linka i nie widzę innej możliwości jak to że mieszkasz w smrodzie Popatrz sam masz łazienkę 5,6m2 razem z WC przy standardowej wysokości 2,7m (tak zakładam) daje to kubaturę 15,12m3. W łazience itp powinieneś mieć 5-7 wymian nie mniej jak 50m3/h na jeden kibel. Ty masz razem natrysk i kibel czyli minimum ok. 70m3/h a w żaden sposób nie mniej niż 50m3. W linku napisałeś że masz w łazience 61m3/h ale przy wydajności na maxa. Zdusiłeś swoją wentylację do ok. 1/3 czyli w łazience masz ok. 20m3/h to jest chłopie ok. 3 razy za mało !!! W pokoju nr 1 masz 18m3/h przy pracy na maxa. Jedna osoba potrzebuje minimum 25-30m3/h ty masz 6m3/h czyli 4 razy za mało !!! bo zdusiłeś wentylację do 1/3. Dla tego bez żartów włącz swoją wentylację, bo siedzisz w smrodzie Tak naprawde to tylko w sypialni masz prawie ledwo ledwo. Napisz jeszcze co to za magiczne pudełko w twojej wentylacji co bierze 20W?100m3/h w całej chacie . Więc pisz dalej chłopie niech wszyscy się uczą. I bardzo proszę bez obraźliwych epitetów. Kibel potrzebuje powietrza czy człowiek? A teraz napisz nam tu ładnie jakie ty masz wielkości wymiany. Potrafisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy. To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ? Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ? wentylacja ma wystarczającą wydajność dla domu zamieszkanego przez trzy osoby. wilgotność powietrza zimą dosyć niska, ale przy prawidłowo wentylowanym domu i silnych mrozach nie da się tego uniknąć. zapachy z kuchni czy toalety są szybko usuwane, nigdzie nic się nie wykrapla i generalnie goście zauważają, że jakość powietrza jest świetna (zresztą, jak pisałem wcześniej, są już osoby które po wizycie u nas zdecydowały się na instalację WM). nie ciągnie z żadnych nawiewników ani innych kratek, nie ma cofek. ale prawdziwą różnicę w stosunku do WG można poczuć latem - WM działa całe lato niezależnie od warunków atmosferycznych. dodatkowo w dzień nawiewa schłodzone przez wymiennik powietrze, nocą wymiennik się bajpasuje i płynie chłodne powietrze. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Kibel potrzebuje powietrza czy człowiek? A teraz napisz nam tu ładnie jakie ty masz wielkości wymiany. Potrafisz? latem często nie ma żadnej, albo ma cofkę z zasyfionych przewodów - tacy najwięcej się mądrzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Zobacz doradco od siedmiu boleści co zatrzymują nasze filtry a co trafia do ciebie do domu.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=poka%C5%BCcie+swoje+filtry No i czekam nadal na zdjęcia kanałów wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 zamiast tracić tutaj czas na namawianie na WG, pomóżcie rozwiązać problem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?314084-Skroplone-okna-a-poprawnie-działająca-wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.10.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 U mnie reku cały czas ustawione na 100 m3 przy trzech osobach. I jest super pod względem komfortu. Zawsze wydawało mi się, że intensywność wentylacji uzależnia się od ilości osób. Nie wiedziałem, że dom trzeba mocno wentylować nawet gdy nikt w nim nie przebywa no bo kibel, bo kubatura itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Arturo72 może teraz tak na poważnie, włącz swoja wentylację Aż popatrzyłem na posta z twojego linka i nie widzę innej możliwości jak to że mieszkasz w smrodzie Popatrz sam masz łazienkę 5,6m2 razem z WC przy standardowej wysokości 2,7m (tak zakładam) daje to kubaturę 15,12m3. W łazience itp powinieneś mieć 5-7 wymian nie mniej jak 50m3/h na jeden kibel. Ty masz razem natrysk i kibel czyli minimum ok. 70m3/h a w żaden sposób nie mniej niż 50m3. W linku napisałeś że masz w łazience 61m3/h ale przy wydajności na maxa. Zdusiłeś swoją wentylację do ok. 1/3 czyli w łazience masz ok. 20m3/h to jest chłopie ok. 3 razy za mało !!! W pokoju nr 1 masz 18m3/h przy pracy na maxa. Jedna osoba potrzebuje minimum 25-30m3/h ty masz 6m3/h czyli 4 razy za mało !!! bo zdusiłeś wentylację do 1/3. Dla tego bez żartów włącz swoją wentylację, bo siedzisz w smrodzie Tak naprawde to tylko w sypialni masz prawie ledwo ledwo. Napisz jeszcze co to za magiczne pudełko w twojej wentylacji co bierze 20W?100m3/h w całej chacie . Więc pisz dalej chłopie niech wszyscy się uczą. I bardzo proszę bez obraźliwych epitetów. mówiłem,że nie masz zielonego pojęcia o wentylacji: Najważniejsze postanowienia obu norm PN-83/B-03430 i PN-83/B-03430/Az3:2000 BUDYNKI MIESZKALNE Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej : w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 30 m3/h w mieszkaniu do 3 osób, - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h w wydzielonym WC - 30 m3/h w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h Edytowane 4 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 MD. Nie trzeba mocno wentylować wystarczy normalnie tak jak zalecają normy w tym zakresie. Natomiast nie polecałbym brania przykładu z kolegów co prawie wyłączają instalację to znaczy dławią sześciokrotnie jak np. kol. Arturo72 w swoim pokoju nr 1. Sorry za dosadny styl ale jak za przeproszeniem kol. Arturo72 puści bąka w swoim pokoju co ma 6m3/h to będzie go wąchał do niedzieli Szczególnie w WC dławienia nie polecam. gdyż czasem składa się tak że za potrzebą chce się skorzystać jeden po drugim. Jak kolega Arturo72 wytyczył swoją normę w kiblu 20m3/h to albo czekach 2 godziny albo na obowiązkowym wyposażeniu WC jest maska p-gaz. Jak kolega Arturo72 weźmie prysznic to przy takim "huraganie 20m3/h" ma zaparowane lustra i ściany pewnie przez godzinę albo dłużej, już nawet nie pytam ile czasu wysychają m ręczniki. To jest też częściowa odpowiedź na twoje pytanie po co wentylować jak nie ma nikogo, ano po to bo są mokre ręczniki , bo są śmieci w kuble , bo są brudne nieuprane rzeczy itd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) MD. Nie trzeba mocno wentylować wystarczy normalnie tak jak zalecają normy w tym zakresie. rozumiem, że ty wentylujesz wg normy... w takim razie wilgotność jaką masz? zsumowanie tych wszystkich przepływów dla kuchni i łazienek wg normy daje przepływ rzędu 200-250 m3/h. to oznacza, że masz w domu wilgotność rzędu 25% albo mniej. wcześniej twierdziłeś, że taka niska wilgotność to przy WM występuje, więc teraz plączesz się w swoich złotych myślach... masz tak, czy może wydaje ci się tylko że tak wentylujesz? przypuszczam, że nigdy takiego przeciągu w zimie nie miałeś... pewnie siedzisz przy zamkniętych oknach i się kisisz. chyba że masz wszystkie porozszczelniane 24h/dobę. ale wtedy miałbyś bardzo niską wilgotność zimą. Edytowane 4 Października 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 latem często nie ma żadnej, albo ma cofkę z zasyfionych przewodów - tacy najwięcej się mądrzą Ojejku coś ci się cofa ? pewnie nie słyszałeś o zaworach zwrotnych bidulko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 MD. Nie trzeba mocno wentylować wystarczy normalnie tak jak zalecają normy w tym zakresie. Natomiast nie polecałbym brania przykładu z kolegów co prawie wyłączają instalację to znaczy dławią sześciokrotnie jak np. kol. Arturo72 w swoim pokoju nr 1. Sorry za dosadny styl ale jak za przeproszeniem kol. Arturo72 puści bąka w swoim pokoju co ma 6m3/h to będzie go wąchał do niedzieli Szczególnie w WC dławienia nie polecam. gdyż czasem składa się tak że za potrzebą chce się skorzystać jeden po drugim. Jak kolega Arturo72 wytyczył swoją normę w kiblu 20m3/h to albo czekach 2 godziny albo na obowiązkowym wyposażeniu WC jest maska p-gaz. Jak kolega Arturo72 weźmie prysznic to przy takim "huraganie 20m3/h" ma zaparowane lustra i ściany pewnie przez godzinę albo dłużej, już nawet nie pytam ile czasu wysychają m ręczniki. To jest też częściowa odpowiedź na twoje pytanie po co wentylować jak nie ma nikogo, ano po to bo są mokre ręczniki , bo są śmieci w kuble , bo są brudne nieuprane rzeczy itd itd. Mówiłem,że nie masz zielonego pojęcia jak działa komfortowa wentylacja,co to jest komfortowa wentylacja,jak powinna działać komfortowa wentylacja i jakie wydajności powinna mieć komfortowa wentylacja wogole wentylacja bo z taką wentylacją nie miałeś nigdy w życiu do czynienia i stąd opowiadasz bzdury i idiotyzmy jak człowiek z jaskini czyli ciemnogród lub delikatniej jak człowiek z WG który musi się wspomagać wentylatorem w łazience bo WG nie działa. Taki ciemnogród będę prostowal zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Mówiłem,że nie masz zielonego pojęcia jak działa komfortowa wentylacja,co to jest komfortowa wentylacja,jak powinna działać komfortowa wentylacja i jakie wydajności powinna mieć komfortowa wentylacja wogole wentylacja bo z taką wentylacją nie miałeś nigdy w życiu do czynienia i stąd opowiadasz bzdury i idiotyzmy jak człowiek z jaskini czyli ciemnogród lub delikatniej jak człowiek z WG który musi się wspomagać wentylatorem w łazience bo WG nie działa. Taki ciemnogród będę prostowal zawsze. Kolego Arturo72 To o wydajnościach twojej wentylacji mowa. Więc to chyba ty nie masz pojecia jakie powinny być wydajności. Zamiast bić się w pierś i choćby ze wzgledu na swoich domowników włączyć im wentylacje żeby nie siedzieli w smrodzie to tylko bijesz pianę. Już chyba przeginasz totalnie pałę. Wystarczy już tego tłumaczenia wyjaśniania sorry ale dalej nic nie łapiesz i na dodatek dezinformujesz. Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts