Liwko 04.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ojejku coś ci się cofa ? pewnie nie słyszałeś o zaworach zwrotnych bidulko Czyli w tym momencie nie masz ŻADNEJ wentylacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Kolego Arturo72 To o wydajnościach twojej wentylacji mowa. Więc to chyba ty nie masz pojecia jakie powinny być wydajności. Zamiast bić się w pierś i choćby ze wzgledu na swoich domowników włączyć im wentylacje żeby nie siedzieli w smrodzie to tylko bijesz pianę. Już chyba przeginasz totalnie pałę. Wystarczy już tego tłumaczenia wyjaśniania sorry ale dalej nic nie łapiesz i na dodatek dezinformujesz. Bez odbioru Moja wentylacja śmiga bez zarzutu i zgodnie z normami i jest cały czas włączona. Nawiew na 3 osoby rzędu 90m3/h jest całkowicie zadawalajacy i zgodny z wytycznymi dot.wentylacji a ja smigam na 150m3/h. A Ty pisząc poniższe brednie faktycznie nie masz pojęcia o czym dyskutujesz i wentylatora z reku a i samego reku nie widziales: To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji... Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ? Takich właśnie ignorantów trzeba prostować. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ojejku coś ci się cofa ? pewnie nie słyszałeś o zaworach zwrotnych bidulko może opisz jaką masz wilgotność w domu zimą, bo widzę że merytorycznych argumentów brakuje. wtedy stwierdzimy jaka jest wydajność twojej wentylacji. masz cały czas uchylone okna w domu? 24 h/dobę, nawet kiedy nie ma cię w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy. To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ? Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ? nie mam regulacji na falowniku, wentylatory są stałoprądowe, fabrycznie zainstalowane w rekuperatorze i to jest normalna moc pobierana przez współczesną centralę wentylacyjną przeznaczoną do zastosowań domowych. twój post o falowniku kolejny raz potwierdza, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Edytowane 4 Października 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Widzę, że to wątek marketingowy a nie wymiana doświadczeń i rady tych co już zbudowali. Skoro ja nie zarabiam na WM widzę że jednak komuś psuję reklamę i marketing, skoro nawet przybywają posiłki nowych "niezależnych" kolegów to. Pozdrawiam i AMEN Proszę,kolejny "sprzedawca",który twierdzi,że WG to badziew mając obecnie porównanie do WM: z ekonomicznego punktu wiedzenia opłaca się montować reku instalatorom tu zgoda, ale nie koniecznie inwestorom. z punktu widzenia komfortu i zdrowia to opłaca się montować ja sobie nie wyobrażam powrotu do WG ! A siła marketingu jest taka,że polecam samodzielnie montować sobie WM bo to proste jak klocki lego. Również samodzielnie montowalem i calosc wyniosła 5,5tys.zł gdzie sam reku 4tys.zł. Oczywiście nie mam komina,nawiewnikow i kanałów WG i nie dziurawilem nowych szczelnych okien bo myślałem przed budową. Datego ciemnogród trzeba prostować... Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Arturo72 może teraz tak na poważnie, włącz swoja wentylację Aż popatrzyłem na posta z twojego linka i nie widzę innej możliwości jak to że mieszkasz w smrodzie Popatrz sam masz łazienkę 5,6m2 razem z WC przy standardowej wysokości 2,7m (tak zakładam) daje to kubaturę 15,12m3. W łazience itp powinieneś mieć 5-7 wymian nie mniej jak 50m3/h na jeden kibel. Ty masz razem natrysk i kibel czyli minimum ok. 70m3/h a w żaden sposób nie mniej niż 50m3. W linku napisałeś że masz w łazience 61m3/h ale przy wydajności na maxa. Zdusiłeś swoją wentylację do ok. 1/3 czyli w łazience masz ok. 20m3/h to jest chłopie ok. 3 razy za mało !!! W pokoju nr 1 masz 18m3/h przy pracy na maxa. Jedna osoba potrzebuje minimum 25-30m3/h ty masz 6m3/h czyli 4 razy za mało !!! bo zdusiłeś wentylację do 1/3. Dla tego bez żartów włącz swoją wentylację, bo siedzisz w smrodzie Tak naprawde to tylko w sypialni masz prawie ledwo ledwo. Napisz jeszcze co to za magiczne pudełko w twojej wentylacji co bierze 20W?100m3/h w całej chacie . Więc pisz dalej chłopie niech wszyscy się uczą. I bardzo proszę bez obraźliwych epitetów. A tera podaj normy, mówiące, że łazienka potrzebuje 5/7 wymian ? Znowu wykazujesz się totalną ignorancją w temacie wentylacji.... Kuchnia: dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną w mieszkaniu dla 3 osób - 30 m³/h, Łazienka: dla łazienki (z ustępem lub bez) - 50 m³/h, WC: dla oddzielnego ustępu - 30 m³/h, Jeśli mam do dyspozycji 100m3/h podzielone na te trzy pomieszczenia to jest jakiś dramat ? I działa ZAWSZE tak samo, niezależnie od temperatury, ciśnienia, wiatru za oknem. A Ty, żeby zapewnić latem takie wartości wentylacji musisz mieć włączone wentylatory non stop. Wentylatory, które pobierają więcej W, niż mój rekuperator przy 100m3/h Edytowane 4 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 rozumiem, że ty wentylujesz wg normy... w takim razie wilgotność jaką masz? zsumowanie tych wszystkich przepływów dla kuchni i łazienek wg normy daje przepływ rzędu 200-250 m3/h. to oznacza, że masz w domu wilgotność rzędu 25% albo mniej. wcześniej twierdziłeś, że taka niska wilgotność to przy WM występuje, więc teraz plączesz się w swoich złotych myślach... masz tak, czy może wydaje ci się tylko że tak wentylujesz? przypuszczam, że nigdy takiego przeciągu w zimie nie miałeś... pewnie siedzisz przy zamkniętych oknach i się kisisz. chyba że masz wszystkie porozszczelniane 24h/dobę. ale wtedy miałbyś bardzo niską wilgotność zimą. No no dalej dalej, zamieniam się w słuch, zaprezentuj swoje obliczenia wilgotności w moim domu 25%, nie mogę się doczekać oświeć mnie ignoranta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) A tera podaj normy, mówiące, że łazienka potrzebuje 5/7 wymian ? Znowu wykazujesz się totalną ignorancją w temacie wentylacji.... Kuchnia: dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną w mieszkaniu dla 3 osób - 30 m³/h, Łazienka: dla łazienki (z ustępem lub bez) - 50 m³/h, WC: dla oddzielnego ustępu - 30 m³/h, Jeśli mam do dyspozycji 100m3/h podzielone na te trzy pomieszczenia to jest jakiś dramat ? I działa ZAWSZE tak samo, niezależnie od temperatury, ciśnienia, wiatru za oknem. A Ty, żeby zapewnić latem takie wartości wentylacji musisz mieć włączone wentylatory non stop. Wentylatory, które pobierają więcej W, niż mój rekuperator przy 100m3/h fotohobby z całym szacunkiem ale nie wcinaj się do cudzych polemik. Mowa jest o wentylacji Arturo72 niech on wyjaśni jak mu się udało przy wydajności 20m3/h w łazience z kiblem spełnić minimalny wymóg 50m3/h. To on napisał że nie mam pojęcia o komforcie. Fakt nie mam pojęcia o komforcie w kiblu 20m3/h jeśli minimum jest 50m3/h . Chyba raczej chodzi o dyskomfort. Może też wyjawi co ma na myśli pisząc o komforcie 6m3/h w swoim pokoju. Może też wyjawi co to on ma za magiczne pudełko w swojej WM. to zakrawa na perpetum mobile. Edytowane 4 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) No no dalej dalej, zamieniam się w słuch, zaprezentuj swoje obliczenia wilgotności w moim domu 25%, nie mogę się doczekać oświeć mnie ignoranta . przecież narzekałeś na 25% w firmie, gdzie jest WM. z tego wynika, że kłamiesz - albo w sprawie wilgotności w swoim domu, albo w sprawie dyskomfortu spowodowanego niską wilgotnością w firmie (podczas gdy tak samo masz przy WG w domu). odpowiedz na wszystkie pytania, sfrustrowany kłamczuszku Edytowane 4 Października 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 przecież narzekałeś na 25% w firmie, gdzie jest WM. z tego wynika, że kłamiesz - albo w sprawie wilgotności w swoim domu, albo w sprawie dyskomfortu spowodowanego niską wilgotnością w firmie (podczas gdy tak samo masz przy WG w domu). odpowiedz na wszystkie pytania, sfrustrowany kłamczuszku No no "niedobry" jak możesz tak do mnie "sfrustrowany kłamczuszku " cóż za poufałość :) mogę być kłamczuszkiem a nawet misiaczkiem :) tylko wyjaw swój sekret jak to policzyłeś że u mnie w domu jest 25% wilgotności czy może to jednak ty zostaniesz tym kłamczuszkiem ? :) Dla podpowiedzi dodam że robota i dom to inne budynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) fotohobby z całym szacunkiem ale nie wcinaj się do cudzych polemik. Mowa jest o wentylacji Arturo72 niech on wyjaśni jak mu się udało przy wydajności 20m3/h w łazience z kiblem spełnić minimalny wymóg 50m3/h. To on napisał że nie mam pojęcia o komforcie. Fakt nie mam pojęcia o komforcie w kiblu 20m3/h jeśli minimum jest 50m3/h . Chyba raczej chodzi o dyskomfort. Może też wyjawi co ma na myśli pisząc o komforcie 6m3/h w swoim pokoju. Może też wyjawi co to on ma za magiczne pudełko w swojej WM. to zakrawa na perpetum mobile. Skąd wziąłeś te wydajności ? Bezrozumnego czytania ciąg dalszy ? : Troszkę tu i ówdzie trzeba podregulować ale suma sumarum jak na pierwszy raz jest nieźle Za trudnym dla ciemnogrodu jest zrozumienie "regulacja" ? Gdzieś przydlawic żeby gdzie indziej było więcej ? We wiatrołapie na wywiewie nie było potrzebne aż 48m3/h bo tam starczy 20m3/h i logicznym dla myślącego byłoby to żeby zmniejszyć tam a zwiększyć wywiew np.w łazience ale dla ciemnogrodu widać trudne do wyobrażenia i zrozumienia. Podobnie z nawiewem w sypialni,90m3/h na 2 osoby było za dużo i też zostało zdlawione na korzyść pokoju młodego,w salonie tak samo. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Może też wyjawi co to on ma za magiczne pudełko w swojej WM. to zakrawa na perpetum mobile. To zakrawa na totalny brak wiedzy. Sprawdź sobie pobór prądu rekuperatura Vent-Axia Kinetic przy 100m3/h. Kroćce pionowe. http://instalszop.pl/images/_popup_multi_00005/went12Kopia.jpg Co do wydajności jego instalacji - to fakt, wydajość w jednym w pokoi jed zbyt niska. Osobiście uważam, że to z uwagi na niepotrzebny nawiew w wiatrołapie i holu. One zabierają trochę nawiewnego powietrza. Można te nawiewy lekko przydławić, wyregulować, o czym zresztą Arturo pisał, ale sądzę, że nawet z tymi nawiewami likwidacja wilgoci i zapachów jest skuteczniejsza, niż przy WG. Tym bardziej latem. Jaką masz wydajność wentylacji, kiedy na zewnątrz jest 30C ? Edytowane 4 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.10.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ale burza...takiego napływu postów nie widziałem już dawno. Zostawiam już to jednak bez komentarza bo kolega inwestor i tak się nie przekona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ja pier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Skąd wziąłeś te wydajności ? Bezrozumnego czytania ciąg dalszy ? : Za trudnym dla ciemnogrodu jest zrozumienie "regulacja" ? Gdzieś przydlawic żeby gdzie indziej było więcej ? O jejku jejku Aturo72 po co te nerwy. Przecież ja ciemny tylko się uczę. Wydajności wziąłem z twojego domu z twojego światłego posta sam na niego nakierowałeś. Więc teraz tu i ówdzie będziemy regulować czyli niby jak w pokoju będzie dobrze a w sypialni zaduch? A może w kuchni obetniemy ? Arturo72 dla mnie to możesz sobie siedzieć w smrodzie twoja wola ja szanuję twój wybór i upodobania, tylko dalej nie wypisuj już bzdur i przestań się tłumaczyć lubisz "zapachy" to żaden wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) O jejku jejku Aturo72 po co te nerwy. Przecież ja ciemny tylko się uczę. Wydajności wziąłem z twojego domu z twojego światłego posta sam na niego nakierowałeś. Więc teraz tu i ówdzie będziemy regulować czyli niby jak w pokoju będzie dobrze a w sypialni zaduch? A może w kuchni obetniemy ? Arturo72 dla mnie to możesz sobie siedzieć w smrodzie twoja wola ja szanuję twój wybór i upodobania, tylko dalej nie wypisuj już bzdur i przestań się tłumaczyć lubisz "zapachy" to żaden wstyd. Jesteś totalnym bezrozumnym ignorantem. W smrodzie to Ty siedzisz zamykając kratki nawiewne WG jak każdy użytkownik WG bo pizga. Żaden użytkownik z WM nie chce zostać takim smierdzielem jak Ty i nie chce powrotu do WG. Dziwne ? Czemu tak ? Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Przecież ja ciemny tylko się uczę. . Na razie nauczyłeś się że: - filtry do WM sa tanie - WM zużywa niewielkie ilości energii elektrycznej - wydajność WM można regulować aby osiągnąć najwyższy stopień komfortu - WG latem nie działa bez wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Skąd wziąłeś te wydajności ? Bezrozumnego czytania ciąg dalszy ? : Za trudnym dla ciemnogrodu jest zrozumienie "regulacja" ? Gdzieś przydlawic żeby gdzie indziej było więcej ? We wiatrołapie na wywiewie nie było potrzebne aż 48m3/h bo tam starczy 20m3/h i logicznym dla myślącego byłoby to żeby zmniejszyć tam a zwiększyć wywiew np.w łazience ale dla ciemnogrodu widać trudne do wyobrażenia i zrozumienia. Podobnie z nawiewem w sypialni,90m3/h na 2 osoby było za dużo i też zostało zdlawione na korzyść pokoju młodego,w salonie tak samo. Arturo72 daj spokój nigdy nie miałeś 90m3/h w sypialni zapomniałeś już przecież zdusiłeś wydajność do 30% więc na maksa miałeś w sypialni poniżej 30m3/h Sorry takiego kitu jak wciskasz to nawet ciemnogród nie łyknie Już nawet w ciemnogrodzie już uczą dodawania i odejmowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Zadaliśmy tobie kilka pytań, gdzie są odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Arturo72 daj spokój nigdy nie miałeś 90m3/h w sypialni zapomniałeś już przecież zdusiłeś wydajność do 30% więc na maksa miałeś w sypialni poniżej 30m3/h Sorry takiego kitu jak wciskasz to nawet ciemnogród nie łyknie Już nawet w ciemnogrodzie już uczą dodawania i odejmowania. Miałem podczas pierwszego mierzenia wydajności wentylacji po pierwszym uruchomieniu. Oczywiście zmniejszylem tam nawiew bo za mocny był,nawet na 50% wydajności reku,ponieważ stale tam się nie przebywa. Jarzysz ciemnogrodzie ? A poniżej ciemnogrodzie masz sterownik,te słupki oznaczają prędkość wentyli czyli w tamtej chwili 6 bieg z 7 możliwych. W dowolnej chwili mogę to zwiększyć lub zmniejszyć: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5623448&viewfull=1#post5623448 Różnica w zużyciu prądu jest minimalna i groszowa. Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts