Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Kolego Arturo72

To o wydajnościach twojej wentylacji mowa. Więc to chyba ty nie masz pojecia jakie powinny być wydajności.

Zamiast bić się w pierś i choćby ze wzgledu na swoich domowników włączyć im wentylacje żeby nie siedzieli w smrodzie to tylko bijesz pianę.

Już chyba przeginasz totalnie pałę.

Wystarczy już tego tłumaczenia wyjaśniania sorry ale dalej nic nie łapiesz i na dodatek dezinformujesz. :(

Bez odbioru

Moja wentylacja śmiga bez zarzutu i zgodnie z normami i jest cały czas włączona.

Nawiew na 3 osoby rzędu 90m3/h jest całkowicie zadawalajacy i zgodny z wytycznymi dot.wentylacji a ja smigam na 150m3/h.

A Ty pisząc poniższe brednie faktycznie nie masz pojęcia o czym dyskutujesz i wentylatora z reku a i samego reku nie widziales:

To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum :( 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji...

Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ?

Takich właśnie ignorantów trzeba prostować.

Edytowane przez Arturo72

Ojejku coś ci się cofa ? :( pewnie nie słyszałeś o zaworach zwrotnych bidulko :(

może opisz jaką masz wilgotność w domu zimą, bo widzę że merytorycznych argumentów brakuje. wtedy stwierdzimy jaka jest wydajność twojej wentylacji. masz cały czas uchylone okna w domu? 24 h/dobę, nawet kiedy nie ma cię w domu?

To może włącz naprawdę swoją wentylację jak się należy.

To co napisałeś to zdusiłeś wentylatory do minimum :( 23 waty to może na toaletę + jakiś przedpokój wystarcza jak są niewielkie opory w instalacji do tego inne opory na reku, filtrach itd. Czy kiedyś sprwdzałeś ile masz tak naprawdę wymian w toaletach, łazienkach, pralni, kuchni itd ?

Sprawdź też czy producent silników dopuścił je do pracy z taką niewielka wydajnością. Jeśli nie może się to źle skończyć i nie będzie gwarancji. Rozumiem że masz regulację na falowniku ?

nie mam regulacji na falowniku, wentylatory są stałoprądowe, fabrycznie zainstalowane w rekuperatorze i to jest normalna moc pobierana przez współczesną centralę wentylacyjną przeznaczoną do zastosowań domowych. twój post o falowniku kolejny raz potwierdza, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Edytowane przez imrahil

Gość Arturo72
Widzę, że to wątek marketingowy a nie wymiana doświadczeń i rady tych co już zbudowali.

Skoro ja nie zarabiam na WM widzę że jednak komuś psuję reklamę i marketing, skoro nawet przybywają posiłki nowych "niezależnych" kolegów to.

Pozdrawiam i AMEN

Proszę,kolejny "sprzedawca",który twierdzi,że WG to badziew mając obecnie porównanie do WM:

z ekonomicznego punktu wiedzenia opłaca się montować reku instalatorom tu zgoda, ale nie koniecznie inwestorom.

z punktu widzenia komfortu i zdrowia to opłaca się montować ;) ja sobie nie wyobrażam powrotu do WG !

A siła marketingu jest taka,że polecam samodzielnie montować sobie WM bo to proste jak klocki lego.

Również samodzielnie montowalem i calosc wyniosła 5,5tys.zł gdzie sam reku 4tys.zł.

Oczywiście nie mam komina,nawiewnikow i kanałów WG i nie dziurawilem nowych szczelnych okien bo myślałem przed budową.

Datego ciemnogród trzeba prostować...

Edytowane przez Arturo72

Arturo72

może teraz tak na poważnie, włącz swoja wentylację :)

Aż popatrzyłem na posta z twojego linka i nie widzę innej możliwości jak to że mieszkasz w smrodzie :(

Popatrz sam masz łazienkę 5,6m2 razem z WC przy standardowej wysokości 2,7m (tak zakładam) daje to kubaturę 15,12m3.

W łazience itp powinieneś mieć 5-7 wymian nie mniej jak 50m3/h na jeden kibel. Ty masz razem natrysk i kibel czyli minimum ok. 70m3/h a w żaden sposób nie mniej niż 50m3. W linku napisałeś że masz w łazience 61m3/h ale przy wydajności na maxa. Zdusiłeś swoją wentylację do ok. 1/3 czyli w łazience masz ok. 20m3/h to jest chłopie ok. 3 razy za mało !!! :( :( :( W pokoju nr 1 masz 18m3/h przy pracy na maxa. Jedna osoba potrzebuje minimum 25-30m3/h ty masz 6m3/h czyli 4 razy za mało !!! :( bo zdusiłeś wentylację do 1/3. Dla tego bez żartów włącz swoją wentylację, bo siedzisz w smrodzie :( :( Tak naprawde to tylko w sypialni masz prawie ledwo ledwo.

Napisz jeszcze co to za magiczne pudełko w twojej wentylacji co bierze 20W?100m3/h w całej chacie .

Więc pisz dalej chłopie niech wszyscy się uczą.

I bardzo proszę bez obraźliwych epitetów.

A tera podaj normy, mówiące, że łazienka potrzebuje 5/7 wymian ?

Znowu wykazujesz się totalną ignorancją w temacie wentylacji....

Kuchnia: dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną

w mieszkaniu dla 3 osób - 30 m³/h,

Łazienka: dla łazienki (z ustępem lub bez) - 50 m³/h,

WC: dla oddzielnego ustępu - 30 m³/h,

Jeśli mam do dyspozycji 100m3/h podzielone na te trzy pomieszczenia to jest jakiś dramat ?

I działa ZAWSZE tak samo, niezależnie od temperatury, ciśnienia, wiatru za oknem.

A Ty, żeby zapewnić latem takie wartości wentylacji musisz mieć włączone wentylatory non stop.

Wentylatory, które pobierają więcej W, niż mój rekuperator przy 100m3/h

Edytowane przez fotohobby

rozumiem, że ty wentylujesz wg normy... w takim razie wilgotność jaką masz? zsumowanie tych wszystkich przepływów dla kuchni i łazienek wg normy daje przepływ rzędu 200-250 m3/h. to oznacza, że masz w domu wilgotność rzędu 25% albo mniej. wcześniej twierdziłeś, że taka niska wilgotność to przy WM występuje, więc teraz plączesz się w swoich złotych myślach...

masz tak, czy może wydaje ci się tylko że tak wentylujesz? przypuszczam, że nigdy takiego przeciągu w zimie nie miałeś... pewnie siedzisz przy zamkniętych oknach i się kisisz.

chyba że masz wszystkie porozszczelniane 24h/dobę. ale wtedy miałbyś bardzo niską wilgotność zimą.

No no dalej dalej, zamieniam się w słuch, zaprezentuj swoje obliczenia wilgotności w moim domu 25%, nie mogę się doczekać oświeć mnie ignoranta :(.

A tera podaj normy, mówiące, że łazienka potrzebuje 5/7 wymian ?

Znowu wykazujesz się totalną ignorancją w temacie wentylacji....

Kuchnia: dla kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchnię elektryczną

w mieszkaniu dla 3 osób - 30 m³/h,

Łazienka: dla łazienki (z ustępem lub bez) - 50 m³/h,

WC: dla oddzielnego ustępu - 30 m³/h,

Jeśli mam do dyspozycji 100m3/h podzielone na te trzy pomieszczenia to jest jakiś dramat ?

I działa ZAWSZE tak samo, niezależnie od temperatury, ciśnienia, wiatru za oknem.

A Ty, żeby zapewnić latem takie wartości wentylacji musisz mieć włączone wentylatory non stop.

Wentylatory, które pobierają więcej W, niż mój rekuperator przy 100m3/h

fotohobby

z całym szacunkiem ale nie wcinaj się do cudzych polemik.

Mowa jest o wentylacji Arturo72 niech on wyjaśni jak mu się udało przy wydajności 20m3/h w łazience z kiblem spełnić minimalny wymóg 50m3/h. To on napisał że nie mam pojęcia o komforcie. Fakt nie mam pojęcia o komforcie w kiblu 20m3/h jeśli minimum jest 50m3/h . Chyba raczej chodzi o dyskomfort. Może też wyjawi co ma na myśli pisząc o komforcie 6m3/h w swoim pokoju.

Może też wyjawi co to on ma za magiczne pudełko w swojej WM. to zakrawa na perpetum mobile.

Edytowane przez inwestor

No no dalej dalej, zamieniam się w słuch, zaprezentuj swoje obliczenia wilgotności w moim domu 25%, nie mogę się doczekać oświeć mnie ignoranta :(.

przecież narzekałeś na 25% w firmie, gdzie jest WM. z tego wynika, że kłamiesz - albo w sprawie wilgotności w swoim domu, albo w sprawie dyskomfortu spowodowanego niską wilgotnością w firmie (podczas gdy tak samo masz przy WG w domu). odpowiedz na wszystkie pytania, sfrustrowany kłamczuszku :)

Edytowane przez imrahil

przecież narzekałeś na 25% w firmie, gdzie jest WM. z tego wynika, że kłamiesz - albo w sprawie wilgotności w swoim domu, albo w sprawie dyskomfortu spowodowanego niską wilgotnością w firmie (podczas gdy tak samo masz przy WG w domu). odpowiedz na wszystkie pytania, sfrustrowany kłamczuszku :)

No no "niedobry" jak możesz tak do mnie "sfrustrowany kłamczuszku " cóż za poufałość :) :)

mogę być kłamczuszkiem a nawet misiaczkiem :) :) tylko wyjaw swój sekret jak to policzyłeś że u mnie w domu jest 25% wilgotności czy może to jednak ty zostaniesz tym kłamczuszkiem ? :) :) Dla podpowiedzi dodam że robota i dom to inne budynki.

Gość Arturo72
fotohobby

z całym szacunkiem ale nie wcinaj się do cudzych polemik.

Mowa jest o wentylacji Arturo72 niech on wyjaśni jak mu się udało przy wydajności 20m3/h w łazience z kiblem spełnić minimalny wymóg 50m3/h. To on napisał że nie mam pojęcia o komforcie. Fakt nie mam pojęcia o komforcie w kiblu 20m3/h jeśli minimum jest 50m3/h . Chyba raczej chodzi o dyskomfort. Może też wyjawi co ma na myśli pisząc o komforcie 6m3/h w swoim pokoju.

Może też wyjawi co to on ma za magiczne pudełko w swojej WM. to zakrawa na perpetum mobile.

Skąd wziąłeś te wydajności ?

Bezrozumnego czytania ciąg dalszy ? :

Troszkę tu i ówdzie trzeba podregulować ale suma sumarum jak na pierwszy raz jest nieźle ;)

Za trudnym dla ciemnogrodu jest zrozumienie "regulacja" ?

Gdzieś przydlawic żeby gdzie indziej było więcej ?

We wiatrołapie na wywiewie nie było potrzebne aż 48m3/h bo tam starczy 20m3/h i logicznym dla myślącego byłoby to żeby zmniejszyć tam a zwiększyć wywiew np.w łazience ale dla ciemnogrodu widać trudne do wyobrażenia i zrozumienia.

Podobnie z nawiewem w sypialni,90m3/h na 2 osoby było za dużo i też zostało zdlawione na korzyść pokoju młodego,w salonie tak samo.

Edytowane przez Arturo72

To zakrawa na totalny brak wiedzy.

Sprawdź sobie pobór prądu rekuperatura Vent-Axia Kinetic przy 100m3/h. Kroćce pionowe.

http://instalszop.pl/images/_popup_multi_00005/went12Kopia.jpg

Co do wydajności jego instalacji - to fakt, wydajość w jednym w pokoi jed zbyt niska. Osobiście uważam, że to z uwagi na niepotrzebny nawiew w wiatrołapie i holu. One zabierają trochę nawiewnego powietrza.

Można te nawiewy lekko przydławić, wyregulować, o czym zresztą Arturo pisał, ale sądzę, że nawet z tymi nawiewami likwidacja wilgoci i zapachów jest skuteczniejsza, niż przy WG.

Tym bardziej latem. Jaką masz wydajność wentylacji, kiedy na zewnątrz jest 30C ?

Edytowane przez fotohobby

O jejku jejku Aturo72 po co te nerwy.

Przecież ja ciemny tylko się uczę. Wydajności wziąłem z twojego domu z twojego światłego posta sam na niego nakierowałeś.

Więc teraz tu i ówdzie będziemy regulować czyli niby jak w pokoju będzie dobrze a w sypialni zaduch? A może w kuchni obetniemy ?

Arturo72 dla mnie to możesz sobie siedzieć w smrodzie twoja wola ja szanuję twój wybór i upodobania, tylko dalej nie wypisuj już bzdur i przestań się tłumaczyć lubisz "zapachy" to żaden wstyd.

Gość Arturo72
O jejku jejku Aturo72 po co te nerwy.

Przecież ja ciemny tylko się uczę. Wydajności wziąłem z twojego domu z twojego światłego posta sam na niego nakierowałeś.

Więc teraz tu i ówdzie będziemy regulować czyli niby jak w pokoju będzie dobrze a w sypialni zaduch? A może w kuchni obetniemy ?

Arturo72 dla mnie to możesz sobie siedzieć w smrodzie twoja wola ja szanuję twój wybór i upodobania, tylko dalej nie wypisuj już bzdur i przestań się tłumaczyć lubisz "zapachy" to żaden wstyd.

Jesteś totalnym bezrozumnym ignorantem.

W smrodzie to Ty siedzisz zamykając kratki nawiewne WG jak każdy użytkownik WG bo pizga.

Żaden użytkownik z WM nie chce zostać takim smierdzielem jak Ty i nie chce powrotu do WG.

Dziwne ? Czemu tak ?

Edytowane przez Arturo72

Przecież ja ciemny tylko się uczę. .

Na razie nauczyłeś się że:

- filtry do WM sa tanie

- WM zużywa niewielkie ilości energii elektrycznej

- wydajność WM można regulować aby osiągnąć najwyższy stopień komfortu

- WG latem nie działa bez wspomagania.

We wiatrołapie na wywiewie nie było potrzebne aż 48m3/h bo tam starczy 20m3/h i logicznym dla myślącego byłoby to żeby zmniejszyć tam a zwiększyć wywiew np.w łazience ale dla ciemnogrodu widać trudne do wyobrażenia i zrozumienia.

Podobnie z nawiewem w sypialni,90m3/h na 2 osoby było za dużo i też zostało zdlawione na korzyść pokoju młodego,w salonie tak samo.

Arturo72 daj spokój nigdy nie miałeś 90m3/h w sypialni zapomniałeś już przecież zdusiłeś wydajność do 30% więc na maksa miałeś w sypialni poniżej 30m3/h

Sorry takiego kitu jak wciskasz to nawet ciemnogród nie łyknie :( Już nawet w ciemnogrodzie już uczą dodawania i odejmowania.

Gość Arturo72
Arturo72 daj spokój nigdy nie miałeś 90m3/h w sypialni zapomniałeś już przecież zdusiłeś wydajność do 30% więc na maksa miałeś w sypialni poniżej 30m3/h

Sorry takiego kitu jak wciskasz to nawet ciemnogród nie łyknie :( Już nawet w ciemnogrodzie już uczą dodawania i odejmowania.

Miałem podczas pierwszego mierzenia wydajności wentylacji po pierwszym uruchomieniu.

Oczywiście zmniejszylem tam nawiew bo za mocny był,nawet na 50% wydajności reku,ponieważ stale tam się nie przebywa.

Jarzysz ciemnogrodzie ?

A poniżej ciemnogrodzie masz sterownik,te słupki oznaczają prędkość wentyli czyli w tamtej chwili 6 bieg z 7 możliwych.

W dowolnej chwili mogę to zwiększyć lub zmniejszyć:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5623448&viewfull=1#post5623448

Różnica w zużyciu prądu jest minimalna i groszowa.

Edytowane przez Arturo72