Liwko 04.10.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Pisałem już że jak ktoś chce z głową zrobić WM to powinien tak wykonać kanały aby mógł je później wymieniać. Ty swoje od WG już wymieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Zadaliśmy tobie kilka pytań, gdzie są odpowiedzi? Przecież czekam na obiecane obliczenia od imrahil tam na pewno będzie wszystko o wilgotności wydajności itd. dajcie chłopakowi trochę czasu na przepisanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Miałem podczas pierwszego mierzenia wydajności wentylacji po pierwszym uruchomieniu. Oczywiście zmniejszylem tam nawiew bo za mocny był,nawet na 50% wydajności reku,ponieważ stale tam się nie przebywa. Jarzysz ciemnogrodzie ? On kompletnie nie jarzy, że taka regulacja WM to pikuś, w przeciwieństwie do grawitacyjnej. No i cały czas czekam na zdjęcia jego kanałów WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Przecież czekam na obiecane obliczenia od imrahil tam na pewno będzie wszystko o wilgotności wydajności itd. dajcie chłopakowi trochę czasu na przepisanie. Jakie obliczenia? Przecież napisał jaką wydajnością wentyluje. Teraz ty napisz! POTRAFISZ??? Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ty swoje od WG już wymieniłeś? Liwko sorry ale czy ty dzisiaj dużo piłeś ? Poducz się jak działa WG z czego jest zbudowana a potem przeczytaj swoje pytanie i sam zrozumiesz że nie wymaga odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dobra, dajcie mu już spokój.... Myślał, że za pracę WM, na prąd i filtry zapłaci krocie i nie będzie przynosiła mu żadnych oszczędności.Myślał, że będzie miał w domu 25% wilgotności.Że będzie hałasowałaŻe narazi się na katar sienny... Trudno tak nagle przejść do porządku dziennego nad tym, że tak bardzo się mylił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jakie obliczenia? Przecież napisał jaką wydajnością wentyluje. Teraz ty napisz! POTRAFISZ??? Czekamy. Chłopie no weź i poczytaj, wyliczył wilgotność w moim domu teraz tylko chłopina przepisze i będziesz wszystko wiedział. No daj mu jeszcze troszke czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Liwko sorry ale czy ty dzisiaj dużo piłeś ? Poducz się jak działa WG z czego jest zbudowana a potem przeczytaj swoje pytanie i sam zrozumiesz że nie wymaga odpowiedzi. Ja nie, ale ty na pewno. Mieszkałem kiedyś w bloku z WG, w której często występowały cofki (tak bywa z WG). Przy remoncie zajrzałem do środka kanału i się przeraziłem widokiem. Na twoim miejscu bym się zastanowił nad szybką wymianą tych kanałów, bo po 14-tu latach na bank masz tam gruby syf. I nie mów mi, że masz klapki zwrotne, bo mnie śmiech ogarnia doradco od siedmiu boleści. Który kominiarz by ci to odebrał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Chłopie no weź i poczytaj, wyliczył wilgotność w moim domu teraz tylko chłopina przepisze i będziesz wszystko wiedział. No daj mu jeszcze troszke czasu Przecież to ty pisałeś że z WM jest 25% a WG nie spada poniżej 35%!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dobra, dajcie mu już spokój.... Myślał, że za pracę WM, na prąd i filtry zapłaci krocie i nie będzie przynosiła mu żadnych oszczędności. Myślał, że będzie miał w domu 25% wilgotności. Że będzie hałasowała Że narazi się na katar sienny... Trudno tak nagle przejść do porządku dziennego nad tym, że tak bardzo się mylił.... Co jakiś czas trafia tu na forum kompletny ignorant i głosi swoje złote myśli, nie zdając sobie sprawy, że czas poszedł naprzód. Nie przyjmuje żadnych rzeczowych argumentów od praktyków, tylko głosi swoje DOMYSŁY. Pół biedy jak to jakiś żółtodziób, ale żeby NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM??? Myślisz że warto go ignorować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 ... zsumowanie tych wszystkich przepływów dla kuchni i łazienek wg normy daje przepływ rzędu 200-250 m3/h. to oznacza, że masz w domu wilgotność rzędu 25% albo mniej. ... Liwko no przecież kol. imrahil tak bezdurno by tego nie napisał musiał to wyliczyć . Naprawdę daj mu trochę czasu tylko przepisze i twoja ciekawość się zaspokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Liwko no przecież kol. imrahil tak bezdurno by tego nie napisał musiał to wyliczyć . Naprawdę daj mu trochę czasu tylko przepisze i twoja ciekawość się zaspokoi. Nie masz w mrozy 25% ? no to ile 30% ? 32? Bo jeśli mnie , przy wydajności 100m3/h w mrozy (-14C) wilgotność spada do 37%, a TY masz więcej, to znaczy, że WENTYLUJESZ MNIEJ Jeśli masz porównywalną wartość, to znaczy, że strumień wentylacji masz na podobnym poziomie... Wentylując 200-250m3/h (jak twierdzisz "normalnie" ) szybko zbiłbyś sobie wilgotność poniżej 30%.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Chłopie no weź i poczytaj, wyliczył wilgotność w moim domu teraz tylko chłopina przepisze i będziesz wszystko wiedział. No daj mu jeszcze troszke czasu nie ma co liczyć. skoro u mnie spada przy mrozach nieco poniżej 40% i wg ciebie nie wentyluję, to oznacza, że u ciebie przy znacznie bardziej intensywnej wentylacji schodzi poniżej 30%. jeśli tak nie jest, to opisz dokładnie jak to robisz, że wentylujesz mocniej niż użytkownicy WM, a wilgotność masz większą. wcześniej narzekałeś na wilgotność 25% w firmie. okazuje się, że przy WG masz dokładnie tak samo (albo gdzieś kłamiesz), tylko dodatkowo wieje chłodem, masz pewnie doświadczenia z cofkami, latem musisz zrobić przeciąg, otwierać okna przy upałach, a jeśli latem akurat nie wieje to i tak w domu masz zaduch i smrodek... coś wcześniej wspominałeś o falowniku w rekuperatorze. skąd ci to przyszło do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Liwko no przecież kol. imrahil tak bezdurno by tego nie napisał musiał to wyliczyć . Naprawdę daj mu trochę czasu tylko przepisze i twoja ciekawość się zaspokoi. Dokładnie tak jest i imrahil dobrze napisał wiedząc jaki ma dom z własnego doświadczenia i jakie wydajności wentylacji. W szczelnym domu taka wydajność wentylacji czyli 200-250m3/h wysusza powietrze w środku. Tak się dzieje właśnie w przypadku WG gdzie nie kontrolowany napływ powietrza wnika do środka. W szczelnym domu żeby zapewnić komfort życia i przyjazną wilgotność wystarczy wydajność 100-150m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Liwko no przecież kol. imrahil tak bezdurno by tego nie napisał musiał to wyliczyć . Naprawdę daj mu trochę czasu tylko przepisze i twoja ciekawość się zaspokoi. Sam jestem ciekaw jak to wyliczył bez kubatury i czemu zsumował wszystkie wydajności. No ale jak napisałeś jestem ignorantem Teraz po tym co napisałeś to aż drżę ze strachu bo mnie jaśnie oświecony jedyny wszechwiedzący fachowiec Liwko zignoruje no i co ja biedny pocznę. Pomimo że wentylacja u mnie dobrze działa i nie mem smrodu jak kol Arturo72 to siła twojego autorytetu zrobiła swoje zaczynam odkładać na WM. P.S. NIE ZARABIAM NA WG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Arturo72 Przecież imrahil napisał o moim domu a nie o swoim no weź i przeczytaj. Nie odpowiadaj za kogoś daj mu czas niech przepisze te wyliczenia dla mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.10.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Sam jestem ciekaw jak to wyliczył bez kubatury i czemu zsumował wszystkie wydajności. No ale jak napisałeś jestem ignorantem Pomimo że wentylacja u mnie dobrze działa Raczej wentylacja nie działa i Ciebie dobrze skoro dziwisz się że ilość powietrza nawiewanego rowna się ilości powietrza wywiewanego. Co ma kubatura do poprawnej wentylacji ? 4 osoby wytwarzają mniej wilgoci w kubaturze 400m3 niż w 700m3 ? Arturo72 Przecież imrahil napisał o moim domu a nie o swoim no weź i przeczytaj. Dokładnie bo to bez różnicy jest jeśli chodzi o wentylację. No chyba że faktycznie mieszkasz na hali przemysłowej a nie w domu.... Edytowane 4 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Raczej wentylacja nie działa i Ciebie dobrze skoro dziwisz się że ilość powietrza nawiewanego rowna się ilości powietrza wywiewanego. Co ma kubatura do poprawnej wentylacji ? po prostu nie wie co pisze. albo kłamie, tylko nie wiem w jakim celu. podobnie się z nim dyskutuje jak z boguslawem, ale on miał jakiś konkretny cel - był sprzedawcą kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 można podsumować opinie i wiedzę inwestora:- pomimo wysokiego stopnia wentylacji domu, ma wysoką wilgotność w domu, tylko nie potrafi wyjaśnić jak to robi- wentyluje dom przez całą dobę pomimo zamkniętych okien- myli mu się instalacja wentylacji z instalacją wentylacyjno-klimatyzacyjną (tak to się realizuje w większych obiektach, a z tego z kolei może wynikać recyrkulacja zużytego brudnego powietrza)- zna się na rekuperatorach, np. wie czy rekuperator może automatycznie się wyłączać albo uważa, że prędkość wentylatora stałoprądowego jest sterowana przez falownik- na pytania z reguły nie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 04.10.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Do tej wiedzy co ją niby posiadam muszę jeszcze dorzucić garść innej wiedzy czego też się nauczyłem od szanownych kolegów o wentylacji mechanicznej w domach mieszkalnych: - 20m3/h w łazience z WC to komfort i nic nie śmierdzi, - 6m3/h w pokoju to komfort i nic nie śmierdzi, - wystarczą same filtry wstępne EU4 w instalacji WM dokładne są alergikom nie potrzebne i nic nigdy sie nie zasyfi w kanale nawiewnym, - w kanałach nawiewnych nic sie nie syfi pomimo że zbiera sie syf wokół kratek nawiewnych, -filtry HEPA są tanie jak barszcz i kupuje sie je na metry kwadratowe, bez uszczelek itp - nie sprawdzamy nigdy czystości w kanałach pomimo braku filtrów dokładnych , bo po co, z dziada pradziada wiadomo że to kit, - firmy które czyszczą kanały wentylacyjne to oszuści, - czyści się i wymienia kanały nawiewne w WG, gdziekolwiek by one nie były , -w WG są cofki pomimo zaworów zwrotnych, -kominiarz który odbierał moja wentylacje to jakiś oszołom bo nie powinien tego robić, - reku schładza temperaturę pomieszczeń latem (precz z drugą zasadą termodynamiki), - 20W wystarczy na 100m3/h w całym budynku oczywiście w tym jest niezbędna moc na opory filtrów, reku kanałów kratek, czerpni i wyrzutni oraz sprawność układu zasilania i regulacji i oczywiście energia potrzebna dla sterownika zasilacza itp , - moc 20W odczytuje się z wykresu samej centrali bez instalacji kanałów , kratek, filtrów itp. - całkowita 30% wydajność wywiewu u kol Arturo72 w jego domu to 270m3/h * 30% co daje 100-150m3/h - bardzo słabo stoję z matmą patrz poprzedni punkt - przy tej samej wydajności WM co WG, WM daje wyższą wilgotność, -we wszystkich budynkach jednorodzinnych bez względu na kubaturę liczbę łazienek, liczbę osób jest ta sama wydajność wentylacji, - jestem sprzedawcą WG nie wiem tylko gdzie ? no ale może mi powiedzą to tylko szczegół, - jestem bardziej upierdliwy niż jakiś gość od grzejników, - z tego powodu że mam WG jestem ignorantem z ciemnogrodu, oszustem i kretynem, - nie mam zgody na pisanie na forum bo to trzeba mieć w domu WM że by pisać, a cholera samowolnie piszę - przywłaszczyłem sobie napis najlepszy doradca na forum i powinienem sie go wstydzić, - nie mam doświadczenia 14 lat bezczelnie kłamię bo zacząłem projektować 17 lat temu a budowę ponad 16 lat temu, Mam nadzieje że za taką gruntowną wiedzę jakiś dyplom dostanę. Dobranoc chyba nie zasnę bo tyle się dzisiaj nauczyłem że zanim mój mózg kretyna to wchłonie to miną całe wieki. Edytowane 4 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts