fotohobby 06.10.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ty sądziłeś, że nawet filtry F7 są bardzo drogie. Albo że centralka pożera mnóstwo energii elektrycznej. Do mojego rekuperatora można dokupić czujnik wilgoci, który reguluje wydajność w zależności od niej.Kabelek pociągnąłem, czujnika do tej pory nie kupiłem. Sens tego marny, jeszcze by mi w mrozy, jak odpalę kominek i zbiję wilgotność do 37% wentylację obniżył....Jedynie programator się przydaje - latem programuję zwiększenie strumienia wentylacyjnego nocą, kiedy otwarty jest by-pass/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.10.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Hej, to macie takie zboczenie że nawet w lato macie pozamykane okna i podniecacie się reku???? ja w lato jak nie pada zawsze śpię na dworze, na tarasie.... Edytowane 6 Października 2016 przez jedrek188 literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ty sądziłeś, że nawet filtry F7 są bardzo drogie. Albo że centralka pożera mnóstwo energii elektrycznej. Do mojego rekuperatora można dokupić czujnik wilgoci, który reguluje wydajność w zależności od niej. Kabelek pociągnąłem, czujnika do tej pory nie kupiłem. Sens tego marny, jeszcze by mi w mrozy, jak odpalę kominek i zbiję wilgotność do 37% wentylację obniżył.... Jedynie programator się przydaje - latem programuję zwiększenie strumienia wentylacyjnego nocą, kiedy otwarty jest by-pass/ Filtry HEPA są drogie. Podzielam pogląd, regulacja przy pomocy czujnika wilgotności nie jest najlepszym rozwiązaniem, aczkolwiek całkiem dobrze sprawdza się w pralniach/suszarniach i do intensyfikacji wymian w pom. kąpielowych szczególnie z natryskiem. Nie wiemy czy o takim rozwiązaniu pisał kol. wilken ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) He He jedrek188 z całym szacunkiem chyba śpisz na dworze nie na dworcu Ja również b. lubię spać na dworze Edytowane 6 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.10.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Już poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Hej, to macie takie zboczenie że nawet w lato macie pozamykane okna i podniecacie się reku???? ja w lato jak nie pada zawsze śpię na dworze, na tarasie.... Pewnie nawalony hehe taki żart Ja nawet jak pada to lubię spać w altanie Ogólnie od wiosny do jesieni bardzo mało czasu spedzam w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.10.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Właśnie zamówiłem filtry G4, u mnie wymiary to 42x29cm w Janku. Na dodatek mam 2 reku, a że koszt kuriera 13zł to kupiłem na kilka ładnych latek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.10.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Hej, to macie takie zboczenie że nawet w lato macie pozamykane okna i podniecacie się reku???? ja w lato jak nie pada zawsze śpię na dworze, na tarasie.... u nas w dzień mam zamknięte, w nocy czasem uchylone (dla wychłodzenia, nie wentylacji). dzięki temu mieliśmy maksymalnie około 24°C w domu, było przyjemnie, nie było zaduchu i nikt nie musiał spać na tarasie z komarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.10.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 u nas w dzień mam zamknięte, w nocy czasem uchylone (dla wychłodzenia, nie wentylacji). dzięki temu mieliśmy maksymalnie około 24°C w domu, było przyjemnie, nie było zaduchu i nikt nie musiał spać na tarasie z komarami komarów u mnie brak,przespij sobie tak kilka nocy chociaż dla lepszego funkcjonowania w dzień warto, chyba że jesteś już zgredzik i musisz już tylko kości wygrzewać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Filtry HEPA są drogie. Ale co ty z tymi filtrami HEPA ? Operacje w domu przeprowadasz ? Wiesz, do czego wykorzystuje się te filtry ? Filtr F8 ma 94% skuteczności dla cząstek 0.3-1 µm Sprawdź wielkość zarodników grzybów, bakterii i pomyśl, po co filtr HEPA ? Przez nawietrzaki w swoich oknach wpuszczasz wszystko, co lata w powietrzu, PM10, sadzę, drobnoustroje, pyłki roślin, a w domu z WM chcesz wprowadzać sterylne warunki, jak na salo operacyjnej, czy montowni układów scalonych ? Absurd. F8 - 20zł na 2,5 roku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ale co ty z tymi filtrami HEPA ? Operacje w domu przeprowadasz ? Wiesz, do czego wykorzystuje się te filtry ? Filtr F8 ma 94% skuteczności dla cząstek 0.3-1 µm Sprawdź wielkość zarodników grzybów, bakterii i pomyśl, po co filtr HEPA ? Przez nawietrzaki w swoich oknach wpuszczasz wszystko, co lata w powietrzu, PM10, sadzę, drobnoustroje, pyłki roślin, a w domu z WM chcesz wprowadzać sterylne warunki, jak na salo operacyjnej, czy montowni układów scalonych ? Absurd. F8 - 20zł na 2,5 roku..... Nikt ci nie każe dawać HEPA stosuj jakie chcesz. W WG nie ma kanałów nawiewnych powietrze wpada bezpośredni do pomieszczenia, nie ma zakamarków gdzie zbiera się syf. można wszystko posprzątać jest dostępne na wierzchu. Wnętrze kanału nawiewnego nie jest dostępne do codziennego sprzątania. Nawet 1% nieskuteczności filtra przez wiele kilkanaście lat lat robi b. duża różnicę. W tym czasie przez kanał przepłyną całe tony powietrza i być może 1 % nieskuteczności to będą kilogramy pyłów w tym zarodników itp które przejdą przez filtr część z tego osiada w kanale szczególnie jak ścianki nie są gładkie to tworzą się przy powierzchni wiry. Pewnie masz właśnie takie kanały z karbami typu flex albo spiro lub to i to. Taki karbowany kanał działa jak cyklon do odpylania.Jak jest mokro i deszczowo czyli duża wilgotność na dworze (obecnie meteo pokazuje 94%) to rozwija się pleśń. Oczywiście przy podgrzewaniu wilgotność spada i pleśnie się gorzej rozwijają. Pleśń wytwarza substancje jedne z najbardziej toksycznych jakie istnieją, do tego jak rośnie to wytwarza kolejne alergeny. Obecnie nawet w najbardziej badziewnych urządzeniach do oczyszczania powietrza dla alergików nie ma mowy o filtrach gorszych niż HEPA nie wspomnę już o urządzeniach z wyższej półki z dodatkowymi filtrami elektrostatycznymi, z węgla aktywnego i innymi wodotryskami. Oznacza to że im lepsze filtry tym rzadziej trzeba będzie wymieniać kanały, flexa raczej nie wyczyścisz. Więc zanim napiszesz że coś jest absurdem zasięgnij wiedzy na ten temat. Dla alergików HEPA to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.10.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) kanały PE flex są gładkie wewnątrz... znów nie trafiłeś. dodatkowo mają powłokę d2p (antygrzybiczna/antybakteryjna) Edytowane 6 Października 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) kanały PE flex są gładkie wewnątrz... znów nie trafiłeś. dodatkowo mają powłokę d2p (antygrzybiczna/antybakteryjna) W b. gładkich kanałach metalowych też zbiera się syf to tylko kwestia czasu. Na długo ci to nie pomoże powłoki antygrzybicze starczą na kilka lat i koniec ledwo nieznacznie spowolni się cały proces. Wystarczy że gdzieś na zagięciu zarysowaniu a nawet na gładkiej powierzchni choć jedna drobinka się przyklei to zaczyna się taki efekt kuli śnieżnej.Wentylacja to nie tapeta co ją wymieniasz co kilka lat. Wentylacja to trwałe wyposażenie budynku na dziesiątki lat. Edytowane 6 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.10.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 W b. gładkich kanałach metalowych też zbiera się syf to tylko kwestia czasu. Na długo ci to nie pomoże powłoki antygrzybicze starczą na kilka lat i koniec ledwo nieznacznie spowolni się cały proces. Wystarczy że gdzieś na zagięciu zarysowaniu a nawet na gładkiej powierzchni choć jedna drobinka się przyklei to zaczyna się taki efekt kuli śnieżnej.Wentylacja to nie tapeta co ją wymieniasz co kilka lat. Wentylacja to trwałe wyposażenie budynku na dziesiątki lat. widziałeś kiedyś przewód PE flex czy tylko tak piszesz, żeby się pocieszać? widziałeś pewnie tak jak falownik przy stałoprądowym silniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 widziałeś kiedyś przewód PE flex czy tylko tak piszesz, żeby się pocieszać? Kolego znowu zaczynasz zamulać wątek. Im twoje rury są gładsze tym wolniej bedzie ci sie zbierał w nich syf. a zbierać się będzie zawsze, takie są prawa fizyki. O wpływie prądu stałego w silniku wentylatora czy też przemiennego, na szybkośc zbierania sie syfu już ci wszystko wytłumaczyłem więc nie będe sie powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Więc zanim napiszesz że coś jest absurdem zasięgnij wiedzy na ten temat. Dla alergików HEPA to standard. To pogrubione dla Ciebie.... Mam kanały PE. Kanały PE są gładkie w środku. Mało tego, pokrytę są warstwą d2p zawierającą srebro. Nie wiem, na ile to w ogóle potrzebne, ale mam. Druga rzecz - jeśli teraz stacja meteo pokazuje 94%, to przez te kanały przepływa powietrze o wilgotności 33% Jaka pleśń tam urośnie ? To już groźniejsze są zarodniki grzybów, które wpadną do twojej kuchni, czy łazienki i znajdą sobie ciepłe wilgotne i ustronne miejsce. Bo przecież sprzątasz tylko to, co jest dostępne "na wierzchu" Co do HEPA. WM to nie jest instalacja projektowana jakoś specjalnie po to, by ulżyć alergikom. Mimo to, nawet z moimi filtrami G4 w moim domu czuję się znacznie bardziej komfortowo, niż w domu z WG. Jestem alergikiem, uczulonym głównie na pyłki drzew. Myślę, że kiedy przejdę na litry F7 będzie jeszcze lepiej. Edytowane 6 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) To pogrubione dla Ciebie.... Mam kanały PE. Kanały PE są gładkie w środku. Mało tego, pokrytę są warstwą d2p zawierającą srebro. Nie wiem, na ile to w ogóle potrzebne, ale mam. Druga rzecz - jeśli teraz stacja meteo pokazuje 94%, to przez te kanały przepływa powietrze o wilgotności 33% Jaka pleśń tam urośnie ? To już groźniejsze są zarodniki grzybów, które wpadną do twojej kuchni, czy łazienki i znajdą sobie ciepłe wilgotne i ustronne miejsce. Bo przecież sprzątasz tylko to, co jest dostępne "na wierzchu" fotohobby gdyby nie zbierał się syf w kanałach to nikt by nie marnował srebra na d2p. Nie wiem jaka wilgotnośc jest w twoich kanałach nie mem możliwości odczytu z czujnika. Zależy to od intensywności przepływu i sprawności reku o ile go masz. Sądzę że wiesz że sezon letni to sezon b wysokiej wilgotności powietrza szczególnie po deszczu. Wtedy wilgotnośc w kanale masz praktycznie taka jak na dworze i trwa to wiele tygodni. Sprzata się to co jest dostępne owszem, w łazience kuchni nie mam zakamarków niedostępnych twoja uwaga nie ma tutaj zastosowania. Zbieranie się syfu w kanałach nawiewnych jest niedopuszczalne. Tylko filtry HEPA, skuteczne czyszczenie kanałów lub ich wymiana w zależności co jest skuteczne i możliwe. Edytowane 6 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Te kanay sa wykorzystywane także w klimatyzacji, więc po to jest d2p.Wilgotność rzędu 90% latem przez wiele tygodni ? A co, mieszkamy w Wietnamie ?Po deszczu owszem - ale później szybko 50-65% Już wiesz, jaka jest wilgotnośc powietrza aktualnie w moich kanałach, bo ci ją podałem. 33% A co do sprzątanie - gratuluję co tydzień zmienianych firan/zasłon/rolet, wycierania szafek od góry, oraz ścianek tylnych, opraw lamp, itp itd// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Te kanay sa wykorzystywane także w klimatyzacji, więc po to jest d2p. Wilgotność rzędu 90% latem przez wiele tygodni ? A co, mieszkamy w Wietnamie ? Po deszczu owszem - ale później szybko 50-65% Już wiesz, jaka jest wilgotnośc powietrza aktualnie w moich kanałach, bo ci ją podałem. 33% A co do sprzątanie - gratuluję co tydzień zmienianych firan/zasłon/rolet, wycierania szafek od góry, oraz ścianek tylnych, opraw lamp, itp itd// No i co z tego że te kanały do klimatyzacji też ? co to ma dorzeczy ? Zbieranie się syfu w kanałach nawiewnych jest niedopuszczalne czy to będzie klima czy wentylacja. A sprzątać trzeba czy to WG WM WH nie zwalnia z tego. Wystarczy dla pleśni wilgotnośc w okolicach 70 % a to przeciętna dla lata. Edytowane 6 Października 2016 przez inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2016 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 No to zapytam jeszcze raz (pewnie "niechcący" przeoczyłeś). Co tu chcesz czyścić? Możesz w końcu wkleić zdjęcia swoich kanałów WG? I na koniec pewnie przeżyjesz szok. tak wyglądały moje kanały nawiewne po pięciu latach I było na nich aż tyle kurzu Teraz czekam na twoje zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts