surgi22 06.02.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 W lecie będzie działał klimatyzator, kratki będę otwierał bądź przymykał ręcznie i raczej sporadycznie, a z fizyki byłem bardzo dobry i wiem na jakiej zasadzie działa WG. Zapraszam w największe upały, kiedy u mnie w domu będzie 21 stopni a pilotem z fotela będę sterował temperaturą. A ile będzie u Ciebie z WM? Tylko nie próbuj mi udowodnić, że WM da Ci w lecie chłód. Powtórzę - nie bredź - i byłeś ( i jesteś ) raczej kiepski z fizyki - nie myl wentylacji z klimatyzacją - bo to dwie rózne sprawy. Ps. zapraszam do mnie latem ( przy 38 C na zewnątrz mam 23C w domu - bez klimatyzacji ) . Oczywiście że sama WM nie zadziała latem tak aby było komfortowo w upały . Ale WM z GGWC, szerokie okapy, rolety , dobra izolacja murów i dachu , rolety, enrgooszczedne oświetlenie , chlodznie PC PW podłogi - wszystko razem już tak. O takich sprawach jak zdecydowanie ciszej , czyściej i mniej kurzu i owadów przy WM w porównaniu z WG nie wspominam bo dla posiadaczy WM to oczywista sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Powtórzę - nie bredź - i byłeś ( i jesteś ) raczej kiepski z fizyki - nie myl wentylacji z klimatyzacją - bo to dwie rózne sprawy. Ps. zapraszam do mnie latem ( przy 38 C na zewnątrz mam 23C w domu - bez klimatyzacji ) . Oczywiście że sama WM nie zadziała latem tak aby było komfortowo w upały . Ale WM z GGWC, szerokie okapy, rolety , dobra izolacja murów i dachu , rolety, enrgooszczedne oświetlenie , chlodznie PC PW podłogi - wszystko razem już tak. O takich sprawach jak zdecydowanie ciszej , czyściej i mniej kurzu i owadów przy WM w porównaniu z WG nie wspominam bo dla posiadaczy WM to oczywista sprawa. To ty bredzisz zapraszając mnie latem. Na klimę cię nie stać to srasz się z tą WM. Wieś na całego. Do szkoły ze mną nie chodziłeś, więc nie wiesz jak było z fizyką! Rolety są dla ludzi bez wyobraźni. Nie po to kupuję drogie okna, żeby zasłaniać je roletami. No ale jak sąsiad ma, to ja też - najlepiej droższe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 To ty bredzisz zapraszając mnie latem. Na klimę cię nie stać to srasz się z tą WM. Wieś na całego. Do szkoły ze mną nie chodziłeś, więc nie wiesz jak było z fizyką! Rolety są dla ludzi bez wyobraźni. Nie po to kupuję drogie okna, żeby zasłaniać je roletami. No ale jak sąsiad ma, to ja też - najlepiej droższe! No to zdecyduj się nie mam kasy na klimę ( za np. 10 tys .) a stać mnie na rolety automatyczne ? ( dokładnie 19 sztuk - bo tyle mam ) :lol2: Ktoś kto nie rozróżnia wentylacji od klimatyzacji nie mógł mieć więcej niż 2 z fizyki . :no:Mam klimatyzację w pracy i u znajomych i nie założyłbym jej u siebie nawet za darmo. W samochodzie używam ale w domu są lepsze i zdrowsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 To ty bredzisz zapraszając mnie latem. Na klimę cię nie stać to srasz się z tą WM. Wieś na całego. Do szkoły ze mną nie chodziłeś, więc nie wiesz jak było z fizyką! Rolety są dla ludzi bez wyobraźni. Nie po to kupuję drogie okna, żeby zasłaniać je roletami. No ale jak sąsiad ma, to ja też - najlepiej droższe! A z tą wsią to masz rację - mieszkam na wsi ( wprawdzie z linią tramwajową , pełnymi mediami , asfaltem, oświetleniem ulicy , do lotniska 15 min, do autostrady 10 min , dużej galerii handlowej 5 min itd ) . Ale tak to wieś ( tańsza woda, ścieki, OC , podatek gruntowy itp ). Tak mieszkam na wsi i jestem z tego nie tylko zadowolony ale i dumny Pozdrawiam ,,miastowego'' fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A z tą wsią to masz rację - mieszkam na wsi ( wprawdzie z linią tramwajową , pełnymi mediami , asfaltem, oświetleniem ulicy , do lotniska 15 min, do autostrady 10 min , dużej galerii handlowej 5 min itd ) . Ale tak to wieś ( tańsza woda, ścieki, OC , podatek gruntowy itp ). Tak miesz kam na wsi i jestem z tego nie tylko zadowolony ale i dumny Pozdrawiam ,,miastowego'' fizyka. I pewnie jeździsz golfem tdi, ha,ha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Pudło - ale twoje posty i wszechstronna ,,wiedza'' już wiele o Tobie powiedziały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.02.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Panowie dajcie spokój, wiadomą sprawą jest że WG to przeżytek i nic lepszego od WM nie udało się wymyślić. Wasze słowne przepychanki nic nie zmienią, na pewno nic ciekawego nie wniosą do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Panowie dajcie spokój, wiadomą sprawą jest że WG to przeżytek i nic lepszego od WM nie udało się wymyślić. Wasze słowne przepychanki nic nie zmienią, na pewno nic ciekawego nie wniosą do tematu. To prawda. Ale podam jeszcze jeden przykład, jak te nowinki czasem przegrywają z przeżytkami. Jakiś czas temu rynek budowlany zafascynowany był super materiałem budowlanym Ytong. Minęły lata, trochę domów z Ytonga powstało. Nadal jednak to ceramika wiedzie prym w budownictwie, od ziemi po dach! Nie twierdzę, że WM zniknie z rynku, ale nie można też twierdzić, że jak ktoś jej nie posiada to jest w jakiś sposób gorszy, bądź zacofany. Pamiętacie dachy ze strzechy? Napewno, choćby z lekcji historii. Mało krórego inwestora stać na taki dach "przeżytek". Dodam tylko, że strzecha nie musi kojarzyć się z architekturą XIX wieczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.02.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Ceramika powiadasz to dobry materiał? Dom mam postawiony z BK i nigdy nie zdecydowałbym się na ceramikę kładzioną bezspoinowo.Widziałem opracowanie naukowe na temat mostków termicznych ścian dwuwarstwowych. Wiesz mi dużej liczbie inwestorów otworzyły się oczy, z niedowierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Ceramika powiadasz to dobry materiał? Dom mam postawiony z BK i nigdy nie zdecydowałbym się na ceramikę kładzioną bezspoinowo. Widziałem opracowanie naukowe na temat mostków termicznych ścian dwuwarstwowych. Wiesz mi dużej liczbie inwestorów otworzyły się oczy, z niedowierzania. Każda pliszka swój ogonek chwali. Rozumiem, że dach też masz pokryty betonem komórkowym, bo ceramika to przeżytek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 To prawda. Ale podam jeszcze jeden przykład, jak te nowinki czasem przegrywają z przeżytkami. Jakiś czas temu rynek budowlany zafascynowany był super materiałem budowlanym Ytong. Minęły lata, trochę domów z Ytonga powstało. Nadal jednak to ceramika wiedzie prym w budownictwie, od ziemi po dach! Nie twierdzę, że WM zniknie z rynku, ale nie można też twierdzić, że jak ktoś jej nie posiada to jest w jakiś sposób gorszy, bądź zacofany. Pamiętacie dachy ze strzechy? Napewno, choćby z lekcji historii. Mało krórego inwestora stać na taki dach "przeżytek". Dodam tylko, że strzecha nie musi kojarzyć się z architekturą XIX wieczną. Bzdura, udowodnij ze ceramika wiedzie prym? Przez ostatnie 33 miesiace od 1.04.2013 roku moja firma (tzn ta w której pracowałem) postawiła 17 domów jednorodzinnych i 2 dwurodzinne - wszystkie z betonu komórkowe, zdecydowana wiekszosc z ytonga ale był też H+H i Solbet, wiec Twoje powyzsze twierdzenie jest niewairygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.02.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Bzdura, udowodnij ze ceramika wiedzie prym? Przez ostatnie 33 miesiace od 1.04.2013 roku moja firma (tzn ta w której pracowałem) postawiła 17 domów jednorodzinnych i 2 dwurodzinne - wszystkie z betonu komórkowe, zdecydowana wiekszosc z ytonga ale był też H+H i Solbet, wiec Twoje powyzsze twierdzenie jest niewairygodne Następny k...wa fachowiec, co ma na dachu gazobeton albo inne badziewie. Co kraj to obyczaj. Znasz takie przysłowie? Może w twoich stronach ludzie preferują inne materialy niż ceramika. Ja mieszkam w wielkopolsce i tutaj to własnie ceramika wiedzie prym. Każdego przeciwnika ceramiki zaginam pytaniem: czym masz pokryty dach? Powodzenia z gazobetonami i innymi odpadami przemysłowymi! A tak w ogóle, twoja teoria jest pusta jak pustaki, z których murujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.02.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Ależ mnie zagiął, ściana z ceramiki jak dla mnie to nieporozumienie. Jedyny plus to jej cena. Po za tym to mostki termiczne w nie zaliczonej ilości. Jak będziesz chciał to podeślę ci link. W sumie to teraz na nic Ci się to zda- dom stoi. Świadomi Inwestorzy rozpoczynający budowę zwracają coraz większą uwagę na materiały z jakiego stawiają dom.A może ściana z ceramiki góruje nad BK bo oddycha? Staram się znaleźć jakieś wytłumaczenie dla Twojego stanowiska. Skorki za offtop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 06.02.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Podeślij link do tego opracowania. Dom mam z ceramiki (kratówka) w którym obecnie mieszkam i mam dom w SSO również z ceramiki. Ciekaw jestem potwierdzenia tych rewelacji, że ceramika jest taka beeee jeśli chodzi o izolacyjność Równie dobrze mógłbym napisać, że BK to nieporozumienie w budowie domu. Temat wałkowany miliony razy i nikomu się nie udało udowodnić wyższości jednego nad drugim. Wszystko po prostu zależy od tego co komu bardziej pasuje (każdy materiał ma swoje plusy i minusy). Edytowane 6 Lutego 2016 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 06.02.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A wracając do głównego tematu, czyli wentylacji: doradźcie mi proszę, czy w domu w którym panuje przyzwyczajenie domowników do nagminnego otwierania drzwi tarasowych (bawiące sie dzieci, biegający pies, kot), drzwi balkonowych jest sens zabawy w WM z reku? pomijam okres zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2016 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem... U rustin-a to nie dziwne Cos mi się wydaje, że rustin sprowadził cię do parteru rustin ? wgileś tam,nie rób sobie jaj Czyżbyś był gorszym przyswajaczem wiedzy od rustina skoro tak uważasz ? Możesz mieć OZC Pytanie tylko, czy jest to wiarygodne OZC ? Już pierwszy rzut oka wydaje się, że nie, więc może przynajmniej podaj założenia i wyjaśnij tok obliczeń, aby można było to sprawdzić. rustin nie ma OZC,coś tam sobie obliczył ale sam nie wie co sobie obliczył dlatego z gościem nie ma co na argumenty gadać. Luzik,ja go traktuję jak takiego nastolatka z piaskownicy Edytowane 7 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2016 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Za rekuperator, który mozna bez łachy kupić na Allegro za 5500zł firma chce Cię skasowć 7000zl ? Tak właśnie strzyże sie owieczki. rustin,weź sobie to do serca,jesteś jak dziecko we mgle(pisałem Ci o tym),typową owieczką do strzyżenia także jak w dalszym ciągu nie chcesz z siebie robić sieroty to nie odzywaj się lepiej tylko więcej czytaj,ale ze zrozumieniem bo widać nie tylko ja zauważyłem,że masz z tym ogromny problem... Edytowane 7 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2016 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiem jak można zrobić instalacje za 7600 jak sam reku kosztuje 6tyś (pisze o czymś markowym). No ale nawet lekko licząc te 8tys na jakims noname reku za 2-3tys + nasza robocizna (a nie zrobi sie tego w jeden weekend) to i tak okres zwrotu bedzie dłuzszy niz żywotność tego rekuparetora. Badźmy szczerzy - to sie nie wzróci. Ale nie o to w tym chodzi. Zmień miasto gdzie zamieszkujesz bo mi wstyd,że z tego miasta ktoś jest tak mało inteligentny i pisze takie bzdury... W moim przypadku markowy reku to koszt 4tys.zł a całość WM z reku z samodzielnym montażem to 6,5tys.zł i nie ma się co zwracać bo WM to jedyna poprawna wentylacja w nowym,szczelnym domu a do tego rekuperacja to poprawienie komfortu. Zwracać może,Ci się jak łykniesz śledzie i popijesz maślanką... Tylko caktus,nie pogrążaj się,ze w nowym domu grzejesz syfem węgielnym bo to już porażka calkowita i sądzę,że w takim wypadku możesz być bezmózgowym rylem Edytowane 7 Lutego 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 07.02.2016 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zmień miasto gdzie zamieszkujesz bo mi wstyd,że z tego miasta ktoś jest tak mało inteligentny i pisze takie bzdury... W moim przypadku markowy reku to koszt 4tys.zł a całość WM z reku z samodzielnym montażem to 6,5tys.zł i nie ma się co zwracać bo WM to jedyna poprawna wentylacja w nowym,szczelnym domu a do tego rekuperacja to poprawienie komfortu. Zwracać może,Ci się jak łykniesz śledzie i popijesz maślanką... Tylko caktus,nie pogrążaj się,ze w nowym domu grzejesz syfem węgielnym bo to już porażka calkowita i sądzę,że w takim wypadku możesz być bezmózgowym rylem Witam Arturka :welcome:gdyby Arturek nie obstawiał przy bez dymowym ogrzewaniu,foto przy silce,liwko przy op a Bogus przy grzejnikach forum by upadło :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Przy WG też pozamykam kratki z żaluzjani i zahamuję ucieczkę ciepła. W nowym domu mam WG i zrobiłem ją z pełną świadomością. Stać mnie na WM z rekuperatorem, ale nie widzę w tym większego sensu. Ogrzewanie gazowe, całość podłogówka. Klima split inverter. Myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam. Zahamujesz ucieczkę ciepła i przy okazji wymianę powietrza. Świetne rozwiązanie, tylko jakby mało komfortowe. Nie widzisz większego sensu w WM ? To mnie nie dziwi, zważywszy, na Twoje "dobre" rady dla Kate... Edytowane 7 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts