fotohobby 07.02.2016 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) To prawda. Ale podam jeszcze jeden przykład, jak te nowinki czasem przegrywają z przeżytkami. Jakiś czas temu rynek budowlany zafascynowany był super materiałem budowlanym Ytong. Minęły lata, trochę domów z Ytonga powstało. Nadal jednak to ceramika wiedzie prym w budownictwie, od ziemi po dach! Nie twierdzę, że WM zniknie z rynku, ale nie można też twierdzić, że jak ktoś jej nie posiada to jest w jakiś sposób gorszy, bądź zacofany. Pamiętacie dachy ze strzechy? Napewno, choćby z lekcji historii. Mało krórego inwestora stać na taki dach "przeżytek". Dodam tylko, że strzecha nie musi kojarzyć się z architekturą XIX wieczną. A co, Ytong wymarł ? W mojej okolicy ma się dobrze. Silikat wymarł ? Ceramika z dziurami też nie wymarła i nie wymrze. A za 4lata nie wybuduje sie domu bez WM z rekuperacją, bo trudno bedzie bez niej spełnić warunki techniczne. Edytowane 7 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) rustin nie ma OZC,coś tam sobie obliczył ale sam nie wie co sobie obliczył dlatego z gościem nie ma co na argumenty gadać. Luzik,ja go traktuję jak takiego nastolatka z piaskownicy Po tym, jak rustin obliczył straty na wentylację, zaczynam sie zastanawiać, czy w ogole wie ile zapłaci za ogrzewanie... Ponoc ma jednak grzać gazem i rozbawił mnie jego wpis, że rezygnuje z kotła o mocy maks 14kW na rzecz mocnieszego bo bedzie miał zbiornik na CWU o pojemności (uwaga) 160l Nie zadałem mu pytania, czy wie, jak długo grzeje sie 160l mając do dyspozycji 14kW bo znów mysiałby próbować liczyć... Edytowane 7 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.02.2016 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 U rustin-a to nie dziwne rustin ? wgileś tam,nie rób sobie jaj Czyżbyś był gorszym przyswajaczem wiedzy od rustina skoro tak uważasz ? rustin nie ma OZC,coś tam sobie obliczył ale sam nie wie co sobie obliczył dlatego z gościem nie ma co na argumenty gadać. Luzik,ja go traktuję jak takiego nastolatka z piaskownicy nikt ci dupy nie skopał w brennej czy jednak nie byłeś? dostałem kilka pw ze za swoje kłamstwa jak będziesz to dostaniesz porządnego kopa. mówisz nie mam ozc. a kto pomagał je liczyć? kto pisał mi na pw wzory? kto pisał ze według niego wszystkie obliczenia są zrobione są dobrze i ze ozc przez audytora będzie bardzo zbliżone? straty przez wentylacje gw tez mi nie podawales na pw? jesteś zakłamanym chamem i każdy na fbd to wie dlatego tam się tak nie udzielasz a tu juz misiem nie raz, masz swoich pucybutow. to tak jak to z twoim ozc kilka kW a kominek założyłeś 16kW, przemyślana decyzja. mam wszystkie twoje pw które mi pisałeś o ozc, wg i stwierdzenia ze jest dobrze.zapewne teraz powiesz ze kłamałeś ale się nie zdziwię bo jesteś kłamcą. juz mi wm pomagales liczyć według norm a potem proponowałes ręku 2x tak mocny i 2x tyle rur do przepływu powietrza, tez to jest na forum. po co było liczenie? tak sami liczyles swoje ozc a potem głupka udajesz ze ci audytor liczył. o wylewce 3-4cm na podlogowke tez był twój pomysł . także wali mnie co piszesz ,obrażasz itd ze swoimi pachołkami bo jesteś kłamcą. tyle ode mnie w tym temacie. z ozc byś się nie osmieszal ze swoim kominkiem 16kW i pisaniem mi ze nie wiem co mam bo sam mi pisałeś ze jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 nikt ci dupy nie skopał w brennej czy jednak nie byłeś? dostałem kilka pw ze za swoje kłamstwa jak będziesz to dostaniesz porządnego kopa. mówisz nie mam ozc. a kto pomagał je liczyć? kto pisał mi na pw wzory? kto pisał ze według niego wszystkie obliczenia są zrobione są dobrze i ze ozc przez audytora będzie bardzo zbliżone? straty przez wentylacje gw tez mi nie podawales na pw? jesteś zakłamanym chamem i każdy na fbd to wie dlatego tam się tak nie udzielasz a tu juz misiem nie raz, masz swoich pucybutow. to tak jak to z twoim ozc kilka kW a kominek założyłeś 16kW, przemyślana decyzja. mam wszystkie twoje pw które mi pisałeś o ozc, wg i stwierdzenia ze jest dobrze.zapewne teraz powiesz ze kłamałeś ale się nie zdziwię bo jesteś kłamcą. juz mi wm pomagales liczyć według norm a potem proponowałes ręku 2x tak mocny i 2x tyle rur do przepływu powietrza, tez to jest na forum. po co było liczenie? tak sami liczyles swoje ozc a potem głupka udajesz ze ci audytor liczył. o wylewce 3-4cm na podlogowke tez był twój pomysł . także wali mnie co piszesz ,obrażasz itd ze swoimi pachołkami bo jesteś kłamcą. tyle ode mnie w tym temacie. z ozc byś się nie osmieszal ze swoim kominkiem 16kW i pisaniem mi ze nie wiem co mam bo sam mi pisałeś ze jest ok. Wylewka na podłogówkę 3-4cm? Dobre. No to Ci kolego ktoś nieźle doradził. Jak to się mówi - niedźwiedzia przysługa. Pozdrawiam i życzę udanych własnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zahamujesz ucieczkę ciepła i przy okazji wymianę powietrza. Świetne rozwiązanie, tylko jakby mało komfortowe. Nie widzisz większego sensu w WM ? To mnie nie dziwi, zważywszy, na Twoje "dobre" rady dla Kate... Zobaczysz, że jak Kate zaczną wkurzać za wysokie rachunki za gaz, to zmieni kocioł. To tylko kwestia czasu. Kupując świetlówki energooszczędne czy led-y też nie bierzemy od razu pod uwagę ich ceny. Cieszy nas ich oszczędność. Czasem nigdy się nie zwrócą, bo wcześniej się przepalą. Tak jest z wieloma dziedzinami życia. Tylko czasem brakuje nam odwagi, żeby się do tego przyznać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zmieni kocioł i zarobki z 3800zł rocznie spadną na 3600. O xałe 200zł na rok Tylko na kocioł bedzie musiała wyłożyć 3500+ montaż. Super deal Kupując świetlówki energooszczędne czy led-y też nie bierzemy od razu pod uwagę ich ceny. Cieszy nas ich oszczędność. Czasem nigdy się nie zwrócą, bo wcześniej się przepalą Ciekaw jestem bardzo, dlaczego z takim podejściem nie założyłaś dobie WG z rekuperację ? Komfort i oszczędności bardzo by cię cieszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Zmieni kocioł i zarobki z 3800zł rocznie spadną na 3600. O xałe 200zł na rok Tylko na kocioł bedzie musiała wyłożyć 3500+ montaż. Super deal Ciekaw jestem bardzo, dlaczego z takim podejściem nie założyłaś dobie WG z rekuperację ? Komfort i oszczędności bardzo by cię cieszyły. Podziwiam twoje wyrachowanie oraz obliczenie oszczędności przed sezonem grzewczym. Ciekawe, czy wszystkie te teoretyczne obliczenia mają odzwierciedlenie w realu? WG z rekuperacją? Jak ty to widzisz? Podaj nazwę twojego projektu, to zobaczę co tam wybudowałeś. 106 mkw jak piszesz w stopce to mały domek. Mały budynek = taniej, łatwiej, szybciej, taniej. Ja mam po podłodze 201 mkw. U ciebie nawet Immergas 12 kw nie ma zabardzo co robić. Bardzo chętnie zobaczę projekt twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Większy dom, wieksze straty na wentylację, wiecej energii do odzysku.Tym bardziej ci się dziwie....Projekt jest na pierwszej stronie DB. A jak sie mają oblicżenia ?Zużywam tyle, co pokazało OZC, które było liczone dla wersji z rekuperacją. Bez niej wynik OZC był wyższy i nie mam podstawach uważać, żeby zużycie także nie było wtedy wyższe w rzeczywistości. Druga rzecz to komfort. Edytowane 7 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Większy dom, wieksze straty na wentylację, wiecej energii do odzysku. Tym bardziej ci się dziwie.... Projekt jest na pierwszej stronie DB. A jak sie mają oblicżenia ? Zużywam tyle, co pokazało OZC, które było liczone dla wersji z rekuperacją. Bez niej wynik OZC był wyższy i nie mam podstawach uważać, żeby zużycie także nie było wtedy wyższe w rzeczywistości. Druga rzecz to komfort. Tak myślałem, mały domek z dwuspadem. Komfort - pojęcie względne. Znając życie korzystasz z programu MDM czy coś w tym stylu, gdzie jesteś zdeterminowany metrażem. Ja wybrałem do bez (ewentualnego dofinansowania), gdyż żaden projekt dedykowany dla MDM nie spelniał moich kryteriów użytkowych. Z tym MDM być może się myle, ale tak podejrzewam. Mój projekt to E-143 (lustrzane odbicie) jestem zalogowany na Extradom. A tak na marginesie to trafiłem na ziomka! 21 lat mieszkałem w Rudzie Śląskiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 YNie mam żadnego MDM, mam rodzine 2+1, przez ostatnie 3lata miałem okazję mieskać w nowym domu 190m2 i cieszę się, że juz nie muszę Dlatego teŻ potrafię porównać komfort WM i WG. Ale wielksc domu w przypadku wentylacji nic tu nie zmienia, w końcu za wszystko płacisz wiecej - za okna, tynki, za podłogówkę, więc i za za WM trzeba. Ale jak juz pisałem i zyski z niej wtedy wzrastają. Pisałeś, że masz policzone OZC, to straty na wentylacje masz podane. Jak je pomniejszysz o 70% to będzie Twoja oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 YNie mam żadnego MDM, mam rodzine 2+1, przez ostatnie 3lata miałem okazję mieskać w nowym domu 190m2 i cieszę się, że juz nie muszę Dlatego teŻ potrafię porównać komfort WM i WG. Ale wielksc domu w przypadku wentylacji nic tu nie zmienia, w końcu za wszystko płacisz wiecej - za okna, tynki, za podłogówkę, więc i za za WM trzeba. Ale jak juz pisałem i zyski z niej wtedy wzrastają. Pisałeś, że masz policzone OZC, to straty na wentylacje masz podane. Jak je pomniejszysz o 70% to będzie Twoja oszczędność. Równie dobrze można napisać, że przez 3 lata jeździłem Audi A6 a teraz przesiadłem się do Seicento i o większym samochodzie nie chcę słyszeć. Gust to gust i koniec, ale nie powiesz, że w małym domku odczuwasz większy komfort. Poza oszczędnością, rzecz jasna. No muszę powiedzieć ciekawe podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 07.02.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 KOmfort rzeczywiscie przy WM jest większy ale to demonizowanie WG na rzecz WM staje się dużą przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 KOmfort rzeczywiscie przy WM jest większy ale to demonizowanie WG na rzecz WM staje się dużą przesadą. No nareszcie. Jeden neutralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Równie dobrze można napisać, że przez 3 lata jeździłem Audi A6 a teraz przesiadłem się do Seicento i o większym samochodzie nie chcę słyszeć. Gust to gust i koniec, ale nie powiesz, że w małym domku odczuwasz większy komfort. Poza oszczędnością, rzecz jasna. No muszę powiedzieć ciekawe podejście. W większym musiałem poświęcić więcej czasu na utrzymanie, sprzątanie, wiećej pieniędzy na ogrzanie. Mieszkałem i wiem. Do tego dochodzi fakt, ze wolę mieć mniejsze powierzchnie wykończone materiału lepszej klasy, niż wieksze gorszymi. Za jakiś czas syn się usamodzielni, to po co mi większy dom ? Ale nie o powierzchni domu jest to watek, a o wentylacji. W sumie to nie napisałeś, dlaczego ŚWIADOMIE zdecydowałeś się na WG , skoro, jak wielokrotnie podkreślałeś, rachunki i komfort są dla Ciebie takie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W większym musiałem poświęcić więcej czasu na utrzymanie, sprzątanie, wiećej pieniędzy na ogrzanie. Mieszkałem i wiem. Do tego dochodzi fakt, ze wolę mieć mniejsze powierzchnie wykończone materiału lepszej klasy, niż wieksze gorszymi. Za jakiś czas syn się usamodzielni, to po co mi większy dom ? Ale nie o powierzchni domu jest to watek, a o wentylacji. W sumie to nie napisałeś, dlaczego ŚWIADOMIE zdecydowałeś się na WG , skoro, jak wielokrotnie podkreślałeś, rachunki i komfort są dla Ciebie takie ważne. Rachunki są dla mnie ważne jak chyba dla każdego. Ale to co ucieknie przez WG moim zdanie nie jest warte tych wydatków na zrobienie WM. Straty są tu i tam. W jednym przypadku mniejsze a w drugim większe. Ale czy to aż tak ważna różnica. Otworzę okno kiedy będę chciał, włącze klimę też. Rachunek przyjdzie i koniec. Ale czy warto kruszyć kopie o 50 czy 100 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W większym musiałem poświęcić więcej czasu na utrzymanie, sprzątanie, wiećej pieniędzy na ogrzanie. Mieszkałem i wiem. Do tego dochodzi fakt, ze wolę mieć mniejsze powierzchnie wykończone materiału lepszej klasy, niż wieksze gorszymi. Za jakiś czas syn się usamodzielni, to po co mi większy dom ? Ale nie o powierzchni domu jest to watek, a o wentylacji. W sumie to nie napisałeś, dlaczego ŚWIADOMIE zdecydowałeś się na WG , skoro, jak wielokrotnie podkreślałeś, rachunki i komfort są dla Ciebie takie ważne. I jeszcze jedno. Mały jak i duży dom wykończyłbym materiałami tej samej, wysokiej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Rachunki są dla mnie ważne jak chyba dla każdego. Ale to co ucieknie przez WG moim zdanie nie jest warte tych wydatków na zrobienie WM. Straty są tu i tam. W jednym przypadku mniejsze a w drugim większe. Ale czy to aż tak ważna różnica. Otworzę okno kiedy będę chciał, włącze klimę też. Rachunek przyjdzie i koniec. Ale czy warto kruszyć kopie o 50 czy 100 zł? Ale jak obliczyłeś te 50, czy 100 zł ? Liczyłeś w ogole ? Pytałem tez o OZC, co ono pokazuje ? Poza tym to jakaś niekonsekwencja - innym doradzisz wymianę mocniejszego kotła na mniejszy, aby oszczędzić na rachunkach, a pózniej piszesz, ze nie warto kruszyć kopii o 100zl. Tym bardziej, że wymiana kotła nie ma żadnego wpłyu na komfort mieszkania, a WM jednak tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Ale jak obliczyłeś te 50, czy 100 zł ? Liczyłeś w ogole ? Pytałem tez o OZC, co ono pokazuje ? Poza tym to jakaś niekonsekwencja - innym doradzisz wymianę mocniejszego kotła na mniejszy, aby oszczędzić na rachunkach, a pózniej piszesz, ze nie warto kruszyć kopii o 100zl. Tym bardziej, że wymiana kotła nie ma żadnego wpłyu na komfort mieszkania, a WM jednak tak. Jak płaczą, że dużo pali to doradzam. A tak w ogóle to skończ juz k...wa z tymi obliczeniami. Współczuję twoim domownikom jak latasz z kalkulatorem każdemu u dupy i sprawdzasz kiedy otworzy okno, żeby przypadkiem za duzo ciepła nie spier...ło. Bo wtedy cały misterny plan oszczędzania w pizdu. Pieniądze to nie wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Mam WM, ale spokojnie, żona lubi otworzyć sobie wiosną , latem okno przed snem, czy po burzy. Zimą nie czuje takiej potrzeby, mimo iż była do tego przyzwyczajona w poprzednim domu.Nie raz o tym pisałem - dlatego nie zrobiłem fixow. Szkoda, że nie potrafisz dyskutować merytorycznie, tylko zaczynasz domniemywać, jak wyglada moje życie,Podobnie, jak pisałem, że zrobilbym WM nawet, gdyby nie odzyskiwala ani złotówki.Pieniądze to nie wszystko. PS zeby doradzać, warto coś policzyć, ewentualnie wcześniej dopytać. Juz pytałem o sens oszczędzenia 150zl przy cenie kotła 3500zl i przewidywanym czasie użytkowania 10-15lat. Edytowane 7 Lutego 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.02.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) YNie mam żadnego MDM, mam rodzine 2+1, przez ostatnie 3lata miałem okazję mieskać w nowym domu 190m2 i cieszę się, że juz nie muszę Dlatego teŻ potrafię porównać komfort WM i WG. Ale wielksc domu w przypadku wentylacji nic tu nie zmienia, w końcu za wszystko płacisz wiecej - za okna, tynki, za podłogówkę, więc i za za WM trzeba. Ale jak juz pisałem i zyski z niej wtedy wzrastają. Pisałeś, że masz policzone OZC, to straty na wentylacje masz podane. Jak je pomniejszysz o 70% to będzie Twoja oszczędność.[/QUOTE] No nie do końca To będzie oszczędność w miesięcznych rachunkach, ale prawdziwa oszczędność (zysk) powinna uwzględnić amortyzację kosztów inwestycji w WM (oczywiście, na etapie projektu trzeba porównać koszty wykonania - np kominy przy WG). Ale nie ma o co kruszyć kopii - WG to przede wszystkim komfort - jedni go cenią bardziej inni mniej. Edytowane 7 Lutego 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts