Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

Oczywiście, z tym, ze akurat wg37090 nie zawsze zwraca uwagę na amortyzację kosztu zakupu, poza tym twierdzi, że o 50, czy 100zł nie na co kruszyć kopii, a to nie są poprawne kwoty :)

Oczywiście, czas zwrotu WM ROBIONEJ przez firmę i to mając juz wybudowane kanały WG (bo koncepcja sie w trakcie budowy zmieniła) wynosi jakieś 20 lat, wiec nie ma co go brać pod uwage.

Ale pieniądze to nie wszystko...

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Głowna przewaga WM nad WG jest taka że to ja a nie warunki otoczenia decyduję ile i kiedy nawiewać i wywiewać. Latem przy braku róznicy temperatur między domem a otoczeniem WG nie działa. Komfort zastosowania WM to - czyściej ( filtry ), dom bez owadów , ciszej ( okna szczelne ), bezpieczniej ( w lecie nie muszę zostawiać uchylonego okna aby wentylacja dziłała ) a kwestia oszczędności jest drugorzędna. Pieniądze to nie wszystko - ważny jest komfort .

...W większym musiałem poświęcić więcej czasu na utrzymanie, sprzątanie, wiećej pieniędzy na ogrzanie.

Mieszkałem i wiem. Do tego dochodzi fakt, ze wolę mieć mniejsze powierzchnie wykończone materiału lepszej klasy, niż wieksze gorszymi.

Za jakiś czas syn się usamodzielni, to po co mi większy dom .....

czy to jest pierwsze forum na jakim jesteś ?

Po co się tłumaczysz i karmisz trolla takiego jak wg39070 ?

Troll Cię pompuje i nie potrzebnie się tłumaczysz zaśmiecając forum. Jak go będziesz ignorować będzie jak w domu z rekuperatorem :) zniknie zaduch i smród ;)

czy to jest pierwsze forum na jakim jesteś ?

Po co się tłumaczysz i karmisz trolla takiego jak wg39070 ?

Troll Cię pompuje i nie potrzebnie się tłumaczysz zaśmiecając forum. Jak go będziesz ignorować będzie jak w domu z rekuperatorem :) zniknie zaduch i smród ;)

Sam jesteś troll! A zaduch i smród to może bije od Ciebie.

Moje zdanie na temat WM jest takie a nie inne. Jeśli ktoś ma WM to jego i tylko jego sprawa.

Forum jest jak dyskusja. Każdy przedstawia swoje racje. Po to właśnie jest forum.

I bardzo proszę mnie nie obrażać, bo ja w stosunku do Ciebie tego nie robię! Napisz lepiej co tam nabudowałeś (nazwa projektu), ocenimy i będziemy więcej wiedzieć o Tobie. A może też masz WG?

Gość Arturo72
Wracając do tematu co proponujecie i z jakiego sklepu internetowego na zestaw taki ok 300 m3 do 10000zl? Mam wyliczenia kilku firm, nieznacznie się różniące, w cenie 15-20 tys.

A nie chciałbyś samemu się za to zabrać ? Rozłożenie kanałów wentylacyjnych jest bajecznie proste,projekt wentylacji możesz sam sobie wykonać na podstawie forum,kupisz jedynie reku,podepniesz sobie go do kanałów i do wtyczki i masz mnóstwo kasy zaoszczędzone,na 300m3 nie powinieneś wydać więcej niż 7000tys.zł z reku tak do 4000zł.

033.jpg

Chciałbym zrobić samemu, mam kilka projektów z ofert które do mnie przysłano, mam też wykaz co i ile potrzeba i kurdę te same rzeczy np na allegro kosztują tyle samo. No dobra mogę jedynie zrezygnować z reku np AirPack 300V ale np VENTIFLEX VT-75 3 rolki po 50 m to coś czego nie da się pominąć w żadnej instalacji a to już jest około 2000 zł.

Gdzie tu szukać oszczędności ?

Gość Arturo72
Chciałbym zrobić samemu, mam kilka projektów z ofert które do mnie przysłano, mam też wykaz co i ile potrzeba i kurdę te same rzeczy np na allegro kosztują tyle samo. No dobra mogę jedynie zrezygnować z reku np AirPack 300V ale np VENTIFLEX VT-75 3 rolki po 50 m to coś czego nie da się pominąć w żadnej instalacji a to już jest około 2000 zł.

A tu,termokontrol,50mb 408zl:

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-75mm-pe-flex-d2p-termokontrol-i5961280058.html

Jak się chcę to się znajdzie ;)

Nie wiem czemu każdy kto dostaje oferty zamiast szukać taniej rozkłada bezradnie ręce,ile macie latek ?To Wasza kasa przecież.

Prowizje poproszę od tych 8 stowek ;)

Edytowane przez Arturo72

Wyślij zapytanie do firmy, która handluje takimi rzeczami. Na wstępie dają 30-35% zniżki od cen katalogowych.

Gość Arturo72
ale np VENTIFLEX VT-75 3 rolki po 50 m to coś czego nie da się pominąć w żadnej instalacji a to już jest około 2000 zł.

A tu masz jeszcze taniej:

http://allegro.pl/przewod-wentylacyjny-75-pe-flex-1-gatunek-surowca-i5960989906.html

Czyli 3x50mb=1000zł i już masz 1000zł do przodu.

Proste ?

Wiesz teraz gdzie szukać oszczędności ?

nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie :(

Do tej pory wysyłałem plany do firm, które się zajmują rekuperacją. Mam od nich kilka planów jak zamontować, trochę się różnią ale ogólny zarys mam. Czy to wystarczy, wszędzie piszą o fachowym projekcie ale czuje w kościach, że to pic aby samemu nie robić. Czy w montażu i ustawieniu jest coś skomplikowanego ? Na zdjęciach wygląda wszystko bardzo prosto. Jest jakaś strona godna uwagi? Na razie czytam tylko tutaj i na kilku stronach firm montażowych ale z oczywistych powodów tam nie ma nic dla bohaterów swojego domu ;)

Jedno co znalazłem, to nie bardzo rekuperator powinien być w kotłowni na paliwo stałe. Według mnie będzie w pomieszczeniu gospodarczym. Góra nie będzie robiona przynajmniej na razie. Rury będą sobie leżały na stropie pod wełną, która będzie leżała na stropie a kiedyś tam w przyszłości wełna pójdzie w dach a rury będą w styropianie pod wylewką. Dobry pomysł ?

plan reku1.jpg

propozycja prowadzenia kanałów.jpg

Edytowane przez mstopi

Gość Arturo72
nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie :(

Do tej pory wysyłałem plany do firm, które się zajmują rekuperacją. Mam od nich kilka planów jak zamontować, trochę się różnią ale ogólny zarys mam. Czy to wystarczy, wszędzie piszą o fachowym projekcie ale czuje w kościach, że to pic aby samemu nie robić. Czy w montażu i ustawieniu jest coś skomplikowanego ? Na zdjęciach wygląda wszystko bardzo prosto. Jest jakaś strona godna uwagi? Na razie czytam tylko tutaj i na kilku stronach firm montażowych ale z oczywistych powodów tam nie ma nic dla bohaterów swojego domu ;)

Jedno co znalazłem, to nie bardzo rekuperator powinien być w kotłowni na paliwo stałe. Według mnie będzie w pomieszczeniu gospodarczym. Góra nie będzie robiona przynajmniej na razie. Rury będą sobie leżały na stropie pod wełną, która będzie leżała na stropie a kiedyś tam w przyszłości wełna pójdzie w dach a rury będą w styropianie pod wylewką. Dobry pomysł ?

[ATTACH=CONFIG]346525[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]346526[/ATTACH]

A do czego Ci paliwo stałe ? Przecież to jest bardzo drogi system grzewczy. Ponownie policz i poszukaj bo w tej sprawie tez nie ma usprawiedliwienia ;)

Projekt wentylacji możesz wykonać sobie jak najbardziej sam. Masz wytyczne normy dot.wentylacji pomieszczeń do tego prędkość powietrza w kanałach nie powinna przekraczać 3m/s.

Na forum masz wszystko jak co obliczac także szukaj.

Jak najbardziej rury mogą iść w izolacji pod wylewką.

A do czego Ci paliwo stałe ? Przecież to jest bardzo drogi system grzewczy. Ponownie policz i poszukaj bo w tej sprawie tez nie ma usprawiedliwienia ;)

Projekt wentylacji możesz wykonać sobie jak najbardziej sam. Masz wytyczne normy dot.wentylacji pomieszczeń do tego prędkość powietrza w kanałach nie powinna przekraczać 3m/s.

Na forum masz wszystko jak co obliczac także szukaj.

Jak najbardziej rury mogą iść w izolacji pod wylewką.

drogi jak dla kogo..napewno nie dla mnie...

Gość Arturo72
drogi jak dla kogo..napewno nie dla mnie...

Kto potrafi liczyć to dla każdego.

Ale widać,że z umiejętnością liczenia różnie to bywa ;)

Nie temat ale dla pokazania że z tym liczeniem jest źle pokażmy z czego składa się system grzewczy na paliwo stałe:

Kocioł na paliwo stałe+pomieszczenie dla kotła na paliwo stałe+komin.

Zatem jaki jest koszt w/w elementów ? Tylko nie mówcie,że przed wyborem projektu pomieszczenie na kocioł na paliwo stałe ktoś zrobi Wam je w gratisie ;)

Jaki jest koszt wytworzenia 1kWh z paliwa stałego ?

Edytowane przez Arturo72

A nie chciałbyś samemu się za to zabrać ? Rozłożenie kanałów wentylacyjnych jest bajecznie proste,projekt wentylacji możesz sam sobie wykonać na podstawie forum,kupisz jedynie reku,podepniesz sobie go do kanałów i do wtyczki i masz mnóstwo kasy zaoszczędzone,na 300m3 nie powinieneś wydać więcej niż 7000tys.zł z reku tak do 4000zł.

[ATTACH=CONFIG]346408[/ATTACH]

Wiem że mój projekt WM od projektanta powiązanego z architektem za 500 zł jest mocno przepłacony , ale aż tyle to nie wiedziałem :p

Chciałem WM na etapie projektu budowlanego, bo mam nadzieję że to będzie lepsze rozwiązanie w realizacji. Chociaż jak widziałem w necie, jak z łatwością robią przewierty przez strop to chyba nie mam racji.

Na razie mój projekt jest w fazie konsultacji, więc do projektu WM jeszcze daleka droga. Ale gryzie mnie jeden problem, który pewnie rozwiąże projektant.. Dom ma być piętrowy typu kostka, do tego dwu-lokalowy, ale WM jedna wspólna. Rekuperator chciałbym na parterze w PG. Do rozłożenia wentylacji dla parteru można wykorzystać podłogę piętra . Ale co z piętrem. Są chyba 3 możliwości. W podwieszanym suficie, w stropie stropodachu oraz w ociepleniu stropodachu.W stropie odpada, nie chcę. W ociepleniu, chyba mostki będą. Do tego przedziurawiony strop dachu. Chyba jedynie podwieszany sufit, ale może się mylę

Edytowane przez Darkat

Do rozłożenia wentylacji dla parteru można wykorzystać podłogę piętra . Ale co z piętrem. Są chyba 3 możliwości. W podwieszanym suficie, w stropie stropodachu oraz w ociepleniu stropodachu.W stropie odpada, nie chcę. W ociepleniu, chyba mostki będą. Do tego przedziurawiony strop dachu. Chyba jedynie podwieszany sufit, ale może się mylę

do rozłożenia wentylacji piętra też można wykorzystać podłogę piętra a potem tylko niewielka obudowa np. w rogu pokoju do puszczenia rur pod sufit.