szukamrady 28.01.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam. Zastanawiam się nad zakupem własnego M, małego ale własnego. Będę posiłkowała się niedużym kredytem, ale jednak zawsze coś więc chciałabym wiedzieć czy warto się dłużej zastanowić nad mieszkaniem. Ogółem mam do wyboru 4 mieszkania o stosunkowo podobnym metrażu (38-41 m2) jednak to załączone pasuje mi najbardziej ze względu na układ okien, lokalizację i cenę. Mieszkanie będzie zamieszkane przeze mnie i męża, docelowo za jakieś dwa lata chcielibyśmy mieć potomka więc ewentualne zaaranżowanie powierzchni wymaga przewidzenia chociażby miejsca na łóżeczko. Mieszkanie jest małe, ale mamy póki co mieszkać w nim sami, docelowo jak doczekamy się malucha to trochę tam pomieszkamy i zamienimy się mieszkaniami z rodzicami. Stąd nasza decyzja o kupnie trochę mniejszego mieszkania, żeby nie brać wielkiego kredytu tylko mniejszy i szybko go spłacimy. Ale do rzeczy. Jak widać na planie mieszkanie nie jest chyba za ustawne. Przeraża mnie ta długa a wąska łazienka. Myślałam, żeby dać zamiast wanny prysznic z odpływem liniowym na całej szerokości. W przedpokoju mało miejsca na jakąkolwiek szafkę więc myślałam, żeby to miejsce wygospodarowane na szafę powiększyć jeszcze do drzwi do mniejszego pokoju i uzyskać chociaż trochę powierzchni na korytarzu do przechowywania rzeczy. W małym pokoju koniecznie łóżko, fajnie gdyby weszło 160 cm, jak najwięcej szaf i musi być biurko bo pracuję głównie w domu. W dużym pokoju kącik do tv, jakiś malutki stolik i możliwie jak najwięcej blatu roboczego w kuchni. Myślałam o czymś w stylu wyspy. Macie jakieś pomysły czy da się tę przestrzeń stosunkowo mądrze zagospodarować? Dodam tylko, że wszystkie ściany w mieszkaniu są działowe i mogę je zaaranżować w dowolny sposób, bo mieszkanko dopiero się buduję Będę wdzięczna za wszelkie porady, ja niestety nie mam zbyt wielkiej wyobraźni przestrzennej do tego typu spraw, a na tym etapie nie ma sensu jeszcze brać projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 jak planujesz małe dziecko, to chyba wanna jest wygodniejsza?Łazienka akurat jest całkiem spora. Raczej boję się o to gdzie umieścicie komodę z przewijakiem dla dziecka? Wózek? Takie małe mieszkanie, jako kawalerka, ewentualnie dla dwójki - ok, ale z dzieckiem będzie już ciężko. http://images75.fotosik.pl/274/d37093737f471f25.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mortadela 28.01.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Ja mieszkałem w kawalerce 30,5 m i było ok dla dwóch osób. Jeśli chcecie myśleć poważnie o przyszłości a także o dzieciach to 38m może być malutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Bez przesady mieszkam obecnie na niespełna 40m z dwójką dzieci i jest ok,ale dzieci rosną i już się robi ciasno więc niedługo uciekamy na swoje.Z małym dzieckiem które śpi w łóżeczku u rodziców w sypialni do 3 roku takie mieszkanie na początek jest w sam raz.Układ jak najbardziej poprawny i też bym została przy wannie.http://images76.fotosik.pl/274/56b771d64f7c73fcmed.jpg Edytowane 28 Stycznia 2016 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 ja mieszkałam na 48 m2 w dwójkę i było nam ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 kinka - gdzie ty wynajdujesz kanapy narożne o szerokości 70 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukamrady 28.01.2016 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Myślimy poważnie o przyszlości ale przy tym mieszkaniu wystarczy nam malutki kredyt, a zakup mieszkania powiedzmy 48 metrow 2 pokojowego to będzie koszt 50 tysięcy więcej a mając w perspektywnie zamianę z rodzicami na 60 metrów pomyślałam że takie by może wystarczyło . Mam jeszcze 3 inne do wyboru, wrzucę je później to może je ocenicie . A jeśli chodzi o łazienke to myślalam żeby ewentualnie dać wannę ale wzdłuż tej dłużej ścianybo jakoś wanna 140 cm mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 z tego co widać po wymiarach wanna ma 150 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukamrady 28.01.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Tak, szerokość jest tam 150 cm ale to bez tynku, jak dojdzie tynk i płytka to 150 może nie wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 28.01.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Ja mam u siebie wannę dłuższą niż szerokość łazienki- została wykuta ściana i wanna wsunięta w szczelinę a potem obudowana kaflami. Zyskałam kilka cm dłuższą wannę takim sposobem, bo inaczej nie dałoby rady. Nie jest to nawet zauważalne jeśli ktoś nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukamrady 28.01.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Wrzucam pozostałe rzuty. Może coś się nada, już sama nie wiem, zostałam zbita z tropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 chyba to pierwsze jest najlepsze Niemniej z dzieckiem sobie nie wyobrażam. Chyba, że spać będziecie w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 kinka - gdzie ty wynajdujesz kanapy narożne o szerokości 70 cm? Ach rysowałam na szybko ty tam wszystko zauważysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 http://images75.fotosik.pl/275/81719e5efd7b58b8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Myślimy poważnie o przyszlości ale przy tym mieszkaniu wystarczy nam malutki kredyt, a zakup mieszkania powiedzmy 48 metrow 2 pokojowego to będzie koszt 50 tysięcy więcej a mając w perspektywnie zamianę z rodzicami na 60 metrów pomyślałam że takie by może wystarczyło . Mam jeszcze 3 inne do wyboru, wrzucę je później to może je ocenicie . A jeśli chodzi o łazienke to myślalam żeby ewentualnie dać wannę ale wzdłuż tej dłużej ścianybo jakoś wanna 140 cm mnie nie przekonuje Dobrze myślicie,nie ma sensu się bardziej zadłużać jak i tak potem się zamienicie mieszkaniami.Małemu dziecku wystarczy kącik w sypialni i komoda na ciuszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) http://images75.fotosik.pl/275/81719e5efd7b58b8.jpg Małe dziecko śpi przy rodzicach,w tym wypadku łóżeczku musi stać w salonie i wszystkie inne akcesoria jak pieluchy,pudry i kosmetyki..........robi się bałagan. Dziecka jeszcze nie ma ...........są tylko plany więc jak najbardziej wskazana oddzielna sypialnia. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) dlatego na oddzielną sypialnię jest plan powyżej. Ten jest jak już dziecko będzie miało ten roczek. Problem w tym, że w tej sypialni, jaka jest i tak nie ma miejsca na łóżeczko i komodę z przewijakiem. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukamrady 28.01.2016 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 No właśnie kierujemy się też względami ekonomicznymi, nie chcemy spłacać 30 lat kredytu doszliśmy oboje do wniosku, że takie by nam na start wystarczyło, wtedy weźmiemy śmiesznie mały kredyt który spłacimy w parę lat, wtedy rata kredytu będzie stosunkowo niska, więc możemy odkładać i nawet sprzedać mniejsze a kupić większe . Chociaż ogółem mieszkanie rodziców jest na mnie, mój mąż ma zapisane mieszkanie rodziców i wszyscy zadeklarowali chęć zamiany z nami w razie powiększenia rodziny Dodatkowo za tym pierwszym przemawia do mnie fakt, że jest dosłownie vis a vis mieszkania moich rodziców, którzy mają praktycznie jeden wolny pokój i sporą piwnicę, więc ewentualny nadmiar rzeczy będziemy mogli do nich przetransportować w każdej chwili A apropo przewijaka, moja siostra przewiłajała swojego syna na przewijaku postawionym na pralce w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 akurat w tym projekcie łazienka jest naprawdę spora i spokojnie można w takim razie zrobić długi blat.Ale pozostaje kwestia łóżeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 28.01.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Z tych dorzuconych mieszkań: ze względu na liczbę okien- 1., ze względu na możliwość łóżeczka in spe - 2. W 3. absurdalnie wielki przedpokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts