TAR 04.08.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 nie o brame pytam a o okna.jak dla mnie ten szary cedr nie bedzie ladnie wygladal, strasznie duzo sie dziac bedzie na tej elewacji. jeszcze jedno, jaki rodzaj okleiny robisz gladki czy tłoczony? szary cedr jest tylko gladki. wiec jak dasz rozne kolory, rozne faktury + rodeo + drzwi - bedzie naciapane, nie widze tego. wizki jedno a w rzeczywistosci inaczej, ja bym az tak nie ryzykowala, trudno potem wymienic brame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 04.08.2016 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Okna dwustronny antracyt 174 Dla przypomnienia, wstępne założenie:http://chikenn.com/MURATOR/front.jpghttp://chikenn.com/MURATOR/ty%C5%82.jpghttp://chikenn.com/MURATOR/prawy_bok.jpghttp://chikenn.com/MURATOR/lewy_bok.jpg Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez ewedela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.08.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) tyle ze tu na wizkach masz cieple drewno, uwierz mi bejce do szarego cedra trudno bedzie ci dobrac. niektore fragmenty tej elewacji sa nieco przyciezkie, oprocz drewna widze cos jeszcze - spojrz ile masz wzorow, drewno (rodeo), cos w paski, szare obramowki przy oknach, okna antracyt, brama cedr i jeszcze cos przeciez bedzie na fundamentach - dla mnie za duzo jest na forum watek o elewacjach, moze tam znajdziesz jakies inspiracje Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 04.08.2016 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie ma szarych obramówek przy oknach (chyba że piszesz o ramie okna), jeśli chodzi o lewy bok elewacji to tego szarego tynku między oknami nie będzie,Wizualizacja obejmuje bramę, podbitkę i drewno (dwa rodzaje, pełne dechy i cienkie listewki) przy oknach w tym samym kolorze. Dlatego zastanawiam się czy cedr, czy sosna czy winchester - coś co najłatwiej będzie dopasować.A cokół ma być szarym (antracytowym) tynkiem po prostu. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez ewedela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.08.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 moje zdanie znasz nie chce tobie przytakiwac, bo dalej uwazam to co napisalam powyzej u siebie zastosowalam zasade nie wiecej jak 3 kolory, jak dojdzie do tego zielen to im mniej - bedzie ladniej. wiem, chcialabys wszystko i ciezko wybrac , nie rozumiem tylko czemu akurat brame chcesz inna:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 05.08.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Nie chcę żebyś przytakiwała Chciałam tylko wszystko wyjaśnić i pokazać, bo jak pisałam, sami jeszcze nie wiemy. A max w poniedziałek (jeśli nie dziś) trzeba złożyć zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 06.08.2016 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) No to z zamówieniem musimy się wstrzymać bo dostaliśmy niepełne i nieprecyzyjne wyceny... Jakoś w tygodniu mają podesłać właściwe. Czyli robi nam się już jakieś tygodniowe opóźnienie zakładam :/ Drzwi Parmax okazały niewiele tańsze niż aluminiowe Krispol. Szukamy dalej. Pestka56 jak tam kominkowe inspiracje? Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez ewedela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 To juz nie inspiracje, bo komin masz umieszczony w trudnym miejscu jeśli chodzi o możliwość zagospodarowania przestrzeni bezpośrednio przy nim. Na szczęście Thorma Alikante i Thorma Valencja nie tylko są dość płytkie, ale też rama wokół drzwiczek ma wysunięte w bok skrzydełka. Jak popatrzysz na przekrój poziomy wkładu, dokładnie widać o co chodzi. Jest 13,2 cm różnicy między samym wkładem, a jego szerokością wraz z ramą frontową. To pozwala wykonać obudowę o zminimalizowanej szerokość nawet do 71,6–72,0 cm i głębokości 52,5 cm. Wyliczone razem z grubością płyt krzemianowo-wapniowych (3 cm). Od komina do okna masz na planie 84 cm. Można więc tam zmieścić Thormę nawet nieco poszerzając obudowę na boki od ramy frontowej. To byłoby z korzyścią dla wyglądu fronu i dla eksploatacji wkładu, bo pozwalałoby na lepsze chłodzenie wkładu. Spróbowałam jak to się mieści po obu stronach komina. Wcześniej o tym nie pomyślałam, ale umiejscowienie wlotu rury dymowej do komina (tzw. trójnik) jest w badzo niewygodnym miejscu: Jeśli kominek zabuduje się od strony okna, to rurę dymową trzeba kilka razy wyginać, żeby weszła od frontu w komin. Na dodatek od komina oddziela ją ciąg wentylacyjny w kominie. To jest następny problem. Rysunek 1 i 2. Jeśli kominek zabuduje się we wnęce za kominem, rurę również trzeba wyginać, chyba, że przeniosłoby się wlot do komina na boczną ściankę. To jest możliwe do zrobienia. Rysunek 3. Piszę o tym bo to m.in warunkuje, jak daleko zabudowę wkładu trzeba będzie wysunąć na pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Starałam się utrzymać skalę, ale nie jest idealnie. Płytkie pólki, może z oświetleniem. Wkład lekko wisi nad podłogą. „Stoi” na półce wysuniętej poza obrys komina. Wkład w obudowie podobnej do piecowej. Pokazałam tu o co chodzi z tą rurą dymową i otworem na nią w kominie. Thorma jest leciutka, więc można pobawić się i „zawiesić ją w powietrzu”. Tu jest zabudowana cała wnęka, a rura dymowa musiałaby być wpuszczona w bok komina. I jeszcze taka przymiarka, jak wyglądałoby z poziomym wkładem. Nad wkładem musi być spora zabudowa, bo tam trzeba zmieścić kawał rury dymowej idącej znad środka wkładu. Nie można jej puścić całkowicie poziomo. Po bokach można zrobić dwie wnęki – jedna głębsza może być na polana, a druga na kominie tylko płytka na jakieś durnostoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Rura dymowa schowana w zabudowie To takie trochę inne wykończenie wnętrza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 09.08.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 O w mordeczkę pestka Czad. Dziękuję. 2 (#189) najbardziej mi się podoba, zaraz pokażę T co on na to. Nawet podłoga zbliżona do tego co chcemy, tylko ściany białe A tą półkę to z czego zrobić? Da się jakoś tak żeby można było na tym usiąść? Trójnik mamy upierdzielony, na razie nie dokleili więc można myślę spokojnie poprzestawiać, tylko zastanawiam się czy można na prawą stronę poprzez ten wylot wentylacyjny. Normalnie mamy reku więc raczej nie jest potrzebny (czy jest?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 O rekuperacji wiem tyle co nic. Jeśli ciąg wentylacyjny nie jest potrzebny, to spokojnie można go odciąć i poprowadzić rurę dymową do komina. Tę półkę trzeba by pokazać może kierownikowi budowy, żeby pokombinował. Ja bym robiła ze stalowej belki, ceownika np. To bym obudowała. Z czego masz dom wybudowany? Podłoga jest duńska Uwielbiam takie podłogi. Strasznie górna półka cenowa Dinesen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 09.08.2016 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Tę półkę trzeba by pokazać może kierownikowi budowy, żeby pokombinował. Ja bym robiła ze stalowej belki, ceownika np. To bym obudowała. pokaże i popytam i kierownika i murarza. Z czego masz dom wybudowany? beton komórkowy Podłoga jest duńska Uwielbiam takie podłogi. Strasznie górna półka cenowa Dinesen Podłoga oczywiście podobna ale jeszcze nie znalazłam konkretów, na taką stać nas nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 mnie się podoba nr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.08.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 mnie żadna nr 3 jest bliskie ale te poleczki nie do przyjecia, przy kominku strasznie sie kurzy, jak na miejsce ksiazkowe pomysl malo trafiony, za to strona lepsza niz w wersji 2 zachodzacej jak dla mnie za bardzo na okno. moze taka 2+3 tzn poleczka siedzisko i kominek po lewej. na srodku tego komina nie mozna? niefortunnie troche to miejsce kominkowe wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 09.08.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 No wyszło niefortunnie, pisałam o tym na początku, stąd też wezwanie pestki na pomoc.Nam się jednak ta 2 najbardziej podoba, tylko będę musiała ogarnąć ile to dokładnie wyjdzie tej zabudowy i trzeba stamtąd przenieść gniazdko i włącznik światła/przycisk rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) TAR, to jest nowoczesny model kominka, szczelny NIC się nie kurzy. Z tymzachodzeniem na okno – to tak wygląda z tej perspektywy. Tam jest 84 cm od komina do okna, więc mały Thorma zmieści się wraz z obudową bez problemu. Jednak masz rację, że tworzy się głęboka wnęka okienna. Półeczki dołożyłam, ale nie koniecznie muszą być. Zrobię taką wersję jak mówisz. Na środku komina nie można, bo całość wyjeżdża na ponad metr od ściany na środek pokoju Gdyby komin był w ścianie, to problem by się rozwiązał. Ewedela, pamiętaj o wyczystce kominowej. Nie polecałabym, żeby była w salonie, bo się potrafi nakurzyć jak przyjdzie kominiarz Ale u Ciebie nie ma raczej wyjścia, więc musi być pod kominkiem. dlatego pewnie trzeba go będzie podnieść do góry 0,5 m nad podłogę. Inaczej nie da rady zrobić wejścia do wyczystki. Nie widziałam na zdjęciach dolotu powietrza zewnętrznego, a to też trzeba brać pod uwagę umiejscawiając wkład. Tę półkę można wykonać ze zbrojonego betonu. Thorma waży tylko niecałe 65 kg. Jest mały, więc podniesienie go do góry będzie tylko z korzyścią dla widoku ognia i rozchodzenia się ciepła przez szybę. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Z bibliteczką i bez. Tam się robi dosyć głęboka wnęka, warto coś z nią zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewedela 09.08.2016 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Wyczystka jest niestety w salonie z lewej strony, a dolot zewnętrznego powietrza mamy albo pod spodem i wychodzi sobie na prawo (za ścianę tv) ale chyba tam będzie za nisko więc jest jeszcze opcja przekucia na taras czyli po prawej stronie komina do tyłu. Ta wnęka to ile będzie mieć głębokości wg Twoich wyliczeń pestko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.08.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Wyczystkę trzeba będzie przenieść pewnie na front komina, bo inaczej będzie problem z dostaniem się. Jeśli zdecydujecie się na wersję wkładu po lewej od komina, to wnęka będzie mieć 50-55 cm. To troszkę zależy od poprowadzenie dolotu powietrza z zewnątrz. Robi się to miękką rurą, ale jeśli trzeba będzie jakoś zakręcić to wyjdzie wnęka głębsza.A co masz za kominem po jego lewej, tak gdzie wnęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts