Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasza parterówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 484
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekamy na jeszcze jedną wycenę aby podjąć ostateczną decyzję w sprawie okien, rolet zewnętrznych i bramy garażowej.

Montaż jeszcze nie wiem jaki, bo raz bardziej za, a raz bardziej przeciw temu ciepłemu czytam. Wysunięcie ram w ocieplenie spoko, ale koszt jeszcze większy....

Z drzwi aluminiowych najprawdopodobniej zrezygnujemy na rzecz drewnianych (chyba Parmax) z klamką.

Nurtują mnie jeszcze drzwi między garażem i pom. gosp. Pani w jednej firmie zaproponowała nam drzwi pełne takie wewnątrz klatkowe jak w blokach, ale po dodzwonieniu się do firmy aby zapytać o Uw udzielono jej informacji, że skoro garaż ma być nieogrzewany to lipa z gwarancją... a ja już tak bardzo nie chcę stalowych :p i mam zagwozdkę teraz ehh

Ciepły montaż jest na konsolach - rama okna znajduje się całkowicie w warstwie ocieplenia i nie dotyka muru. Najlepiej wybrać też podkładkę parapetową ze styropianu

http://www.ardor.bialystok.pl/files/image/SFS-nowy.jpg

U mnie okno opiera się na konstrukcji ściany domu. Jest tylko maksymalnie wysunięte w ocieplenie. Koszt montowania na konsolach był zbyt wysoki w stosunku do ewentualnych strat ciepła.

Bo rozprężna taśma paroprzepuszczalna i paroszczelna, to powinien być standard montażu. A nie sama pianka.

Edytowane przez Elfir

tak, mam pewna kombinacje z reku (zima przelaczam przepustnice i "zuzyte" powietrze pakuje w garaz). to nasze zuzyte powietrze nie jest az tak bardzo zle by nie moglo podgrzac garazu. latem wyrzucamy na zewnatrz. mamy tez podlogowke w razie "w" oczywiscie puszczona nie tak jak w domu, takie minimum. no i brame wzielismy te grubsza ocieplona.

Jeszcze czekamy na jedno doprecyzowanie oferty, jutro po jej otrzymaniu skoczymy jeszcze o coś dopytać i podejmujemy decyzję.

Jedno już za nami - na pewno okna Krispol (rozważaliśmy z Vetrexem), na 99% Fen92 w antracycie. Nie zdecydowaliśmy jeszcze do końca która grubość bramy.

Zrobiliśmy wyceny w dwóch salonach i ceny się różnią (a w jednej ofercie mamy tą i tą, a w drugiej tylko jedną ale nie sprecyzowaną która - cena odbiega więc sami nie umiemy założyć). W ogóle w jednej ofercie szyby 4x18x4x18x4 a w drugiej 4x14x4x14x4

I zastanawia mnie kolor bramy, czy antracyt brać (tylko nie wiem czy ne będzie za ciemno/ciężko) czy może winchester lub szary cedr (i z tym zgrać kolorystycznie drewno/rodeo między oknami). Antyczna sosna ma piękne usłojenia ale jest zbyt "złota"

wez antracyt tak jak okna, ten szary cedr bedzie od czapy i wez jeszcze dopasuj do tego misz masza drzwi, parapety i doloz rodeo - :no: mieszanka wybuchowa

bardzo pobobal mi sie wzor siena noce - super, tylko ja chcialam szare drewno ale pierwszy wariant to wlasnie siena byla.

roznica miedzy bramami to 800 zł.

od srodka jaki kolor? tez antracyt?

Drzwi i parapety też idą w antracyt -- jedynie ta brama mi trochę zaprząta głowę żeby zgrać z drewnem czy też rodeo - co tam ostatecznie będzie.

Właśnie zerknęłam do nich na stronę na ta siena noce i za ciemna jest, musiałabym jeszcze zerknąć na żywo okleinę sosna palona.

Brama od środka biała.

Edytowane przez ewedela