Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regał na książki z Ikei

Paweł1433

Recommended Posts

Pytam co myślicie o następującym regale z Ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80251607/ , czy nie rozpadnie się przy byle jakimś szturchnięciu albo pod wpływem ciężaru? Może ktoś używa? W sumie to nie tak ważne pytanie tym bardziej że wątków o podanym sklepie jest od groma jednak mam zamiar szybko zakupić trzy takie meble które w moim założeniu mają wytrzymać trochę lat.

Mam nadzieję że nie zirytuję kogoś za bardzo, po prostu chcę na już kupić jakieś w miarę porządne regały na książki.

Edytowane przez Paweł1433

mam te regały - przykręca się je do ściany.

dla mnie największą zaletą jest to, że te regały są wąskie - nie chciałam ustawiania książek w dwóch rzędach. A tylko ten regał miał najbardziej wąskie półki

Edytowane przez Elfir

Elfir Też nie lubię ustawiać książek w kilku rzędach, jest to dla mnie nie praktyczne. A konkretnie, na ile są solidne i wytrzymałe szczególnie przy zapełnieniu całych półek książkami? Jeżeli zaś chodzi o przykręcanie to wydaje mi się że i tak powinno się przykręcać wszystkie regały. Edytowane przez Paweł1433

regał, który wskazałeś to ADJUNKT

re.JPG

przyjrzyj się Billemu - jest 3 cm głębszy, szerokości do wyboru: 80, 40 i 20 cm

billy.JPG

ja nie mam regałów ikeowskich - chociaż chciałam, bo córka posiada i są ok. Mają dobre rozwiązanie, że tak powiem schowania bolców podpierających półki - nie przesuwają się.

Niestety max wysokość to 2,37 cm (z nadstawką). Mi był potrzebny regał min. 2,7.Zamawiałam u stolarza - wyszło niewiele drożej niż w Ikei, ale jest zrobiony z grubszej płyty no i ma te 2,70 :)

Aby regał nie musiał być przykręcany do ściany - jego głębokość winna mieć min 35 cm

re.JPG

billy.JPG

• 1 month później...
Po czasie ale chciałem podsumować jak się sprawy mają. Konkretnie po skręceniu drugiej pułki od dołu z boczną ścianką z obu stron trzyma nawet nieźle. Nie są tam co prawda ustawione serie grubych encyklopedii ale same broszury też nie, więc pół na pół. Książki są ustawione w jednym rzędzie. Ogólnie mam wrażenie i nadzieję że jeszcze trochę posłuży.

• 3 months później...