edwars 29.01.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Często się słyszy o wybuchach butli gazowych w budynkach mieszkalnych, zastanawiam się nad usytuowaniem butli w budynku obok domu.Jest to pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane 4 metry od domu, odległość do kuchenki wynosi ok 15 metrów. Taka długość przewodu miękkiego pewnie jest niemożliwa, ale gdybym pociągnął rurę metalową ?. Bardzo proszę o rady jak to podłączyć i czy w ogóle jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 29.01.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Wybucha nie butla a gaz który się z niej ulatnia, i samo przeniesienie butli niewiele poprawi sytuację bo ryzyko wycieku pozostanie. Osobiście zainwestowałbym w czujnik gazu i skuteczną wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam. Dobrze kolega ci tłumaczy zasadność w wybuchu.Mój znajomy ze względów technicznych nie mógł mieć g.ziemnego, ani płynnego z dzierżawionej butli.Położył rurę wzdłuż kostki i w domku z siatki takie cudo jak pod sklepami stoi ,doprowadził gaz.Jak wygląda to od strony przepisów nie wiem.Jak mu to się sprawdza nawet nie pytam ale ma nadal.http://www.denios.pl/shop/media/catalog/product/cache/12/image/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/images/All_Languages/115863_ap_de/szafa-na-butle-gazowe-gs-155-z-dnem-dostawa-w-czesciach-30.jpgTakie coś.Jak znam życie to w stalowej rurze da się to podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 29.01.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 W sumie miałoby to większy sens gdyby przy takiej butli na zewnątrz zamontować zawór automatyczny sterowany z alarmu z czujnika gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) W sumie miałoby to większy sens gdyby przy takiej butli na zewnątrz zamontować zawór automatyczny sterowany z alarmu z czujnika gazu. Możesz to rozjaśnić.Ma w domu kuchenkę gazową.Doprowadza do niej odpowiedniej średnicy i grubości rurę,wyprowadza w miejsce gdzie ma stać domek w/w ,podłącza tak jak książka pisze i gotuje. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 29.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Możesz to rozjaśnić.Ma w domu kuchenkę gazową.Doprowadza do niej odpowiedniej średnicy i grubości rurę,wyprowadza w miejsce gdzie ma stać domek w/w ,podłącza tak jak książka pisze i gotuje. Mam na myśli że wynoszenie butli z domu na zewnątrz zwiększy znacząco bezpieczeństwo tylko jeżeli w razie jakiejś awarii w domu alarm odetnie dopływ gazu poprzez zamknięcie zaworu przy butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Mam na myśli że wynoszenie butli z domu na zewnątrz zwiększy znacząco bezpieczeństwo tylko jeżeli w razie jakiejś awarii w domu alarm odetnie dopływ gazu poprzez zamknięcie zaworu przy butli. Rozumiem bardzo trafna uwaga ale czy autorowi to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam. Dobrze kolega ci tłumaczy zasadność w wybuchu.Mój znajomy ze względów technicznych nie mógł mieć g.ziemnego, ani płynnego z dzierżawionej butli.Położył rurę wzdłuż kostki i w domku z siatki takie cudo jak pod sklepami stoi ,doprowadził gaz.Jak wygląda to od strony przepisów nie wiem.Jak mu to się sprawdza nawet nie pytam ale ma nadal.http://www.denios.pl/shop/media/catalog/product/cache/12/image/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/images/All_Languages/115863_ap_de/szafa-na-butle-gazowe-gs-155-z-dnem-dostawa-w-czesciach-30.jpg Takie coś.Jak znam życie to w stalowej rurze da się to podłączyć. NS jak zwykle popisał się "wiedzą" Jest to szafa do przechowywania butli z gazami technicznymi, a edwards nie ma zamiaru uruchamiać spawalni. Obrazek przekopiowany stąd https://www.schweiss-shop.de/shop/produkt_details.php?id=32789 Inwestycja dla 1 - 2 szt butli 11 kg, czy nawet 33 kg bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.01.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Często się słyszy o wybuchach butli gazowych w budynkach mieszkalnych, zastanawiam się nad usytuowaniem butli w budynku obok domu. Jest to pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane 4 metry od domu, odległość do kuchenki wynosi ok 15 metrów. Taka długość przewodu miękkiego pewnie jest niemożliwa, ale gdybym pociągnął rurę metalową ?. Bardzo proszę o rady jak to podłączyć i czy w ogóle jest taka możliwość. Jak napisał rgal plus Butli, gazu w domu nie musisz się obawiać jeśli: - nie będziesz majstrował /ulepszał, modyfikował/ przy instalacji, zaworach, reduktorze, - będziesz używał atestowanych materiałów - głównie przewód łączący butle z kuchenką, - dbał o instalację i np. wymieniał uszczelki. - zachowasz staranność przy wymianie butli Używając mieszanki propan-butan butla nie powinna zimą stać na zewnątrz lub w pomieszczeniu gdzie temperatura spada poniżej zera. Butlę stojącą na zewnątrz wystarczy zadaszyć. Nie ma przepisów regulujących takie instalacje gazowe /szopa - dom/. Przepisy ograniczają tylko długość przewodu elastycznego do max 3 m. W przypadku przejścia przez ścianę rurę lub przewód elastyczny należy przeprowadzić przepustem. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 najlepiej zrobić sobie płytę indukcyjną - czysto, bezpiecznie a koszty eksploatacji podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 29.01.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Wybucha nie butla a gaz który się z niej ulatnia. Jest to dla mnie bez znaczenia, chodzi mi tylko o to czy jest taka możliwość podłączenia i jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.01.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jest to dla mnie bez znaczenia, chodzi mi tylko o to czy jest taka możliwość podłączenia i jak to zrobić. Napisałem w #9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.01.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jest to dla mnie bez znaczenia, chodzi mi tylko o to czy jest taka możliwość podłączenia i jak to zrobić. Nie słuchaj tych bredni greena.Zadałeś pytanie i je otrzymałeś.Możesz od kuchenki poprowadzić rurę na zewn.Stalowa rurę zgodną z zasadami gdzie płynie przez nią gaz.Tak jak pisał rgal zabezpieczenie i sygnalizacja w razie w.....Cygara na gaz płynny stoją cały czas na mrozie bez jakiegokolwiek zabezpieczenia.Domek na butle właśnie taki.Przykład jest przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Nie słuchaj tych bredni greena. Znafco wszystkiego - widzę rozkręcasz się. Czas na kolejnego bana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwars 29.01.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 najlepiej zrobić sobie płytę indukcyjną - czysto, bezpiecznie a koszty eksploatacji podobne. Myślałem kiedyś o tym, mam nawet podłączony przewód specjalnie do kuchenki indukcyjnej. Obawiam się jednak że rachunki za prąd znacznie wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.01.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Źle się obawiasz.Indukcja to nie płyta ceramiczna. Zuzycie prądu jest dużo, dużo mniejsze.Na pewno wychodzi taniej niż co miesięczny rachunek za opłaty stałe i przesyłowe gazu. A bezpieczeństwo, psychiczny luksus, brak tłustego osadu w kuchni i łatwość czyszczenia - tego nie kupisz za żadne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.01.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Myślałem kiedyś o tym, mam nawet podłączony przewód specjalnie do kuchenki indukcyjnej. Obawiam się jednak że rachunki za prąd znacznie wzrosną. Chyba Elfir ma indukcję jak i ja i to co pisze jest prawdą.Kuchnia zawsze czysta nietłusta i oszczędna w rachunkach za prąd.,płyta ceramiczna to porażka mam ja w swoim ....i jest to koszmar.Wracając jednak do twoich obaw z pierwszego postu.Jeśli chcesz mieć butlę poza mieszkaniem nic nie stoi na przeszkodzie by to realizować.Koszt mały ,a twoja satysfakcja duża. pzdr. p.s .niema znafców (błąd ort.), są ewentualnie znawcy , znający zagadnienie i niby-znawcy.Tym ostatnim wiadomo kto jest...piszący z błędem znafca. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.01.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 p.s .niema znafców (błąd ort.), są ewentualnie znawcy , znający zagadnienie i niby-znawcy.Tym ostatnim wiadomo kto jest...piszący z błędem znafca. Są znafcy i znawcy. Ty akurat należysz do tych pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 miałam kuchenkę gazową i teraz mam indukcję. Rożnica w kosztach eksploatacji niezauważalna, wygoda - nieporównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 31.01.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Szczególnie doceniają zawodowi kucharze i ludzie z rozrusznikami serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts