karolkak 29.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Już miałam zakładać dziennik budowy projekt wybrany - indywidualny, bo zmiana typowego w niskoenergetyczny wychodzi jeszcze drożej pracownia wybrana -w końcu znalazłam architekta, który na słowa "płyta fundamentowa" nie odpowiada automatycznie "po co?" nawet więcej, zaproponował że zrobi pasywny, bo budowa niewiele drożej a warto proponował izodom ale z obawy o trudności w znalezieniu wykonawcy zostałam przy betonie komórkowym czas na wykonawcę. Miałam upatrzoną firmę, podobno super. Do tego często w budowanych przez nich domach jest montowana pompa ciepła - myślę, powinni nie histeryzować jak powiem że ma być niskoenergetyczny. Dzwonię i co: "Pani PŁYTA FUNDAMENTOWA ??? KTO TO TAK BUDUJE!! TO NIE WIADOMO JAK SIĘ ZACHOWA PRZY DUŻYCH MROZACH, JA TO PANI POSTAWIĘ ALE TO PANI PIERWSZA BĘDZIE. NA PODKARPACIU NIKT TAK NIE BUDUJE!!! PO CO TO PANI NA PŁYCIE CHCE BUDOWAĆ, PRZECIEŻ CENA TAKA SAMA? -bo to ma być dom taki pasywny a fundamenty ciężko ocieplić..... TO JA PANI POWIEM JAK OCIEPLIĆ FUNDAMENTY I TEŻ BĘDZIE ENERGOOSZCZĘDNY A PASYWNEGO TO SIĘ NIE OPŁACA BO TO SIĘ NIE ZWRÓCI." wyszłam z siebie dosłownie, dom bez balkonów, lukarn, wykuszów (jednym słowem tańszy w budowie), ocieplony podwójnie się nie zwróci a pompa ciepła to oczywiście zwraca się ? uszy mi opadły, nie sądziłam że będzie problem z płytą fundamentową, byłam do niej przekonana ale teraz zastanawiam się czy może czegoś nie doczytałam ? co radzicie teraz robić ? brać tą firmę czy szukać innej? może ktoś poleci kogoś na podkarpaciu w okolicach Rzeszowa? Poradźcie bociankowi 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 ja miałam wykonawców jakiś miejscowych, zwyczajnych i dla żadnego z nich płyta nie była jakąś nowością. Za to rozmawiałam z jednym architektem, który dziwował się, dlaczego chcę gruby styropian, bo "wszyscy kładą 10 cm i jest dobrze" Szukaj innej ekipy. To tylko jedna ekipa, rozbestwiona zleceniami "z polecenia", więc nie nadążająca za technologiami, bo nie musi się dokształcać - klienci i tak się zgłaszają. A dom nigdy się nie zwróci - żaden. Zawsze będzie wydatkiem Chyba, że budujesz na najem lub do odsprzedania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.01.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Co konia obchodzi dokąd wóz jedzie? Przedstawiasz dokumentację ekipie budowlanej z pytaniem czy są w stanie zbudować zgodnie z projektem i za ile złotych. Moja ekipa przyszła do mnie tylko z jednym problemem. Czy mogą wieniec, który jest zarazem nadprożem okna wylać 3 cm niżej w miejscach gdzie nie ma okien, bo muszą bloczek g/b ciąć na plasterki 3 cm. Pozwoliłem i mam większą masę akumulacyjną ściany. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Szukaj nowej ekipy, płyta nie jest niczym trudnym, jeśli ekipa juz w czasie rozmów próbuje się z tego wyłgać to nie potrafi jej zrobić i moze Ci cos spieprzyć, zrobiłem juz kilkanaście płyt fundamentowych w ciagu 3 lat i jest to o wiele prostsze niż ściany fundamentowe i chudziaki. Tylko trzeba umieć posługiwać się niwelatorem optycznym, najlepiej jak firma ma laserowy - wtedy mozna bardzo dobrze wypoziomować płytę. Szukaj innej ekipy albo rób sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 u mnie poziom płyty sprawdzał kierbud, bo właśnie miał własny niwelator laserowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Ale żeby go sprawdzić trzeba też mieć taki niwelator przy jej wykonywaniu bo:służy do wyznaczenia poziomu budynkułatwo się niweluje i wyrównuje teren pod dombardzo dobrze kontroluje sie poziomowanie terenu na rurkachulatwia ukladanie ksztaltek styropianowych a dopiero potem mozna sprawdzac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 07.02.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dziękuję Wam za słowa wsparcia. Zrobiłam jak radzicie, z pomocą brata znalazłam ekipe, która buduje domy w niemczech a w czasie urlopu w polsce. Temat płyty został przyjęty z entuzjazmem, tak samo jak próba postawienia domu pasywnego. Zakładam dziennik i wątek ogólny o wyborach, wątpliwościach i oczywiście aranżacji wnętrz Jeszcze musze auto sprzedać żeby mieć na SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts