Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze karnisza

g0ral

Recommended Posts

Witam,

ściana z oknem balkonowym wygląda jak na zdjęciu. Obecnie zamontowana jest brzydka roleta. Chciałbym wymienić to na karnisz podwójny (firana + zasłona). Mam dwa problemy:

1. grzejnik który odstaje na 14 cm od ściany czy znajdę karnisz ktory na tyle odstaje od ściany aby zasłona swobodnie opadała do ziemi zasłaniając grzejnik

2. jak szeroki karnisz? czy na całą ścianęczy tylko na okna (ta druga opcja by głupio wyglądała z zasłonami bo przecież muszą mieć możliwość przesuwania.

jakieś pomysły jak to rozwiązać moze jakieś przykłady albo inne pomysły?

IMG_20160131_114415.jpg

Spokojnie znajdziesz taki karnisz ;) ja kupowałam do rodziców mieszkania karnisz z taką specjalną przedłużką bo mają szerokie kaloryfery. Nie pamiętam dokładnie ile całość odstaje od ściany ale sama przedłużka miała chyba 7 cm. Najlepiej zapytaj w sklepie z karniszami, ja szukałam w sklepach typu Castorama i okazało się, że było drożej niż w sklepie z karniszami, w dodatku docięli mi na pożądaną długość w cenie zakupu :)

Karnisz powinien być szerszy od samego okna o około 30-60 cm. Tylko Ty masz ten grzejnik z boku, będziesz go zasłaniał zasłoną, troszkę słabo :) Ja ogółem nie jestem zwolenniczką zasłon i firan, dałabym tu jakieś fajne roletki, żeby pokój wydawał się większy.

polecam karnisz sufitowy + maskownica lub prosta sztukateria sufitowa

http://img31.otofotki.pl/obrazki/wo276_karnisz_pcv_z_maskownica_prestige_bialystok_podlasie.jpg

najlepiej od ściany do ściany. Wówczas odsłonięta zasłona może maskować grzejnik.