Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Buduję dom drewniany o powierzchni 70 m2, jestem na etapie stanu surowego. Zima powoli ustępuję więc powoli przymierzam się do dalszych działań :)

W tym momencie jesteśmy z żoną na etapie wyboru ogrzewania. W domu zamontowany jest system kominowy Brata. Z moich rozeznań widzę, że ludzie stosują tradycyjne kominki, termokominki z grzejnikami czy też kominki na pellet. Z waszych doświadczeń jakie ogrzewanie jest najbardziej efektywne i oszczędne? Może macie jakieś inne alternatywy?

Będziemy z żoną wdzięczni za każdą opinię i pomysły.

1.jpg

komin.jpg

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W trochę większym domu szkieletowym mój brat ma zainstalowany wkład kominkowy z płaszczem wodnym Romotop KV 075W

Ten model wkładu został opracowany na rynek niemiecki gdzie jest dużo domów energooszczędnych .

Palisz w kominku gdy jesteś w domu , ogrzewasz c.o. i c.w.u , chwilowy nadmiar ciepła magazynujesz w buforze , gdy jesteście poza domem a drewno w kominku się wypaliło dom jest grzany z tegoż bufora.

75w.jpg

Buduję dom drewniany o powierzchni 70 m2
ten dom w największy mróz będzie potrzebował 4,5 -5 kW mocy max !

w największy mróz ! a średnio będzie potrzeba mu 2,5 kW ...i co zrobi z za dużym piecem ? będzie regulował ciągiem kominowym ? będzie kisił opał jak ogórki ?

Mam na podorędziu piec 17 kW który ciągnie dom 220m2 po podłodze ..a chałupa nie gacona, jeszcze nie na węglu -a na drzewie bukowym ..

Po co to piszę ... ponieważ tak samo jak na doborze mocy, tak samo i w ustalaniu mocy kotła ..

Isntalatorzy i producenci nie mają o tym bladego pojęcia .. ile mocy może wyjść z kotła.

Palenie jest na tyle efektywne że problem sadzy nie istnieje, komin 26 lat blisko kominiarza nie widział i nie zobaczy, zobaczył za to kątownik i płaskowniki .. bo pęka od temp i opału idzie mniej, a nie więcej.

pchanie czegoś do tego domu co ma 2x 3 x tyle mocy potrzebuje bufora i nie pomoże żadna automatyka .. chyba że ktoś będzie polanko po polanku dorzucał.

Palić się ma "żywym" ogniem ..

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4af6146c528d.jpg jeszcze dostał rurę z powietrzem z zewnątrz.

Edytowane przez מרכבה

Do domów nowoczesnych dobrze ocieplonych o bardzo małym zapotrzebowaniu na kWh są opracowane rozwiązania zarówno wodne jak i oparte o masy akumulacyjne.

Takie problemy które w Polsce są jeszcze nowością w innych krajach to już dawno normalka.

schemat-5b_big-1-_big.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Masz rację i chwała Ci że jesteś świadomy tego problemu, mnie przytłacza ilość tych instalacji gdzie na "pałę" dobiera się każdy element.

Bez bufora - trzeba naprawdę dobrze policzyć potrzeby cieplne domu, nic tak nie psuje sprawności jak duszenie pieca.

To widać po czystości komina, wg mnie warto, problem czyszczenia z głowy.

Kominek pelletowy nadmuchowy - mam sam do ogrzewania małej hali. Z praktyki:

- zasyp 15 kg pelletu

- bezdymne spalanie

- samoczynny zapłon

Bardzo duża wydajność u mnie 6 kw ogrzewa 200 m kw !!! Oczywiście na hali temperatura ma być 16-18 stopni ale błyskawicznie nagrzewa pomieszczenie więc w domu drewnianym, który jest pasywny z załozenia będzie ci nagrzewał dom w kilkanaście minut

Co prawda widok płomienia gorszy niż w normalnym kominku na drewno ale coś za coś. No i bezpieczeństwo - jest całkowicie hermetyczny !

W trochę większym domu szkieletowym mój brat ma zainstalowany wkład kominkowy z płaszczem wodnym Romotop KV 075W

Ten model wkładu został opracowany na rynek niemiecki gdzie jest dużo domów energooszczędnych .

Palisz w kominku gdy jesteś w domu , ogrzewasz c.o. i c.w.u , chwilowy nadmiar ciepła magazynujesz w buforze , gdy jesteście poza domem a drewno w kominku się wypaliło dom jest grzany z tegoż bufora.

Georgio

Pamiętaj, że musisz jeszcze pomyśleć o ogrzewaniu przeciwzamarzeniowym domu, kiedy nie będzie zamieszkany podczas dłuższej nieobecności domowników.

Tutaj dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem są elektryczne grzejniki konwekcyjne, montowane na stałe. Na etapie wykonywania instalacji elektrycznej trzeba mieć to na uwadze. Sugeruję zastosowanie oddzielnych obwodów instalacyjnych z grubszego przewodu, i montaż okablowania komunikacyjnego do termostatów.

, który jest pasywny z załozenia będzie ci nagrzewał dom w kilkanaście minut
w pasywnych problemem jest w większości ciepła woda użytkowa. A kominki na pelet w takim wypadku są bardzo groźne - dla gazpromu, i wungla.

Przyjmując wskaźnik obciążenie cieplnego na 20 W/m2 przy 200 m2 mamy 4 kW w największy mróz.. opłaca się ciepło budować.

Podejrzewam że peletem z przeróbki drewna, grzał bym co najmniej 10 lat .. ba mając jeszcze trochę chaszczy - tym bardziej

mogę sobie spać spokojnie.

Bez bufora - trzeba naprawdę dobrze policzyć potrzeby cieplne domu, nic tak nie psuje sprawności jak duszenie pieca.

Bez bufora praktycznie "się nie da" szczególnie w domu o małej stracie ciepła.

Co do duszenia pieca to 100% zgody.

Wkład_wodny_ Romotop KV RIO.jpg

LUGO 01 W keramika krbova kamna Romotop s teplovodnim vymenikem.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Jak najbardziej kominek, czy inne urządzenie, nadają się do pasywnych domów, nie można stawiać świata na głowie.

Tylko problem bierze się z braku rozsądku w doborze mocy, lub układu z buforem.

Mam cały czas piec na oku u rodziców, tam nie pali się, tylko dudni, nie widzę aby opału szło więcej niż w erze - powszechnego dławienia pieca.

Nie mniej im zimniej tym łatwiej jest bezczelnie grzać na ful, przy buforze znika ten problem, - a raczej powinien zniknąć.

Witam, to zależy jaki ma Pan dostęp do mediów. Dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie gazowe, w tym podłogówka, wspomagane kominkiem. Jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła w domu, to ogrzewanie podłogowe nie ma sobie równych jeśli chodzi o niskie koszty eksploatacji.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge.

Mam szkielet, 160 m2. Jeszcze od listopada nie odpaliłam grzejników elektrycznych - za całe 3 tys. Wystarcza kominek bez akumulacji 7kw i bez dgp, bo cięzko nazwać dgp jedną rurkę w pionie. Mam rekuperację. Nie spaliłam jeszcze tony brykietu, jakieś 2/3 poszło. W dodatku parę razy przegrzałam dom :). Od paru dni w ogóle nie palę, bo nie ma potrzeby - okna na południe mimo zachmurzenia jakimś cudem dom nagrzewają.

W moim domu jest zero akumulacji, jedyny beton to 1 cm pod płytkami w łazienkach, kuchni i korytarzu, reszta panele.

Aha, dla mnie idealna temperatura to 18,5 - 19 stopni. Po przekroczeniu 20 - wrzucam reku na wyższy bieg :). Tak, nienawidzę lata :) Nie wiem, jak można z własnej nieprzymuszonej woli pojechać na wakacje do Egiptu w lipcu. Mnie przerasta już Chorwacja.Nie, nie chodzę w swetrach. I ja i dzieci i mąż chodzimy na bosaka, bez skarpetek , w krótkim rękawie albo ja - 3/4, jedna warstwa odzieży. Starszy syn nawet paraduje w samych gatkach.

Fakt - podobne temperatury miałam w kamienicy z akumulacją, 50 cm cegły i tam było i jest - bo mieszka moja matka - odczuwalnie zimniej. Chyba jednak materiał na ściany ma znaczenie dla komfortu.

Aha, mam niedoczynność tarczycy, tylko dobrze leczoną :) co w tym kraju nie jest oczywiste. Co więcej, w innych niestety też. Ostatnio wyszło, że bardziej przytomni są weterynarze, bo w rozpisce mojej znajdy dostałam info - niedoczynność tarczycy mimo prawidłowego tsh, w 30% przypadków ów uwielbiany przez ludzkich endo hormon jest niewiarygodny i ma właściwy poziom, mimo choroby.

Edytowane przez enedue