georgio0123 31.01.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam, Buduję dom drewniany o powierzchni 70 m2, jestem na etapie stanu surowego. Zima powoli ustępuję więc powoli przymierzam się do dalszych działań W tym momencie jesteśmy z żoną na etapie wyboru ogrzewania. W domu zamontowany jest system kominowy Brata. Z moich rozeznań widzę, że ludzie stosują tradycyjne kominki, termokominki z grzejnikami czy też kominki na pellet. Z waszych doświadczeń jakie ogrzewanie jest najbardziej efektywne i oszczędne? Może macie jakieś inne alternatywy? Będziemy z żoną wdzięczni za każdą opinię i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slay13 07.02.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Kotłownia i czystość w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georgio0123 09.02.2016 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Niestety nie mam miejsca na kotłownie z czym się z żoną liczyliśmy.Nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.02.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 To już prawie po zawodach, zamiast to dobrze ogacić, to takie miziu miziu, pompa ciepła / prąd czysty przy takie powierzchni nikłej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 W trochę większym domu szkieletowym mój brat ma zainstalowany wkład kominkowy z płaszczem wodnym Romotop KV 075W Ten model wkładu został opracowany na rynek niemiecki gdzie jest dużo domów energooszczędnych . Palisz w kominku gdy jesteś w domu , ogrzewasz c.o. i c.w.u , chwilowy nadmiar ciepła magazynujesz w buforze , gdy jesteście poza domem a drewno w kominku się wypaliło dom jest grzany z tegoż bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Wkład KV 075W posiada;1. dwie szyby w tym jedną niskoemisyjną / IR / samoczyszczącą 2. izolację zewnętrzną korpusu 3. szamotową komorę spalania4. chłodnicę 5. CDP - 100% powietrza do spalania z poza domu 6. może pracować w zamkniętych układach c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.02.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Buduję dom drewniany o powierzchni 70 m2 ten dom w największy mróz będzie potrzebował 4,5 -5 kW mocy max ! w największy mróz ! a średnio będzie potrzeba mu 2,5 kW ...i co zrobi z za dużym piecem ? będzie regulował ciągiem kominowym ? będzie kisił opał jak ogórki ? Mam na podorędziu piec 17 kW który ciągnie dom 220m2 po podłodze ..a chałupa nie gacona, jeszcze nie na węglu -a na drzewie bukowym .. Po co to piszę ... ponieważ tak samo jak na doborze mocy, tak samo i w ustalaniu mocy kotła .. Isntalatorzy i producenci nie mają o tym bladego pojęcia .. ile mocy może wyjść z kotła. Palenie jest na tyle efektywne że problem sadzy nie istnieje, komin 26 lat blisko kominiarza nie widział i nie zobaczy, zobaczył za to kątownik i płaskowniki .. bo pęka od temp i opału idzie mniej, a nie więcej. pchanie czegoś do tego domu co ma 2x 3 x tyle mocy potrzebuje bufora i nie pomoże żadna automatyka .. chyba że ktoś będzie polanko po polanku dorzucał. Palić się ma "żywym" ogniem .. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4af6146c528d.jpg jeszcze dostał rurę z powietrzem z zewnątrz. Edytowane 9 Lutego 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Do domów nowoczesnych dobrze ocieplonych o bardzo małym zapotrzebowaniu na kWh są opracowane rozwiązania zarówno wodne jak i oparte o masy akumulacyjne. Takie problemy które w Polsce są jeszcze nowością w innych krajach to już dawno normalka. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.02.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Masz rację i chwała Ci że jesteś świadomy tego problemu, mnie przytłacza ilość tych instalacji gdzie na "pałę" dobiera się każdy element.Bez bufora - trzeba naprawdę dobrze policzyć potrzeby cieplne domu, nic tak nie psuje sprawności jak duszenie pieca.To widać po czystości komina, wg mnie warto, problem czyszczenia z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 13.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Zobacz sobie kominek na pellet Biowarm - naprawdę fajne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 13.02.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Kominek pelletowy nadmuchowy - mam sam do ogrzewania małej hali. Z praktyki: - zasyp 15 kg pelletu- bezdymne spalanie- samoczynny zapłon Bardzo duża wydajność u mnie 6 kw ogrzewa 200 m kw !!! Oczywiście na hali temperatura ma być 16-18 stopni ale błyskawicznie nagrzewa pomieszczenie więc w domu drewnianym, który jest pasywny z załozenia będzie ci nagrzewał dom w kilkanaście minut Co prawda widok płomienia gorszy niż w normalnym kominku na drewno ale coś za coś. No i bezpieczeństwo - jest całkowicie hermetyczny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojcieszek 13.02.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 W trochę większym domu szkieletowym mój brat ma zainstalowany wkład kominkowy z płaszczem wodnym Romotop KV 075W Ten model wkładu został opracowany na rynek niemiecki gdzie jest dużo domów energooszczędnych . Palisz w kominku gdy jesteś w domu , ogrzewasz c.o. i c.w.u , chwilowy nadmiar ciepła magazynujesz w buforze , gdy jesteście poza domem a drewno w kominku się wypaliło dom jest grzany z tegoż bufora. Georgio Pamiętaj, że musisz jeszcze pomyśleć o ogrzewaniu przeciwzamarzeniowym domu, kiedy nie będzie zamieszkany podczas dłuższej nieobecności domowników. Tutaj dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem są elektryczne grzejniki konwekcyjne, montowane na stałe. Na etapie wykonywania instalacji elektrycznej trzeba mieć to na uwadze. Sugeruję zastosowanie oddzielnych obwodów instalacyjnych z grubszego przewodu, i montaż okablowania komunikacyjnego do termostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 , który jest pasywny z załozenia będzie ci nagrzewał dom w kilkanaście minut w pasywnych problemem jest w większości ciepła woda użytkowa. A kominki na pelet w takim wypadku są bardzo groźne - dla gazpromu, i wungla. Przyjmując wskaźnik obciążenie cieplnego na 20 W/m2 przy 200 m2 mamy 4 kW w największy mróz.. opłaca się ciepło budować. Podejrzewam że peletem z przeróbki drewna, grzał bym co najmniej 10 lat .. ba mając jeszcze trochę chaszczy - tym bardziej mogę sobie spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Bez bufora - trzeba naprawdę dobrze policzyć potrzeby cieplne domu, nic tak nie psuje sprawności jak duszenie pieca. Bez bufora praktycznie "się nie da" szczególnie w domu o małej stracie ciepła. Co do duszenia pieca to 100% zgody. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.02.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jak najbardziej kominek, czy inne urządzenie, nadają się do pasywnych domów, nie można stawiać świata na głowie.Tylko problem bierze się z braku rozsądku w doborze mocy, lub układu z buforem.Mam cały czas piec na oku u rodziców, tam nie pali się, tylko dudni, nie widzę aby opału szło więcej niż w erze - powszechnego dławienia pieca.Nie mniej im zimniej tym łatwiej jest bezczelnie grzać na ful, przy buforze znika ten problem, - a raczej powinien zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 17.02.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Polecamy komini hybrydowe, w których można spalać pellet w funkcji automatycznej oraz drewno w funkcji ręcznej z możliwością automatycznego rozpalenia drewna. Kominki mają zamknięte komory spalania i można je stosować w domach pasywnych. http://www.iwonapellets.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 18.02.2016 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, to zależy jaki ma Pan dostęp do mediów. Dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie gazowe, w tym podłogówka, wspomagane kominkiem. Jeśli chodzi o rozprowadzenie ciepła w domu, to ogrzewanie podłogowe nie ma sobie równych jeśli chodzi o niskie koszty eksploatacji. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.02.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Mam szkielet, 160 m2. Jeszcze od listopada nie odpaliłam grzejników elektrycznych - za całe 3 tys. Wystarcza kominek bez akumulacji 7kw i bez dgp, bo cięzko nazwać dgp jedną rurkę w pionie. Mam rekuperację. Nie spaliłam jeszcze tony brykietu, jakieś 2/3 poszło. W dodatku parę razy przegrzałam dom . Od paru dni w ogóle nie palę, bo nie ma potrzeby - okna na południe mimo zachmurzenia jakimś cudem dom nagrzewają. W moim domu jest zero akumulacji, jedyny beton to 1 cm pod płytkami w łazienkach, kuchni i korytarzu, reszta panele. Aha, dla mnie idealna temperatura to 18,5 - 19 stopni. Po przekroczeniu 20 - wrzucam reku na wyższy bieg . Tak, nienawidzę lata Nie wiem, jak można z własnej nieprzymuszonej woli pojechać na wakacje do Egiptu w lipcu. Mnie przerasta już Chorwacja.Nie, nie chodzę w swetrach. I ja i dzieci i mąż chodzimy na bosaka, bez skarpetek , w krótkim rękawie albo ja - 3/4, jedna warstwa odzieży. Starszy syn nawet paraduje w samych gatkach. Fakt - podobne temperatury miałam w kamienicy z akumulacją, 50 cm cegły i tam było i jest - bo mieszka moja matka - odczuwalnie zimniej. Chyba jednak materiał na ściany ma znaczenie dla komfortu. Aha, mam niedoczynność tarczycy, tylko dobrze leczoną co w tym kraju nie jest oczywiste. Co więcej, w innych niestety też. Ostatnio wyszło, że bardziej przytomni są weterynarze, bo w rozpisce mojej znajdy dostałam info - niedoczynność tarczycy mimo prawidłowego tsh, w 30% przypadków ów uwielbiany przez ludzkich endo hormon jest niewiarygodny i ma właściwy poziom, mimo choroby. Edytowane 18 Lutego 2016 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.02.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Chyba jednak materiał na ściany ma znaczenie dla komfortu. jak temperatura ściany ma +13 w mróz - Ty masz +18/+18,5 to różnica jest. 50cm cegły to raptem tyle co 2,5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 18.02.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Teraz jest ocieplone i dalej jest różnica w odczuwaniu temperatury - teoretycznie takiej samej. Cegła, nawet ocieplona, zawsze będzie "zimna". Po prostu trzeba mniej grzać, aby mieć te 19 stopni, ale te 19 stopni nie jest tak miłe jak moje 18 stopni w szkielecie. Jest "zimniejsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts