Wojcieszek 31.08.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ja nadal twierdze, że drewno w domu drewnianym moze być użyte tylko raz - przy budowie. Potem już to dość duże ryzyko. Sam rozmawiałem z firmą ochraniarską na mazurach - Joker - mówili o paru pożarach domów z powodu kominka niestety... Kolejny raz spotykam się z takim stekiem bzdur, uprzedzeń, mitów i informacji w stylu "kolegi mojego szwagra, kuzyn słyszał, że"... Tak jakby domy murowane, we wnętrzach miały tylko wyposażenie wykonane z całkowicie niepalnych materiałów, i się nie paliły. Ale tak będzie, jeśli domorośli specjaliści, będą budowali kominki i montowali instalacje elektryczne, bo będzie taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Twierdzenie, że dom drewniany cechuje takie samo zagrożenie pożarowe, jak murowany z konstrukcją dachową z drewna, to chowanie głowy w piasek. Skupianie się na gaśnicach, przypomina zaś medyczny problem....leczenia skutków, zamiast przyczyny. Przynajmniej w przypadku kominków..Główne zagrożenia pożarowe pojawiają się w okolicach kominka. Tam, wokół wkładu kominkowego mamy do czynienia z najwyższymi temperaturami. Tam paliwo stałe zamieniane jest w gaz (płomień), palący się często temperaturą między 500 - 800 o C. W domach murowanych, kominek styka się ze ścianą murowaną, zwykle niepalną. Źle usytuowany kominek w domu drewnianym, ma nieraz do czynienia z drewnem (czyli doskonałym paliwem). Jak wiecie, nie jestem wrogiem domów drewnianych, ale właśnie dlatego tu krążę...Gaśnica to niegłupi pomysł. Wyleczy skutki, jeśli zdążymy....Wcale nie musi dojść do inicjacji ognia, by już mieć problem. Można się po prostu nie obudzić, by chwycić oręż do walki z pożarem. Dym poprzedzający właściwy pożar, wyeliminował z rywalizacji niejednego śmiałka, czy właściciela koca gaśniczego. .Co proponuję? Obok dywagacji która gaśnica jest lepsza, lub który dom później się zapali, proponuję prewencję. Sprawdźcie, czy wasze domy drewniane są bezpieczne pod kątem zagrożeń, w walce z którymi mogę wam pomóc - kominek i komin. Czy wasze zabiegi i wyobraźnia by dom był bezpieczny, nie uległy deformacji populistycznym hasłom, marketingowi, czy po prostu nie zostały spieprzone przez wykonawcę dyletanta... Mam pisać dalej? Jeśli tak to tu, czy założymy odrębny wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.09.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Piotrze pisz tutaj. Osobiście myślę że tylko idiota mógłby wybudować kominek przy ścianie drewnianej jak ma to miejsce przy murowanej, ale nigdy nie wiadomo na jakiego wykonawce się trafi. Oprócz komina i kominka znajdą się i inne zagrożenia np. instalacja elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Problem jednak jest. W swojej karierze spotkałem się z trzema kominkami stojącymi przy ścianie drewnianej, którą zabezpieczono tylko płytą GK i arkuszem 3 cm grubości wełny. Jeden się spalił, dwa nie zdążyły. Z opowiadań kolegów branżystów wiem, o jeszcze wielu takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.09.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Cóż to tylko dowód na to że idioci istnieją Gdzieś widziałem fotki z rozbieranej obudowy i stelaż wewnątrz z łat drewnianych, chyba u twojego imienika z JG. To dom drewniany nie był. Wracając do meritum to myślę że pożary nawet w domu drewnianym nie zaczynają się na jego ścianach, oczywiście jego późniejszy rozwój będzie inny niż w domu murowanym. Gaśnica, cóż nie zaszkodzi ale w większości sytuacji zanim zauważymy pożar na jej użycie jest za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts