Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu 30m2 - prośba o pomoc

Szym12

Recommended Posts

sal1.jpg

Ogromna prośba o pomoc w aranżacji salonu.

Salon ma ok. 30 m2 i jest otwarty na przedpokój i jadalnię.

Zaznaczyłem kolorami mniej więcej co chcemy w nim mieć: 2 kanapy, fotel i stolik - centralnie umieszczony telewizor.

Teraz mamy problem z Żoną, ponieważ kanapy nie zmieszczą się i będzie je widać z przedpokoju - to samo dotyczy fotela.

Pytanie, czy nie przesunąć kanap i tv w róg salonu - wtedy nie będzie ich widać, ale 1/3 salonu będzie niezagospodarowana.

Prośba o Wasze sugestie jak najlepiej to zrobić - będę wdzięczny za wskazówki.

Tutaj wizualizacje, które przygotował dla nas projektant.

Z pomiarów wynika, że jednak kanapy powinny być blisko ścian - gdy będą na środku TV będzie zbyt blisko.

Co sądzicie o kolorystyce. Okna mamy w kolorze złoty dąb. Myśleliśmy o podłodze Kopp Dąb Minessota oraz ciemniejszych meblach.

Jaki wg. Was powinniśmy wybrać kolor drzwi wewnętrznych i listw przypodłogowych ?

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

listwy robi się teraz w kolorze ścian lub białe

Chyba, że masz parkiet i robisz listwy z drewna parkietowego.

komoda na wprost traktu komunikacyjnego spowoduje, że źle będą się układać odsunięte firany. Lepiej ustawić tam np. duża roślinę.

listwy robi się teraz w kolorze ścian lub białe

Chyba, że masz parkiet i robisz listwy z drewna parkietowego.

komoda na wprost traktu komunikacyjnego spowoduje, że źle będą się układać odsunięte firany. Lepiej ustawić tam np. duża roślinę.

Jeżeli drzwi będą w kolorze zbliżonym do okien - mogę zastosować białe listwy? Będzie to ładnie wyglądało?

Celna uwaga z komodą.

Mam jeszcze pytanie dotyczące sufitu podwieszanego - czy taki kształt sufitu będzie dobrze wyglądał - zastanawiamy się czy jednak nie przedłużyć sufitu na ścianie z kanapą i komodą.

Czy nie lepiej zrobić tak jak NAM odpowiada zamiast " bo tak się teraz robi" ??

Bardzo często jak wchodzę do jakiegoś domu to mogę dość łatwo określić rok budowy...

Tylko autor nie wie co mu odpowiada a co nie. Więc informuję go o aktualnych trendach

Przecież masz projektanta wnętrz - dlaczego on nie rozwiązuje tych dylematów? Za co mu płacisz?

Jeżeli drzwi będą w kolorze zbliżonym do okien - mogę zastosować białe listwy? Będzie to ładnie wyglądało?

Białe listwy będą przy ciemnym oknie wyglądać tak:

http://cdn1.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/28282/salon-zdjecia-nowoczesny-salon_1535257.jpg

a tu na jednym ze zdjęć jest biała listwa przy ciemnej framudze drzwi:

http://www.wnetrzarium.pl/inspiracje-wnetrz/l/3491-wnetrza_domu_jednorodzinnego/c/413/

A tutaj podłoga zbliżona kolorem do drzwi i w tym samym odcieniu listwy:

http://molchawa.pl/images/component_galleries/s2/dom-tychy-2-5.jpg

A tu listwy pod kolor parkietu, ale drzwi już z innego drewna:

http://moloconcept.pl/wp-content/uploads/2012/10/02_www.jpg

Mam jeszcze pytanie dotyczące sufitu podwieszanego - czy taki kształt sufitu będzie dobrze wyglądał - zastanawiamy się czy jednak nie przedłużyć sufitu na ścianie z kanapą i komodą.

Ja mam alergię na sufity podwieszane w formie półek. :)

Dzięki za pomoc - bardzo nam pomogłaś.

Jeśli chodzi o projektanta to jest to bardzo prosty i tani projekt, który ma mocno ograniczony zakres.

Jak widzisz mniej więcej wiemy co chcemy i zdecydowaliśmy się na projekt głównie ze względu na rozmieszczenie kanap - dlatego skorzystaliśmy z bardzo ograniczonego zakresu, co za tym idzie przystępnej ceny.

Niestety profesjonalny projekt jest poza naszym zasięgiem, jeśli chodzi o stawki.