revrev 01.02.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Witam, zwracam się do Was o pomoc w przebudowie parteru domu. Mam kilka pomysłów, ale jakoś za każdym razem coś nie gra.. szczególnie często nie podoba się coś mojej żonie Może ktoś z Was miał już podobną przebudowę i może "od ręki" podpowiedzieć gotowe rozwiązania? Dom ma ganek, a wnętrze podzielone jest na 4 pomieszczenia - po staremu. Na wstępie podam, że burzyć można dowolną ilość ścian wewnątrz oprócz kominów i ich pobliża. Otwory zabezpieczę odpowiednimi nadprożami. Okna też można zrobić w dowolnym miejscu. Instalacje (oprócz pionów kominowych) bez znaczenia - i tak będą nowe, a pod całością jest piwnica, więc rozprowadzenie będzie bajecznie proste. Chcę tam ulokować duży salon z sofami i tv o jadalnię ze stołem na 10 osób, zrobione najchętniej na raz z dwóch pomieszczeń, w którym będzie kominek (na środku domu, przy pionach kominowych). Ze salonu, od strony południowej, wyjście na taras w oznaczonym na rysunku miejscu. Nieopodal, ale w jakiś cudowny sposób przynajmniej częściowo zasłoniętą kuchnię z oknem przed blatem roboczym. Gdzieś jeszcze łazienkę z oknem (okno może być tylko na stronę oznaczoną na rysunku, ze względu na brak oczu sąsiadów ). Nie wiem czy się uda jeszcze mini gabinecik, żeby stanął tam np stolik na komputer, krzesło i mały regał. Najchętniej też z oknem. Niby dom nie należy do najmniejszych, ale mam duży problem z rozrysowaniem rozkładu pomieszczeń :/ Najgorzej daje się we znaki pierwsze pomieszczenie zaraz za gankiem - nie ma okien, ściana pełna kominów, zaraz obok schody na piętro i do piwnicy - jakieś takie nie ustawne. Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Nie chcę się rozwieść z żoną RZUT OBECNY: http://naforum.zapodaj.net/d5e80c8c7c96.png.html http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d5e80c8c7c96.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Przy tak dalece zakrojonych robotach budowlanych i tak musisz mieć projekt budowlany na przebudowę. Idź do architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) np. coś takiego:http://images78.fotosik.pl/286/3fdfd0d48cd7a585gen.png a okno łazienki zasłonisz sobie wysokimi drzewami i krzewami od strony ogrodu. Edytowane 1 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revrev 01.02.2016 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Ooo, wygląda bardzo interesująco. W żadnym z pomysłów nie wpadłem, że można postawić łazienkę właśnie w tym miejscu - super Wprawdzie w naszej wizji miała być znacznie większa, bo i z wanną (+szyba ala prysznic) i z oddzieloną pralnią (o czym nie napisałem w poście.. :| ), ale koncept elegancki. Bardzo podoba mi się też sposób zasłonięcia kuchni. Miałem jakieś rysunki z kuchnią w tej wnęce, ale jakoś nie miałem pomysłu na zrobienie oddzielenia. A tu masz.. blat i stoliki barowe. Kominek 3-stronny też rozwiązuje sprawę estetyczną, żeby każdy widział ogień. Co dwie głowy to nie jedna Jeszcze jakieś pomysły Szanowni Forumowicze? Spróbuję pójść tym tropem i np. zamienię łazienkę z gabinetem. Gabinet wystarczy dosłownie mikro, a jeszcze można urwać z wiatrołapu. Wentylacja jest i tu i tu - może coś z tego będzie Serdecznie Ci dziękuję, otwarłeś mi nowe horyzonty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) po co wam taka wielka łazienka na parterze? A pralnie lepiej mieć na piętrze, niż biegać z praniem po schodach. Jak usuniecie szafę z wiatrołapu i wydłużycie ścianę, to spokojnie w łazience wejdzie wnęka na prysznic (np. zamykana kotarą lub składanymi drzwiczkami). Brodzik prysznicowy można pogłębić, by udawał małą wannę:http://img.shmbk.pl/rimgspr/9079323_max_300_400_dla-domu-do-lazienki-armatura-do-lazienki-prysznic-i-akcesoria-brodziki-sea-horse-brodzik-prysznicowy-prawy-120-x-80-cm-prostokatny-gleboki-bkb044p-obudowa-w-zestawie-darmowa-dosta.jpgAle z wielu powodów płytki brodzik równo z podłogą będzie najlepszy - mówię to z własnego doświadczenia, jako osoby tymczasowo jeżdżącej na wózku. Wówczas po zmianie kształtu schodów na piętro, duża szafa na kurtki i buty (a także na odkurzacz, wiadro, mopa, miotłę) wejdzie przy schodach: http://images76.fotosik.pl/287/28d7e8bcf7e5e1a2gen.jpg Gabinet warto mieć na tyle duży, by weszło tam łóżko lub rozkładany fotel, mała kanapa. Wówczas, jak złamiesz nogę masz gdzie spać (bo na piętro nie wejdziesz). Edytowane 1 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revrev 01.02.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Odnośnie przebudowy schodów - obecnie mają dokładnie taki wygląd jak narysowałeś. Jako że są bardzo strome i nie równe muszę je wydłużyć i ponadlewać od nowa, stąd ich wydłużenie. Ale sam pomysł zaiste dobry. Żona chce mieć na parterze łazienkę z pralnią, aby w lecie koniecznie suszyć na tarasie. Tzn jest to wskazane nawet kosztem tego gabinetu, sam zawsze marzyłem o dużej łazience z wielką wanną. Na piętrze, tu gdzie sypialnie jest nieduża łazienka z prysznicem + wc + umywalka. Zwykle z niej będziemy korzystać, ale dla relaksu czasami trzeba będzie odpalić wielką wannę. Po prostu też z oszczędności nie chcę inwestować w przebudowę piętra. Przynajmniej na razie. Brodzik na poziomie 0 i spust w płytki jak najbardziej wskazany. Swoją drogą.. jak to jest, że kiedyś mieszkało się w kawalerce na 35m2 i wszystko było OK eh te studenckie czasy Kijowy jest ten podział domu na 4 :/ ale może dzięki Waszej pomocy jakoś z tego wybrniemy. Życzę Ci szybkiego powrotu na nogi. Ja już trzeci tydzień unikam sportu.. po nartach :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts