ryszard56 02.02.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 W umowie o roboty budowlane z hydraulikiem mam zapis:"Zamawiający przekazuje protokolarnie obiekt (pomieszczenia) odpowiadający przepisom BHP i p.poź. oraz wymogom sztuki budowlanej celem wykonania przedmiotowej umowy." Wykonawca ma do wykonania u mnie 3 etapy. Jeden etap wykonał w listopadzie. Jednak nie sporządzałem protokołu przekazania obiektu bo wykonawca tego nie zażądał. Połowę drugiego etapu wykonał od 14 grudnia do 23 grudnia. Następnie przerwał pracę. Otrzymałem oficjalne pismo od wykonawcy że wzywa mnie do przygotowania budynku zgodnie z przepisami BHP i p.poż. pod rygorem odstąpienia od umowy. W nawiasie napisał (niska temperatura w budynku). Temperatura obecnie jest wyższa aniżeli w grudniu gdy wykonywał drugi etap. Chciałbym żeby wykonawca dokończył pracę. Dodatkowo poprosił mnie o negocjację ceny kontraktu z powodu dużych strat rur grzewczych. Wykonawca wykonuje u mnie ogrzewanie, nie mam ocieplonego budynku a na podłodze leży styropian, więc niemożliwe jest dogrzewanie bo grozi to pożarem. Usiłowałem się umówić telefonicznie z wykonawcą jednak nie chce się ze mną spotkać. Nie zapłaciłem za drugi etap bo nie został zakończony więc to wykonawcy powinno zależeć aby dokończyć pracę bo poniósł koszty. Czy wykonawca w świetle przepisów prawa może przerwać pracę na budowie bo nagle przepisy BHP i p.poż mu w budynku nie odpowiadają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 poproś by podał konkretny przepis na który się powołuje.Jak nie poda - oficjalnym pismem wezwij go do ukończenia robót zgodnie z umową. On jest na budowie a nie w wykończonym obiekcie. Przepisy BHP określają owszem temperatury pracy - że w mrozach poniżej bodajże 15 stopni poniżej zera pracodawca ma obowiązek zapewnić gorące napoje i przerwy co chyba 4 godziny w ciepłym pomieszczeniu.Ale ty nie jesteś pracodawcą, bo on nie jest twoim pracownikiem, tylko zewnętrzną firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandrzej 02.02.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 W umowie o roboty budowlane z hydraulikiem mam zapis: "Zamawiający przekazuje protokolarnie obiekt (pomieszczenia) odpowiadający przepisom BHP i p.poź. oraz wymogom sztuki budowlanej celem wykonania przedmiotowej umowy." Z tego zapisu ewidentnie wynika, że za obiekt odpowiedzialny jest Wykonawca, który podpisując tą umowę przejął jednocześnie obiekt (budowę) potwierdzając, że jest on zgodny z przepisami BHP i p.poż. Wezwać go do ukończenia robót zgodnie z podpisaną umową powołując się na KC, nie pamiętam § (poszukaj zapisów w kwestii umowy jaką podpisałeś o roboty budowlane lub o dzieło). Skoro nie ukończył całości etapu uzgodnionego w umowie za który przewidziana jest zapłata, jest twoim dłużnikiem i nie masz obowiązku płacić mu za te roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Pewnie mu o to idzie że rury plastikowe nie chcą się zginać bo jest za zimno. Lepiej myślę robić to jak zrobi się ciepło - szkoda materiału... Tylko czemu tego wprost nie napisał - pewnie nie potrafi swych myśli przelać na papier, zdarza się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.02.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Pewnie mu o to idzie że rury plastikowe nie chcą się zginać bo jest za zimno. Lepiej myślę robić to jak zrobi się ciepło - szkoda materiału... Tylko czemu tego wprost nie napisał - pewnie nie potrafi swych myśli przelać na papier, zdarza się... to nie o o chodzi, w innym watku gosc opisal ze ma kose z wykonawca o jakies rurki i wykonawca swiruje teraz z bhp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.03.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Bardzo możliwe że Twój wykonawca zachorował na inną budowę i nie zależy mu na tym by u Ciebie skończyć. Przepisy BHP obowiązują jego bo to on przejął budynek i podjął się wykonania pracy znając warunki oraz czas wykonania robót. W momencie podpisywania umowy był w pełni świadomy że przyjdzie zima i będzie zimno. Takie tłumaczenie to żaden powód. Jeśli teraz szuka takich powodów to wątpię że wykona Ci instalację tak jak powinien, szkoda nerwów bo będziesz musiał się użerać i pilnować. Ja bym odstąpił od umowy i szukał kogoś innego. Wyrównajcie rachunek z odliczeniem przestoju na jego niekorzyść i niewywiązanie się z umowy, oraz za niedokończony etap. Możesz go obciążyć kosztami poniesionymi za przestój w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerreiro16 04.07.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Może dobrze byłoby zamówić usługi bhp i ekipę która zadbała by o warunki bhp. Myślę, że dobry behapowiec powinien rozwiązać ten problem. Edytowane 11 Lipca 2018 przez gerreiro16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Kolejny spamer wybierany wg. najniższego wskaźnika IQ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts