Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kaisai w okolicach +2 ma cop 2,61

midea blanc 3,01

midea misin extrem i mision smart 3,67

Tylko za extrema trzeba by ok 1000-1200 drożej zapłacić. Ale midea wymaga przeglądów tylko raz w roku więc można by się pokusić o to aby mieć gwarancje.

Generalnie sprawa trudna. Przegląd zeżre zyski z COPa ale ma się gwarancje chyba 7 lat.

Edytowane przez kulibob

dom-gospo.jpg

Nie reklamują, tak mnie namawiają, myślałem coś też o fujitsu, LG ale cena jest już inna. Jeśli będzie ktoś ma złe doświadczenia z tą firmą to pewnie sobie odpuszczę - dlatego pytam.

Pytam o INNOVA ponieważ mam trochę obawy, ale to nie jest typowy chińczyk tylko z innego regionu świata pochodzi.

Na zielono zaznaczyłem planowane rozmieszczenie klimatyzatorów.

Na niebiesko planowane (na razie koncepcja) wstawić nawiew aby ogrzać pomieszczenia gospodarcze jak będą niewielkie mrozy -10 na zewnątrz, aby woda tam nie zamarzła.

Jeśli ktoś ma inne propozycje, tak abym się nie martwił w zimie że mi coś zamarznie: podgrzewana taca i kartel, ciepły start oraz inwnter z mocą potrafił zejść dość nisko.

Domek ocieplony z rekuperacją własnej roboty, wymiennik również.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=5718372&viewfull=1#post5718372

Edytowane przez oriong

Cześć. Ja mam pytanie do osób, które grzeją / chłodzą splitami w swoich domach.

Montuję teraz splity w trzech sypialniach na poddaszu. Wnętrza mają po 4 okna połaciowe i mimo markiz bardzo się nagrzewają (zachód).

Jaki najbardziej efektywny sposób grzania/chłodzenia wypracowaliście?

Przy wodnej podłogówce ustawiam 23 stopnie i tak jest cały rok. A przy nadmuchowym?

Może warto wyłączać na czas nieobecności w domu a załączyć na powrót. (zużycie energii)

Jak macie u siebie? Ktoś może zmierzył różnicę w zużyciu między ciągle "on" lub "on"-"off"?

Pozdrawiam

Jak ma grzać w okresach przejściowych to założyłbym jeden i z niższej półki . Poco karter i grzanie skroplin? Jak całoroczni to jeden ewetulanie drugi dołożyć. Jak się chce kupić coś w miarę przyzwoitej cenie i dobrego to midea mision extrem

Też mam "z niższej półki" i się sprawdzają. 2 sztuki są w pokojach, a 2 na korytarzu. Te z korytarza będą przeniesione do pokoi, jak dogadam się z moim f-gazowcem.

Też mam "z niższej półki" i się sprawdzają. 2 sztuki są w pokojach, a 2 na korytarzu. Te z korytarza będą przeniesione do pokoi, jak dogadam się z moim f-gazowcem.

Ja zastanawiam się nad drugą klimą na piętro ale tu montaż będzie droższy. Poczekam z tym do początku następnego sezonu grzewczego.

Cześć. Ja mam pytanie do osób, które grzeją / chłodzą splitami w swoich domach.

Montuję teraz splity w trzech sypialniach na poddaszu. Wnętrza mają po 4 okna połaciowe i mimo markiz bardzo się nagrzewają (zachód).

Jaki najbardziej efektywny sposób grzania/chłodzenia wypracowaliście?

Przy wodnej podłogówce ustawiam 23 stopnie i tak jest cały rok. A przy nadmuchowym?

Może warto wyłączać na czas nieobecności w domu a załączyć na powrót. (zużycie energii)

Jak macie u siebie? Ktoś może zmierzył różnicę w zużyciu między ciągle "on" lub "on"-"off"?

Pozdrawiam

W środku sezonu klima ustawiona na 24* .W okresach przejściowych nastawy na 23*. W mrozy 25*. W duże mrozy pewnie 26-27*ale nie maiłem okazji.

W sezonie grzewczym dzianie non stop w okresach przejściowych wg potrzeb.

Edytowane przez kulibob
kaisai w okolicach +2 ma cop 2,61

midea blanc 3,01

midea misin extrem i mision smart 3,67

Tylko za extrema trzeba by ok 1000-1200 drożej zapłacić. Ale midea wymaga przeglądów tylko raz w roku więc można by się pokusić o to aby mieć gwarancje.

Generalnie sprawa trudna. Przegląd zeżre zyski z COPa ale ma się gwarancje chyba 7 lat.

zamiast płacić za przeglądy za 5 lat wywalę kasaja na smietnik i wstawię nowy

Pisałem już kiedyś w tym wątku, że Kaisai to polski brand Midea a ta z kolei to rozwiązania Toshiby i Sanyo a wiele podzespołów jest identycznych. Fakt, że ceny Midea w Polsce są wyższe od Kaisai nawet w porównywalnych mocach klimatyzatorów ale nie ma to związku z jakością tylko z polityką sprzedaży.

W uzupełnieniu tych informacji dodam, że z kolei Gree oparta jest na technologii Daikina chociaż

niedługo może się okazać coś zupełnie odwrotnego.

Edytowane przez Rec
Pisałem już kiedyś w tym wątku, że Kaisai to polski brand Midea a ta z kolei to rozwiązania Toshiby i Sanyo a wiele podzespołów jest identycznych. Fakt, że ceny Midea w Polsce są wyższe od Kaisai nawet w porównywalnych mocach klimatyzatorów ale nie ma to związku z jakością tylko z polityką sprzedaży.

Jednak jak porównasz osiągi to kaisai wypada najgorzej to pewnie kwestia wymiennika na zewnątrz.

Wymienniki w Kaisai 2,8 i 3,5 są identyczne pewnie tylko elektronika to ogranicza. Mam 4 sztuki FLY w różnych lokalizacjach . 3 szt drugi sezon i 1 szt pierwszy sezon.

Papierowe dane mnie nie interesują tylko zużycie energii przy chłodzeniu pow.25*C i na grzaniu poniżej 15*C jest OK , fakt, że zim też nie ma.

Wymienniki w Kaisai 2,8 i 3,5 są identyczne pewnie tylko elektronika to ogranicza. Mam 4 sztuki FLY w różnych lokalizacjach . 3 szt drugi sezon i 1 szt pierwszy sezon.

Papierowe dane mnie nie interesują tylko zużycie energii przy chłodzeniu pow.25*C i na grzaniu poniżej 15*C jest OK , fakt, że zim też nie ma.

A jak ten kaisai wypada ze zużyciem u ciebie?

Bardziej chodziło mi o różnicę w wymiennikach w midei i kaisai.

kulibob napisał:

A jak ten kaisai wypada ze zużyciem u ciebie?

Tego nie da się prosto porównać. Pierwszy klimatyzator ogrzewa i chłodzi kontener z płyty warstwowej z oknami o kubaturze 38 m3, zadana temperatura w dzień 22*C w nocy 18*C zużycie średniomiesięczne ok. 120kWh. Pozostałe trzy ogrzewają bezpośrednio i pośrednio przyziemie w budynku murowanym ok. 110m2 (280m3) przy temp. zadanej 25*C i zużyciu razem ok 900kWh miesięcznie.

kulibob napisał:

Tego nie da się prosto porównać. Pierwszy klimatyzator ogrzewa i chłodzi kontener z płyty warstwowej z oknami o kubaturze 38 m3, zadana temperatura w dzień 22*C w nocy 18*C zużycie średniomiesięczne ok. 120kWh. Pozostałe trzy ogrzewają bezpośrednio i pośrednio przyziemie w budynku murowanym ok. 110m2 (280m3) przy temp. zadanej 25*C i zużyciu razem ok 900kWh miesięcznie.

Czyli prawie 150m2 potzrebuje 900 kwh, z jednej strony nieźle, z drugiej mnie wychodzi podobnie za 130m2 na konwektorach

Zastanawiałem się nad klimatyzacją INNOVA, podszedłem do tematu z perspektywy paru lat.

Nie mogę znaleźć części do tych klimatyzatorów - więc szukam czegoś innego.

Nie chcę polegać tylko na firmie która by mi je zakładała, też trudno powiedzieć jak będzie z kosztami naprawy.

Zastanawiałem się nad klimatyzacją INNOVA, podszedłem do tematu z perspektywy paru lat.

Nie mogę znaleźć części do tych klimatyzatorów - więc szukam czegoś innego.

Nie chcę polegać tylko na firmie która by mi je zakładała, też trudno powiedzieć jak będzie z kosztami naprawy.

Zerknąłem na ofertę ceny z kosmosu i marne osiągi głośne jak cholera, szkoda sobie głowę zawracać?

Przepraszam źle wkleiłem obrazek, tak bardzo zmniejszyło rozdzielczość, że nie można nic odczytać.

Wklejam link do dobrej rozdzielczości (myślałem o tych klimatyzatorach INNOVA) https://drive.google.com/file/d/1oAYQvw2BrR3xT4EpIqhx7mLL-eAAZP4G/view?usp=sharing

Zainteresowało mnie że może zejść z poborem mocy do 0,16kW, ale to już nieważne - ze względu na brak dostępności części.

Szukam dalej.

Przepraszam źle wkleiłem obrazek, tak bardzo zmniejszyło rozdzielczość, że nie można nic odczytać.

Wklejam link do dobrej rozdzielczości (myślałem o tych klimatyzatorach INNOVA) https://drive.google.com/file/d/1oAYQvw2BrR3xT4EpIqhx7mLL-eAAZP4G/view?usp=sharing

Zainteresowało mnie że może zejść z poborem mocy do 0,16kW, ale to już nieważne - ze względu na brak dostępności części.

Szukam dalej.

kaisay jest tańszy i ma moc minimalna 100 W

to jest gówno prawda:) jak zobaczysz tyle w grzaniu to daj znać :)

a nie patrzyłem w opisie , jak mówisz że nie to nie, to i tak nie ma znaczenia bo ja nieprzewymairowuje.