Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chodzi tylko o samą podłogę. Ale o rozkład temperatury, o otwieranie drzwi pokoi, o niedogrzaną łazienkę z samej klimy, szum może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jednak jest. Byłem w USA, z ogrzewaniem nadmuchowym kanałowym też miałem do czynienia, może to wszystko być tanie, może być skuteczne ale nie uznam tego za ogrzewanie komfortowe/idealne. Jako dodatek lub wspomaganie tak. ale jako główne dla mnie zdecydowanie nie.

Rozumiem, jednak klimat nam się zmienia i chłodzenie również jest ważne a będzie coraz bardziej.

Mam dwa splity kaisai-a na piętrze i na parterze mam również wodną podłogówkę, którą obsługuje jak to kulibob nazywa frankensztajn (czyli klima też kaisai 5.3 kw przerobiona na pompę ciepła) , grzanie klimami W MOJEJ ocenie to porażka ciepło nierównomierne, w glowę gorąco w stopy zimno klima 2.6kw która nie ogarnie całego domu pobiera tyle samo prądu co napędzający cała podłogówkę frankensztajn 5.3

Grzałem czteroma klimami i przyznaję, że były strefy nie do końca dogrzane. Przy PC PW nie ma problemu. Klimy są używane jako dodatkowe źródło ciepła gdy chce się błyskawicznie dogrzać pomieszczenie w którym rzadko się przebywa oraz jeśli żonie w danej chwili potrzeba więcej ciepła bo wypuściła koty przez okno...

O dobrodziejstwie chłodzenia w upały nie wspomnę.

Dzięki klimom mogłem dobrać PC o mniejszej mocy. Do tego grzałkę w PC odłączyłem.

kulibob

Czy sprawdziłeś do jakich wartości schodzi Kaisai w trybie Silent?

Wentylator staje się praktycznie bezgłośny - może moc tez spada do deklarowanych 120W? Mniej taktuje u mnie w tym trybie. j

kulibob

Czy sprawdziłeś do jakich wartości schodzi Kaisai w trybie Silent?

Wentylator staje się praktycznie bezgłośny - może moc tez spada do deklarowanych 120W? Mniej taktuje u mnie w tym trybie. j

Ale cop to będzie marny bo wymienik się rozgrzewa na max. Ja zmieniłem z auto na 1 bieg i jest mimo wszystko o wiele ciszej a okres pracy się nie zmieił ciepło i tak się zdąży rozejść bo cykl pracy to co najmniej h i od pól do 2 godzin przerwy.

Ale cop to będzie marny bo wymienik się rozgrzewa na max. Ja zmieniłem z auto na 1 bieg i jest mimo wszystko o wiele ciszej a okres pracy się nie zmieił ciepło i tak się zdąży rozejść bo cykl pracy to co najmniej h i od pól do 2 godzin przerwy.

Zależało mi na wypowiedzi kogoś kto ma podpięty watomierz - gdybanie że będzie mniejszy COP bez sprawdzenia jest mało istotne.

Inteligentne gniazdo z pomiarem poboru już w drodze wiec sam sprawdzę.

Zależało mi na wypowiedzi kogoś kto ma podpięty watomierz - gdybanie że będzie mniejszy COP bez sprawdzenia jest mało istotne.

Ja testowałem zużycie prądu mojej pc w grudniu wtedy pracowała ok 4h i pobierała 1,7 kwh , ma scop wysoki na poziomie 4 ale w lecie to pracuje około 1h ma niezłe dygnięcie. Jak ty watomierzem chcesz zmierzyć COP strasznie jestem ciekawy:eek:

Mogę przy podobnej pogodzie na 1 dzień ustawić wentylator low a 2 dnia na silent i porównać zużycie. Dodatkowo będzie widać czy chwilowe zużycie spada poniżej np. 220W jak w trybie low Edytowane przez axel83

Watomierz nie poda COP. A ten zależy od temperatury GZ i % obciążenia sprężarki przy tych samych pozostałych warunkach. A jeżeli sprężarka tak czy inaczej chodzi na minimum, to mniejsze obroty wentylatora to odrobinę mniejszy pobór prądu przez wentylator, ale wyższa temperatura skraplacza, mniejszy COP, i mniejsza produkcja ciepła.

To niewielkie uproszczenie, że wyższe obroty wentylatora jednostki wewnętrznej = niższa temperatura wymiennika = wyższy COP.

poczytałem watek, pooglądałem modele i chyba się zdecyduję na kaisai fly 3,5kW lub rotenso imoto 3,5kW. wygląda na to, że kaisai powinien być tańszy kilka stówek - jutro poproszę o ofertę. myślę, że dam jednostkę na korytarzu skierowaną w stronę salonu i sypialni - głównie na salon. poza tym można zmienić delikatnie kierunek nawiewu żaluzjami. zrobię testy, czy da radę skutecznie i w miarę komfortowo grzać w okresach przejściowych - tak gdzieś do +5C na dworze. zaraz pod klimą (po jej lewej stronie) na tym korytarzy jest wejście do łazienki - myślicie, że ciepło się też tam rozejdzie?
poczytałem watek, pooglądałem modele i chyba się zdecyduję na kaisai fly 3,5kW lub rotenso imoto 3,5kW. wygląda na to, że kaisai powinien być tańszy kilka stówek - jutro poproszę o ofertę. myślę, że dam jednostkę na korytarzu skierowaną w stronę salonu i sypialni - głównie na salon. poza tym można zmienić delikatnie kierunek nawiewu żaluzjami. zrobię testy, czy da radę skutecznie i w miarę komfortowo grzać w okresach przejściowych - tak gdzieś do +5C na dworze. zaraz pod klimą (po jej lewej stronie) na tym korytarzy jest wejście do łazienki - myślicie, że ciepło się też tam rozejdzie?

Na spokojnie mam w domu na prawdę ciepło na parterze 22-23 na poddaszu 21. Dziś spisałem licznik po 10 dniach od właczenia klimy i podłogówki w łazience na minimum na razie na cele grzewcze wyszło 46 kwh łącznie czyli 4,6kwh/dobę jak dla mnie rewelacja.

Co do kaysaia 3,5 kw też sie nad nim zastanawiałem ale jest minimalnie głośniejszy od 2,9 kw poza tym 3,5 kw to daje tylko przy +10 wtedy to ja potzrebuję 1,5 kw mocy grzewczej. srednie zyżycie prądu mojego jest 700 wat a tego 3,5 kw już 1,2 kw to dużaróżnica Mam od kuliboba tabele cop do tych modeli mogę ci przesłać na majla

Edytowane przez gawel

w sumie racja - mocy powyżej 3kW potrzebuję dopiero poniżej +4C, a w tych temperaturach klimą nie planują już ogrzewać. a więc model 2,9 jak najbardziej będzie rozsądniejszym wyborem. zastanawiam się jeszcze nad imoto - jakoś mi wpadł w oko.

jak możesz to podeślij mi proszę tabele

w sumie racja - mocy powyżej 3kW potrzebuję dopiero poniżej +4C, a w tych temperaturach klimą nie planują już ogrzewać. a więc model 2,9 jak najbardziej będzie rozsądniejszym wyborem. zastanawiam się jeszcze nad imoto - jakoś mi wpadł w oko.

to jest exel muszę mieć majla bo pw nie mogę dodać załączników

Nie patrz na moc nominalną, a na moc w danej temperaturze. Dla przykładu Lomo Luxury jest mocniejsze niż oczko mocniejszy Lomo Econo

i co w związku z tym?

Bo

Nie chodzi tylko o samą podłogę. Ale o rozkład temperatury, o otwieranie drzwi pokoi, o niedogrzaną łazienkę z samej klimy, szum może nie jakoś bardzo uciążliwy ale jednak jest. Byłem w USA, z ogrzewaniem nadmuchowym kanałowym też miałem do czynienia, może to wszystko być tanie, może być skuteczne ale nie uznam tego za ogrzewanie komfortowe/idealne. Jako dodatek lub wspomaganie tak. ale jako główne dla mnie zdecydowanie nie.

Bo ma swoje wady, które tutaj pudrujecie.

Nie mam klimy, nie mogę się w sposób jednoznaczny wypowiedzieć.

Widzę za to głosy, które negują takie rozwiązanie, gdyż im daleko do komfortu.

W tym wątku, piszą także ci, co mają i klimę i podłogówkę.

Część z nich dogrzewa w okresach przejściowych także podłogówką, by poprawić komfort.

Tak jak ja dzisiaj. Temp w domu 22,3 stopnia. Odpaliłem pompę, by poprawić komfort.

Temperatura teraz, to o 0,3 stopnia więcej, bo dodatkowo testowałem swojego frankesztajna w innych nastawach. Stąd grzałem godzinę dłużej (w sumie 3,3 kWh dzisiaj poszło).

Nie musiałem włączać klimy (frankszensztajna), gdyż termometr wskazywał, że jest ok.

W całości zgadzam się z kolegą @brusss_2008, iż to namiastka ogrzewania bez komfortu.

Takiego zdania, jest więcej forumowiczów, którzy swoje zdanie przedstawili w tym, oraz innych wątkach.

Pzdr.

Edytowane przez klaudiusz_x

Nie ma co pudrować i spodziewać się cudów ogrzewanie nadmuchowe czyli w tym przypadku split ma najgorszy rozkład temperatur to jedno ale jest najtańsze inwestycyjnie i również eksploatacyjnie więc to jest pewien kompromis.

Nie mam podłogówki z wyjątkiem łazienki i nie miałem nigdy problemu z zimną podłogą jak ci co mają podłogówki przed ich włączeniem. Mam teorie na ten temat ze po prostu nie są to podłogi dobrze ocieplone bo wiadomo że i tak jest podłogówka, no chyba że ktos sam ten styropian kłądł to wtedy to juz nie wiem

• Like 1
ja miałem do czynienia z ogrzewaniem nadmuchowym i raczej nie było komfortowe, szczególnie w murowanym budynku. budynek lekkiej konstrukcji był z kolei kiepsko izolowany i wiało z każdej dziury i klima tego nie była w stanie naprawić. ale potrafię sobie wyobrazić, że w murowanym budynki klima nie jest komfortowa (szczególnie przy ciężkich materiałach), natomiast przy lekkiej, dobrze izolowanej konstrukcji, na dodatek z drewnianą podłogą (nie żadne płytki czy panele), komfort może być zapewniony.
ja miałem do czynienia z ogrzewaniem nadmuchowym i raczej nie było komfortowe, szczególnie w murowanym budynku. budynek lekkiej konstrukcji był z kolei kiepsko izolowany i wiało z każdej dziury i klima tego nie była w stanie naprawić. ale potrafię sobie wyobrazić, że w murowanym budynki klima nie jest komfortowa (szczególnie przy ciężkich materiałach), natomiast przy lekkiej, dobrze izolowanej konstrukcji, na dodatek z drewnianą podłogą (nie żadne płytki czy panele), komfort może być zapewniony.

Przy nieszczelnym budynku żadne ogrzewanie nie zapewni komfortu, ewentualnie chwilowy. W murowanym budynku klimy nie można po prostu wyłączać bo nie nadrobi i nie dogrzeje wychłodzonego domu. Co do komfortu to kwestia nie siedzenia przy nawiewie. Jeżeli nie dmucha w twarz to powietrze się miesza i jest jak najbardziej ok. Faktem jest żeby było w miarę OK to temperatura ustawiona powinna być wyższa od pożądanej.

Ale zysk jest ewidentny podliczyłem wczoraj 10 dni sezonu grzewczego wyszło ok 46 kwh (klima+mała podłogówka w łazience)

ja mam same kaloryfery, 0 podłogówki - poza korytarzem na parterze w płytkach, nigdy nie miałem problemu z nieprzyjemną podłogą. osobiście nie chodzę na bosaka, ale moje dzieci wiecznie bez butów i nigdy nie narzekały. mam wrażenie, że przy ogrzewaniu klimą w okresach przejściowych, co do podłogi, będzie tak samo - niedługo się okaże. moje założenie co do ogrzewania klimą jest takie - używać od momentu pierwszych chłodów, tak jak teraz, do momentu spadku temperatury poniżej 10C w dzień lub do pierwszych przymrozków w nocy/nad ranem. klima ma jedynie "przełamać" powietrze w domu. czyli od 13 do 15 - podgrzanie przed powrotem z pracy - wieczorem - według potrzeby, nad ranem - przed pracą. Dom jest docieplony, nie traci ciepła szybko. jeżeli takie "podgrzewanie" będzie niewystarczające, dołożę godzin pracy, jeżeli to nie pomoże - będzie to oznaczało, że czas na podstawowe ogrzewanie.