abes99 16.10.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) @gawel:Pewnie tak zrobię, że założę jedną i obczaję. Myślę, że taki Kaisai 2,6kW wystarczy do dogrzania trochę piętra. Problem z dołem jest taki, że tam są praktycznie dwa, rzadko wykorzystywane pokoje, do których jest doprowadzona instalacja, więc ciężko rozprowadzić ciepełko (chyba, że wentylacja mechaniczna coś rozdmucha, ale jakoś bardzo na to nie liczę). @vr5:Chłodzenia za bardzo nie potrzebuje, tego lata max chyba mieliśmy 23-24 stopnie w salonie w upały (fakt, dużo ich nie było), wystarczało podkręcić wentylację i było ok. PC odpada, mamy kable grzejne (looknij w sygnaturkę). Ogólnie nie jesteśmy zmarzluchami, więc jakoś mocno nie grzejemy. Jak coś się robi to jest ok, ale jak człowiek zasiądzie przed TV czy lapem to fajnie by było trochę dogrzać, a kable mają niestety dużą bezwładność. Stąd pomysł klimy, żeby sobie po trochu pykała jak będzie trzeba... Edytowane 16 Października 2020 przez abes99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.10.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 @gawel: Pewnie tak zrobię, że założę jedną i obczaję. Myślę, że taki Kaisai 2,6kW wystarczy do dogrzania trochę piętra. Problem z dole jest taki, że tam są praktycznie dwa, rzadko wykorzystywane pokoje, do których jest doprowadzona instalacja, więc ciężko rozprowadzić ciepełko (chyba, że wentylacja mechaniczna coś rozdmucha, ale jakoś bardzo na to nie liczę). @vr5: Chłodzenia za bardzo nie potrzebuje, tego lata max chyba mieliśmy 23-24 stopnie w salonie w upały (fakt, dużo ich nie było), wystarczało podkręcić wentylację i było ok. PC odpada, mamy kable grzejne (looknij w sygnaturkę). Ogólnie nie jesteśmy zmarzluchami, więc jakoś mocno nie grzejemy. Jak coś się robi to jest ok, ale jak człowiek zasiądzie przed TV czy lapem to fajnie by było trochę dogrzać, a kable mają niestety dużą bezwładność. Stąd pomysł klimy, żeby sobie po trochu pykała jak będzie trzeba... brawo za rozwiązania adekwatne do obecnego wieku, niestety wielu znajduje się jeszcze w XIX wieku z wodnymi układami grzejnymi w nowo budowanych domach. Co nie jest jeszcze najgorsze bo niektórzy w nowych małych domach montują kocioł stałopalny a to już jest średniowiecze i płoskoziemskość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 16.10.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 To jak, nikt więcej nie używa Kaisai Fly i sterowania przez apkę? Da się na niej sensownie sterować klimą i ustawić harmonogram jakiś? To może jakiś inny model sterowany apką, nadający się głównie do sensownego grzania, a nie kosztujący krocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.10.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 brawo za rozwiązania adekwatne do obecnego wieku, niestety wielu znajduje się jeszcze w XIX wieku z wodnymi układami grzejnymi w nowo budowanych domach. Co nie jest jeszcze najgorsze bo niektórzy w nowych małych domach montują kocioł stałopalny a to już jest średniowiecze i płoskoziemskość I co w tym złego? Widzę że albo jesteś klonem Arturka albo przejąłeś po nim schedę, Zamiast odpowiedzieć merytorycznie (co zresztą krótko zrobiłeś w części pogrubionej) to po co ten nikomu niepotrzebny komentarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.10.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 To jak, nikt więcej nie używa Kaisai Fly i sterowania przez apkę? Da się na niej sensownie sterować klimą i ustawić harmonogram jakiś? To może jakiś inny model sterowany apką, nadający się głównie do sensownego grzania, a nie kosztujący krocie? Tak apka jest ok. Tylko używam tej midei a nie tej oryginalnej . bardziej przypadła mi do gustu. Nachwili obecnej brak harmonogramu pietro i parter ustawiony na 23*. Ale można ustawić inne temperatury lub inne siły nawiewu w innych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.10.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 @abes99 Przeoczyłem te kable. Ale do grzania wody PC to duża oszczędność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 17.10.2020 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 @kulibob:Dzięki za info... @vr5:PC CWU jest (Hevalex 2,5kW + zasobnik 200l)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 To może jakiś inny model sterowany apką, nadający się głównie do sensownego grzania, a nie kosztujący krocie? Każda klima da się sterować apką https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7881903&viewfull=1#post7881903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.10.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Grzałem klimą ale wyłączyłem ciepła podłoga dla mnie jest wyznacznikiem czy jest mi ciepło. A klimą grzanej podłogi mieć nie będę. OK w okresach przejściowych klima to doskonałe ogrzewanie ale ja nie lubię chodzić w kapciach a chce mieć ciepłą podłogę.Odpaliłem ekogroszek w 1,5 tyg. skopciłem 70kg wungla, nie jestem z tego dumy ale patrząc na kominy moich sąsiadów to mogę być dumny ze śmierdziucha/kopciucha który zostanie ze mną do czasu aż przerdzewieje. Chyba że jakoś kasą przekonają do pompy ciepła jaką ja chce a nie tcapa za 40000 PLN. Klima nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 18.10.2020 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A z AUX'a coś polecacie sensownego do grzania? Znajomy instalator akurat tylko takie montuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2020 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A z AUX'a coś polecacie sensownego do grzania? Znajomy instalator akurat tylko takie montuje... Raczej szedł bym w midea mision extrem dobre copy osiąga jak jest chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2020 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 [quote=marcinbbb;7984799 Klima nie moja bajka. Dlatego oprócz klimy chodzi ummie podłogówka tylko dużo cholerstwo żre. Jak za 1,5mc magazyn z drogim prądem będzie źle wyglądał to trzeba będzie podłogę przerzucić w tani prąd. A w marcu jak minie rok od podpisania umowy zmienić G12W na G12 bo nie mam dziennego okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.10.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Jak tam klimogrzejcy? Ja musiałem ponieść temperaturę do 23 na klimie , bo na termostacie w pilocie dojechało do 20 i jakoś chłodno się zrobiło, strasznie u mnie wieje dzisiaj, wilgotno i zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Jak tam klimogrzejcy? Ja musiałem ponieść temperaturę do 23 na klimie , bo na termostacie w pilocie dojechało do 20 i jakoś chłodno się zrobiło, strasznie u mnie wieje dzisiaj, wilgotno i zimno. jeszcze nie osiągnęły ciągłej pracy razem biorą 5-6kWh dziennie. Pewnie koło 0 się rozkręcą. Podłoga 6-10kWh Woda 3-4kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.10.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Wszędzie wieje i zimno 8*C na zewnątrz chodzi grzejnik i mam 24,5*C aż za ciepło. Deszcz leje bardziej albo słabiej klima by do głowy dostawała z ciągłymi DF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.10.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Wszędzie wieje i zimno 8*C na zewnątrz chodzi grzejnik i mam 24,5*C aż za ciepło. Deszcz leje bardziej albo słabiej klima by do głowy dostawała z ciągłymi DF. U mnie para się skrapla i nie zamarza leci woda defrostów niet jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.10.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 jeszcze nie osiągnęły ciągłej pracy razem biorą 5-6kWh dziennie. Pewnie koło 0 się rozkręcą. Podłoga 6-10kWh Woda 3-4kWh To całkiem nieźle u mnie było na pilocie 20 nastawione 22 a grzało z minimalną mocą i dlatego pogręciłem na 23, czy u ciebie jak była jedna klima to nie grzała non-stop? No bo teraz masz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.10.2020 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 To całkiem nieźle u mnie było na pilocie 20 nastawione 22 a grzało z minimalną mocą i dlatego pogręciłem na 23, czy u ciebie jak była jedna klima to nie grzała non-stop? No bo teraz masz 2 Tak rok temu poniżej +10 grzało przeważnie non stop. tylko pietro było chłodniejsze teraz wszedzie mam 22,5-23,5 i neutralną podłogę muszę tylko trochę pokombinować z przepływnymi. I farelka dimpleksa 1000W fajnie się sprawdza w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 U mnie na razie podłogówka starcza w łazience kablowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.10.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Obniżyłem pilot o 1/2 metra i teraz jest tylko 1/2 m od podłogi, zobaczymy czy nie będzie takiej przepaści temperaturowej przed włączeniem po przestoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts