Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

A nie zamierzasz nim chłodzić? Bo skropliny ciężko będzie z tego odprowadzić grawitacyjnie - a pompki to głównie kłopoty.

Do tego teoretycznie ciepło lepiej rozprowadzi. Ale w praktyce różnie może z tym być, bo raz, że masz dużo mniej opcji montażu konsoli i odpowiednie skierowania strumienia powietrza, a dwa, często będą po drodze przeszkody, które "podniosą" strumień.

Symulacja rozchodzenia się strumienia ciepła nie jest taka prosta. Określenie też jaka jest najlepsza nie jest takie proste.

Przykłady w reklamówce softu do symulacji takich rzeczy:

Skropliny to żaden problem. Konsola może stać praktycznie na podłodze a może być trochę uniesiona. Poziom "0" mam nad poziomem gruntu wiec jak na odcinku np 1mb złapie spadek 1,5cm to w zupełności wystarczy. Oczywiście mówię o sytuacji gdy konsola stoi przy lub bardzo blisko ściany zewnętrznej. Ja innej opcji nie brałem pod uwagę.

Rozchodzenie się strumienia ciepłego powietrza - w tym jest cały pies pogrzebany. O ile wzrasta komfort grzania takim urządzeniem w stosunku do grzania zwykłą jednostką ścienną? Jeśli sporo jestem w stanie poświęcić to miejsce przy ścianie i ograniczone ruchy w aranżacji pokoju, a jeśli ma działać tylko placebo to wolę wyższej klasy jednostkę ścienną.

Skropliny to żaden problem. Konsola może stać praktycznie na podłodze a może być trochę uniesiona. Poziom "0" mam nad poziomem gruntu wiec jak na odcinku np 1mb złapie spadek 1,5cm to w zupełności wystarczy.

W sensie chcesz rurkę na zewnątrz, którą zimą będzie hulał wiatr? Dla mnie oczywiste było podłączenie do kanalizacji przez syfon - mam akurat włożone do syfonu, którym spływa woda z regeneracji zmiękczacza (dzięki temu co najmniej co 2 tygodnie jest napełniany i nie grozi mu wyschnięcie)

Ja nie mam z tym problemu. Wole wyprowadzić to w możliwie prosty sposób niż bawić się ze spadkami itd. Instalacja ma być jak najorostsza poza tym miedzy jednostkami ściennymi a konsolami jest po 50%. Przy jednstakach ściennych rurki będą po elewacja wiec problem z hulający wiatrem praktycznie znika.

Przy jednstakach ściennych rurki będą po elewacja wiec problem z hulający wiatrem praktycznie znika.

Dlaczego znika? Powietrze będzie nią zimą śmigało w zimie w jedną albo drugą stronę - zależy jak wiatr powieje i jak zbilansuje się wentylacja w danym pomieszczeniu. Niezależnie od tego jak tę rurkę poprowadzisz a ewentualny syfon poza sezonem chłodniczym wyschnie.

Chyba jest nie najlepiej zamontowany, lub z jakąś wadą. Mam 3 sztuki Fli umocowane do ściany i jednego Fokusa na daszku ganka. Jeden sezon grzewczy pracowały 24 godziny na dobę i spaliśmy bez zakłóceń.

Witam,

przy dużych mrozach głośność jednostki nie pozwalała na normalnie użytkowanie w nocy. Zareklamowałem klimę. Instalator wysłał film z pracy jednostki zewnętrznej do producenta i stwierdzili, że prawdopodobnie wada fabryczna sprężarki. Wczoraj wymienili mi jednostkę zewnętrzną. Teraz jest git, ale może zdarzą się jeszcze jakieś mrozy żeby przetestować lepiej :)

Czy można 2 kaysaymi ogrzać 190m2 w parterze ? A pewno że można a nawet trzeba , Pod warunkiem ze zacznie się myśleć nieszablonowo no i w ogóle że się zacznie myśleć. I zrezygnuje się z idei skansenu w wodnym układem grzejnym, kotłowniami , gazami i innymi artefaktami.

400zł utrzymanie za co ?raczej niemożliwe dla przeciętnej rodziny. Nawet kulibobom trudno z optymalizowanym PV trudno zejsć do takiego poziomu.

Co do ogrzewania samą klima to pisałem że to mało komfortowe jak dla mnie. Może być głównym ogrzewaniem ale podłogówka wymagana. Prędzej mozna klime wywalić niż podłoge

Pazdziernik-marzec 4374kwh na co i cwu

klimy 1759

Podłoga cop1 1975

CWU 632 kwh

Trudno powiedzieć jak koszt pewnie 70%w taniej gdyby nie to że cześć prądu jest z PV to kosztowałoby to ok 2000-2500zł a tak ok 1200zł

Edytowane przez kulibob

Wczoraj rano po 7:00 włączyłem w salonie moją klimę Gree Lomo 3,5KW R32. Ustawiona temperatura 22 stopnie.

Wyłączyłem pompę ciepła PW LG .

Klimę odpaliłem o 7.00 i działała nonstop , choć nontop to za dużo powiedziane , bo wieczorem się wyłączyła (przestała grzać) i temperatura zaczęła szybko spadać. Do końca dnia zużycie wyniosło 5,56Kwh.

W nocy temperatura na zewnątrz u mnie spadła do -5 stopni.

W oddalonej na końcu sypialni wieczorem było 22,6 stopnia a dziś rano o 7:00 21,6 .

Dziś klima od 00:00 do 7:00 zużyła 1,53KW , choć nie wiem na co zużyła bo w domu zimno ...

Podejrzewam że klima ma histerezę pracy 2 stopnie , czyli jak ustawione mam 22 stopnie to kończy grzać jak osiągnie 23 stopnie i czeka aż temperatura w pomieszczeniu spadnie do 21 stopni ..

Dla mnie tragedia i zero komfortu no chyba że komuś tak olbrzymia histereza nie przeszkadza ...

Obecnie nawet histereza 1 stopień to już bardzo kiepsko , obecnie nowoczesne termostaty mają możliwość ustawienia histerezy nawet od 0,1 stopnia.

Osobiście przy pompie ciepła PW używam zewnętrznego termostatu z histerezą 0,4 stopnia.

Jak dla mnie grzanie klimą to ZERO komfortu , bo tak duża histereza z góry skreśla dla mnie ten sposób ogrzewania ...

Jak dla mnie grzanie klimą można traktować jako wspomaganie ogrzewania a nie ogrzewanie główne. Trzeba by mieć inne ogrzewanie (np. grzejniki , ogrzewanie podłogowe) z dużo mniejszą histerezą pracy (np. 0,5 stopnia) które będzie pilnowało aby w domu nigdy nie spadła zbyt nisko temperatura ...

Edytowane przez kaszpir007

@kaszpir007

Nie wiem dlaczego tak Ci wieje klima - może coś źle masz ustawione.

Kilka dni temu rozgrzebałem c.o. gdyż przekładam ciepłomierz w inne miejsce, a właściwie dokładam drugi do c.w.u. Grzeję klimami i jedyne co jest gorzej, to że w łazienkach jest trochę chłodniej.

Ale ten jeden, czy dwa dni jeszcze da się wytrzymać.

Kiedyś były sławojki i ludzie jakoś żyli.

Mam ten sam model.

Ustaw temperaturę 24 stopnie i czujnik temperatury z jednostki wewn., nie z pilota.

Dla podniesienia komfortu (żeby tak nie wiało) jakiś czas od rozpoczęcia pracy klimy przestawiam nawiew z auto na low.

Mam wyłączoną funkcję IFeel (temp z pilota) , bo patrząc na kąt "widzenia" pilota nie ma to żadnego sensu. Gdyby pilot był "radiowy" to by miało sens ale jak jest na podczerwień z bardzo wąskim kątem widzenia i zasięgiem to nie ma to żadnego sensu.

Ustawione było grzania + wentylator na Auto.

Jak dla mnie została osiągnięta zakładana temperatura i po prostu się klima wyłączyła i czeka na schłodzenie pomieszczenia aby ponownie się włączyć. Tyle że ten czas zależy jaka jest histereza a podobno histereza w PP jest zależna od temepratury jaka jest na zewnątrz , czym cieplej tym histereza większa ...

U mnie kllina się wyłączyła wieczorem i do rana nie włączyła. Efekt wychłodzony dom.

Kombinować dalej nie kombinowałem , bo mam pompę PW i podłogówkę. Odpaliłem i miałem cieplutko w całym domu .

Mam ten sam model.

Ustaw temperaturę 24 stopnie i czujnik temperatury z jednostki wewn., nie z pilota.

Dla podniesienia komfortu (żeby tak nie wiało) jakiś czas od rozpoczęcia pracy klimy przestawiam nawiew z auto na low.

A czemu 24 stopnie ?

Ustawiłem 22 stopnie to miałem 23 stopnie w salonie.

Normalnie grzeję dom pompą ciepła PW LG9KW z podłogówka wodną i mam ustawioną temepraturę 22,4 (histereza 0,4 stopnia , 22,2-22,6).

Już jak było te 23 stopnie to było mi duszno w domu i nie komfortowo.

Jak ustawiasz 24 stopnie to ile faktycznie masz w pomieszczeniu i jakie wahania temperatury ?

@kaszpir007

Nie wiem dlaczego tak Ci wieje klima - może coś źle masz ustawione..

Co w takiej klimie można "źle ustawić" ?

Ustawione grzanie , ustawiona temepratura , nawiew na Auto i kąt padania (ustawiony na max w dół) ale ciepłe powietrze trafiało w dół , aby choć trochę polepszyć rozchodzenie się ciepła).

Ja grzeję pompą PW LG 9KW (już 4 rok) + podłógówka. Klima kupiona głównie do chłodzenia , do grzania odpalona z ciekawości ..

Grzanie Splitem było takie jak sądziłem. Najcieplej w salonie (tam gdzie klima) , czym dalej tym chłodniej , ale jeszcze akceptowalnie. Tam gdzie pozamykane drzwi zyski od klimy sporo mniejsze niż w pokojach gdzie drzwi pootwierane.

Zapewne dużo lepszy efekt byłby przy klimie kanałowej , wtedy zapewne mogły by być pokoje pozamykane i równomiernie nagrzane.

Niestety po tym jak wieczorem się pompa wyłączyla i nie chciało jej się do rana ponownie właczyć (albo na krótko) a w domu było zimno chęci dalszego testowania już nie miałem ...

Odpaliłem pompę PW i klima poszła w zapomnienie ...

Edytowane przez kaszpir007

Mam wyłączoną funkcję IFeel (temp z pilota) , bo patrząc na kąt "widzenia" pilota nie ma to żadnego sensu. Gdyby pilot był "radiowy" to by miało sens ale jak jest na podczerwień z bardzo wąskim kątem widzenia i zasięgiem to nie ma to żadnego sensu.

Ustawione było grzania + wentylator na Auto.

Jak dla mnie została osiągnięta zakładana temperatura i po prostu się klima wyłączyła i czeka na schłodzenie pomieszczenia aby ponownie się włączyć. Tyle że ten czas zależy jaka jest histereza a podobno histereza w PP jest zależna od temepratury jaka jest na zewnątrz , czym cieplej tym histereza większa ...

U mnie kllina się wyłączyła wieczorem i do rana nie włączyła. Efekt wychłodzony dom.

Kombinować dalej nie kombinowałem , bo mam pompę PW i podłogówkę. Odpaliłem i miałem cieplutko w całym domu .

JA ma podłogę wyłączoną od 3 tygodni i klima się sprawdza.

Nastawiona na 24 nawiew na high klapka na maksa na dół . Jedyny problem z limą to jest tot że jak jest zimniej to trzeba dołączyć podłogówkę do układu a jak na stałe temperatura zejdzie koło zera to klimę trzeba podbić na 25.

Klima na piętrze teraz rzadko chodzi zima w godzinach 4-22 z nastawą 23 lub 24 jak chłodniej.

Jednak fakt podłogówka usi być z tym że klima dostarcza ok 70-75% energii

Grzanie Splitem było takie jak sądziłem. Najcieplej w salonie (tam gdzie klima) , czym dalej tym chłodniej , ale jeszcze akceptowalnie. Tam gdzie pozamykane drzwi zyski od klimy sporo mniejsze niż w pokojach gdzie drzwi pootwierane.

Zapewne dużo lepszy efekt byłby przy klimie kanałowej , wtedy zapewne mogły by być pokoje pozamykane i równomiernie nagrzane.

.

To wyjaśnia sprawę. Mam 4 klimy i nigdy nie przeszło mi nawet przez myśl, że włączę tylko jedną i będę się cieszył ciepłem w całym domu.

Gdy jeszcze nie miałem PC to jedna klima wisiała na parterze naprzeciw drzwi łazienki i wtedy w łazience było ciepło jak należy. W ubiegłym roku została przeniesiona do sypialni by chłodzić w lecie.

Może ktoś mnie wyprowadzi z ewentualnego błędu - zastanawia mnie dobór mocy grzewczej - wydaje mi się że to jest nieistotne przy klimatyzacji.

W większości źródeł podają (w uproszczeniu) 100W wydajności chłodniczej na m2 - w tych samych miejscach jest też informacja, że jeśli chodzi o wydajność cieplną to wystarcza średnio 50W/m2 (mówimy o względnie nowym budownictwie).

Dodatkowo dochodzi większość klimatyzatorów ma średnio kilkanaście-kilkadziesiąt % większą wydajność w trybie grzania - pierwszy z brzegu Gree Amber Prestige 5kW chłodzenie / 7,2kW grzanie, Daikin Ururu/Sarara - 5,3kW chłodzenie, 9kW grzanie

Reasumując - jeżeli klimatyzacja jest wystarczająco wydajna żeby schłodzić pomieszczenie to chyba na 100% będzie wystarczająco wydajna żeby je ogrzać?

Czy może gdzieś popełniłem błąd we wnioskowaniu?

Pozdrawiam,

Łukasz

Moce maksymalne grzewcze dotyczą temp zewnętrznej +7*C [....]

Podstawą doboru mocy grzewczej klimy jest zapotrzebowanie cieplne danego domu może to być 46w/m2 ale może być i 20 w/m2, uśrednianie jest błędem

No klimatyzator ururu sarara to świetny przykład tyle że za 9 tys lekko, chyba bym pomyślał jednak o PC,

Ja to wszystko wiem, tylko pytanie było trochę inne :). Poza ururu sarara podałem gree - na drugim biegunie zakresu cenowego, poza tym cena w tym przypadku jest nieistotna.

Chodzi o fakt że generalnie wydajność cieplna klimatyzatorów jest wyższa niż chłodnicza. Dwa że zapotrzebowanie budynków na chłodzenie jest minimum 100% wyższe niż na ogrzewanie (może być i 200-300% w przypadku domów bardziej energooszczędnych - ale to i tak nieistotne, wystarczy górna granica)

Wiem że wydajność grzewcza jest podawana dla +7 stopni, tak samo jak wydajność chłodząca dla 27°C (termometr suchy) / 19°C (termometr mokry) oraz temperatury zewnętrznej 35°C (termometr suchy) / 24°C (termometr mokry). Wiem również że maksymalna moc cieplna spada wraz ze spadkiem temperatury.

Natomiast te wszystkie informację nie bardzo potwierdzają/obalają postawioną tezę że praktycznie każdy klimatyzator który ma wystarczającą wydajność chłodzącą bez problemu będzie miał wystarczającą wydajność grzewczą - przy założeniu że budynek jest względnie nowy (powiedzmy że spełnia aktualne WT), a klimatyzator też jest z bieżącej produkcji.

Mam dom z 2003 roku i grzeję 130m2 jednym kaisajem 2,9kW jako podstawowym źródłem ciepła polecam , zwłaszcza niemodne klimatyzatory.

No to jakby potwierdza tezę że praktycznie jakikolwiek klimatyzator (rewersyjny) wystarczy do ogrzania domu jeżeli ma wystarczającą moc żeby ten dom schłodzić

pzdr,

Łukasz