Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Klima nie da rady chodzić na minimum jeśli wentylator jest na najwyższym biegu, będzie taktować. Modulacja zależy nie tylko od temperatury ale także od prędkości wentylatora. To tak jakby samochodem chcieć jechać 20km/h na piątce.

Niby czemu większe obroty wentylatora miałyby zwiększyć obroty sprężarki?

Porównanie chybione - to tak, jakby w samochodzie obroty na chłodnicy dać na maksa - nie ma to związku z obrotami silnika. Za to za małe obroty mogą powodować niewystarczające chłodzenie wymiennika (tak samo w aucie, jak i w klimie) i przegrzewanie.

Chyba, że producent zahardkodował z jakiegoś (IMO bezsensownego) powodu powiązanie obrotów sprężarki z ręcznei zawyżonymi obrotami wentylatora.

Edytowane przez Kaizen

Ustawiam 30* i obroty na maksa (zresztą i tak by się takie ustawiły) a nie 21* gdy już tyle jest w domu i obroty wentylatora na maksa.

Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa.

Wyślij jakieś wykresy, badania żebym mógł się przekonać do Twoich wniosków, bo inaczej jest to nic nie warte.

Wyślij jakieś wykresy, badania żebym mógł się przekonać do Twoich wniosków, bo inaczej jest to nic nie warte.

Sprawdź sam - ustaw tak, żeby sobie chodziła sprężarka na minimum i wentylator na minimum, zmierz pobór prądu (możesz też organoleptycznie posłuchać sprężarki jak sobie cyka na niskich obrotach) i przestaw wentylator na maksa i ponów pomiary. Wzrósł pobór prądu zauważalnie powyżej tego, co więcej ciągnie wentylator? Zaczęła taktować napędzajac sprężarkę na zmianę do wysokich obrotów i wyłączając? Bo przy niezmienionym zapotrzebowaniu na ciepło/zimno wzrost mocy grzewczej musiałby do tego doprowadzić.

Przy czym przez lepsze zaciągnięcie z dalszych zakamarków zimnego (w trybie grzania ciepłego) powietrza dzięki większej cyrkulacji przez pewien czas podniesienie nieco obrotów sprężarki jest jak najbardziej możliwe i logiczne.

Popierasz tezę z tego wpisu? Masz na to jakieś wykresy? Bo logiki w tym żadnej nie ma.

Edytowane przez Kaizen

Sprawdź sam - ustaw tak, żeby sobie chodziła sprężarka na minimum i wentylator na minimum, zmierz pobór prądu (możesz też organoleptycznie posłuchać sprężarki jak sobie cyka na niskich obrotach) i przestaw wentylator na maksa i ponów pomiary. Wzrósł pobór prądu zauważalnie powyżej tego, co więcej ciągnie wentylator? Zaczęła taktować napędzajac sprężarkę na zmianę do wysokich obrotów i wyłączając? Bo przy niezmienionym zapotrzebowaniu na ciepło/zimno wzrost mocy grzewczej musiałby do tego doprowadzić.

Przy czym przez lepsze zaciągnięcie z dalszych zakamarków zimnego (w trybie grzania ciepłego) powietrza dzięki większej cyrkulacji przez pewien czas podniesienie nieco obrotów sprężarki jest jak najbardziej możliwe i logiczne.

Popierasz tezę z tego wpisu? Masz na to jakieś wykresy? Bo logiki w tym żadnej nie ma.

Ty głosisz pewne twierdzenia za pewnik więc proszę o konkretne dane i dowody. Ja grzeje sobie tak jak mi się podoba nie zważając na to czy stracę czy zyskam kilka kWh w miesiącu. Zdecydowałem się na dom, jestem świadom kosztów. Traktowanie go jak pole doświadczalne aby innym na FM coś udowadniać jest dla mnie nawet nie nonsensem a wręcz głupota.

• Like 1

Ty głosisz pewne twierdzenia za pewnik więc proszę o konkretne dane i dowody. Ja grzeje sobie tak jak mi się podoba nie zważając na to czy stracę czy zyskam kilka kWh w miesiącu. Zdecydowałem się na dom, jestem świadom kosztów. Traktowanie go jak pole doświadczalne aby innym na FM coś udowadniać jest dla mnie nawet nie nonsensem a wręcz głupota.

100W x COP = 3 to sprężarka

+

100W x COP =1 to wentylator wewnętrzny chodzący na maksa

+

100 W x COP = 0 (bo wyrzuca ciepło na zewnątrz) to grzałka tacy

daje 400W ciepła z 300W prądu czyli całkowity COP = 1,333333333333333

1000W x COP =3 (na maksa jest całkiem podobny do minimum)

reszta tak samo

daje 3100W ciepła z 1200W prądu czyli całkowity COP = 2,58

Tak, wiem że to dla Ciebie czarna magia - dla mnie oczywista oczywistość.

+

+

reszta tak samo

Troche bym z tym polemizował. Nie dlatego że źle liczysz, tylko dlatego, że to sytuacje raczej nie występujące w naturze. Tak mi się przynajmniej wydaje

Drugi przypadek 1000W jest bardzo rozsądny, ale pierwszy???

Grzałka włącza się powiedzmy w okolicach 0*, tak więc żadna sprężarka nie będzie brała wtedy 100W. Do 100W może zejdą jakieś fajne jednostki, ale to pewnie będą okolice maksymalnie 10-12*, gdzie COP będzie pewnie w okolicy 6-8, a i znacznie więcej w bardzo porządnych sprzętach

Grzałka włącza się powiedzmy w okolicach 0*, tak więc żadna sprężarka nie będzie brała wtedy 100W.

W słoneczny, mroźny dzień wcale nie potrzebujesz dużo mocy i nie jest taka sytuacja niemożliwa.

Ale czy wyrzucisz grzałkę z równania, czy za minimum przyjmiesz 200, czy nawet 400W - nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa."

Innymi słowy lepiej pogonić klimę godzinę na maksa niż kilka godzin na minimum i wybierając klimę nie ma co się przejmować, z jaką minimalną mocą może chodzić sprężarka.

Edytowane przez Kaizen

Chyba, że producent zahardkodował z jakiegoś (IMO bezsensownego) powodu powiązanie obrotów sprężarki z ręcznei zawyżonymi obrotami wentylatora.

Tym bezsensownym powodem moze byc np. zapobieganie pracy z COPem padajacym na twarz o ktorym sam piszesz. Albo dmuchaniu chlodnym w odczuciu powietrzem po ludziach w trybie grzania.

Hehe, stawiasz tezy a jak ktos prosi o dane to zadasz zeby to tobie je przedstawiono. Tak to nie dziala. Sam powinieneś podłączyć miernik i udowodnić co opisujesz (klima z nastawiona temp. pokojowa schodzi do 100W na włączonej sprężarce i wiatraku na maks i tak działa przez dłuższy czas, np. 1 godzine) albo dodawać do postów zastrzeżenie ze oparte sa na fikcji literackiej.

Edytowane przez marvinetal

Niby czemu większe obroty wentylatora miałyby zwiększyć obroty sprężarki?

A z tym się zgodzę w 100%. Prędkość wentylatora nie ma nic wspólnego z obrotami sprężarki. Powiem nawet więcej. Moja bierze min. 600W na AUTO, czyli 95% czasu na 1 biegu wentylatora. Po zwiększeniu obrotów na maxa, moc pobierana spada o jakieś 120W

Hehe, stawiasz tezy a jak ktos prosi o dane to zadasz zeby to tobie je przedstawiono. Tak to nie dziala. Sam powinieneś podłączyć miernik i udowodnić co opisujesz albo dodawać do postów zastrzeżenie ze oparte sa na fikcji literackiej.

Daj przykład.

Postawiłeś taką tezę:

Klima nie da rady chodzić na minimum jeśli wentylator jest na najwyższym biegu, będzie taktować. Modulacja zależy nie tylko od temperatury ale także od prędkości wentylatora.

Hehe... I gdzie dowód? Co w ogóle nazywasz taktowanie klimy przy jej histerezie?

Edytowane przez Kaizen

A z tym się zgodzę w 100%. Prędkość wentylatora nie ma nic wspólnego z obrotami sprężarki. Powiem nawet więcej. Moja bierze min. 600W na AUTO, czyli 95% czasu na 1 biegu wentylatora. Po zwiększeniu obrotów na maxa, moc pobierana spada o jakieś 120W

Bo sprezarka sie wylacza.

Hehe... I gdzie dowód? Co w ogóle nazywasz taktowanie klimy przy jej histerezie?

Dowod u mnie w domu :) Wyłączanie sprezarki, chodzi sam went

Edytowane przez marvinetal

nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa.".

Możesz mieć rację. Wygląda nawet na to, że ma to ręce i nogi.

Niestety, chyba nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić w prosty sposób, czyli na podstawie licznika energii. Na pewno wzrośnie pobór, ale jak wygląda w tym przypadku COP? Nie wiem

+

+

reszta tak samo

Wypisałeś mi wyliczenia z danych, które sobie sam wymyśliłeś i podstawiłeś. I co w ten sposób chciałeś mi udowodnić?

W słoneczny, mroźny dzień wcale nie potrzebujesz dużo mocy i nie jest taka sytuacja niemożliwa.

Ale czy wyrzucisz grzałkę z równania, czy za minimum przyjmiesz 200, czy nawet 400W - nie zmieni to faktu, który kontestuje swierol który zawarłem w sformułowaniu "Jak wszystko chodzi na maksa to COP jest drastycznie wyższy, niż jak sprężarka chodzi na minimum a wentylator na maksa."

Innymi słowy lepiej pogonić klimę godzinę na maksa niż kilka godzin na minimum i wybierając klimę nie ma co się przejmować, z jaką minimalną mocą może chodzić sprężarka.

To ile wynosi ten drastyczny skok COP? Z ilu na ile?

Witam,

IMHO optymalny zakres pracy każdego silnika i urządzenia elektrycznego/ mechanicznego nie jest przy maksymalnych obrotach, ale gdzieś tak przy 50-70% obrotów czy też mocy maksymalnej.

Klima nie jest tutaj wyjątkiem, niezależnie od producenta.

Jako przykład tabelka z manuala do klimy Mitsubishi MUZ-AP20VG (raczej dość wysoka półka cenowa).

Widać, jak zmienia się COP i moc urządzenia w zależności od częstotliwości pracy sprężarki.

[ATTACH=CONFIG]468924[/ATTACH]

Optymalny COP jest właśnie gdzieś pośrodku, natomiast jak zimno, to oczywiście może zajść konieczność 'wyciśnięcia' ile się da, aby ogrzać dom, dużym kosztem sprawności.

Dlatego warto jednak mieć z zapasem mocy, a nie dobierać tylko wg kryterium 'aby nie taktowała'.

Ale to tylko takie moje przemyślenia niedzielnego forumowicza.

Witam,

IMHO optymalny zakres pracy każdego silnika i urządzenia elektrycznego/ mechanicznego nie jest przy maksymalnych obrotach, ale gdzieś tak przy 50-70% obrotów czy też mocy maksymalnej.

Ale to tylko takie moje przemyślenia niedzielnego forumowicza.

Śmiesz polemizować z tutejszym bożyszczem kaizenem? Głupiś?

A tak na poważnie. Większość sezonu ogrzewam dom w trybie Auto (wentylator). Próbowałem ustawiać wentylator na maxa ale po osiągnięciu temperatury i tak jakby przechodził w auto; obniżał temp nawiewu i moc wentylatora - raczej się nie wyłączał. W tym trybie, w temperaturze zewnętrznej wyższej niż +3 pobiera 110-120W, mam zazwyczaj ustawione 22*.

Gdy zadałem 30* czyli max pobiera 800-1100W - to tylko ciekawostka, więcej tego nie powtórzyłem bo nie ma to sensu.

Samozwańczy bożek grzeje kablami, kozą, klimą, bąkami, drukarkami, kwokami i czort wie czym jeszcze dlatego ja osobiście jego boje czytam (choć nie chętnie) i dzielę, kiedyś przez 2, ostatnio przez 4 a od dzisiaj przez 10 :)