karloss 22.01.2025 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Pp. jest taki urok logiki w gree, która robi tzw. suche defrosty. U mnie przy temperaturze ok. 0 stopni i bardzo dużej wilgotności miałem raz serię defrostow co ok. 40 min, ale warunki były rzeczywiście fatalne i trwało to przez ok 3-4 godziny. Wymiennik był oszroniony. Natomiast obecnie mam wewnatrz 18 stopni, na zewnątrz 1-3 stopnie i nie wiem kiedy są defrosty (przynajmniej są bardzo krótkie) i wymienniki suche, pobór ok. 140-150 W na jednostkę. I tak niemal caly czas. Oczywiście też zdarzają się suche defrosty ale w zależności od warunków są one od 2 godzin do nawet ponad 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 22.01.2025 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Tak wygląda temat zaszronienia wymiennika oraz ilości defrostow w moich koreańskich klimach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 22.01.2025 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia W sumie to nic nie mówi. Te pomiary trzeba powiązać z warunkami na zewnątrz (temperatura i wilgotności). Ogólnie wygląda to bardzo ok, ale wiele zależy od pogody niestety. Ja mam porownywalnie z defrostami i jak jestem w domu to nawet nie zwracam na to uwagi bo nic nie słyszę. Jedynie kanałówka się wyłącza bo mam tak ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfiga 23.01.2025 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia Ale właściwie nadal nie dostałem odpowiedzi na moje wątpliwości. Rozumiem, że gree wykonuje czasami te 'suche' defrosty, czyli wtedy kiedy wymiennik jest suchy? Są one kompletnie niepotrzebne, bo nie ma czego odladzać. Czy wynika to również ze skopanego sterowania czy czym to tłumaczyć? Czy inni producenci też robią defrosty zbyt często i czasami niepotrzebnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 24.01.2025 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia Gree ma widocznie taka logikę a nie inna. Nie jest to top producent w zakresie grzania pompami ciepła. Ma też swoje bdb rozwiązania ale wg mnie bardziej w urządzeniach do chłodzenia. Poza tym są klimatyzatory takie jak Toshiba (szczególnie seria daiseikai), Daikin, wg niektórych opinii jeszcze Mitsubishi Heavy, które wyraźnie lepiej maja opracowane algorytmy defrostow i tych "suchych" i tych zależnych od oblodzenia wymiennika. Możesz spróbować przenieść czujnik zewnętrzny do środka obudowy jednostki zewnętrznej, w niektórych przypadkach to pomaga i odstępy pomiędzy defrostami sporo wydłużają się, ale gwarancji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 26.01.2025 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia U mnie w fujitsu też są regularne defrosty przy czystym wymienniku. Z tyłu jednostki jest czujnik, może kiedyś go zakleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts