Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Pp. jest taki urok logiki w gree, która robi tzw. suche defrosty. U mnie przy temperaturze ok. 0 stopni i bardzo dużej wilgotności miałem raz serię defrostow co ok. 40 min, ale warunki były rzeczywiście fatalne i trwało to przez ok 3-4 godziny. Wymiennik był oszroniony. Natomiast obecnie mam wewnatrz 18 stopni, na zewnątrz 1-3 stopnie i nie wiem kiedy są defrosty (przynajmniej są bardzo krótkie) i wymienniki suche, pobór ok. 140-150 W na jednostkę. I tak niemal caly czas. Oczywiście też zdarzają się suche defrosty ale w zależności od warunków są one od 2 godzin do nawet ponad 20. 

W sumie to nic nie mówi. Te pomiary trzeba powiązać z warunkami na zewnątrz (temperatura i wilgotności). Ogólnie wygląda to bardzo ok, ale wiele zależy od pogody niestety. Ja mam porownywalnie z defrostami i jak jestem w domu to nawet nie zwracam na to uwagi bo nic nie słyszę. Jedynie kanałówka się wyłącza bo mam tak ustawione. 

Ale właściwie nadal nie dostałem odpowiedzi na moje wątpliwości.

Rozumiem, że gree wykonuje czasami te 'suche' defrosty, czyli wtedy kiedy wymiennik jest suchy? Są one kompletnie niepotrzebne, bo nie ma czego odladzać.

Czy wynika to również ze skopanego sterowania czy czym to tłumaczyć? Czy inni producenci też robią defrosty zbyt często i czasami niepotrzebnie?

Gree ma widocznie taka logikę a nie inna. Nie jest to top producent w zakresie grzania pompami ciepła. Ma też swoje bdb rozwiązania ale wg mnie bardziej w urządzeniach do chłodzenia. Poza tym są klimatyzatory takie jak Toshiba (szczególnie seria daiseikai), Daikin, wg niektórych opinii jeszcze Mitsubishi Heavy, które wyraźnie lepiej maja opracowane algorytmy defrostow i tych "suchych" i tych zależnych od oblodzenia wymiennika. 

Możesz spróbować przenieść czujnik zewnętrzny do środka obudowy jednostki zewnętrznej, w niektórych przypadkach to pomaga i odstępy pomiędzy defrostami sporo wydłużają się, ale gwarancji nie ma.

• 3 weeks później...

Mam tą samą klimę co Ty i mi również robi suche defrosty. Zoe81 pisze, że jemu również Fujitsu (nie byle jaka firma) tak sobie poczyna. U brata w Mitsubishi tak samo. Jak widać, tak robią praktycznie wszystkie firmy. Algorytmy obliczają na podstawie zebranych danych że jednostka powinna być oblodzona i robi to dla bezpieczeństwa, bo przecież nie widzi czy wymiennik jest oblodzony czy nie. A widocznie czujniki nie są w stanie zebrać tak dokładnych danych, aby klima wykonywała tylko niezbędne odszranianie.

Może niech wypowiedzą się posiadacze tych najlepszych jednostek czy u nich również robione są suche. Jeżeli nigdy tego nie zaobserwowali, a sprawdzali w wielu przypadkach pogodowych, to wtedy znaczyłoby, że to paskudne Gree faktycznie odstaje od reszty (sorry za ten zaczepny ton:) ale już mnie troche irytuje wieszanie psów na Gree że czegoś nie potrafi, coś robi źle, grzałki, srałki, tanie dziadostwo itd itp)

I nie to żebym zamierzał zaciekle bronić jak niepodległości tej firmy i ich klim, ale grzeję nią już i chłodzę 3 lata, radzi sobie bardzo dobrze, jest bezobsługowa (nie licząc odgrzybiania 2x w roku) i bezawaryjna. Do tego co najmniej 2-3 razy tańsza od 'uznanych' producentów klim z porównywalnymi parametrami. A że moja nie schodzi zbyt nisko z poborem mocy.. no też nie jestem tym zachwycony, ale może dlatego że ma sprężarkę rotacyjną dwustopniową? Może dlatego też bardzo dobrze sobie radzi i nawet przy -15 nie muszę wspomagać się innym źródłem? Fajnie, jakby ktoś mający jednostkę o podobnej konstrukcji napisał, czy jego również nie schodzi do niskich poborów. Może one po prostu tak muszą mieć? A pisanie że 'a bo to Gree to się nie dziw że tak chodzi' to jak dla mnie tylko obiegowa (nietrafiona i krzywdząca) opinia. Tu niestety nie mam na tyle dokładnego porównania i doświadczenia z innymi producentami żeby wchodzić w dyskusję. Ja jestem na tyle zadowolony, że na poddasze montuję dwie konsole Gree. Sprawdzałem Fujitsu itp., ale stwierdziłem że wolę wydać 5 czy 6k na jednostki niż 15k. Niech nie ma tak idealnych algorytmów grzania, odszraniania itd. Niech się popsuje 5 lat wcześniej (choć nie wiem dlaczego tak miałoby być), to nigdy nie przepalę tyle energii, naprawy czy nawet wymianę jednostek za 10k więcej.

Pewnie gdybym był zupełnym laikiem lub nie musiał liczyć pieniędzy lub po prostu chciałbym taki a nie inny znaczek na jednostce to zapewne skupiłbym uwagę na 'najlepszych'. Ale że potrafię (tak mi się wydaję) liczyć i podchodzę bardziej pragmatycznie niż emocjonalnie do tematu producentów i jakości ich produktów, dla mnie Gree jest w 100% odpowiednią firmą produkującą klimy. I tak na prawdę nie wiem, czy będę miał kiedykolwiek okazję zweryfikować swoje podejście.

W dniu 17.02.2025 o 01:47, rafalm81 napisał:

Mam tą samą klimę co Ty i mi również robi suche defrosty. Zoe81 pisze, że jemu również Fujitsu (nie byle jaka firma) tak sobie poczyna. U brata w Mitsubishi tak samo. Jak widać, tak robią praktycznie wszystkie firmy. Algorytmy obliczają na podstawie zebranych danych że jednostka powinna być oblodzona i robi to dla bezpieczeństwa, bo przecież nie widzi czy wymiennik jest oblodzony czy nie. A widocznie czujniki nie są w stanie zebrać tak dokładnych danych, aby klima wykonywała tylko niezbędne odszranianie.

Może niech wypowiedzą się posiadacze tych najlepszych jednostek czy u nich również robione są suche. Jeżeli nigdy tego nie zaobserwowali, a sprawdzali w wielu przypadkach pogodowych, to wtedy znaczyłoby, że to paskudne Gree faktycznie odstaje od reszty (sorry za ten zaczepny ton:) ale już mnie troche irytuje wieszanie psów na Gree że czegoś nie potrafi, coś robi źle, grzałki, srałki, tanie dziadostwo itd itp)

I nie to żebym zamierzał zaciekle bronić jak niepodległości tej firmy i ich klim, ale grzeję nią już i chłodzę 3 lata, radzi sobie bardzo dobrze, jest bezobsługowa (nie licząc odgrzybiania 2x w roku) i bezawaryjna. Do tego co najmniej 2-3 razy tańsza od 'uznanych' producentów klim z porównywalnymi parametrami. A że moja nie schodzi zbyt nisko z poborem mocy.. no też nie jestem tym zachwycony, ale może dlatego że ma sprężarkę rotacyjną dwustopniową? Może dlatego też bardzo dobrze sobie radzi i nawet przy -15 nie muszę wspomagać się innym źródłem? Fajnie, jakby ktoś mający jednostkę o podobnej konstrukcji napisał, czy jego również nie schodzi do niskich poborów. Może one po prostu tak muszą mieć? A pisanie że 'a bo to Gree to się nie dziw że tak chodzi' to jak dla mnie tylko obiegowa (nietrafiona i krzywdząca) opinia. Tu niestety nie mam na tyle dokładnego porównania i doświadczenia z innymi producentami żeby wchodzić w dyskusję. Ja jestem na tyle zadowolony, że na poddasze montuję dwie konsole Gree. Sprawdzałem Fujitsu itp., ale stwierdziłem że wolę wydać 5 czy 6k na jednostki niż 15k. Niech nie ma tak idealnych algorytmów grzania, odszraniania itd. Niech się popsuje 5 lat wcześniej (choć nie wiem dlaczego tak miałoby być), to nigdy nie przepalę tyle energii, naprawy czy nawet wymianę jednostek za 10k więcej.

Pewnie gdybym był zupełnym laikiem lub nie musiał liczyć pieniędzy lub po prostu chciałbym taki a nie inny znaczek na jednostce to zapewne skupiłbym uwagę na 'najlepszych'. Ale że potrafię (tak mi się wydaję) liczyć i podchodzę bardziej pragmatycznie niż emocjonalnie do tematu producentów i jakości ich produktów, dla mnie Gree jest w 100% odpowiednią firmą produkującą klimy. I tak na prawdę nie wiem, czy będę miał kiedykolwiek okazję zweryfikować swoje podejście.

Ja posiadam Gree amber prestige 3.5kw główne źródło grzania dom 85m2 i u mnie niestety robi defrosty co 50minut nawet suche trwające 2 minuty bez kropli wody z Agregatu. Dopiero jak temperatura na zewnątrz spada poniżej - 5 to potrafi chodzić bez przerwy 3h. Sprawdzałem już rezystancję multimetrem czujników i wszystko zgodnie z tabela. Bardzo mnie irytuje taka praca po 50minut i te strzały z gazu gdy kończy defrost zwłaszcza że klima wisi w salonie. Co do modulacji ta też jest zależna od temp zewnętrznej gdy spada temperatura to jednostka moduluje do 1000w gdy jest cieplej to schodzi do 500w.