Gość Arturo72 11.06.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Dziwne. Nawet najtańsze Gree grzeje katalogowo do -15. Widać rzetelność twoich informacji, albo kompletny brak rozeznania. Każda pompa ma indywidualne parametry, znalazłeś jakieś dane z kosmosu i teraz twierdzisz, że każda tak ma. Nie interesują cię rzeczywiste parametry tylko to ile płacisz, spoko. Ale skoro gadamy o opłacalności inwestycji to chyba ważne dane. Bo może to głównie zasługa ocieplenia a nie rodzaju ogrzewania. Z chęcią zobaczę jakiś service manual twojej pompy. Podaj model. Sprawdzę dla potomnych pompę która ma COP=2.28 przy -26°C. To pierwszy temat,Panasonic T-CAP 9kW A drugi temat: http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-panasonic-5-1kw-i7311703083.html Do mojego domu z obciążeniem 3,5kW potrzebowałbym takich 2szt czyli prawie 15tys.zł i tylko do -10st.C A co poniżej i co z dalszym zużyciem energii i z czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.06.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Dziwne. Nawet najtańsze Gree grzeje katalogowo do -15. Widać rzetelność twoich informacji, albo kompletny brak rozeznania. Każda pompa ma indywidualne parametry, znalazłeś jakieś dane z kosmosu i teraz twierdzisz, że każda tak ma. Nie interesują cię rzeczywiste parametry tylko to ile płacisz, spoko. Ale skoro gadamy o opłacalności inwestycji to chyba ważne dane. Bo może to głównie zasługa ocieplenia a nie rodzaju ogrzewania. Z chęcią zobaczę jakiś service manual twojej pompy. Podaj model. Sprawdzę dla potomnych pompę która ma COP=2.28 przy -26°C. To pierwszy temat,Panasonic T-CAP 9kW [ATTACH=CONFIG]414745[/ATTACH] A drugi temat: http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-panasonic-5-1kw-i7311703083.html Do mojego domu z obciążeniem 3,5kW potrzebowałbym takich 2szt czyli prawie 15tys.zł i tylko do -10st.C A co poniżej i co z dalszym zużyciem energii i z czego ? Zero sensu instalowania klimatyzatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.06.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Bzdura. Moja stara Fujitsu z 2009 grzeje wg producenta do -15, a nowy Samsung do -20. Przypuszczam że producenci kłamią i będą działać znacznie poniżej tych temperatur. Niestety zimy są łagodne i nie mogę tego sprawdzić. Twój Fujitsu przy -15st.C dysponuje mocą 0,9kW czyli zdolny jest ogrzać max.2 pokoje w nowym domu ale tylko do -15st.C.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414746&d=1528754107 Mówisz zimy łagodne ? No to z tego roku z przełomu lutego i marca: http://nczas.com/2018/03/01/dzis-rano-padl-rekord-zimna-jak-dlugo-jeszcze-bedzie-trzymal-nas-syberyjski-mroz-prognoza-pogody/ "W Stuposianach w Bieszczadach termometry pokazały w czwartek rano minus 28,7 stopni Celsjusza. To nowy rekord mrozu tej zimy. Niewiele mniej bo minus 26,6 st. C. było w Jabłonce w województwie małopolskim. Tym samym pobituy został poniedziałkowy rekord – minus 26,2 st. C w warmińsko-mazurskiej Gołdapi. Do najniższej temperatury zanotowanej w styczniu 1940 roku w Siedlcach zabrakło jednak kilkunastu stopni. Wtedy termometry pokazywały aż minus 41 st. C. W ciągu najbliższych godzin Polska pozostanie pod wpływem potężnego wyżu znad Skandynawii, w zimnej masie powietrza pochodzenia arktycznego, która napływa z północnego wschodu. To oznacza, że pierwszy dzień rozpoczynającej się właśnie meteorologicznej wiosny – okresu, który obejmuje marzec, kwiecień i maj – będzie bardzo zimny W nocy na wschodzie, północy i w centrum zachmurzenie umiarkowane i duże, miejscami rozpogodzenia, gdzieniegdzie słabe opady śniegu. Na pozostałym obszarze zachmurzenie małe i umiarkowane. Temperatura minimalna przeważnie od -18 st. do -13 st., na południowym wschodzie i w dolinach sudeckich od -20 st. do -17 st., a w dolinach karpackich lokalnie spadek temperatury do -24 st. Nad samym morzem temperatura od -14 st. do -11 st. " Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Twój Fujitsu przy -15st.C dysponuje mocą 0,9kW czyli zdolny jest ogrzać max.2 pokoje w nowym domu ale tylko do -15st.C.... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414746&d=1528754107 Piszesz nieprawdę. Oto wydajności dla temperatury zewnętrznej -15°C i wewnętrznej: 16° 3,47 18° 3,38 20° 3,30 22° 3,22 24° 3,14 Mam dokładną instrukcję serwisową i tam jest bardzo dużo tego typu tabelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Mówisz zimy łagodne ? No to z tego roku z przełomu lutego i marca: http://nczas.com/2018/03/01/dzis-rano-padl-rekord-zimna-jak-dlugo-jeszcze-bedzie-trzymal-nas-syberyjski-mroz-prognoza-pogody/ Sensacyjny artykuł z brukowca jako argument? Oto moje pomiary stacją pogodową z dokładnością 0,3°C - sensory w klatce meteo, wentylowane wiatrakiem, 2m nad ziemią. https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IARY4 Jak widać w rekordowe mrozy temperatura nie spadła poniżej -14,3°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 "W Stuposianach w Bieszczadach termometry pokazały w czwartek rano minus 28,7 stopni Celsjusza. To nowy rekord mrozu tej zimy. Niewiele mniej bo minus 26,6 st. C. było w Jabłonce w województwie małopolskim. Tym samym pobituy został poniedziałkowy rekord – minus 26,2 st. C w warmińsko-mazurskiej Gołdapi. Do najniższej temperatury zanotowanej w styczniu 1940 roku w Siedlcach zabrakło jednak kilkunastu stopni. Wtedy termometry pokazywały aż minus 41 st. C. Temperatury w górach jako argument dla wyboru ogrzewania w kraju którego większość powierzchni jest nizinna? LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 To pierwszy temat,Panasonic T-CAP 9kW [ATTACH=CONFIG]414745[/ATTACH] A drugi temat: http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-panasonic-5-1kw-i7311703083.html Do mojego domu z obciążeniem 3,5kW potrzebowałbym takich 2szt czyli prawie 15tys.zł i tylko do -10st.C A co poniżej i co z dalszym zużyciem energii i z czego ? Zero sensu instalowania klimatyzatorów... Nie umiesz liczyć. Do projektowania ekonomicznego systemu grzewczego bierze się temperatury średnie, a nie minimalne. Na skrajności załącza się dodatkowe źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Piszesz nieprawdę. Oto wydajności dla temperatury zewnętrznej -15°C i wewnętrznej: 16° 3,47 18° 3,38 20° 3,30 22° 3,22 24° 3,14 Mam dokładną instrukcję serwisową i tam jest bardzo dużo tego typu tabelek. Poproszę o tą tabelkę łącznie z linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Nie umiesz liczyć. Do projektowania ekonomicznego systemu grzewczego bierze się temperatury średnie, a nie minimalne. Na skrajności załącza się dodatkowe źródło ciepła. Jaki sens ekonomiczny mają dwa różne źródła ciepła ? Proszę o wyliczenia co i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Poproszę o tą tabelkę łącznie z linkiem. Ściągnij sobie instrukcję serwisową ASYA12LGC-AOYR12LGC-Technical.pdf i zerknij na stronę 10. Zwróć uwagę że to stary klimatyzator z 2009 roku. Wtedy inwertery były mało popularne. Edytowane 12 Czerwca 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Jaki sens ekonomiczny mają dwa różne źródła ciepła ? Proszę o wyliczenia co i za ile. Taki że przez 95% czasu wystarczy ekonomiczne źródło ciepła z COP 4, a tylko przez kilka % czasu stosujemy nieekonomiczne z COP1. Koszt dodatkowego z COP 1 to 150 zł za każdy grzejnik olejowy x ilość pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Taki że przez 95% czasu wystarczy ekonomiczne źródło ciepła z COP 4, a tylko przez kilka % czasu stosujemy nieekonomiczne z COP1. Koszt dodatkowego z COP 1 to 150 zł za każdy grzejnik olejowy x ilość pomieszczeń. Farelka tańsza. Chłopie,to jest XXIw i to są nowe domy żeby z farelkami czy grzejnikami biegać po pokojach. System grzewczy w takich domach jest projektowany od A do Z. Z farelkami możesz sobie biegać w starych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 I nie masz się czym jarac bo ja grzejac 125m2 używam na ogrzewanie ok.1700kWh co daje 500zł. Jednym ekonomicznym źródłem ciepła z komfortem jakiego nie zaznasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 12.06.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Łoooo bosko tutaj. Ja grzeje Gree z mocą grzewczą 3.8kW. Tak, wiem, moc tą ma przy temperaturze dodatniej pewno. Nie mniej jednak włączone we wrześniu, ustawione na 22 - 24 stopnie w domu dawało spokojnie radę do około -19 stopni . Temperatury poniżej -19 było raptem 5 dni. Temperatury dobijały do -23 stopni w nocy. Wtedy faktycznie Gree nie dawało rady i w salonie temperatura spadła przez noc z 22 do 18stopni. W sypialniach na piętrze było dalej powyżej 20 stopni . Wtedy właśnie była potrzeba włączenia w Salonie konwektora 2kW. Ale tylko nad ranem od 5 do około 11, bo w nocy i tak wszyscy śpią na piętrze. Wyłączone grzanie 1 kwietnia, a raczej przełączone na chłodzenie. Grzanie od września do kwietnia ok. 2800kWh, Pewno za parę lat stwierdzę że sporo, ale póki co, mam porównanie do poprzedniego lokum - bloku. Więc dla mnie jest tanio. Edytowane 12 Czerwca 2018 przez Maazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.06.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Temperatury w górach jako argument dla wyboru ogrzewania w kraju którego większość powierzchni jest nizinna? LOL Mieszkam w kujawsko-pomorskim , więc daleko od gór i tej zimy miałem -24 stopnie , co nie jest żadnym rekordem bo 2 lata temu miałem -28 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Grzanie od września do kwietnia ok. 2800kWh, Pewno za parę lat stwierdzę że sporo, ale póki co, mam porównanie do poprzedniego lokum - bloku. Więc dla mnie jest tanio. Bardzo sporo jak na 86m2 tym bardziej,że droga kWh. Jak ma się do tego 1700kWh w 125m2 ? Spadek temp.w nocy to aż 4st ? Masakra....u mnie przez tydzień nie grzania tyle nie spadnie. Edytowane 12 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 12.06.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Bardzo sporo jak na 86m2 tym bardziej,że droga kWh. Jak ma się do tego 1700kWh w 125m2 ? Spadek temp.w nocy to aż 4st ? Masakra....u mnie przez tydzień nie grzania tyle nie spadnie. Super masz Nie mniej jednak ja jestem zadowolony ze swojego zużycia. Dla mnie za cały rachunek za prąd (wszystko na prąd) w G11 to 339zł/ miesiąc to bajka w porównaniu do 50m2 bloku, gdzie samo ogrzewanie było 290zł/miesiąc a gdzie woda, prąd, gaz ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Super masz Nie mniej jednak ja jestem zadowolony ze swojego zużycia. Dla mnie za cały rachunek za prąd (wszystko na prąd) w G11 to 339zł/ miesiąc to bajka w porównaniu do 50m2 bloku, gdzie samo ogrzewanie było 290zł/miesiąc a gdzie woda, prąd, gaz ?... Też jestem byłym blokmenem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Farelka tańsza. Chłopie,to jest XXIw i to są nowe domy żeby z farelkami czy grzejnikami biegać po pokojach. System grzewczy w takich domach jest projektowany od A do Z. Z farelkami możesz sobie biegać w starych domach. Nie muszę, bo mam piece akumulacyjne. Poza tym ostatniej zimy klimatyzacja była wystarczająca przez 100% czasu. Nic nie stoi na przeszkodzie by zastosować klimatyzator mogący pracować w niższej temperaturze oraz wykorzystać akumulację budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.06.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 I nie masz się czym jarac bo ja grzejac 125m2 używam na ogrzewanie ok.1700kWh co daje 500zł. Jednym ekonomicznym źródłem ciepła z komfortem jakiego nie zaznasz. Jaki był koszt instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts