Rec 04.11.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 d7d napisał: Ile masz w pozostałych miesiącach? Z powodu planowych wyłączeń prądu w lipcu i sierpniu straciłem ok. 50 kWh, niestety mam duże zacienienie ze wschodu i przez to tracę ok. 15% wydajności rocznie,jednak od kwietnia (bo wcześniej mi się nie opłaca) planuję rozbudowę do 7,5 kWp łącznie co powinno skompensować ew. podwyżki cen energii i zmniejszyć rachunek za energię m.in. na klimatyzację, ogrzewanie i zużycie bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Dzięki.Masz panele ustawione tylko na jedną (wschodnią) stronę?Sam mierzysz zyski z paneli czy masz jakiś monitoring ?Z tego wykresu wynika, że panele pracują gdzieś od połowy marca do końca października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 04.11.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Trochę odbiegamy od tematu głównego w kierunku PV ale tak już jest, że decyzja o ogrzewaniu powietrzną pompą ciepła wymusiła dalsze działania w celu zmniejszenia rachunków za energię elektryczną, więc krótko odpowiem.Panele ustawione na południe, kąt 28* z dużym zacienieniem od wschodu, wykres generowany przez webserwer inwertera kontrolowany dodatkowo przez licznik główny i mój podlicznik współpracujący z automatyką domową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.11.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Z powodu planowych wyłączeń prądu w lipcu i sierpniu straciłem ok. 50 kWh. 50 kWh w wariancie optymistycznym.. Gdyby wyłączenia były wyłącznie w dni pochmurne, bądź z samego rana. Patrząc ma uzyski z maja Twoje straty chyba są ze dwa razy większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 12.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Witam ponownie, udzielałem się już w tym temacie w związku z instalacją ogrzewania klimą w małym mieszkaniu. Dzisiaj szukam porady dla domu mojej mamy. Dom budowany przez ostatnie dwa lata. Będzie tam mieszkała tylko moja mama i wnuki na weekendy Z powodu braku wiedzy w domu zainstalowano piec na ekogroszek do tego wszędzie grzejniki (podłogówka w łazienkach na powrotach z grzejników) oraz wentylację grawitacyjną. Dom jest w fazie wykończenia (panele, płytki), więc ostatni dzwonek na jakaś przeróbkę. Szukam jakiegoś w miarę taniego sposobu ogrzewania, który nie będzie obciążał użytkownika. Mama może sobie sama nie poradzić z ekogroszkiem. Nie jest to niestety tak bezobsługowe rozwiązanie jak się wcześniej wydawało. Do tego wszystko brudne, pełno pyłu, pełno popiołu no i węgiel po min. 800 zł. Po przeczytaniu tematu zastanawiam się nad zainstalowaniem klimatyzacji do dogrzewania/ogrzewania. Do tego grzałka w bojler - wymiennik Kospel pionowy 140 l. Przy bardzo niskich temperaturach (powiedzmy poniżej -10) działaby piec na ekogroszek. Moim celem jest zmniejszenie działania pieca na ekogroszek do minimum, żeby mama miała jak najmniej noszenia i ogarniania. Domek 101 użytkowej, 133 po podłodze. 15 cm styropianu grafitowego 033 na ścianach zewnętrznych, 10 cm w posadzce i 20 cm wełny w dachu. Dom z poddaszem użytkowym i strychem. Ściany zewnętrzne z betonu komórkowego 24 cm, ściany działowe o grubości 12 cm. Wg cieplowlasciwe.pl zapotrzebowanie około 6 kW bez wody - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4o5p?fbclid=IwAR23hzVzMSf_2FK58Pext8dTVlLqaeJzPegFcz715IWyyS9eRitv7B7CKPo W pierwszej wersji myślałem nad zainstalowaniem dwóch splitów 3.5 kW Gree Lomo Luxury GWH12QC-K3DNB2G http://gree.pl/Katalog-produktow,c,1,pid,596,news,1 Oba w klatce schodowej jeden na piętrze pod samym sufitem drugi na parterze przy samej ziemi. Niestety ciężko zamontować w jakimś innym miejscu z powodu cienkich ścian działowych i braku miejsca na rury. Innym pomysłem jest zainstalowanie kanałówki na strychu. Z pokojami na górze nie byłoby problemu - pociągnąłbym kanały fi 150 do każdego z pokoi na górze (3 pokoje) na ocieplonym strychu i zrobił kratkę w suficie z karton-gipsu. Rury mógłbym ocieplić jeszcze wełną. Problemem jest parter. Niestety nie ma za bardzo możliwości zrobić kolejnych przepustów. Jako że postawiliśmy komin z wentylacją do kominka w salonie, którego na pewno nie będzie, pomyślałem o przeciągnięciu kanałów wentylacji w kominie. Niestety nie wiem czy przekroje wystarczą. Rura kominowa wewnątrz ma fi200 natomiast kanał wentylacyjny to prostokąt 200x100. Z tego co czytałem musiałbym pociągnąć kanał do kuchni, pokoju i salonu. Czy takie rozwiązanie miałoby w ogóle sens? Myślałem o jednostce Gree GUD35PS/A-T / GUD35W/NhA-T http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/13574-klimatyzator-kanalowy-gree-gud35ps-a-t-gud35w-nha-t.html Co do kanałówki jeszcze nasuwa mi się kilka pytań: 1) Czy ogrzewaniu (dogrzewaniu) domu klimatyzatorem kanałowym nie będzie przeszkadzało to ze jest wentylacja grawitacyjna? 2) Jakiej wielkości jednostkę zamontować? 3.6 czy może 5.1? 3) W którym miejscy zainstalować wrzutnie i jakie fi? 4) Z jakiego materiału robić kanały? Myślałem o Sonodec-100. Czy to owijać jeszcze wełną? 5) Czy do grzania klimą lepiej używać taryfy g11, g12 czy g12w? Do tego byłby bojler z grzałką. 6) Jakie powinny być przekroje kanałów, żeby to nie szumiało? W załączniku rzuty budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 ... Trzeba się będzie pożegnać z tym dobrem. A jakiez to dobro?, gdyby zlikwidowano G13 to moze, ale G12e. Owszem ma 12 godz. w II taryfie ale nie ma weekendów i swiąt na tygodniu, nie ma 15 godz. w w III taryfie w lecie i 13 godz. w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.11.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Co do kanałówki jeszcze nasuwa mi się kilka pytań: 1) Czy ogrzewaniu (dogrzewaniu) domu klimatyzatorem kanałowym nie będzie przeszkadzało to ze jest wentylacja grawitacyjna? 2) Jakiej wielkości jednostkę zamontować? 3.6 czy może 5.1? 3) W którym miejscy zainstalować wrzutnie i jakie fi? 4) Z jakiego materiału robić kanały? Myślałem o Sonodec-100. Czy to owijać jeszcze wełną? 5) Czy do grzania klimą lepiej używać taryfy g11, g12 czy g12w? Do tego byłby bojler z grzałką. 6) Jakie powinny być przekroje kanałów, żeby to nie szumiało? W załączniku rzuty budynku. Mam podobną powierzchnię. 1. Nie będzie problemu. 2. 3,6 wystarczy. Ja mając do wyboru 3,6 i 5 wybrałem ten drugi bo miał mniejszą moc minimalną. 3. Jaka wyrzutnia? Wentylacja grawitacyjna nie ma czegoś takiego. 4. Sonodec ale grubsze bo będzie szumiało. Nie owijać jeśli idą w grzanych pomieszczeniach. Wystarczy te 2 cm. 5. U mnie taniej wychodzi G12 lub G12w bo płacę 0,27/0,63. U innych może być inaczej. Pokrywam I taryfę z PV i dokupuję <2MWh po 270 zł. 6. U mnie planuję sumę 1000cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 13.11.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Mam podobną powierzchnię. 1. Nie będzie problemu. 2. 3,6 wystarczy. Ja mając do wyboru 3,6 i 5 wybrałem ten drugi bo miał mniejszą moc minimalną. 3. Jaka wyrzutnia? Wentylacja grawitacyjna nie ma czegoś takiego. 4. Sonodec ale grubsze bo będzie szumiało. Nie owijać jeśli idą w grzanych pomieszczeniach. Wystarczy te 2 cm. 5. U mnie taniej wychodzi G12 lub G12w bo płacę 0,27/0,63. U innych może być inaczej. Pokrywam I taryfę z PV i dokupuję <2MWh po 270 zł. 6. U mnie planuję sumę 1000cm2 Pisząc w punkcie 3 o wrzutni miałem na myśli doprowadzenie powietrza do klimatyzatora. Robi się to kanałami fi 150 gdzieś w korytarzu? Ile takich kanałów powinno być? Mógłbym to zrobić na piętrze nad schodami? Czy ten model Gree GUD35PS/A-T / GUD35W/NhA-T będzie w porządku? No i najważniejsze - czy kanały klimatyzacji pociągnięte rurą kominową (fi wewnętrzne 200) oraz kanałem wentylacyjny (prostokąt 200x100) wystarczą na ogrzanie kuchni, salonu i pokoju na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.11.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 A jakiez to dobro?, gdyby zlikwidowano G13 to moze, ale G12e. Owszem ma 12 godz. w II taryfie ale nie ma weekendów i swiąt na tygodniu, nie ma 15 godz. w w III taryfie w lecie i 13 godz. w zimie. W piśmie podali, że automatycznie przechodzi się na G12. Jednak wybiorę G12W. Więc jednak będę miał więcej taryfy nocnej. U mnie to jest tak tylko "na wszelki wypadek". Teraz pokrywam w całości zapotrzebowanie na energię elektryczną z PV. Odpaliłem kolejną klimę. Będą jeszcze dwie, a może trzy. W sezonie split potrzebuje do 1000 kWh (dom jest ocieplony, jednak to stary dom z przed II wojny i trochę ciepła potrzebuje). Z węgla rezygnuję. Będę miał też gaz, ale tylko na "wszelki wypadek" - w siarczyste mrozy. Żeby uprzedzić komentarze, że gaz jest "bez sensu", bo to koszt, powiem, że w moim wypadku zmieszczę się w cenie jednej klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.11.2018 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Pisząc w punkcie 3 o wrzutni miałem na myśli doprowadzenie powietrza do klimatyzatora. Robi się to kanałami fi 150 gdzieś w korytarzu? Ile takich kanałów powinno być? Mógłbym to zrobić na piętrze nad schodami? Czy ten model Gree GUD35PS/A-T / GUD35W/NhA-T będzie w porządku? No i najważniejsze - czy kanały klimatyzacji pociągnięte rurą kominową (fi wewnętrzne 200) oraz kanałem wentylacyjny (prostokąt 200x100) wystarczą na ogrzanie kuchni, salonu i pokoju na parterze? Montując jednostkę wewnętrzną w przestrzeni ogrzewanej nie dajesz żadnych kanałów wywiewu. Jest tylko wlot klimy z sitkiem. Gree to moim zdaniem gówno. Mają podobno pojedyncze udane modele ale ja się trzymam od tego z daleka. Z dużym prawdopodobieństwem wystarczą bo to 514cm2 jeśli ich nie ocieplisz. Tylko że odpada Ci wtedy klimatyzowanie tych pomieszczeń. Pożałujesz tego latem. Do klimatyzacji potrzebujesz ocieplić i zmniejszysz ich powierzchnię przekroju o połowę lub bardziej i może być ciężko to dogrzać bez szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 14.11.2018 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 W piśmie podali, że automatycznie przechodzi się na G12. Jednak wybiorę G12W. Więc jednak będę miał więcej taryfy nocnej. U mnie to jest tak tylko "na wszelki wypadek". Teraz pokrywam w całości zapotrzebowanie na energię elektryczną z PV. Odpaliłem kolejną klimę. Będą jeszcze dwie, a może trzy. W sezonie split potrzebuje do 1000 kWh (dom jest ocieplony, jednak to stary dom z przed II wojny i trochę ciepła potrzebuje). Z węgla rezygnuję. Będę miał też gaz, ale tylko na "wszelki wypadek" - w siarczyste mrozy. Żeby uprzedzić komentarze, że gaz jest "bez sensu", bo to koszt, powiem, że w moim wypadku zmieszczę się w cenie jednej klimy. E tam, po co trzymać wszystko "na wszelki wypadek" ? Też tak myślałem, że może trzeba będzie, w siarczyste mrozy itp. a po pierwszej zimie stwierdzam, że to wszystko na "wszelki wypadek" jest o kant d... rozbić. Zima szła, a ja sie martwiłem. Jechać po grzejniki czy nie, kupować coś na propan butan do grzania w razie W czy nie... Gazu nie mam, węgla nie mam, mam samą kanałówkę. Troche słabą, bo jak jest więcej niż -20 stopnie przez kilka dni, to mi temperatura na parterze spadła poniżej 20 stopni, ale w razie tych siarczystych mrozów, włączę grzejnik konwektorowy albo olejowy - stoją w garażu - kupione milion lat temu. Jeden konwektor 2kW wystarczał aby dogrzać cały parter(ok 50m2) spowrotem do 22 -23 stopni, i to tylko w godzinach 5-6 i 16-22 bo rano nas nie było a żona na górze urzędowała ( na górze trzymało powyżej 20) a po południu to tylko kilka godzin. W tym roku mam plan w każdym pokoju na górze wsadzić 500W konwektor na stałe już i do salonu 2kW, (łącznie 3,5kW dodatkowo), z tym że człowiek bije się z myślami, czy warto wydawać tyle kasy, skoro zwykły konwektor za 60zł wystarcza ... ) Jako w Razie "W", zamontowałem agregat 3,8kW z elektrycznym rozruchem. Akurat to w razie W na jesień i wiosnę, i tylko dlatego, że nie mam wody z wodociągu tylko ze swojego ujęcia i w momencie braku prądu, nie miałem wody... . A dlaczego 3.8kW ? bo różnica nie jest duża w cenie, a 3.8kW faktycznie pociągnie cały dom nawet i w zimie. I będzie CWU, woda i grzanie w zimie. Już nie pamiętam, ale bodajże mój dom miał wyliczone 3,6kW przy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 14.11.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Montując jednostkę wewnętrzną w przestrzeni ogrzewanej nie dajesz żadnych kanałów wywiewu. Jest tylko wlot klimy z sitkiem. Gree to moim zdaniem gówno. Mają podobno pojedyncze udane modele ale ja się trzymam od tego z daleka. Z dużym prawdopodobieństwem wystarczą bo to 514cm2 jeśli ich nie ocieplisz. Tylko że odpada Ci wtedy klimatyzowanie tych pomieszczeń. Pożałujesz tego latem. Do klimatyzacji potrzebujesz ocieplić i zmniejszysz ich powierzchnię przekroju o połowę lub bardziej i może być ciężko to dogrzać bez szumu. Dzięki za odpowiedź. Jakim modelem klimy się w takim razie zainteresować? Komin jest systemowy jednociągowy z wentylacją. Coś mniej więcej jak tu (tylko nie pamiętam jakiej firmy) http://www.kominkisklep.com/media/products/42193a5f671835b399609378abe163ae/images/thumbnail/large_Schiedel8.jpg Dodatkowo cały obudowany jest od zewnątrz czerwoną cegłą (tak ktoś wymyślił). Czy w takim wypadku nadal odcinek będący w kominie powinien być ocieplony? Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego że mam rurę ocieploną na strychu do wejścia do komina - w kominie nieocieploną - i po wyjściu ocieploną? Sprawdziłoby się takie rozwiązanie czy nie można tak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.11.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 E tam, po co trzymać wszystko "na wszelki wypadek" ? Dywersyfikacja. Ja akurat mam w swoim otoczeniu ludzi z gazownictwa i z uprawnieniami f-gaz. Klimy to zakładałem sobie od początku do końca sam. No nie zupełnie - pompę próżniową do wyssania powietrza w układzie podłączył fachowiec od tych spraw. 2 klimy już chodzą. Jak skończę z c.o. montuję następne. Co do gazu - projekt wykonało młodsze pokolenie w najbliższej rodzinie, a na piec dostałem dotację. Przeróbkę c.o. zaczynam dzisiaj... Ten gaz będzie prawdopodobnie wykorzystany do ogrzania łazienek i ewentualnie kuchni. Powiem więcej - zamiast grzejników elektrycznych mam do dyspozycji piec c.o. Kospel. Ale to urządzenie (COP = 1) jest dość prądożerne. Nie mam zamiaru go używać (jest też na wszelki wypadek). Za popsutego Kospela na znanym portalu aukcyjnym dałem 100 zł, więc tyle co nic. Oczywiście obecnie jest w pełni sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 14.11.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 ... Ten gaz będzie prawdopodobnie wykorzystany do ogrzania łazienek i ewentualnie kuchni. Powiem więcej - zamiast grzejników elektrycznych mam do dyspozycji piec c.o. Kospel. Ale to urządzenie (COP = 1) jest dość prądożerne. Nie mam zamiaru go używać (jest też na wszelki wypadek). Za popsutego Kospela na znanym portalu aukcyjnym dałem 100 zł, więc tyle co nic. Oczywiście obecnie jest w pełni sprawny. Z tego co ludzie piszą to gaz wychodzi w podobnej cenie co prąd w taniej strefie taryfy g13 lub g12. Jeśli będziesz mało korzystał to wyjdzie jeszcze drożej, bo kwota abonamentu za cały rok rozłoży się na mniejszą ilość m3. Cena m3 wychodzi ponad 2 zł, a z tego uzyskujemy rzeczywiście 8 - 9 kWh to około 0,25 zł /kWh czyli podobnie jak prad. Dodatkowo obecne kotly gazowe wytrzymują 10 - 12 lat, wiec amortyzacja to dodatkowo koło 400 zł rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.11.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Z tego co ludzie piszą to gaz wychodzi w podobnej cenie co prąd w taniej strefie taryfy g13 lub g12. Jeśli będziesz mało korzystał to wyjdzie jeszcze drożej, bo kwota abonamentu za cały rok rozłoży się na mniejszą ilość m3. Cena m3 wychodzi ponad 2 zł, a z tego uzyskujemy rzeczywiście 8 - 9 kWh to około 0,25 zł /kWh czyli podobnie jak prad. Dodatkowo obecne kotly gazowe wytrzymują 10 - 12 lat, wiec amortyzacja to dodatkowo koło 400 zł rocznie Zgadzam się z Tobą. Ale nie jestem już młody i lepiej mieć za te parę złotych zrobione przy domu wszystko co sobie zaplanowałem, bo nie wiadomo jak będzie w przyszłości. Te opłaty stałe są "do przełknięcia". Piec Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1 DE pracuje w ekonomicznym zakresie już od 3 kW więc idealnie nadaje się do dogrzania łazienek i kuchni. Oczywiście jeśli nie dam klimy do kuchni. Jedną klima pracuje do - 15 st. C., a pozostałe do - 25 st. C. Właśnie dzisiaj montuję Junkersa. Myślę, że jeszcze w tym miesiącu odpalę kolejną klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.11.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź. Jakim modelem klimy się w takim razie zainteresować? Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego że mam rurę ocieploną na strychu do wejścia do komina - w kominie nieocieploną - i po wyjściu ocieploną? Sprawdziłoby się takie rozwiązanie czy nie można tak zrobić? Klimatyzatory dowolnej firmy, od LG, Samsuga, Fujitsu, Misubishi, Panasonic itp. Musi być inwerterowy. Ocieplenie przewodów nawiewu klimy jest po to, aby podczas chłodzenia nie wykraplała się na nich woda z powietrza. Trudno mi powiedzieć czy takie kominy nie będą mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.11.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Jako w Razie "W", zamontowałem agregat 3,8kW z elektrycznym rozruchem. Akurat to w razie W na jesień i wiosnę, i tylko dlatego, że nie mam wody z wodociągu tylko ze swojego ujęcia i w momencie braku prądu, nie miałem wody... . A dlaczego 3.8kW ? bo różnica nie jest duża w cenie, a 3.8kW faktycznie pociągnie cały dom nawet i w zimie. I będzie CWU, woda i grzanie w zimie.. Agregat trójfazowy 3,8kW ma tylko 1.3 kW na jednej fazie. To bardzo mało. Jeżeli nie masz urządzeń trójfazowych, to lepiej kupić agregat jednofazowy, inwerterowy 2-2,5kW. Nie zniszczy urządzeń elektronicznych, waży 18-30 kg jest oszczędny, daje większą moc. Na minimalnym obciążeniu bierze 0,4l/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maazik 15.11.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tak, wiem. Dlatego mam 1f 3,8kW. Mam urządzenia 3fazowe, ale podczas pracy na agregacie, nie są używane (kuchenka indukcyjna), mam osobną, turystyczną kuchenkę indukcyjną na 1f (jeden palnik). Przełącznik Agregat/Sieć mam po prostu zmostkowany. I podczas zasilania agregatem wszystkie 3 obwody w domu są zasilane z 1f. Działa to idealnie, nawet przy pełnym obciążeniu i faktycznie, nie muszę się przejmować czy ta faza to już max, czy nie. Brałem to pod uwagę podczas zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 15.11.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Klimatyzatory dowolnej firmy, od LG, Samsuga, Fujitsu, Misubishi, Panasonic itp. Musi być inwerterowy. Ocieplenie przewodów nawiewu klimy jest po to, aby podczas chłodzenia nie wykraplała się na nich woda z powietrza. Trudno mi powiedzieć czy takie kominy nie będą mokre. Ok, dzięki za informację. Biorąc pod uwagę, że mam zbyt małe przekroje wolnych przepustów może lepiej rozważyć instalacje splitów? Tak jak pisałem, zamontowałbym jeden nad schodami (40 cm od sufitu poddasza), a drugi pod (40 cm od podłogi). Moce każdego z nich około 3,5 kW. Chyba, że lepiej mniejsze? Czy takie rozwiązanie sprawdziłoby się w celu dogrzewania wszystkich pomieszczeń przy otwartych drzwiach? W siarczyste morzy dogrzewałbym piecem na ekogroszek. Czy przy wentylacji grawitacyjnej oszczędności względem węgla byłby korzystne? Aktualnie przy temp. zewnętrznej 7 stopni koszt dobowy ogrzewania węglem bez CWU to około 7,5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.11.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ok, dzięki za informację. Biorąc pod uwagę, że mam zbyt małe przekroje wolnych przepustów może lepiej rozważyć instalacje splitów? Tak jak pisałem, zamontowałbym jeden nad schodami (40 cm od sufitu poddasza), a drugi pod (40 cm od podłogi). Moce każdego z nich około 3,5 kW. Chyba, że lepiej mniejsze? Czy takie rozwiązanie sprawdziłoby się w celu dogrzewania wszystkich pomieszczeń przy otwartych drzwiach? W siarczyste morzy dogrzewałbym piecem na ekogroszek. Czy przy wentylacji grawitacyjnej oszczędności względem węgla byłby korzystne? Aktualnie przy temp. zewnętrznej 7 stopni koszt dobowy ogrzewania węglem bez CWU to około 7,5 zł. Mam 2 splity na parterze. Piec c.o. odłączony, bo zakładam gazowy. Na klimach ustawione 23 st.C. Jest wystarczająco ciepło w domu, ale na zewnątrz około + 9 st.C. Myślę, że przy temperaturach ujemnych nie było by fajnie, zwłaszcza w łazienkach. Jak pisałem - po zamontowaniu pieca c.o. na gaz zakładam kolejną kimę (na korytarzu na piętrze). Później chyba w kuchni. Te Twoje 2 splity mają w miarę dobre parametry, jeśli chodzi o minimalną temperaturę zewnętrzną oraz minimalny pobór prądu. Oraz są tanie. Miałem od 2003 roku klimę na piętrze (korytarz), zwykłą on-off. W upały była wystarczająca do wychłodzenia domu. Teraz są inwerterowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts