Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Tłumaczysz mi rzeczy które są zbyteczne i bezsensowne jak sam piszesz pod koniec. PC pracuje do -7, W -20 stopniowe mrozy w grazau było -2, pompa poradziła sobie bez problemu. Natomiast zawsze mogę jej pomóc , mianowicie posiadam okap z kuchni dość porządny z separatorem tłuszczu , ale wylot jest w garażu sąsiadującym przez ścianę. Miałem jakieś rury na zewnątrz robić ale nie było czasu przez 15 lat, ani sensu jak gotuję w weekend przeważnie to temperatura w garażu wzrasta o 3-4 stopnie. Dodatkowe zyski daje daszek zwłaszcza w słoneczny dzień. Trochę ciepła ucieka też przez ścianę pomiędzy domem a garażem.

Nie ma takiej możliwości żeby podczas mrozów -20 w nieogrzewanym garażu wychładzanym klimatyzatorem utrzymała się temperatura -2. Przez chwilę tak, ale nie dłużej. Twój garaż jest ogrzewany przez ścianę graniczącą z domem. Nie wiemy czy ocieploną.

Okap w kuchni będzie przekazywał energię z ogrzewania domu do garażu. Nie wiem ile czasu gotujesz, ale u mnie to nie więcej jak dziennie i to nie codziennie. To nie jest pozyskiwanie darmowej energii otoczenia, a swojej własnej, za którą się już zapłaciło. W pompach ciepła chodzi głównie o pozyskiwanie nowej, darmowej energii z otoczenia a nie o odzysk. Odzyskiem zajmują się lepiej inne urządzenia - rekuperator itp. One są przystosowane do innych przepływów i temperatur.

Próbujecie odzyskiwać marne kilowatogodziny uciekające z domu upośledzając pracę klimatyzatora. W ten sposób tracicie znacznie większe ilości energii jakie byłby on wstanie pozyskać gdyby był zainstalowany na zewnątrz i miał swobodny przepływ powietrza.

Policzcie to sobie. Na dobę jednostka zewnętrzna klimatyzatora przerzuca 72 000 m3 powietrza. Jaka jest pojemność garażu?

Nie policzysz, bo wiesz? Skąd wiesz? Czy to tylko deklaracja wiary?

Nie policzę bo nie jestem w stanie oszacować ile dodatkowej wilgoci osadzi się na wymienniku ciepła klimatyzatora i ile dodatkowej energii zużyje do jej roztopienia. Bardziej wilgotne powietrze to znacznie więcej szronu i częściej występujące defrosty. Ciągle pomijasz ten czynnik w swoich obliczeniach i wydaje Ci się że mają one sens.

No to przekroczyłeś 100% sprawności. W W tym kalkulatorku to sobie policzysz (ma napisane, że sprawność temperaturowa, ale to nieprawda, bo uwzględnia odzysk z wilgoci). Albo miałeś w praktyce jakieś kosmiczne wartości wilgotności.

i.

Bzdura.

Do obliczenia sprawności przy CF kiedy nie pracuje grzałka wystarczą trzy temperatury: nawiew, wywiew i czerpnia. Tak jak w tym kalkulatorze. Nie uwzględnia on ciepła przemiany fazowej ani pracy grzałki.

Napisałeś

To jak ciepło z garażu jest zabierane przez powietrze nawiewane? W garażu nie ma czerpni.

Ciepło ze skraplania na parowniku klimy jest zabierane przez klimę do wnętrza domu.

.

Tak napisałem "ciepło" a nie powietrze.

Jest zabierane przez POMPĘ CIEPŁA. Idzie rurami czynnika chłodniczego. Im więcej podgrzejesz powietrze na czerpni tym cieplejsze będzie powietrze na wyrzutni. W Waszym poronionym pomyśle ciepło z wyrzutni jest przekazywane do PC i idzie do domu.

Poprawny będzie też schemat w którym to ciepło idzie do domu nawiewem rekuperatora a następnie wraca wywiewem przez wyrzutnię. Bilans się nie zmienia.

Naprawdę nie rozumiecie którędy krąży tu energia cieplna? Obieg powietrza a energii to są dwa różne układy.

Ciepło nie jest identyfikowalne, kwanty energii nie mają cech charakterystycznych. Czy sobie to rozpiszesz tak czy inaczej to nie ma znaczenia.

Edytowane przez JanWerbinski

NBo ciągle nie liczysz pełnego bilansu - a tylko jego małą część. Ile ciepła trzeba dostarczyć do garażu nieogrzewanego, żeby przy -20* była w nim dodatnia temperatura? Tyle ciepła często jest dostarczanego, bo są takie garaże, które nie zamarzają w takiej sytuacji.

Nie zamarzają, bo dom nie jest ogrzewany klimatyzacją zamkniętą w garażu jako jedynym źródłem ciepła, garaż jest dziurawy, zima lekka, klimatyzator pracuje z COP zbliżonym do 1 i pobiera 2kW energii elektrycznej oddając 2kW ciepła które akurat wystarcza do ogrzania domu podczas lekkiej zimy. Jest sporo możliwości że wystąpią pozory działania. Proponuję podłączyć licznik energii i zobaczyć ile poszło przez całą zimę.

Nie policzę bo nie jestem w stanie oszacować ile dodatkowej wilgoci osadzi się na wymienniku ciepła klimatyzatora i ile dodatkowej energii zużyje do jej roztopienia. Bardziej wilgotne powietrze to znacznie więcej szronu i częściej występujące defrosty. Ciągle pomijasz ten czynnik w swoich obliczeniach i wydaje Ci się że mają one sens.

Myślę, że to nie taki duży problem. Wilgoć, która zamarzła oddała ciepło przemiany fazowej 334 000 J/kg i teraz żeby to rozmrozić trzeba dostarczyć tyle samo. Tutaj nie ma zysku, może nawet być niewielka strata.

Ale ta wilgoć zanim zamarzła oddała znacznie więcej - ciepło skroplenia 2 257 000 J/kg i tego nie trzeba oddawać.

Patrząc od tej strony defrosty nie mają więc większego znaczenia. Wg mnie.

Myślę, że to nie taki duży problem. Wilgoć, która zamarzła oddała ciepło przemiany fazowej 334 000 J/kg i teraz żeby to rozmrozić trzeba dostarczyć tyle samo. Tutaj nie ma zysku, może nawet być niewielka strata.

Ale ta wilgoć zanim zamarzła oddała znacznie więcej - ciepło skroplenia 2 257 000 J/kg i tego nie trzeba oddawać.

Patrząc od tej strony defrosty nie mają więc większego znaczenia. Wg mnie.

Nie mają i dlatego upraszczam obliczenia redukując te zyski i straty do zera. Defrost nie ogrzewa tylko do roztopienia ale nieco wyżej. Po odwróceniu cyklu i przejściu na ogrzewanie z JZ bucha wielki obłok pary.

Wracając do dylematu JZ w garażu.

Gdzie jest więcej wilgoci w powietrzu? W wilgotnym garażu czy w jesienny dżdżysty dzień kiedy miesiącami jest ona w okolicy 90%? Gdzie uzyskamy więcej ciepła ze skraplania? Mi znowu wychodzi że na zewnątrz. :-)

Gdzie jest więcej wilgoci w powietrzu? W wilgotnym garażu czy w jesienny dżdżysty dzień kiedy miesiącami jest ona w okolicy 90%? Gdzie uzyskamy więcej ciepła ze skraplania? Mi znowu wychodzi że na zewnątrz. :-)

Znowu źle Ci wychodzi.

Jak masz podobnie, jak teraz - 96% wilgotności i 6*C to wilgotność bezwzględna jest 6,53g/m3

W takich warunkach rekuperator o sprawności 90% przy 22* wewnątrz i 50% wilgotności wyrzuca powietrze o temperaturze 11,8* i 78% wilgotności względnej, czyli 8,3g/m3

Edytowane przez Kaizen

Nie mają i dlatego upraszczam obliczenia redukując te zyski i straty do zera. Defrost nie ogrzewa tylko do roztopienia ale nieco wyżej.

Co przez to rozumiesz? Po defroście woda scieka z rurki na ziemię, co więcej ma się stać?

Po odwróceniu cyklu i przejściu na ogrzewanie z JZ bucha wielki obłok pary.

To chyba coś nie tak z twoją klimą, u mnie z klimy nic nie bucha. Z pompy ciepła, którą mam w pracy i obserwują codziennie też nie.

Znowu źle Ci wychodzi.

Jak masz podobnie, jak teraz - 96% wilgotności i 6*C to wilgotność bezwzględna jest 6,53g/m3

W takich warunkach rekuperator o sprawności 90% przy 22* wewnątrz i 50% wilgotności wyrzuca powietrze o temperaturze 11,8* i 78% wilgotności względnej, czyli 8,3g/m3

Rekuperator wyrzuca wg Twoich danych 100x8,3g czyli 830g wody na godzinę. 20 litrów na dobę. Ciekawe skąd ją bierze? :-)

Tymczasem klimatyzator przerzuca 3000x6,53= 19,5 litrów na godzinę, 470 na dobę.

20 litrów to wg mnie jest mniej niż 470, a wg Ciebie? :D

Co przez to rozumiesz? Po defroście woda scieka z rurki na ziemię, co więcej ma się stać?

To chyba coś nie tak z twoją klimą, u mnie z klimy nic nie bucha. Z pompy ciepła, którą mam w pracy i obserwują codziennie też nie.

Mówisz że jest zepsuta? Zużyła 1280 kWh przez ostatni niepełny sezon grzewczy. W tym sezonie od 1 października do 1 grudnia 252kWh. Wyrzucić na śmietnik?

Jeśli JZ podczas defrostu zagrzana jest do np. 30° i cała mokra, wentylator wyłączony, to co się musi stać po włączeniu wentylatora i wyrzuceniu powietrza o temperaturze 30°C i wilgotności >95% do otoczenia, gdzie jest wilgotność >90% i 5°C?

Rekuperator wyrzuca wg Twoich danych 100x8,3g czyli 830g wody na godzinę. 20 litrów na dobę. Ciekawe skąd ją bierze? :-)

6,53g/m3 z zewnątrz, 1,77g/m3 bytowa. Ludzie parują, jedzenie paruje, prysznic paruje. Nawet woda z mycia podłogi jakimś magicznym sposobem znika (zdradzę Ci sekret - paruje).

Tymczasem klimatyzator przerzuca 3000x6,53= 19,5 litrów na godzinę, 470 na dobę.

20 litrów to wg mnie jest mniej niż 470, a wg Ciebie? :D

Czemu ten klimatyzator zamontowany w garażu miałby przerzucać 6,53 a nie 8,3?

I pewnie niewielką część w tym garażu skropli za każdym przepuszczeniem powietrza przez wymiennik. Nawet po wielu przepuszczeniach nie osiągnie 0% wilgotności. Pytanie, gdzie nastąpi stan równowagi, gdzie ilość wilgoci dostarczana z rekuperacji zrówna się z wytrącaną na jednostce zewnętrznej.

Edytowane przez Kaizen

Wyrzuć. Moja wzięła od 12 września do teraz 172 kWh.

W moim przypadku jest tak (teraz w grudniu):

23 st.C na każdej klimie w obu pokojach. Gdy drzwi zamknięte, to na obu zużycie podobne w granicach 6 kWh/24h. Jeśli zostawię otwarte któreś drzwi, to wzrasta zużycie na tej klimie.

Dla mnie jest to logiczne. Mniejsza kubatura do ogrzania, to klima potrzebuje mniejszej ilości prądu.

Panowie, jakie są u Was koszta serwisu klim? Chcę na wczesną wiosnę założyć coś na 5 pomieszczeń - Mitsubishi, Panasonic, Daikini, Fuji - z 5 jednostkami wewnętrznymi. No i pan zaśpiewał 120 zł od serwisu jednostki naściennej, więc co pół roku 600, rocznie 1200 zł .. No i przestało być tak różowo i tanio ... Myślałem o dwóch niezależnych multisplitach - dół 3 jednostki i góra 2 jednostki (dom stary niemiec 170 m). O ile jestem w stanie łyknąć jak pelikan koszt prądu, bo nie powinien być znacząco większy niż palenie węglem i drewnem, to ten koszt 1200 zł trochę zmieszał projekt. Może serwis kanałówki jest tańszy? Poszperałem w necie i widzę, że np. na Śląsku za serwis multi x5 gość chce 400, czyli 1/3 mniej niż Wrocław .. Może ktoś polecić dobrą firmę, dobrych monterów kumających bazę z Dolnego Śląska? Niekoniecznie z drogiego WRO.

O ile jestem w stanie łyknąć jak pelikan koszt prądu, bo nie powinien być znacząco większy niż palenie węglem i drewnem, to ten koszt 1200 zł trochę zmieszał projekt. Może serwis kanałówki jest tańszy? Poszperałem w necie i widzę, że np. na Śląsku za serwis multi x5 gość chce 400, czyli 1/3 mniej niż Wrocław .. Może ktoś polecić dobrą firmę, dobrych monterów kumających bazę z Dolnego Śląska? Niekoniecznie z drogiego WRO.

Przy obecnych cenach węgla w taryfie G12W i podobnych koszt prądu jest chyba niższy niż węgla. Tak będzie do chwili, gdy ten prąd nie poszybuje w górę, lub węgiel nie potanieje (Nie uwzględniłem kosztów serwisu).

• Like 1