Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Takich:

Teraz pokaż tę rurkę od skroplin, o której rzekomo pisał pszczelarzyk, co to ją można wprowadzić do domu żeby nie zamarzała przypadkiem i zbierać te skropliny do jakiegoś baniaka...

Przy grzaniu w małych jednostkach szybko może zalodzic się taca. Jak chodzą na okraglo i odwilży brak. Ale to mowa o j. Zewnętrznej a ja myślałem że kolega pytał o j. Wewnątrz.

I prawidłowo myślałeś, ponieważ z kontekstu właśnie wynikało że chodzi o jednostkę wewnętrzną -- z której zazwyczaj wystawia się wężyk bezpośrednio za elewację (ja tak mam obecnie), a niektórzy owszem, zbierają skropliny do baniaka, ew. prowadzą do kanalizacji (o ile jest blisko).

Trudno jest przyjąć nawet na siłę, że opis dotyczył jednostki zewnętrznej. Jeszcze takiego oszołoma co by skropliny z jednostki zewnętrznej zbierał w domu i to jeszcze po to by mu "rurka nie zamarzała", to nie spotkałem. Chociaż, kto wie co ludzie wymyślą...

Jak Pan to pomierzył ile daje?

Tu znów daje, ale jak Pan to pomierzył?

I znów coś daje, ale skąd to wiadomo?

A może warto by się wysilić aby zrobić jakiś wykres pracy takiej kanałówki?

Skąd wziął Pan podstawy teoretyczne/praktyczne by tak twierdzić?

Widzi pan co napisałem czy nie chce widzieć? Z dtr...

Teraz pokaż tę rurkę od skroplin, o której rzekomo pisał pszczelarzyk, co to ją można wprowadzić do domu żeby nie zamarzała przypadkiem i zbierać te skropliny do jakiegoś baniaka...

I prawidłowo myślałeś, ponieważ z kontekstu właśnie wynikało że chodzi o jednostkę wewnętrzną -- z której zazwyczaj wystawia się wężyk bezpośrednio za elewację (ja tak mam obecnie), a niektórzy owszem, zbierają skropliny do baniaka, ew. prowadzą do kanalizacji (o ile jest blisko).

Trudno jest przyjąć nawet na siłę, że opis dotyczył jednostki zewnętrznej. Jeszcze takiego oszołoma co by skropliny z jednostki zewnętrznej zbierał w domu i to jeszcze po to by mu "rurka nie zamarzała", to nie spotkałem. Chociaż, kto wie co ludzie wymyślą...

To z tym czytaniem nie tak źle jednak. Ale tak jak piszesz nie przyszło mi do głowy że o zewnętrzna mogłoby chodzić właśnie że względów o których piszesz. Ale dzięki temu opisane mamy oba przypadki.

To z tym czytaniem nie tak źle jednak. Ale tak jak piszesz nie przyszło mi do głowy że o zewnętrzna mogłoby chodzić właśnie że względów o których piszesz. Ale dzięki temu opisane mamy oba przypadki.

Mnie przyszło, ale kłóciło się to z wprowadzaniem do domu i jeszcze zbieraniem powstającej wody do baniaka. Zresztą na filmach widać jakie to są ilości wody.

dzięki Myjk za linka do Leo Moracchioli. super się ubawiłem dzięki tobie.

ten cover dość niepokojący:

Raczej prawdziwy. I proszę bardzo, Leo IMO wymiata, wykupiłem ponad pół Jego dyskografii i klepię non stop w domu, w samochodzie, nawet ostatnio na imprezie "diskopolowców" odpaliłem "Get Lucky by Leo" (zostałem na parkiecie tylko ze szwagierką wychowaną na metalowych brzmieniach, reszta uciekła). :D Poprzednio taką fazę na słuchanie miałem po wyjściu koncertu IM RockInRio w 2002 roku. ;) Ups, trochę się OT zrobił. Może jest na forum miejsce na takie dyskusje? ;)

Pamiętaj, że przy splitach nieco gorszy komfort. Cenowo... to zależy kiedy będzie montaż (sezon). Lg poszły do góry ostatnio. Jak szukasz czegoś podobnego w niższej cenie co nawet w mrozy pod -25'C potrafi z siebie wydmuchać około 50'C to może Gree u Crown...? Są też daikiny itd. Pytanie jest tylko takie czy warto kupować aż taki sprzęt czy może coś nieco tańszego. Dlaczego...? Otóż ile wyjdzie nam tych mrozów pod -30'C? Chociaż będę u siebie też zakładał prawdopodonie u-crowna lub mideę lub daikina na testy... Możesz może podesłać jakieś rzuty budynku, rozkładu pomieszczeń...będzie łatwiej to przeeanalizowac w Twoim przypadku.

oszczednyGrześ pomożesz to przeanalizować;) ...rzuty wysłałem na emaila.

Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi dotyczące skroplin, sąsiad na pytanie o tą rurkę do wewnątrz z jednostki zewnętrznej odpowiedział że jednostka wisi obok drzwi do sklepu i robiło mu się lodowisko .Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem jednostki wewnętrznej .Mam zamiar odprowadzać skropliny do kanalizacji którą podprowadzę pod jednostkę.Czy należy zrobić syfonik ,jeśli tak to jaki i na jakiej wysokości?Czy ktoś ma podobne rozwiązanie?Przeczytałem w instrukcjach niektórych klimatyzatorów że rurki od skroplin nie można zaginać tzn robić niby takiego syfonu w kształcie litery u więc pewnie i syfonu np. od pralki pewnie też nie.Może nie podłączać tego pod kanalizę a dać na zewnątrz.Czy wtedy nie zamarznie w mrozy?

Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi dotyczące skroplin, sąsiad na pytanie o tą rurkę do wewnątrz z jednostki zewnętrznej odpowiedział że jednostka wisi obok drzwi do sklepu i robiło mu się lodowisko .Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tym razem jednostki wewnętrznej .Mam zamiar odprowadzać skropliny do kanalizacji którą podprowadzę pod jednostkę.Czy należy zrobić syfonik ,jeśli tak to jaki i na jakiej wysokości?Czy ktoś ma podobne rozwiązanie?Przeczytałem w instrukcjach niektórych klimatyzatorów że rurki od skroplin nie można zaginać tzn robić niby takiego syfonu w kształcie litery u więc pewnie i syfonu np. od pralki pewnie też nie.Może nie podłączać tego pod kanalizę a dać na zewnątrz.Czy wtedy nie zamarznie w mrozy?

Pisalem o tym powyżej co i jak się robi.

W domu racja, ciężko byłoby to pomierzyć ile kw daje.

Kilka lat temu testowałem klimę w domu - wyniki opisałem w tym temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928

Myślę, że sposób wyliczeń (jest ich tam sporo) jest dość wiarygodny, a ilość kW czy kWh przy większej próbie pomiarów jest wyjątkowo prosta do policzenia zwłaszcza jak dane podstawi się do mojego arkusza.

Kilka lat temu testowałem klimę w domu - wyniki opisałem w tym temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928

Myślę, że sposób wyliczeń (jest ich tam sporo) jest dość wiarygodny, a ilość kW czy kWh przy większej próbie pomiarów jest wyjątkowo prosta do policzenia zwłaszcza jak dane podstawi się do mojego arkusza.

wrzucalem tutaj linki do amarykanskich badan odnosnie grzania splitem i metodologia byla podobna do tego co ty robiles i z tego co sobie przypominam miloszenko. czyli pomiar temp. powietrza na wejsciu i wysciu z jednostki wew, pomiar pobranej energi jeszcze pomiar temp. zewnetrznej. tam bylo jednak wiecej zamontowanych czujnikow temperatury i byl robiony na poczatku rzeczywisty pomiar przeplywu powietrza. zreszta sa opracowania z tego samego zrodla dotyczace samej metody takiego badania splita w warunkach polowych i dokladmosc jest wystarczajaca i zadowalajaca.

wrzucalem tutaj linki do amarykanskich badan odnosnie grzania splitem i metodologia byla podobna do tego co ty robiles i z tego co sobie przypominam miloszenko. czyli pomiar temp. powietrza na wejsciu i wysciu z jednostki wew, pomiar pobranej energi jeszcze pomiar temp. zewnetrznej. tam bylo jednak wiecej zamontowanych czujnikow temperatury i byl robiony na poczatku rzeczywisty pomiar przeplywu powietrza. zreszta sa opracowania z tego samego zrodla dotyczace samej metody takiego badania splita w warunkach polowych i dokladmosc jest wystarczajaca i zadowalajaca.

Tak, i pisano że nie jest łatwo policzyć wydajność tych urządzeń.

Tak, i pisano że nie jest łatwo policzyć wydajność tych urządzeń.

potrafisz to obliczyc dokladniej, latwiej to przedstaw swoja metode. smialo pokaz tym amerykancom jak to sie robi i przedstaw wyniki swoich badan.

mozna gdzies znalezc twoje publikacje nt. temat? smialo pochwal sie bo do tej pory nie podales ani jednej liczby a wydawaloby sie, ze taki znawca tematu i oblegany instalator jak ty przykladami by sypal jak z rekawa. w koncu tyle usprawninych systemow na koncie, tyle zrealizowanych instalacji, tyle poprawek po innych instalatorach, sprawnosci instalacji nie osiagane przez innych. Tylko gdzie te przyklady? Gdzie liczby?

potrafisz to obliczyc dokladniej, latwiej to przedstaw swoja metode. smialo pokaz tym amerykancom jak to sie robi i przedstaw wyniki swoich badan.

mozna gdzies znalezc twoje publikacje nt. temat? smialo pochwal sie bo do tej pory nie podales ani jednej liczby a wydawaloby sie, ze taki znawca tematu i oblegany instalator jak ty przykladami by sypal jak z rekawa. w koncu tyle usprawninych systemow na koncie, tyle zrealizowanych instalacji, tyle poprawek po innych instalatorach, sprawnosci instalacji nie osiagane przez innych. Tylko gdzie te przyklady? Gdzie liczby?

Przepraszam, o co Ci chodzi? Przecież napisałem że zwracają uwagę w badaniu na to, że niełatwo jest pomierzyć wydajność splitów. Ja też pisałem o tym że podaję dane z katalogów dotyczących COP bo nie mam warunków do tego aby idelanie to zbadać. Nie napisałem że coś zrobiłem w tym względzie lepiej. Zajmujesz się kolego wyłącznie krytykowaniem kogoś kogo nie znasz... Nie wiem gdzie pisałem o tylu instalacjach, tylu usprawnionych systemach itd. itp. Podałem raptem jeden przykład który miał miejsce ostatnim czasem zwaracjąc uwagę na to jakie błędy można popełnić i do czego one mogą prowadzić. Nie wiem na prawdę czym Ci zawiniłem że zaczynasz znów do mnie jakieś rzeczy pisać które niczego nie wnoszą a są przykre i bezpodstawne.