Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

@gawel

Klimy chodzą cały czas. Trudno powiedzieć, czy sprężarki tylko zwalniają, czy robią "stop". Ale modulacja jest w szerokim zakresie, więc pewnie chodzą. Na pewno stawały te starszego klimach typu "on-off". Ta z alle"" ma minimalną moc od 220 W. Moje od 100 W, i chyba to prawda. W ubiegłym roku, gdy grzałem węglem to zakręciłem kaloryfer. Zużyłem od 24.11.2017 do 05.02.2018 r. 408 kWh, na dobę do 6 kWh. Teraz w tym pokoju 25 m2 nie obniżam temperatury na noc, więc zużycie trochę większe. Ale jak obniżyłem w pokoju 23 m3 do 19 st C. to zużycie spadło do 2,6 kWh (na zewnątrz około 0 st.C.).

Przyznam szczerze, że takie "coś" na ścianie jednak nie to samo, co obraz znanego malarza...

Producent, jak producent. Raczej z tych z niższej półki - Kaisai. Na te trzy ostatnie mam gwarancję, więc na 3 lata spokój, a ta pierwsza z alle.. - odpukać) działa.

Przepisy dot. sprzedaży klimy wymagającej połączenia jednostki wewnętrznej z zewnętrzną są takie, sprzedadzą, jeśli będziesz miał oświadczenie f-gazowca z certyfikatem, że Ci to zmontuje. Najlepiej nie kupować z alle.., lecz z firmy wykonującej montaż, bo kupisz z VAT 8% i będziesz miał gwarancję.

Alle.. przydatne jest do rozeznania się co aktualnie jest na rynku i w jakiej cenie.

Edytowane przez vr5

Super gratuluję fajnego systemu ogrzewania brzmi to wszystko zajebiście i się chyba zdecyduję oczywiście z serwisem sam nie będę sobie głowy zawracał. Jesteś żywym przykładem tego co trąbie już od jakiegoś czasu że nie rozumiem idei ogrzewania prądem lub PC wody po to aby ogrzewać powietrze. Gdybym był rybą lub chociaż syrenem to rozumiem że ogrzewałbym wodę natomiast wodne c,o .było koniecznością przy kotłach stałopalnych. Jak nie ma tego problemu to wodne układy grzewcze trzeba by pozostawić tam gdzie ich miejsce czyli w XIX wieku.

Pisz proszę o Twoich doświadczeniach bo na prawdę dużo mi to pomaga a pewno i innym.

@gawel

Widziałem zdjęcia na FB "gość" ma zamontowaną "klimę" pod telewizorem w salonie. Twierdzi, że działa super i jest oszczędniej oraz cieplej przy podłodze. U siebie mam na mieszkanie 80m2 (na poddaszu niezbyt dobrze ocieplone) Midea Mission Exstreme 3.5 kW na ścianie na przeciw okna na wysokości 2m. W listopadzie czasami się wyłączała tzn. żaluzja podnosi się do góry i tylko "mieli" powietrzem, jak temperatura spada to żaluzja opuszcza się w dół i dmucha ciepłym. Od grudnia grzeje już w miarę ciągle. Co do nadmuchu. Mam w jednostce wewnętrznej 3 stopniowa regulację - ponoć w nowszym wydaniu jest płynna (choć nie jestem pewien) oraz ma zmianę temperatury co 0,5 *C, a ja mam co 1*C (przydałoby się co 0,5). Na najniższych obrotach jednostka jest niemal niesłyszalna, na 2 trochę słychać, ale nie jest to jakieś uciążliwe. Słabszy nadmuch powoduje większe zużycie prądu, z tego co udało mi się zmierzyć, to po przełączeniu na "2" zużycie zmniejszyło się jakieś 7 - 9% choć dokładnie nie da się określić.

W zeszłym roku grzałem grzejnikami z bufora z grzałką. Wg strony http://www.ekologia.pl średnia temperatura u mnie w grudniu 2017r. wyniosła -1*C. Zużyłem 937 kWh z czego koło 100 kWh to strata na buforze. Grzejąc w taniej strefie G13 zapłaciłem 247 zł.

Ten sezon grzeję "klimą" w grudniu 2018r wg powyższej strony średnia temp była -2*C. W mieszkaniu miałem o 1 - 2*C cieplej niż w roku poprzednim. Zużycie prądu to 281 kWh + grzejnik nadmuchowy w łazience 10 kWh. Łączny koszt grzania około 110 zł (klima chodzi ciągle a podlicznik nie rozdziela taryf, więc policzyłem ze średniej ceny, choć z ogólnego zużycia prądu wychodzi mi że rzeczywiście było jakieś 102 -104 zł). Za listopad zapłaciłem 63 zł (nie wiem ile w zeszłym sezonie bo jeszcze wtedy paliłem węglem).

Edytowane przez tomno

Poza tym tak się dopytuje bo nie znalazłem w google takiego zdjęcia więc to pewno jest niemożliwe:yes:

No bo klima z założenia służy do ochłodzenia w ciepłe dni więc zimno ma schodzić z góry w dół to normalna zasada , ale tobie chodzi np tylko o grzanie co ta klima też potrafi więc nie ma żadnego problemu aby ją wręcz na podłodze zainstalować ona grzać będzie , jedynie co to schładzanie latem do bani ale nie każdy mieszka w bloku na południowej ścianie więc nie każdemu potrzebne schładzanie , u mnie w domu podczas największych upałów nie ma więcej jak 24 stopnie więc to to samo co zimą podczas grzania :D

Ja mam na parterze chłodno salon od północnego wschodu dom Kanadyjczyk ściana 30 cm, zastanawiam sie nad tą klima https://kaisai.pl/produkty-kaisai/fly/ cos tej firmy zachwalał vr5, poza tym maja niedaleko mnie siedzibę. Martwi mnie trochę poziom głośności nie mam pojęcia jak to sprawdzić na żywo trzeba by chyba u kogoś

Ja mam na parterze chłodno salon od północnego wschodu dom Kanadyjczyk ściana 30 cm, zastanawiam sie nad tą klima https://kaisai.pl/produkty-kaisai/fly/ cos tej firmy zachwalał vr5, poza tym maja niedaleko mnie siedzibę. Martwi mnie trochę poziom głośności nie mam pojęcia jak to sprawdzić na żywo trzeba by chyba u kogoś

Nie wykluczone, że w firmie jest zamontowany taki klimatyzator, to będziesz mógł ocenić, jak pani z Sanepidu "organoleptycznie".

Te starsze z 2017 r. noszą nazwę "Fokus" i są na starszym czynniku - R410A, grzanie od -15 st.C.

Nie wiem, czy Kaisai już ma renomę i jak jej produkty sprawdzą się w przyszłości.

Ostatnio na naszym rynku pojawiły się względnie tanie pompy ciepła z Chin do C.O., na "kieszeń" Kowalskiego. Warto śledzić, co inni piszą o PC do C.O.

Kupując jedną (pierwszą, może nie ostatnią) klimę do grzania sam ocenisz, jak to się sprawdzi.

Pamiętam, że żona zaakceptowała to od razu. Przedtem pod swoją opieką miała C.O. Teraz, jak jej za ciepło, lub zimno, to naciska przycisk Temp na pilocie i już...

Kaisai jest OEM/ODM brandem wymyślonym przez polaka z grupy FG POLAND robionym na bazie elementów Midea . Dziwne jest to, że porównywalne produkty Midea są sporo droższe na naszym rynku przy zachowaniu podobnych parametrów tabelarycznych, może wynika to z polityki marż i ceł. Dla nas jako użytkowników jest to ważne w kontekście napraw gwarancyjnych i serwisowych przy zachowaniu umiarkowanych cen. Sam używam od niedawna 3 splity Fly do ogrzewania i na razie jest ok.

Kaisai jest OEM/ODM brandem wymyślonym przez polaka z grupy FG POLAND robionym na bazie elementów Midea . Dziwne jest to, że porównywalne produkty Midea są sporo droższe na naszym rynku przy zachowaniu podobnych parametrów tabelarycznych, może wynika to z polityki marż i ceł. Dla nas jako użytkowników jest to ważne w kontekście napraw gwarancyjnych i serwisowych przy zachowaniu umiarkowanych cen. Sam używam od niedawna 3 splity Fly do ogrzewania i na razie jest ok.

co to jest OEM/ODM ?

Owa "konsola" to nic innego tylko klimatyzator split. Zwany też klimatyzatorem przypodłogowym.

Zazwyczaj ma dwa wyloty powietrza, górny dla chłodzenia i dolny dla grzania. Jako "konsola" może także pracować podstropowa jednostka wewnętrzna.

Fajne to, ale droższe od popularnie zwanego "splitem" klimatyzatora z wewnętrzną jednostką naścienną. Do tego, podstropowe są głośniejsze od naściennych; nie kojarzę jak przypodłogowe.

http://klima-sklep.pl/5747-10725-thickbox/klimatyzator-podlogowy-multi-mitsubishi-seria-m-mfz-kj25ve.jpg

No dokładnie i cena robi tu różnicę

Ja jestem emerytem, więc mam ograniczone fundusze i kupując pierwszy klimatyzator brałem pod uwagę zarówno cenę jak i parametry techniczne. Godziłem się z tym, że klima za 1540 zł z wysyłką może być słabsza od marek z górnej półki. Oczywiście sprawdziłem, czy nie ma sygnałów, że to "dno".

Dopiero gdy test wypadł pomyślnie zdecydowałem się na zakup pozostałych.

• Like 1

Ja jestem emerytem, więc mam ograniczone fundusze i kupując pierwszy klimatyzator brałem pod uwagę zarówno cenę jak i parametry techniczne. Godziłem się z tym, że klima za 1540 zł z wysyłką może być słabsza od marek z górnej półki. Oczywiście sprawdziłem, czy nie ma sygnałów, że to "dno".

Dopiero gdy test wypadł pomyślnie zdecydowałem się na zakup pozostałych.

Ja planuję tylko 1 w salonie. Czy zamawiałeś z montażem w tej samej formie? I jak długa jest gwarancja?

Ja planuję tylko 1 w salonie. Czy zamawiałeś z montażem w tej samej formie? I jak długa jest gwarancja?

W 2017 roku jeszcze nie obowiązywały przepisy, gdzie wymogiem sprzedaży osobie prywatnej było posiadanie "F-gazowca" z certyfikatem. Sam wszystko zmontowałem z wyjątkiem połączenia obu jednostek (zewnętrznej i wewnętrznej). Zrobił to znajomy. Jeszcze dawno temu, gdy jego firma, którą prowadzi cały czas wygrywała przetargi potrzebne były różne uzgodnienia z innych branż - stąd nasza znajomość.

Na klimatyzację a alle... nie mam gwarancji, ale kupione ostatnio tak.

Pisałem, że to najnowsza produkcja, więc z czynnikiem R32, a nie z R410A. No i temperatura grzania od -25 st.C.

Edytowane przez vr5

Mam teraz ogrzewanie nadmuchowe i rozprowadzane kanały, system feelco, gazowy razem z rekuperacją Dom jest całkiem spory, ma 280m, ogrzewanych 240. Kubatura około 1200m3.

W tym momencie ogrzewanie gazem wynosi mnie jakieś 1000 pln na miesiąc w okresie grzewczym, do tego dochodzi też podwyższone zużycie energii- do 5-6 kwh na dzień (tylko na ogrzewanie).

Dom około 10 letni, ocieplony jak na tamte czasy całkiem dobrze, teraz oczywiście już nie byłoby ok.

W każdym bądź razie wydaje mi sie to naprawdę dużo i myślę na wymianie tego pieca na pompę ciepła powietrze powietrze. Nie uśmiecha mi się taryfa gazowa 3, gdzie za sam abonament płaci się 40 pln za miesiąc (plus oczywiście zużycie). Do tego super by było mieć przyjemny chłodek w lecie. :)

Coś polecacie, co mógłbym wykorzystać w bieżącej instalacji?

Chciałbym zachować takie plusy jak szybkość grzania czy też nawilżanie do zadanego poziomu wilgotności.