vr5 13.01.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Rzeczywiście z m3 gazu uzyskasz jakieś 8-9 kWh, a to co na fakturze to takie oszustwo po to, aby ludzie zakładali ogrzewania gazowe, no bo przecież tanio wychodzi Rzeczywiście zużywasz m3 gazu i tylko to jest prawdziwe. Jeśli jesteś podłączony do sieci średnioprężnej, to jesteś szczęśliwcem. W sieciach średnioprężnych jest reduktor i do klienta wpływa gaz praktycznie o stałym ciśnieniu. Gorzej jest w sieci miejskiej, niskoprężnej. Powinno być 180 mm słupa wody. W lecie, gdy zapotrzebowanie na gaz jest małe często tak jest. Niby wszystko jest prawidłowo przy ciśnieniu 160 do 200 mm słupa wody. W zimie potrafi spaść do 140 mm słupa wody (tak się kiedyś mówiło - teraz to jednostką jest pascal). Im niższe ciśnienie, tym mniej kWh z m3 gazu (mniej gazu w gazie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.01.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Osobiście należę do tych szczęśliwców, którzy nie podłączyli się do sieci, choć jest piętro niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.01.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Osobiście należę do tych szczęśliwców, którzy nie podłączyli się do sieci, choć jest piętro niżej. To Ty chyba mieszkasz w bloku. Inne jest zapotrzebowanie na ciepło nawet w starym bloku, a inne w starym domku. Jak Wspólnota pozwoli możesz nawet założyć PV (widziałem w Szczawnicy). Jak masz balkon, to założysz klimę i po kłopocie - chłodno w lecie, a zimą ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 14.01.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 mam na fakt 8978kWh z 808m3gazu wg wsp konw 11,111kWh/m3 - za tyle zapłaciłem 1672,89zł Znajomy z pracy w tym roku podłączył gaz i kupił nowy piec o sprawności >104%. Na fakturze ma ponad 11 kWh/m3, a podłączony ciepłomierz pokazuje, że realnie ma jakieś 80% z 11 kWh, czyli około 8,5 kWh/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 14.01.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 To Ty chyba mieszkasz w bloku. Inne jest zapotrzebowanie na ciepło nawet w starym bloku, a inne w starym domku. Jak Wspólnota pozwoli możesz nawet założyć PV (widziałem w Szczawnicy). Jak masz balkon, to założysz klimę i po kłopocie - chłodno w lecie, a zimą ciepło. Nie w bloku, w domu na poddaszu. W maju zamontowałem klimatyzację. Chłodzi i grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.01.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Panowie, proszę pisać w temacie wątku.Dyskusję nt. ilości gazu w gazie, zależności kaloryczności gazu ziemnego od ciśnienia, rzeczywistej sprawności kotłów gazowych proponuje przenieść np. tutajhttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie/page611 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 14.01.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Słuszna uwaga. @oszczednyGrześ założył temat, gdzie rozważane jest ogrzewanie ekologiczne klimą w tandemie z elektryką o COP=1. Jak widać da się. Prąd niestety w większości mamy z elektrowni węglowych, a te mają kominy. Temat "klima w tandemie z gazem", to też ekologia. No, ale trochę inny temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 14.01.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 "do tego dochodzi też podwyższone zużycie energii- do 5-6 kwh na dzień (tylko na ogrzewanie)" - co uważam za "nieprzeciętną" bzdurę, jak wyjaśnisz to zużycie - dogrzewasz farelką??? Czemu bzdurą? Piec w trybie ogrzewania (łącznie z wiatrakiem rozprowadzającym) je mi 600W. Może faktycznie nie działa 10h, ale myślę, że jakieś 6-8h, już może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Znajomy z pracy w tym roku podłączył gaz i kupił nowy piec o sprawności >104%. Na fakturze ma ponad 11 kWh/m3, a podłączony ciepłomierz pokazuje, że realnie ma jakieś 80% z 11 kWh, czyli około 8,5 kWh/m3. Oczywiście prawdą jest, że faktycznie wykorzystuję o wiele mniej kWh z zakupionego gazu, ale tyle jest na fakturze i za tyle zapłaciłem, dlatego różnicą są straty systemu grzewczego i mogą sięgać nawet ponad 20%. Odnośnie kaloryczności gazu to zgodnie z umową można zareklamować, wtedy dostawca musi to sprawdzić. Jednak w swoich obliczeniach zawsze przyjmuję dane z faktury i nie dywaguję ile kWh z gazu wykorzystam, dostarczona ilość kWh z faktury jest niepodważalna. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.01.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Czemu bzdurą? Piec w trybie ogrzewania (łącznie z wiatrakiem rozprowadzającym) je mi 600W. Może faktycznie nie działa 10h, ale myślę, że jakieś 6-8h, już może. Aby to sprawdzić wystarczy podłączyć marketowy watomierz, jego odczyt będzie bardziej wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hbmm 27.01.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Mam klimę i gaz więc się wypowiem. Dom: parterowy 135m2, Kanadyjczyk izolacje: podłoga 24cm, sciany 34cm, sufit 30cm + strych nieogrzewany 15cm w krokwiach, okna 3 szyby. okolice Krakowaklima gree 5kW kanałowa Sezon 2017/18: grzanie na 18stopni dom w budowie. wentylacja zatkana.Listopad:brak sufitu 30cm 442kWhGrudzień brak sufitu 30cm 491 kWhStyczeń 468kWhLuty 507kWhMarzec 396kWhKwiecień 33kWhRazem 2337kWh * 0,533zł = 1245zł Sezon 2018/19 grzane na 21 stopnipaździernik 131kWhlistopad 355kWhgrudzień 555kWh od 15tego uruchomiony rekuperator. styczeń do 22 włącznie 535kWhRazem 1576 kWh * 0,533zł =840zł Gaz uruchomiony 22 stycznia podłogówka 100% temperatura podniesiona w domu do 22stopnie, przez ostatnie 4 dni temperatura zew -5 -7 dzień noc średnie dobowe zużycie 5,3m3 gz50 (11kWh w 1m3) z fv wynika że gaz kosztuje około 1,78zł + abonament co daje za dzień 9,43zł. Klimatyzator w takich samych warunkach pobierał do 30kWh czyli około 15zł. Niestety z gazem mam bardzo krótkie doświadczenie ale już widać że jest dużo taniej w trudnych dla klimy warunkach. Będę grzał do wiosny gazem i zobaczymy. Założenie jest takie że klimą grzeje miesiące przejściowe wrzesień, październik kawałek listopada, może marzec i kwiecień generalnie gdy temperatura jest nie niższa niż 5stopni ale tak aby nie robiły się defrosty. Zakładam iż wtedy sprawność klimy będzie większa i wyjdzie taniej od gazu. Obserwacje z używania klimy: Szybko można podnieść temperaturę w pomieszczeniu. Burczy sprężarka:( w dzień tego się nie słyszy ale w nocy słychać a mam ją zamontowaną 10m od domu na postumencie betonowym i dodatkowo poustawiane pustaki od strony domu). Na czerpni jednostki wew zamontowane filtry G4 fajnie zbierają kurz:) Klima fajnie wykorzystuje zyski ze słońca i gdy jest słoneczny dzień to nieraz cały potrafi nie grzać.Anemostaty mam zamontowane w suficie przez co podczas pracy pod sufitem robi się około 30stopni:( tylko salon na wysokości 1m)Co do gazu to jeszcze trudno coś powiedzieć ale podłoga ma 24-25stopnie a przy klimie miała 20-21stopni. Kocioł huczy ale ten huk nie jest tak przenikający dom jak sprężarka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.01.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Nie pierwszy raz słyszę że sprężarki w klimach hałasują. W moim tanim Roteso wewnątrz domu nic nie słychać nawet przy -10 a przy urządzeniu tylko szum wentylatora, a grzeje a jak trzeba to chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 28.01.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Albo masz coś źle zrobione, albo źle liczysz skoro gazem wychodzi taniej niż klimą. Stawiam na złe wykonanie, skoro przy suficie masz 30*C a ogólnie w domu 21. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hbmm 28.01.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 @funky_koval to nie hałas to burczenie. Ale to jest tak że jeden słyszy drugi nie a trzeci słyszy i go denerwuje. Ostatnio był u mnie kolega i mówię do niego słyszysz jak burczy ta sprężarka.... a on że nic nie słyszy. @tomno Jednostki podłączył gość co pracuje w firmie z klimami, więc pewnie wiedział co robił. Próżnię robił około 1h, sprawdzał coś na manometrach mówił ze jest ok bo ma 30barów. Zakładał to jesienią 2017r a latem 18r podjechał gdy było gorąco i jeszcze raz sprawdzał i dobił czynnika.przed dobiciem przy chłodzeniu na max pobierała 2100W po dobiciu 2500W nie wiem kiedy było lepiej i tu może coś ewentualnie być źle. Z tym +30 pod sufitami to jest tak ze konstrukcja anemostatów powoduje rozwiewanie nadmuchu na boki a one są na suficie więc tam robi się gorąco podczas pracy urządzenia rozwiązaniem jest odkręcenie tych blaszek wtedy strumień gorącego powietrza idzie pionowo w dół powodując lepsze wymieszanie. Nie miałem jak i nie chciałem robić nawiewów przy podłodze więc jest to świadomy błąd wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 28.01.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 ...Nie miałem jak i nie chciałem robić nawiewów przy podłodze więc jest to świadomy błąd wykonawczy. Błąd to błąd. Za błędy się płaci. Trzeba było może zamiast anemostatów dysze założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.01.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Niestety z gazem mam bardzo krótkie doświadczenie ale już widać że jest dużo taniej w trudnych dla klimy warunkach. Będę grzał do wiosny gazem i zobaczymy Mam gaz i klimę, kiedyś testowałem opłacalność grzania klimę w porównaniu do gaz (u mnie gz 50) - ale kto czyta stare posty sprzed kilku lat? PS jak je odnajdziesz to poznasz temp w których klima była bardziej opłacalna od gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hbmm 28.01.2019 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 @kbab Wybacz ale nie mam zasobów czasowych aby czytać ponad 100 stron postów z tego 90% bezwartościowych. Lecz przyznam że chętnie zapoznał bym się z twoimi obserwacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.01.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Odpocznijcie od tego gazu , niech mnie ktoś naprowadzi na małą klimę kanałową do 3,5kw , ma ogrzewać ok 31m2 , cena niekoniecznie najwyższa , szukam szukam ale od 5kw widzę tylko , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.01.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 @kbab Wybacz ale nie mam zasobów czasowych aby czytać ponad 100 stron postów z tego 90% bezwartościowych. Lecz przyznam że chętnie zapoznał bym się z twoimi obserwacjami. Odszukałem, początek od 5 str, z 09.2009r. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Windmill 30.01.2019 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Odpocznijcie od tego gazu , niech mnie ktoś naprowadzi na małą klimę kanałową do 3,5kw , ma ogrzewać ok 31m2 , cena niekoniecznie najwyższa , szukam szukam ale od 5kw widzę tylko , http://klima-sklep.pl/82-klimatyzatory-kanalowe?orderby=price&orderway=asc Sortowanie od najniższej ceny w przybliżeniu pokazuje najniższe moce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts