kryzys 26.02.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Szału pewnie nie będzie , a że są w sprzedaży jeszcze resztki to nie moja wina , pewnie nie gorsza niż 20 lat temu i wtedy był zachwyt pod niebiosa a teraz bebebe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Szału pewnie nie będzie , a że są w sprzedaży jeszcze resztki to nie moja wina , pewnie nie gorsza niż 20 lat temu i wtedy był zachwyt pod niebiosa a teraz bebebe. Wiele kl8m nie nadaje się do grzqnia, bo przy -10 czy -15 odmawiają wspólpracy. Dopytuję o konkretne dane, bo rekomendujesz to do grzania, a mam wątpliwości, czy się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 26.02.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Są jeszcze w sprzedaży klimy do samodzielnego montażu z wtyczkami klik i gotowe kosztuje toto ok 1500zł najtańsza opcja grzania Miałam coś takiego produkcji chińskiej (ok. 3,5 kW mocy grzewczej). Przy -15 jeszcze dawało radę przez weekend utrzymać temperaturę +20, która była w pokoju (pomieszczenie 26 m2), ale już nie dawało rady podgrzewać wyżej. Edytowane 26 Lutego 2019 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.02.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 To faktycznie mizernie , pewnie że lepiej to 5 stówek dołożyć i mieć coś co zapewni grzanie , ostaqtnio ktoś sprzedawał nówkę panasonica za 1 tys zł grzanie do minus 25 i a+++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 27.02.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 W sumie nie było tak źle, biorąc pod uwagę, że na stropie tylko szlaka, a na ścianach 10 zwykłego styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.03.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Proszę o pomoc znawców tematu klimatyzatorów,proszę o podanie konkretnych modeli i orientacyjnej cenie za 1mc grzania moich pomieszczeń. Proszę przeczytać poniższy tekst. Dziękuję.. Ja dopiero pierwszy sezon grzeję klimami. Spisuje to się całkiem nieźle, choć mam pewne zastrzeżenia. Chodzi o dogrzanie "wszystkich kątów" na piętrze. Na parterze są 2 klimy w pokojach i jestem zadowolony. W pokoju 25 m2 żona reguluje temperaturę jak chce i ile chce, w drugim mniejszym (23 m2) "trzymamy" 20-22 st.C w zależności od potrzeb. Myślę, że jeśli Twoje mieszkanie to nie chłodnia to 2 klimy każda o mocy 3,5 kW wystarczy. Powinny to być klimatyzacje inwerterowe, najlepiej grzejące poniżej -20 st.C. W tym roku w styczniu, chyba 7-go temperatura spadła poniżej -10 st.C. Nie zauważyłem tego na termometrze wewnętrznym. Trochę wzrosło zużycie prądu. Jak by było przy -15 st.C. nie wiem i chyba nigdy się nie dowiem, bo wtedy wąłaczam ogrzewanie gazowe. Prawdopodobnie wychodzi taniej, ale pewności nie mam. Koszt jednej takiej klimy "z niższej półki" nie powinien przekroczyć 2 tys. zł (plus koszty montażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 04.03.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Witam, Mieszkanie 55m na poddaszu obecnie ogrzewane gazem. Problem w tym mieszkaniu jest taki że w zimie jest zimno w lecie gorąca... W tym roku muszę wymienić piec gazowy koszt około 6tyś i zastanawiam się czy nie przejść na klimatyzator. Miałbym przynajmniej w lecie chłodno.. tylko mam kilka pytań : 1. Czy jeden klimatyzator wystarczy na dwa pomieszczenia ? Salon z kuchnią (27m) + sypialnia 11m2. Do łazienki 6m dodatkowy grzejnik elektryczny ?3. I najważniejsze, jeżeli w sezonie zimowy spalam 1000m3 gazu jak to się przełoży na zużycie prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 04.03.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 3. I najważniejsze, jeżeli w sezonie zimowy spalam 1000m3 gazu jak to się przełoży na zużycie prądu ? 1000 m3 gazu to jakieś 10500 kWh, z resztą możesz odczytać z faktury (tam będzie pewnie więcej). Zakładam, że sprawność pieca jest bliska 100% (o ile kondensat), chociaż pewnie tyle nie jest. Licząc COP jakieś 3, to daje 10500/3=3500 kWh. 3500 kWh razy 0,60 zł/kWh, wychodzi 2100 zł, biorąc pod uwagę, że sprawność pieca jest niższa to wyjdzie nawet mniej. Pytanie jest jakie masz teraz temperatury, bo przy ogrzewaniu powietrzem, raczej trzeba mieć trochę wyższą temperaturę, więc więcej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 04.03.2019 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Piec stary, nie kondensacyjny tak więc sprawność w okolicach 89% max. Z tych wyliczeń wychodzi że płacił bym praktycznie tyle samo co teraz - temperatury mam 20stopni w dzień i 19 w nocy + jak jestem w pracy. Do tych wyliczeń trzeb było by dodać jeszcze z 600W-800W grzejnika do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 04.03.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Piec stary, nie kondensacyjny tak więc sprawność w okolicach 89% max. Z tych wyliczeń wychodzi że płacił bym praktycznie tyle samo co teraz - temperatury mam 20stopni w dzień i 19 w nocy + jak jestem w pracy. Do tych wyliczeń trzeb było by dodać jeszcze z 600W-800W grzejnika do łazienki. W łazience to najlepiej jaka farelka, która grzeje gdy jesteś w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.03.2019 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 @ARexx2 Jeśli chodzi o koszty ogrzewania prądem, to mogą być sporo niższe. Trzeba przejść z taryfy G11 na jedną z serii G12. Ja aktualnie mam G12W. G12 i pochodne opłacają się jeśli mamy zużycie prądu "taniego" powyżej 30 %. Jedną z zalet klimatyzacji jest szybki wzrost temperatury po zwiększeniu jej wartości na klimie. Teraz wiele klim może być sterowana zdalnie. Wychodzisz do pracy i zostawiasz 20 st.C., a jak wracasz masz 23 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga34 04.03.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Ja też korzystam z G12w i bardzo sobie chwalę. W sumie też wszystko zależy od tego w jakich godzinach najczęściej ta klima będzie chodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.03.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Do łazienki założyłbym sobie panel podczerwony , pstryk i grzeje pstryk zimno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.03.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Witam, Mieszkanie 55m na poddaszu obecnie ogrzewane gazem. Problem w tym mieszkaniu jest taki że w zimie jest zimno w lecie gorąca... W tym roku muszę wymienić piec gazowy koszt około 6tyś i zastanawiam się czy nie przejść na klimatyzator. Miałbym przynajmniej w lecie chłodno.. tylko mam kilka pytań : 1. Czy jeden klimatyzator wystarczy na dwa pomieszczenia ? Salon z kuchnią (27m) + sypialnia 11m 2. Do łazienki 6m dodatkowy grzejnik elektryczny ? 3. I najważniejsze, jeżeli w sezonie zimowy spalam 1000m3 gazu jak to się przełoży na zużycie prądu ? Jeszcze w tamtym roku ogrzewałam podobny metraż dwoma klimatyzatorami przypodłogowymi: w salono-kuchni 3,5 kW, a w sypialni 2,5 kW. Drzwi łazienki były cały czas otwarte więc ciepło z pokoi się tam dostawało i farelka prawie nie była używana. Domek był tylko częściowo ocieplony, więc grzejąc wyłącznie w taniej taryfie, gdy nadchodziły mrozy, było to niewystarczające. Dogrzewaliśmy się wtedy gazem, która to instalacja była już wcześniej w tym domu. Chociaż kiedyś przy zbliżonych minusowych temperaturach na zewnątrz, zrobiliśmy test dobowy: 24 godziny grzania klimami i 24 godziny grzania gazem. Z tego co pamiętam, po podliczeniu zużycia koszty wyszły bardzo zbliżone (nie uwzględniono ewentualnej pracy farelki w łazience). Do grzania prądem w sezonie grzewczym i chłodzenia w sezonie letnim moim zdaniem najlepsza byłaby taryfa G13. Jej plusy to: - 5 godzin najdroższej taryfy zimą i tylko 3 godziny latem - od 7 do 13 taryfa przedpołudniowa gdzie 1 kWh jest tańsza niż w G11 - najtańsza taryfa jest od 13 do 16 zimą, a latem do 19, no i oczywiście najtaniej jest też nocami, w soboty, niedziele i święta Niestety nie każda firma ma ją w ofercie. Edytowane 5 Marca 2019 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.03.2019 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Do grzania prądem w sezonie grzewczym i chłodzenia w sezonie letnim moim zdaniem najlepsza byłaby taryfa G13. Jej plusy to: - 5 godzin najdroższej taryfy zimą i tylko 3 godziny latem - od 7 do 13 taryfa przedpołudniowa gdzie 1 kWh jest tańsza niż w G11 - najtańsza taryfa jest od 13 do 16 zimą, a latem do 19, no i oczywiście najtaniej jest też nocami, w soboty, niedziele i święta Niestety nie każda firma ma ją w ofercie. Co do grzania klimami i gazem mamy chyba podobne spostrzeżenia. Jak wcześniej wspomniałem to jest dopiero pierwszy sezon, gdzie mam gaz i klimatyzatory (aktualnie 4 sztuki). Jedna klimatyzacja jest umieszczona w korytarzu na parterze naprzeciw drzwi łazienki. Łazienka tak się nagrzewa, że w czasie kąpieli na lustrze nie ma pary. Tak, przy temperaturze około -5 st.C. średnia cena gazu i prądu jest bardzo zbliżona. U mnie dochodzi jeszcze jedna sprawa - mam P.V. i sporo własnej energii elektrycznej, którą trzeba "skonsumować" w ciągu 365 dni od wyprodukowania, bo w przeciwnym razie przepadnie. Co do G13 - faktycznie chyba jest atrakcyjniejsza od G12W. Mój operator OSD ma ją w swojej ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2019 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 J Niestety nie każda firma ma ją w ofercie. Optymistycznie powiedziane, ma ją tylko Tauron i tylko na terenie dawnego Enionu, czyli tak na ok 1/3 terenu Tauronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.03.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Optymistycznie powiedziane, ma ją tylko Tauron i tylko na terenie dawnego Enionu, czyli tak na ok 1/3 terenu Tauronu Patrzę na swoją fakturę z 2009 roku - z lewej strony "sprzedawca: Enion Energia sp. z o.o"., z prawej "Tauron Polska Energia". W 2011 roku już tylko Tauron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlowskim 06.03.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 vr5 mam do Ciebie pytanie odnośnie klimatyzacji Kaisai, która posiadasz. Czy ma "ciepły start" - czy po defroscie nie dmucha zimnem ?. Przekopałem Twoje posty i instrukcje na www Kaisai ale nie znalazłem odpowiedzi jednoznacznej. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.03.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 vr5 mam do Ciebie pytanie odnośnie klimatyzacji Kaisai, która posiadasz. Czy ma "ciepły start" - czy po defroscie nie dmucha zimnem ?. Przekopałem Twoje posty i instrukcje na www Kaisai ale nie znalazłem odpowiedzi jednoznacznej. Będę wdzięczny za pomoc. Nie wiem, co to jest "ciepły start", bo nie jestem specjalistą od klimatyzacji. Jeśli chodzi o defrosty, to w czasie gdy na wyświetlaczu jest "DF" nie dmucha, czyli ciepło w jednostce zewnętrznej idzie gdzieś bokiem. Po defroście prawie od razu leci ciepło. Chyba w tym wątku ktoś pisał, że na tacce ma zamontowaną grzałkę. Z całą pewnością w 3,5 kW tego nie ma. Tak na prawdę w tym roku zimy nie było, więc nie wiem jak zachowa się w prawdziwe mrozy. Tylko około 6-7 stycznia było chyba poniżej -12 st.C., ale wtedy też poprawnie działała ta najstarsza "Fokus" przewidziana do -15 st.C. Fli wg danych technicznych są do -25 st.C. Mam też gaz i przy większych "minusach" włączam c.o. Można powiedzieć, że to są okresy przejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlowskim 07.03.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Super i o to mi chodziło. Prawdopodobnie jest to właśnie"ciepły start" ,- czyli nie mieli wentylator gdy defrostuje jed. Zewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts