Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Niestety popyt wpływający na ceny klimatyzatorów powstrzymał mnie przed instalacją "na już" a instalatorzy też mają swoje terminy...

W międzyczasie trochę poczytałem o pompach ciepła, grzejnikach itd i nasunęło mi się pytanie - jeśli w planach instalacji łączna "moc" grzejników Q=3400W to dobrze rozumiem, że w teorii klimatyzator 5kW ogrzałby wszystkie pomieszczenia przy założeniu idealnego rozprowadzania ciepła?

Z praktyki powiem Ci, że najtrudniej zapewnić idealne rozprowadzenie ciepła...

Klimatyzator na parterze na wprost drzwi łazienki świetnie ją ogrzeje - do tego stopnia, że jak się leje woda z prysznica to lustro jest suche.

Jednak część ciepła w starym domu gdzieś tam ucieka na strych co powoduje, że klima pobiera więcej energii niż druga o tej samej mocy w pokoju 25 m2 z dwoma oknami.

Ale zastanawiałeś się nad obniżeniem zużycia oleju do ogrzewania - mając klimę i w miarę dobre rozprowadzanie wyrzucanego z niej ciepła z pewnością sporo zaoszczędzisz na kosztach oleju.

W moim domu wystarczył 1 kaloryfer na korytarzu na parterze i na całym korytarzu miałem znośnie ciepło. Przy klimie - za ciepło.

W nowym sezonie grzewczym zamierzam wykorzystać pompę ciepła. Na ile się sprawdzi jeszcze nie wiem. Jedno jest pewne - już mam znacznie tańsze ogrzewanie c.w.u.

W nowym sezonie grzewczym zamierzam wykorzystać pompę ciepła. Na ile się sprawdzi jeszcze nie wiem. Jedno jest pewne - już mam znacznie tańsze ogrzewanie c.w.u.

Mam grzejniki planowane na temp 75/65/20°C więc w moim przypadku instalacja pompy ciepła wiązałyby się zapewne z wymianą grzejników lub zakupem dużo droższej PC...

Mam grzejniki planowane na temp 75/65/20°C więc w moim przypadku instalacja pompy ciepła wiązałyby się zapewne z wymianą grzejników lub zakupem dużo droższej PC...

Być może. Ważne jaką miałeś temperaturę na zasilaniu c.o. przy grzaniu olejem.

U mnie było tak przy grzaniu węglem:

Kocioł dolnego spalania ustawiony na 55-65 st.C. na zasilaniu plus zawór 3-drożny by na powrocie nie było mnie niż 50 st.C. Na wszystkich kaloryferach z wyjątkiem jednej łazienki termostaty. Na wylocie wody z pieca był termometr, który wskazywał podobną wartość do wartości na sterowniku.

I to tyle - w domu było ciepło, a jak się kształtowała temperatura na poszczególnych kaloryferach - nie wiem.

Po założeniu pieca c.o. na gaz ustawiłem na piecu (kondensacyjny) temperaturę 40 st.C. i jak grzałem gazem też było ciepło. Zima nie była zbyt ciężka. Trudno powiedzieć jak będzie w przyszłości, ale w gazowym jest zapas mocy. Mimo tego liczę się z tym, że może będzie trzeba dołożyć żeberek w którymś pomieszczeniu, by nie podnosić więcej temperatury na kondensacyjnym.

Mam też możliwość włączenia grzałki, jak bym grzał PC.

U Ciebie jest piec olejowy, którego chyba nie musisz odłączać i w siarczyste mrozy możesz odpalić.

...Po założeniu pieca c.o. na gaz ustawiłem na piecu (kondensacyjny) temperaturę 40 st.C. i jak grzałem gazem też było ciepło. Zima nie była zbyt ciężka. Trudno powiedzieć jak będzie w przyszłości, ale w gazowym jest zapas mocy. Mimo tego liczę się z tym, że może będzie trzeba dołożyć żeberek w którymś pomieszczeniu, by nie podnosić więcej temperatury na kondensacyjnym.

Mam też możliwość włączenia grzałki, jak bym grzał PC.

U Ciebie jest piec olejowy, którego chyba nie musisz odłączać i w siarczyste mrozy możesz odpalić.

Tylko o ile przy "kondensacie" 40*C jest sensowną temperaturą, to przy PC p-w już nie bardzo, dobrze byłoby tak poniżej 30*C (czym niższa tym lepiej). Każdy *C w górę to niższy COP i wyższy rachunek.

Tylko o ile przy "kondensacie" 40*C jest sensowną temperaturą, to przy PC p-w już nie bardzo, dobrze byłoby tak poniżej 30*C (czym niższa tym lepiej). Każdy *C w górę to niższy COP i wyższy rachunek.

Zgadzam się z Tobą, ale w starym domu nie mając podłogówki dobre i to. Prąd produkują panele używane (tania PV) i ten prąd trzeba jak najlepiej wykorzystać.

Dopiro przy niższych temperaturach przejdę na gaz, bo gaz ma praktycznie rzecz biorąc liniową charakterystykę sprawności, czego nie da się powiedzieć o PC.

Dyskutujemy o obniżeniu zużycia oleju przez Kolegę @niezabitowski, który też ma kaloryfery.

Na chwilę obecną mam do wyboru:

split na parterze + split na piętrze

split na parterze + kanałówka na piętrze (jest poddasze, niestety nieocieplone)

powietrzna PC + wymiana grzejników na niskotemperaturowe

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety - na chwilę obecną skłaniam się ku rozwiązaniu nr 2 - oprócz ogrzewania będę miał także chłodzenie, którego nie zapewni PC. Po wizycie pierwszego instalatora pewnie poproszę o dalsze rady ale to najwcześniej po 15.08...

Pozdrawiam :)

• 1 month później...
Mam pytanie z jką histerezą dziła klima? Nie mogę znaleźć tego w instrukcji nastawy są co 1* i tyle.

Tak teoretycznie klima dogrzeje do 23 bo nagle zwiększyły się zyski słoneczne /bytowe i kiedy się włączy?

Zależy od marki. Poza tym czujki też potrafią przekłamywać. Mam w pracy klimę i teraz jest ustawiona na 19 st AUTO i dogrzewa do ok. 20 st. Jak było gorąco to na chłodzeniu była ustawiona na 22 st. i trzymała 20 st.

Prędzjej chodziło mi oto czy w tych tańszych konstrukcjach ponowne włączy się gdy temperarura spadnie o 0,1-....1*C. Głównie chodzi o użytkowników gree i kaisai.

U mnie wisi Midea MISSION Extreme. Użytkuję ją drugi rok i nie "rozgryzłem" tego od czego konkretnie zależy ile "przebije" ustawioną temperaturę. Czasami miałem wrażenie, że uwzględnia również temperaturę zewnętrzną. Nie mam pojęcia ile dokładnie wynosi histereza, ale taktowanie jest odczuwalne i mało komfortowe.

Rzadko sprawdzam (w aplikacji) temperaturę na jednostce wewnętrznej, a jej wskazania są trochę odmienne od termometru pokojowego. Trudno więc określić ile jest stopni histerezy. Wydaje mi się, że u mnie około 1 - 1,5*C. Jednak "klima" chyba dąży do tego aby pracować jak najdłużej, bez wyłączenia. Dlatego gdy nie jest w stanie niżej zejść z mocą to więcej przebija nastawioną temperaturę. Np. w czasie zimy miałem ustawione 23 lub 24*C, a w domu było tak 23,5 - 24*C i pracowała ciągle (czujnik "klimy" wskazywał około 26). Teraz, gdy jest ciepło i trzeba tylko trochę dogrzać, to gdy ustawię 21*C, w domu jest 23*C. Po osiągnięciu temperatury wyłącza się, a temp. gdy spadnie o koło 1 - 1,5 *C (na termometrze pokojowym) to się załącza.

Dlatego uważam, że duże przewymiarowanie, bardzo obniży komfort.

U mnie 3,5 kW na 80m2 i czasami myślę, że jest za duża, ale mniejsza to 2,6 kW i była by pewnie za mala. Na grzaniu o ile pamiętam schodzi z mocą do min. około 250W.

Histereza przy klimie jest mało istotna, bo grzeje pomieszczenie bardzo nierównomiernie. Do tego dla uniknięcia taktowania automatyka i tak ją naciąga. A na koniec, jak już się wyłączy, to temperatura szybko spada, bo w budynku wszystko ma temperaturę niższą od powietrza (w przeciwieństwie do podłogówki, kaloryferów czy kominka - nawet przy podczerwieni "oświetlone" nią przedmioty robią się cieplejsze od powietrza) więc klima powinna chodzić jak najdłużej.

A na deser zazwyczaj czujnik jest umieszczony w bardzo złym miejscu - pod sufitem w jednostce wewnętrznej.

Więc o histerezę bym zupełnie nie walczył. Za to może się przydać do niwelowania pierwszej z powyższych wad czujnik temperatury w pilocie i korzystanie z niego. U Gree zwie się to iFeel. Nie każdy model to ma. Jak się zwie u innych producentów - nie wiem.

Wtedy pilota kładziesz koło siebie i tu (a nie pod sufitem) pilnuje zadanej temperatury bardziej sterując mocą, niż wyłączając się.

Tak pilot ma tą funkcje. Pytam się bo CO ma u mnie histerezę 0,1. Gdzieś tam wyczytałem 1*C to padłem na pysk. Na dniach coś wybiorę prawdopodobnie kaisaia ma lepsze "moce" w mrozy od Lomo. Obawiam się tego że zapalę kominek lub słońce poświeci a później będę czekłą rok aż się odpali i spadnie 1*C poniżej zadanej.

Minimalna moc i prąd pobierany jaką podaje DTR wydaje mi się rozbieżne zwłaszcza w mrozy. min moc 800W a minimalny prąd 0,5A(120W)

Minimalna moc i prąd pobierany jaką podaje DTR wydaje mi się rozbieżne zwłaszcza w mrozy. min moc 800W a minimalny prąd 0,5A(120W)

A to nie jest minimalna moc grzewcza a prąd pobierany w ogóle (w trybie wentylacji)?

Patrz na faktyczną moc w warunkach, w jakich ma pracować. Np. w starych Lomo na r410 najmniejsze luxury było mocniejsze od oczko mocniejszego nominalnie economic. Patrz na wykresy mocy.

A na koniec, jak już się wyłączy, to temperatura szybko spada, bo w budynku wszystko ma temperaturę niższą od powietrza (w przeciwieństwie do podłogówki, kaloryferów czy kominka - nawet przy podczerwieni "oświetlone" nią przedmioty robią się cieplejsze od powietrza) więc klima powinna chodzić jak najdłużej.

A na deser zazwyczaj czujnik jest umieszczony w bardzo złym miejscu - pod sufitem w jednostce wewnętrznej.

Jak klima chodzi cały czas, to efekt różnej temperatury powierzchni nie występuje, a przynajmniej jest minimalny, czyli taki jak przy grzaniu standardowym.

Jak klima chodzi cały czas, to efekt różnej temperatury powierzchni nie występuje, a przynajmniej jest minimalny, czyli taki jak przy grzaniu standardowym.

Nie wiem, co nazywasz grzaniem standardowym. Zarówno kaloryfery jak i ich okolice są dużo cieplejsze od powietrza jeszcze długo po zamknięciu termostatu. Podłogówka - kilkanaście jak nie kilkadziesiąt. Nawet zwykła koza akumuluje sporo ciepła w wylewce, ścianach i stropie i innych przedmiotach.

Trochę fotek z termowizji tutaj

Nie wiem, co nazywasz grzaniem standardowym. Zarówno kaloryfery jak i ich okolice są dużo cieplejsze od powietrza jeszcze długo po zamknięciu termostatu. Podłogówka - kilkanaście jak nie kilkadziesiąt. Nawet zwykła koza akumuluje sporo ciepła w wylewce, ścianach i stropie i innych przedmiotach.

Trochę fotek z termowizji tutaj

Grzanie standardowe,czyli nie klimą. Mam klimę w pracy, ustawiona na 20st. bo tyle musi być. Większość powierzchni ma zbliżoną temperaturę. Najgorzej wypada ściana nieocieplona północna. Jak przyjdzie niższa temperatura, to powiem więcej.