Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

tu w chłodnych warunkach 2,6 jest niemal identyczny 3,5kW tak wynika z tabeli mocy w zależności od temperatury zewnętrznej i wewnętrznej) i z tego idzie wyliczyć COP.

Chodzi o to, że inny model (tego samego producenta, albo innego) może być nominalnie mniejszy, a faktycznie większy. Na przykładzie Gree...

Lomo Economic 3,4kW.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405099

Luxury oczko teoretycznie słabsze.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405100

Te wykresy są trochę mylące co do spadku mocy wraz ze spadkiem temperatury. Wynika to z tego, ze dla Econo "bazowa" jest moc dla +7, a dla "luxury" dla -6. Gdyby sprowadzić wykresy do wspólnego mianownika, to Econo miałoby przy -22* jakieś 52% mocy jaka uzyska przy -6*. Ciągle słabiej, niż luxury, ale nie aż tak jak na wykresach. Ale trzeba mieć też świadomość, że z tego wynika, że moc nominalna Luxury jest zaniżona względem Econo. Czyli jak ktoś się zastanawia czy Luxury, czy Econo, to najsłabsze Luxury o mocy grzewczej nominalnej 2,8kW (min 0,45kW max 4,1kW) jest mocniejsza, od teoretycznie rząd większej Econo nominalnie 3,4kW (min. 0,6kW max 3,8kW).

U mnie wychodzi na to, że Ekono działa przy -6 z COP w okolicach 1,7 jeżeli policzyć, że bierze 1700W prądu (zmierzone) i dostarcza jakieś 2,85kW ciepła (75% odczytane z wykresu x 3,8kW mocy nominalnej). Więc nędza.

Niema słowa o wentylacji.

Wydajność grzewcza śr. (min-max) 2,9(0,8-3,4)

Prąd pracy grzanie śr. (min-max) 3,10(0,5-5,2)

No to faktycznie nielogiczne. 0,8kW grzewczej może wyciągnąć pobierając np. 2A z nędznym COP. Ale żeby pobierając 0,5A produkować minimum ciepła, czyli 800W to COP musiałby być 6,66... A może tyle wyciąga w najlepszych warunkach (grzanie przy +30* za oknem)?

• Like 1

Tylko de fakto moc przy -20 niejest aż tak istotna. W kaisai -20 to ok 2,07kW teoretycznie prawie dwie jednostki załatwiają budę no ale dojdzie podłoga z jakś dość płaską krzywą grzania I dużymi przepływami w łazience małymi gdzie indziej.

No copy nie są powalające gdzieś pomiędzy +2 a -7 :) cop1 taniej zrównuje się z cop+ klimy w drogiej. Z doświadczenia wiem że chałupa więcej woła w nocy. I nawet -20 z mocą 2,07kW i copem 1,64 jest się do przodu a w nocy lepiej podładować buforek i zostawić na rano(to tak tylko przyszłościowo).

Zamówie ta jedną sztukę 2592zł brutto z montażem minus ulga. To te 2100 jeszcze można dać.

męczę dalej ział techniczny kaisaia.

Przysłali mi histerezę dla chłodzenia :mad:

2,5*C

[ATTACH=CONFIG]435150[/ATTACH]

Jaki model kupujesz? Ja użytkuję ECO 3,5 i FOCUS 2,6 Bardzo tani i ekonomiczny sprzęt. Całą poprzednią zimę grzałem dom Kaisai ECO 3,5 ale jako że nie dodmuchiwało do ostatnich kątów domu, jako wspomaganie działał bufor z grzałką w taryfie nocnej i dogrzewał kaloryferami. Koszt wyszedł porównywalny do węgla, więc nie mam zamiaru więcej się brudzić.

Idąc dalej, wyszło mi, że 3,5 to za dużo na mój domek, więc założyłem na dom Kaisai Focus 2,6 a ECO poszło do piwnicy grzać bufor, więc ten sezon powinien być jeszcze tańszy.

Minimalna moc pobierana ECO na grzaniu to średnio około 750W, Momentami spadało do 550 ale to rzadko.

Focus na razie schodzi do 500W, zobaczymy jak będzie dalej w sezonie.

• Like 1

• 2 weeks później...

KAisai wisi i działa jednak przyjechał fly w tej samej cenie wiec suer.

Trochę się pobawiłeme 1kWh z żarł.

Niestety nie moduluje niżej mocy niż 220-230W przynajmniej niżej nie zauważyłem. Dzisiaj odpale go na całą noc i weekend bo tani prąd :).

Mam pytanie o ocieplenie rurek zewnętrznych ta cienka białą otulina wygląa marnie. czy docieplenie jej grubiej i obklejenie alu nie poprawi osiągów?

Przynajmniej zabezpieczy przed UV

Niestety nie moduluje niżej mocy niż 220-230W przynajmniej niżej nie zauważyłem. Dzisiaj odpale go na całą noc i weekend bo tani prąd :).

Mam pytanie o ocieplenie rurek zewnętrznych ta cienka białą otulina wygląa marnie. czy docieplenie jej grubiej i obklejenie alu nie poprawi osiągów?

Ta biała marna otulina po kilku latach się skruszy. Ja ją dodatkowo zabezpieczyłem:). Skąd masz tani prąd? Masz panele czy kombinujesz z taryfami? U mnie w drogiej taryfie wychodzi podobnie jak grzanie gazem. Z tym że odgłos pracującej klimy mnie męczy.

• Like 1

No tą białą to zapodaj otulinę kauczukową np. firmy armaflex. Będzie i to i to.

• Like 1

Z Fly nie mam doświadczeń, widzę, że schodzi z mocą dość nisko.

Ile płaciłeś za klimę i za montaż?

Tą białą otulinę jak najbardziej warto zabezpieczyć. Ja dałem jakieś czarne kauczukowe otuliny. Oklejenie alu dobrze brzmi, odbije UV.

U mnie Kaisai ECO już grzeje bufor. Na razie COP całej instalacji wychodzi 3,2 więc jestem dobrej myśli.

2592zł z vat. Misnus ulga podatkowa to wyjdzie około 2100.

Czujnik od głównego CO jest około 5-6m od klimatyzatora i klima ustawiona jest teraz na 23* wg czujnika w piolocie piot leży około 4-5m od klimy.

Klima załącza się około 23,2*C a wyłącza przy około 23,5*C. Zużywa około 7-7,5kWh na dobę

Ciągle chodzi na minimum z grubsza ogarnia parter poza wiatrołapem w którym dość zimno bo drzwi zamknięte z piętrem też sobie radzi no ale puki co ciepło.

Dzisiaj w nocy lekki przymrozek i i ciągle chodzi na minimum tylko pobór lekko wzrósł na około 300-350W. Tyle że temperatura w domu spada jest teraz okoo 23*C wg głównego termostatu. Nie wiem ile temperatura wewnątrz musi spaść aby podkręciła obroty.

Teraz pytanie jak pożenić kocioł na ekogroszek i klime? Węglak na łazienkę górną i CWU bierze 2,5-3kg tylko pytaanie kiedy ma odpalić całą podłoge

Nastepny pompiarz....:wave: Ze tez sie oplaca, zwroci... i dlaczego 2 systemy grzewcze majac juz w domu ten idealny :D

Taka tam pompa bardziej proteza prawdziwej

W przeciągu 4 lat muszę zmienić ogrzewanie. A klima chciałem zobaczyć co jest warta a 2000 to jeszcze nie pieniądze pieniądze :).

Docelowo 2 klimy mały buforek 500l do solarów i grząłki 4,5-6kW. A dopóki mam jeszcze weglaka jestem otwart na dotacje:)

Muszę wynaleźć sobie punkt w którym podłoga ma startować.

Taka tam pompa bardziej proteza prawdziwej

W przeciągu 4 lat muszę zmienić ogrzewanie. A klima chciałem zobaczyć co jest warta a 2000 to jeszcze nie pieniądze pieniądze :).

Docelowo 2 klimy mały buforek 500l do solarów i grząłki 4,5-6kW. A dopóki mam jeszcze weglaka jestem otwart na dotacje:)

To wcale nie jest proteza! To jest doskonała pompa ciepła.

Owszem pewną niedogodność sprawia że ciepłe powietrze idzie z góry, a nie z dołu. Jak się ma kilka pomieszczeń do ogrzania to tu i ówdzie może być trochę chłodu.

W ubiegłym roku grzałem głównie klimami, bo miałem sporą nadwyżkę prądu (teraz też mam, ale ładuję w Daikina). By zapewnić komfort cieplny w łazience na parterze umieściłem jedną klimę w pobliżu i dogrzewała przez otwarte drzwi.

Ale z kolei korytarz był przegrzany. A ciepło, jak to ciepło znalazło sobie szpary i uciekało częściowo na strych. Pobór prądu był większy niż w klimie ogrzewającej pokój 25 m2.

@kulibob zaletą Twojej PC jest jej cena - 10 razy niższa od takiej grzejącej podłogówkę. W lecie też docenisz jej zalety.

• Like 1

.............

Napisałem proteza ponieważ kaisai ma marne COPy przy +2 już schodzi do COP 2,6 a tu jeż niewiele brakuje do zrównania się z tanią taryfą.

Na plus:

- to grzanie do -25

- cena

- Ciepło rozchodzi się lepiej niż się spodziewałem prawie całą chałupę ogarnia jedna sztuka zobaczymy jak będzie ja przypierdzieli mróz

Na minus:

- 800W mocy minimalnej to za dużo przy +10 taktuje

- marny cop -7 COP 2,2 -10 COP2..............-25 COP 1,4

-Spodziewałem się lepszej modulacji mocy, A nie jeślichc podbić znaczącoo moc to muszę podnieść temperaturę na splicie.

Zobaczymy jaka będzie jakość niby robione przez fabrykę midei to może nie będzie

tak źle.

Jednak to co teraz obserwuję daję nadzieję że opędze w przyszłości całą chałupę jednym splitem + grzałka.

Przez 6 dni poszło 25kWh z czego 8 droga 17 tania czyli ok 10zł.

Klima przeszła testy na instalacji offgridowej czyli latem chłodzenie powinno być za darmo.

Niestety bez węgla narazie się nie obędzie i podajnik jedzie i się marnuje na dogrzanie ewentualnych braków CWU i 4h podłogi w łazience.

Duży dylemat ma z przeglądami ponieważ wg instrukcji to nie jest filozofia a koszt roczny to ok 500-600zł czyli 2,5-3 lata mam nową jednostkę bez montażu. Bez pieczątki za 7mc stracę gwarancję ale chyba nie warto robić.

W zmiękczaczu też zrezygnowałem i już mam pół nowego za przeglądy a już jest o gwarancji.

Edytowane przez kulibob

Napisałem proteza ponieważ kaisai ma marne COPy przy +2 już schodzi do COP 2,6 a tu jeż niewiele brakuje do zrównania się z tanią taryfą.

Na plus:

- to grzanie do -25

- cena

- Ciepło rozchodzi się lepiej niż się spodziewałem prawie całą chałupę ogarnia jedna sztuka zobaczymy jak będzie ja przypierdzieli mróz

Na minus:

- 800W mocy minimalnej to za dużo przy +10 taktuje

- marny cop -7 COP 2,2 -10 COP2..............-25 COP 1,4

-Spodziewałem się lepszej modulacji mocy, A nie jeślichc podbić znaczącoo moc to muszę podnieść temperaturę na splicie.

Zobaczymy jaka będzie jakość niby robione przez fabrykę midei to może nie będzie

tak źle.

Jednak to co teraz obserwuję daję nadzieję że opędze w przyszłości całą chałupę jednym splitem + grzałka.

Przez 6 dni poszło 25kWh z czego 8 droga 17 tania czyli ok 10zł.

Klima przeszła testy na instalacji offgridowej czyli latem chłodzenie powinno być za darmo.

Niestety bez węgla narazie się nie obędzie i podajnik jedzie i się marnuje na dogrzanie ewentualnych braków CWU i 4h podłogi w łazience.

Duży dylemat ma z przeglądami ponieważ wg instrukcji to nie jest filozofia a koszt roczny to ok 500-600zł czyli 2,5-3 lata mam nową jednostkę bez montażu. Bez pieczątki za 7mc stracę gwarancję ale chyba nie warto robić.

W zmiękczaczu też zrezygnowałem i już mam pół nowego za przeglądy a już jest o gwarancji.

U mnie w salono-kuchnio-jadalni (ponad 40m2 + wysokie sufity i duże przeszklenia) mam klimę Gree split 3,5KW na R32.

Jak zaczęło robić się zimniej to stwierdziłem że jeszcze pompy domu nie odpalę a spróbuję dogrzac dom klimą.

Tyle że po odpaleniu okazało się że zużycie klimy jest sporo wyższe niż zużycie ciepła przy pompie PW a dodatkowo u mnie pompa działa głównie w II taryfie a klima musiała by działać cały czas , także w I taryfie ...

Jak dla mnie klimy są świetne do chłodzenia , bo niedużym kosztem można efektywnie schłodzić pokój ale jako główne źródło ogrzewania to są już niezbyt ekonomiczne i niezbyt komfortowe ...

Ogrzanie jedną klimą split całego domu do jednakowej temperatury też raczej nie możliwe , no chyba że ktoś drzwi nie posiada albo ma cały czas pootwierane na oścież a sam rozkład pomieszczeń jest jakiś optymlany , ale nawet wtedy na jednakową temperaturę wszędzie nie ma co liczyć ...

• Like 1

Tylko za klimę, bufor 500l z grzałką, nowy bojler i kolektory dam połowę ceny niż za PC PW 5kW z nowym bojlerem.

Klimy jak nie naprawię to bez bólu wyminie na nową. A dodatkowo mam chłodzenie i dogrzewanie basenu.

Jak dal mnie więcej plusów niż minusów. Układ budy jest taki że ciepło w miarę swobodnie idzie do góry drzwi nie zamykamy. Tyle że dwóch łazienek i wiatrołapu nie ogrzeję klimą.

Coś za coś

Grzałka w taniej grzeje bufor w dzień przeżuci w podłogę a klima w nocy grzeje budę. Powinno dać radę zejść w okolicy grzania ekogrochem. Bez uwzględnienia świąt 55% prądu jest w taniej taryfie.

Narazie teorie:stirthepot:

Edit:

Jako ciekawostka instalator mówił że byłem pierwszym klientem w tym roku co brał 2,6kW. I nie miał takiego coby to jeszcze to wszystko przeliczał jak co za ile COPy itp. Też mi chciał wcisnąć 3,5kW i miałbym jeszcze większe problemy z taktowaniem.Ale to wszyscy chcieli mi 3,5 wcisnąć i twierdzili że na tyle metrów to mi się "w dupie porzewracało"

Edytowane przez kulibob

Tylko za klimę, bufor 500l z grzałką, nowy bojler i kolektory dam połowę ceny niż za PC PW 5kW z nowym bojlerem.

Klimy jak nie naprawię to bez bólu wyminie na nową. A dodatkowo mam chłodzenie i dogrzewanie basenu.

Jak dal mnie więcej plusów niż minusów. Układ budy jest taki że ciepło w miarę swobodnie idzie do góry drzwi nie zamykamy. Tyle że dwóch łazienek i wiatrołapu nie ogrzeję klimą.

Coś za coś

Grzałka w taniej grzeje bufor w dzień przeżuci w podłogę a klima w nocy grzeje budę. Powinno dać radę zejść w okolicy grzania ekogrochem. Bez uwzględnienia świąt 55% prądu jest w taniej taryfie.

Narazie teorie:stirthepot:

Edit:

Jako ciekawostka instalator mówił że byłem pierwszym klientem w tym roku co brał 2,6kW. I nie miał takiego coby to jeszcze to wszystko przeliczał jak co za ile COPy itp. Też mi chciał wcisnąć 3,5kW i miałbym jeszcze większe problemy z taktowaniem.Ale to wszyscy chcieli mi 3,5 wcisnąć i twierdzili że na tyle metrów to mi się "w dupie porzewracało"

No jak zawsze jest coś za coś ...

Zawsze bardziej komfortowe rozwiązania są droższe od tańszych mniej komfortowych ...

Sam piszesz że już nawet obecnie jak nie ma zimy ani mrozów nie jesteś w stanie w 100% ogrzać domu klimą , więc o jakim mu tu komforcie mówimy ?

Co do za system ogrzewania który nie potrafi ogrzać całego domu do jednakowej temperatury ? Co to za system ogrzewanie gdzie musimy rezygnować z prywatności i mieć wszędzie pootwierane drzwi aby przepływ był cały czas ?

Zapewne nie ma nic wspanialszego jak kąpania lub wypróżnianie się przy otwartych drzwiach ;)

Zapewne zapaszek ciagnący po całym domu to też niemalże niesamowita woń ;)

Nie jestem przeciwnikiem ogrzewania nadmuchowego , tyle że jak ktoś chce mieć ogrzewanie nadmuchowe to robi klimę kanałową i wtedy ma równomiernie ogrzewane/chłodzone całe mieszkanie ...

Split jest dobry do tego do czego został stworzony , czyli do szybkiego ogrzania/schłodzenia jednego pomieszczenia ...

To że się "da" całe mieszkanie to nie do końca prawda , a raczej "półprawda" , bo później okazuje się że są pewne "ale" ...

Najbardziej komfortowe dla człowieka jest ogrzewanie podłogowe. Ogrzewanie nadmuchowe jest najmniej komfortowe ze wszystkich.

Największa zaleta tego rozwiązania jest szybkość schładzania/nagrzewania.

To idealny sposób na ogrzanie/schłodzenie pomieszczenia które używa się krótko i sporadycznie , gdzie komfort ma najmniejsze znaczenie a najważniejsze są niskie koszty montażu .

Np. jakiś klub fitness który działa tylko kilka godzin dziennie lub co kilka dni. Szybko można pomieszczenie ogrzać i po zakończeniu zajęć wyłączyć ogrzewanie ...

Edytowane przez kaszpir007

Chyba się wyraziłem nieprecyzyjnie łazienki i wiatrołap nigdy nie były brane pod uwagę jako ogrzewanre klimą.

Wiatrołap to strefa buforowa łazienka dolna nie ogrzewana narazie temperatura zblżóna do tej w salonie, w górnej grzej podłoga od 16-20 jeśli temperatura na zewnątrz jest niższa nż 12 to narazie takie eksperymenty. Tam drzwi są cały czas zamknięte Ale docelowo uruchomi się całą podłogę z bufora na termostatach a klimę w nocy.

Bez tytułu.jpg

Niebieski parter 6m od klimy czerwony jedna z sypialni na piętrze

Wykres cały dzień na klimie

Nigdzie nie miałem na myśli że teraz klima nie daje rady ogrzać grzeje łanie pobierając 250-350W okołom 10 na zewnątrz zaczyna taktować. Z założenia góra ma być chłodniejsza gdzie są sypialnie.