gawel 20.11.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Teraz jak czytam to zdanie to nie ma sensu. Przepraszam, źle napisałem. W sypialniach na piętrze chciałbym mieć chłodniej niż na parterze. Grzejniki też będę miał awaryjnie. Jakie rury polecacie? Na piętrze kanalizacyjne i wodne do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 20.11.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Ktos się orientuje czy klima z tym nowym czynnikiem (R290) też musi być montoana przez kogos z papierami na F-gazy ?Piszą że to nie niszczy ozonu itp więc chyba nie trzeba.cyt z GREE"Czynnik ten ma, w porównaniu do aktualnie najpopularniejszego R32, ponad220 razy niższy współczynnik tworzenia efektu cieplarnianego, będąc przy tym nietoksycznym,naturalnym czynnikiem chłodniczym bezpiecznym dla warstwy ozonowej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 21.11.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Jestem po paru próbach. I tak: 1. Klimatyzatory, wbrew hipotezom nie pobierają dużo prądu. W czuwaniu, jak nie chodzi sprężarka jest to ok 70W/6 szt, czyli tyle, co nic. Programować więc startów nie ma chyba sensu.2. Zrobiłem próbę, wyłączyłem ogrzewanie na 24h. Temp spadła z 18.5 na 18 st. Dom stoi pusty, zero uzysków bytowych. W nocy było kilka st na plusie, w dzień ok 10. To nie jest zły wynik, jak sądzę?3. Myślę, że zapotrzebowanie na ciepło wyliczone na cieplowlasciwie.pl ma się nijak do realu, bo nie sądzę, żeby moje Gree miały COP niższy niż 4 przy obecnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 1. Klimatyzatory, wbrew hipotezom nie pobierają dużo prądu. W czuwaniu, jak nie chodzi sprężarka jest to ok 70W/6 szt, czyli tyle, co nic. Programować więc startów nie ma chyba sensu. Sprawdź jeszcze w niższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 22.11.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Sprawdź jeszcze w niższych temperaturach. On podał zużycie w "standby". Mrozy raczej na to nie będą miały wpływu Jestem po paru próbach. I tak: 2. Zrobiłem próbę, wyłączyłem ogrzewanie na 24h. Temp spadła z 18.5 na 18 st. Dom stoi pusty, zero uzysków bytowych. W nocy było kilka st na plusie, w dzień ok 10. To nie jest zły wynik, jak sądzę? 3. Myślę, że zapotrzebowanie na ciepło wyliczone na cieplowlasciwie.pl ma się nijak do realu, bo nie sądzę, żeby moje Gree miały COP niższy niż 4 przy obecnych temperaturach. ad 2 Murowane domy z rozsądną izolacją i przy takich temperaturach tracą niewiele. Z tym, że podciągnięcie temperatury o 1 stopień może wymagać kilkudziesięciu kWh. ad 3 Jeszcze nie ma zimy. Poczekaj cały sezon. Cieplowlasciwe liczy w bardzo przybliżony i szacunkowy sposób. Jak chcesz znać zapotrzebowanie, to zrób OZC. Ja mam wrażenie, że moja klima ma COP niższy niż 4 (kanałówka Midea). Zeszły sezon grzałem tylko kablami grzewczymi do 21 stopni i w lutym średnio szło 40 kWh na dobę. Klima w listopadzie potrafi zużyć 12-15 kWh dziennie. Co prawda grzeje do 22-23, ale i tak ilość kWh nie do końca mi się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 On podał zużycie w "standby". Mrozy raczej na to nie będą miały wpływu Grzałka karteru odpala się poniżej pewnej (nie znanej mi) temperatury. Teraz może nie chodzić, a przy niższej odpali i będzie brała kilkadziesiąt W. Podobnie grzałka tacy która z pewnością nie ma sensu powyżej zera. A Amber ma obydwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 22.11.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 To jaka jest przez Was polecana klimatyzacja kanałowa do domu szkieletowego o powierzchni 100 M2 , ( parter + piętro). Nie mam OZC, chce poznać Wasze opinie.Założyciel tematu polecał w postach Panasonic. A jak Toshiba, Fujitsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.11.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 To jaka jest przez Was polecana klimatyzacja kanałowa do domu szkieletowego o powierzchni 100 M2 , ( parter + piętro). Nie mam OZC, chce poznać Wasze opinie. Założyciel tematu polecał w postach Panasonic. A jak Toshiba, Fujitsu? Jaki jest rozkład parteru , jeżeli składa się on w salonu+jadalni+kuchni+halu+klatki schodowej w jednej przestrzeni to na wymiennik kanałowy szkoda pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 23.11.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Parter : salon + jadalnia kuchnia, kuchnia, łazienka, pokój, pomieszczenie gospodarcze, hol + klatka schodowa. Piętro : trzy sypialnie, łazienka , hol Łazienki,kuchnia i wiatrołap będzie elektryczne ogrzewanie podłogowe, dodatkowo w łazienkach grzejniki elektryczne drabinki. Nie chce splotów, będę miał możliwość pociągnięcia kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 23.11.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 ad 2 Murowane domy z rozsądną izolacją i przy takich temperaturach tracą niewiele. Z tym, że podciągnięcie temperatury o 1 stopień może wymagać kilkudziesięciu kWh. ad 3 Jeszcze nie ma zimy. Poczekaj cały sezon. Cieplowlasciwe liczy w bardzo przybliżony i szacunkowy sposób. Jak chcesz znać zapotrzebowanie, to zrób OZC. Ja mam wrażenie, że moja klima ma COP niższy niż 4 (kanałówka Midea). Zeszły sezon grzałem tylko kablami grzewczymi do 21 stopni i w lutym średnio szło 40 kWh na dobę. Klima w listopadzie potrafi zużyć 12-15 kWh dziennie. Co prawda grzeje do 22-23, ale i tak ilość kWh nie do końca mi się zgadza [ATTACH=CONFIG]437348[/ATTACH] Wiadomo, że kanałówka musi mieć gorszy COP niż klasyczny split. Jeśli grzałeś kablami w lutym, uzyskując ok 40 kWh/dobę, w listopadzie masz 12-15 z klimy, to spokojnie można przyjąć, że ta klima w lutym weźmie co najmniej 20 kWh/dobę, co daje COP 2 lub poniżej 2, więc mocno średnio. Ja teraz robiłem próbę z jednym klimatyzatorem włączonym w centralnym pomieszczeniu. Reszta peryferyjnych wyłączona, wszystkie drzwi otwarte. Średnia z ostatnich 3 dób to 16.2 kWh/dobę, czyli wcale nie mniej niż przy wszystkich włączonych, nie wspominając o komforcie cieplnym. W centralnym pomieszczeniu jest 21 st, a w peryferyjnych ok 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.11.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Parter Poddasze Zastanawiam się nad umiejscowieniem klimy. Chyba tylko parter. Szkic poglądowy. Proporce mniej więcej zachowane. Aktualnie mam G12w. 10 godzin taniej. Po zainstalowaniu klimy, myślę przejść na G13, 13 godzin taniej, ale tania droższa o 10%. Dodatkowo drogie okienko popołudniowe droższe o chyba 20 gr, coś około 85gr vs 67gr w obecnej.Klima obok drzwi tarasowych w salonie. Ewentualnie nad drzwiami do wiatrołapu, ale tam jest dach i troszkę więcej przewodów trzeba ciągnąć po wierzchu. Dom to kwadrat 9x9m po murach, w środku około 8,5mx8,5m plus wiatrołap przylepiony z boku. Edytowane 24 Listopada 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.11.2019 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Z tą zmiana taryfy to się nie spiesz poczekasz z rok i zdecydujesz. Ja myślę o instalacji klimatyzatora ale pod parapetem okiennym w salonie, jest to tańsze od klima konwertera a działanie ma podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.11.2019 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Parter [ATTACH=CONFIG]437470[/ATTACH] Poddasze [ATTACH=CONFIG]437471[/ATTACH] Zastanawiam się nad umiejscowieniem klimy. Chyba tylko parter. Szkic poglądowy. Proporce mniej więcej zachowane. Aktualnie mam G12w. 10 godzin taniej. Po zainstalowaniu klimy, myślę przejść na G13, 13 godzin taniej, ale tania droższa o 10%. Dodatkowo drogie okienko popołudniowe droższe o chyba 20 gr, coś około 85gr vs 67gr w obecnej.Klima obok drzwi tarasowych w salonie. Ewentualnie nad drzwiami do wiatrołapu, ale tam jest dach i troszkę więcej przewodów trzeba ciągnąć po wierzchu. Dom to kwadrat 9x9m po murach, w środku około 8,5mx8,5m plus wiatrołap przylepiony z boku. Zarknij na ten link https://www.pieniadzepodkontrola.pl/taryfa-g12w-g11-g12-kalkulator-kwh-porownanie-taryf-ktora-taryfa-jest-najtansza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.11.2019 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Zarknij na ten link https://www.pieniadzepodkontrola.pl/taryfa-g12w-g11-g12-kalkulator-kwh-porownanie-taryf-ktora-taryfa-jest-najtansza/ Za ostatni rok mam zużycie w drogiej taryfie 10%. Samo przejście na g13 podniesie mi rachunek o 260zl w taniej. Dlatego jej nie mam, a rozważam tylko przy przerzuceniu części grzania na klimę. A wolałbym już teraz podpisać na 3 lata, by uniknąć podwyżek. Edytowane 25 Listopada 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.11.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Lecą kolejne dni z kajsajem pomało ogarniam diabła:) Co mi się nie podoba przy grzaniu jedną klimą.- brak nastaw co 0,5*C- aby wmiarę ogrzać cały dom trzeba dmuchać na max i jest wtedy słyszalny (idzie sie przyzwyczaić) jeśłi ktoś chce ogrzewać małą powierzchnię to akustyczie powinno być ok- koszty eksploatacji przewidywałem że takie bedą ale liczyłem że się pozytywnie zaskoczę zbliżone do ekogroszku. Około 70% w taniej średnia 39gr/kWh pobraną- komfort gorszy niż przy podłogówce ale akceptowalny. Jak na zewnątrz spadnie ponżej 5* (niżej nie mogę zejść ze sterownikiem) to na 2h nad ranem odpala się podłoga (szacuję ok 4-6kWh) to komfort podłogi jest ok-Jak jest ok 10* taktuje skoleji jak jest chłodniej koło 0 to fajnie moduluje moc uwzględnia zyski bytowe, słoneczne i kozę(palę standardowo raz w tygodniu-salon jest trochę przegrzany ale akceptowalnie Narazie tyle z obserwacji za listopad 186kWh więc średnio Narazie szacunki po przejściu na prad to klima 2000kWh, podłoga 1000kWh CWU 1000kWh. Podejrzewam że trochę zawyżone na klimie i CWU ale zawsze trzeba brać czarny scenariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 26.11.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 @kulibob Po 2 sezonach zmontujesz sobie, albo kupisz (z godziwą dotacją) PC i zapomnisz o tym co masz obecnie. No nie zupełnie - w lecie też przydaje się mieć trochę chłodu "pod ręką". A przy +15 na dworze jest dobrze, gdy żona naciśnie białego pilota i nie marudzi, że w chacie chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 26.11.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Lecą kolejne dni z kajsajem pomało ogarniam diabła:) Co mi się nie podoba przy grzaniu jedną klimą. - brak nastaw co 0,5*C - aby wmiarę ogrzać cały dom trzeba dmuchać na max i jest wtedy słyszalny (idzie sie przyzwyczaić) jeśłi ktoś chce ogrzewać małą powierzchnię to akustyczie powinno być ok - koszty eksploatacji przewidywałem że takie bedą ale liczyłem że się pozytywnie zaskoczę zbliżone do ekogroszku. Około 70% w taniej średnia 39gr/kWh pobraną - komfort gorszy niż przy podłogówce ale akceptowalny. Jak na zewnątrz spadnie ponżej 5* (niżej nie mogę zejść ze sterownikiem) to na 2h nad ranem odpala się podłoga (szacuję ok 4-6kWh) to komfort podłogi jest ok -Jak jest ok 10* taktuje skoleji jak jest chłodniej koło 0 to fajnie moduluje moc uwzględnia zyski bytowe, słoneczne i kozę(palę standardowo raz w tygodniu -salon jest trochę przegrzany ale akceptowalnie Narazie tyle z obserwacji za listopad 186kWh więc średnio Narazie szacunki po przejściu na prad to klima 2000kWh, podłoga 1000kWh CWU 1000kWh. Podejrzewam że trochę zawyżone na klimie i CWU ale zawsze trzeba brać czarny scenariusz Jaki sprzęt używasz ? Nie mogę znaleźć wpisu, gdzie o tym pisałeś Masz split czy kanałówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.11.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Jaki sprzęt używasz ? Nie mogę znaleźć wpisu, gdzie o tym pisałeś Masz split czy kanałówka? kaisai fly 2,6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 kaisai fly 2,6kW Jak na razie to wnioski bardzo pozytywne z eksploatacji. A jaką masz powierzchnie tego salonu który ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 26.11.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 To jakie macie teraz zużycie na ogrzewaniu klimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts