kulibob 01.01.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Cóż raczej ekonomicznie wychodzi to gorzej od ekogrochu.Zeszły grudzień na samym węglu był trochę tańszy niż ten grudzień z klimą i ekogrochem pomimo tego że tego roczny grudzień cieplejszy.Spaliłem 150 kg ekogrochu i 263kwh. Daje to 215-220zł. Na nie korzyść to to że w tym rok mam zmywarkę pod ciepłą wodę i otworzyłem wiatrołap a temperatura na parterze podniosłem z 23,7 na 23,8. I wentylacja jest trochę mocniej ustawiona. A kocioł traci na sprawnosci bo więcej stoi.Z trzeciej strony kolektor słoneczny toche pogrzał wodę jak bło słońce a stary z grzejników zimą nic nie robił. Klima nie zatępuje naładowanej podłogi:(Testujemy dalej:) Klimę przestawiłem na 23* i pobiera 270-320W skrajnie 250-350.Podłoga ładuje się w nocy jak spadnie poniżej 23,8 na parterze i 22,5 na piętrze Edytowane 1 Stycznia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 01.01.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Dużo. Za dużo. Chyba że dom durszlak, albo gdzieś w Jakucku No, durszlak straszny. 15 cm grafitu na ścianach, 50 cm celulozy na stropie... Cóż raczej ekonomicznie wychodzi to gorzej od ekogrochu. Nie wiem, czy jest sens porównywać ogrzewanie pompą ciepła ze spalaniem węgla w domowym kotle. To są dla mnie standarty trzeciego świata, jakkolwiek przedrostek 'eko' przed groszek fajnie i 'zielono' brzmi. Edytowane 1 Stycznia 2020 przez pipit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 01.01.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.01.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 No, durszlak straszny. 15 cm grafitu na ścianach, 50 cm celulozy na stropie... Nie wiem, czy jest sens porównywać ogrzewanie pompą ciepła ze spalaniem węgla w domowym kotle. To są dla mnie standarty trzeciego świata, jakkolwiek przedrostek 'eko' przed groszek fajnie i 'zielono' brzmi. Jestem w trakcie zmiany CO i chodzi o prównanie dwóch różnych systemów i wychodzi że węgiel jest trochę tańszy przynajmniej w okresach chłodniejszych i podłoga jest bardziej komfortowa. Klima jest dobra na ciepłe okresy +15 - +5 a poniżej już powinna być dodatkiem Eko dyrdymały mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.01.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Czyli około 600 kwh na miesiąc całkiem nieźle. 600 kWh to dziennie 20kWh to mniej niż 1 kWh na godzinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.01.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Co do "hałasu" klimatyzatorów. Właśnie jestem na krótki wypoczynku Noworocznym i nad lozkiem wisi klima galanz 2,5 kw. Chodziła na najniższym biegu jakieś 1,5m od mojej głowy. Przy kompletnej ciszy owszem była wyraźnie słyszalna ale już przy np włączonym tv kompletnie o niej zapomniałem. Kilka tygodni temu byłem u znajomego który ogrzewa biuro klima Mitsubishi 5kw, najwyższy model sprzed chyba 4 lat. Raz że dźwięk wydawany przez nią jest zupełnie innym (przyjemniejszy) a dwa sporo cichsza mimo troszke większych rozmiarów. O dwu letnim AUXie którego słyszę kilka razy w tygodniu nie będę się wypowiadał. Dziwnie brzęczy ale to chyba brak jakiegokolwiek serwisu. Jak został zamontowany tak wisi bez dotykania ale działa. Takie to oto moje odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.01.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 600 kWh to dziennie 20kWh to mniej niż 1 kWh na godzinę . Ale masz tu COP wiec chałupa sporo łyka a w środku tylko 20* i bez CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.01.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Ale masz tu COP wiec chałupa sporo łyka a w środku tylko 20* i bez CWU W sumie to prawda moja łyka na ogrzewanie z 25 kwh średnio ale ja mam COP=1 i mam 21-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.01.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dużo. Za dużo. Chyba że dom durszlak, albo gdzieś w Jakucku No jasne 240 zł to problem a ile płacisz za wywóz śmieci, jedzenie czy paliwo (chyba że masz LPG) 600 kWh to dziennie 20kWh to mniej niż 1 kWh na godzinę . W sumie to prawda moja łyka na ogrzewanie z 25 kwh średnio ale ja mam COP=1 i mam 21-22 Zmierzałem do tego, że 600kWh to dużo, szczególnie że grzeje z COP-em. U mnie minimalnie więcej, aa także tylko prądem. U mnie zyski bytowe, tam nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 02.01.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No, durszlak straszny. 15 cm grafitu na ścianach, 50 cm celulozy na stropie... Nie wiem, czy jest sens porównywać ogrzewanie pompą ciepła ze spalaniem węgla w domowym kotle. To są dla mnie standarty trzeciego świata, jakkolwiek przedrostek 'eko' przed groszek fajnie i 'zielono' brzmi. "groszek" brzmi zielono . "Eko" to raczej od "ekonomiczne" - tak jak idziesz do niektórych marketów - mają opcję "pro", "standard" i "eko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 02.01.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Zawsze lepiej być eko na kredycie hipotecznym 40 lat niż mieć to gdzieś i kasę wydawać na jakieś tam zagraniczne wczasy .:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 03.01.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Prośba o opinię na temat jednostki :GREEGUD50PS/A-T+GUD50W/NhA-T , Warto w nią inwestować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.01.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Zmierzałem do tego, że 600kWh to dużo, szczególnie że grzeje z COP-em. U mnie minimalnie więcej, aa także tylko prądem. U mnie zyski bytowe, tam nie. Ja zaobserwowałem że w święta jak zapaliłem w salonie 15 świeczek to temperatura wzrosła z 21 do 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.01.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Prośba o opinię na temat jednostki : GREE GUD50PS/A-T+GUD50W/NhA-T , Warto w nią inwestować ? zapytaj się Karola z klimatyzacjakatowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.01.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Ja zaobserwowałem że w święta jak zapaliłem w salonie 15 świeczek to temperatura wzrosła z 21 do 24 Chyba pochodnie:) skad taki wzrost? Umnei p o odpaleniu kozy to jest 1*. P przepaleniu po 6-8h klima startuje z większą mocą a później znowu pracuje koło minimum. Przez przepalneie w kominku klima wieła 2kwh mniej a podłoga załączyła się dopiero nad ranem Jak słabo widać to na obrasku ctrl + rolką powiększyć Edytowane 4 Stycznia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.01.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Chyba pochodnie:) skad taki wzrost? Umnei p o odpaleniu kozy to jest 1*. P przepaleniu po 6-8h klima startuje z większą mocą a później znowu pracuje koło minimum. [ATTACH=CONFIG]438972[/ATTACH] Przez przepalneie w kominku klima wieła 2kwh mniej a podłoga załączyła się dopiero nad ranem [ATTACH=CONFIG]438973[/ATTACH] Jak słabo widać to na obrasku ctrl + rolką powiększyć + 3 osoby i kotka sztuk raz w salonie , chodziło mi o bytowe uzyski. oczywiście ogrzewanie cały czas działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 05.01.2020 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Jakie ma znaczenie izolacja termiczna miedzi, w której płynie czynnik naszych klimatyzatorów? Jaka jest temperatura (orientacyjne) tych dwóch rurek, w których krąży czynnik między jednostkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2020 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Jakie ma znaczenie izolacja termiczna miedzi, w której płynie czynnik naszych klimatyzatorów? Jaka jest temperatura (orientacyjne) tych dwóch rurek, w których krąży czynnik między jednostkami? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7554033&viewfull=1#post7554033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 06.01.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Znaczenie ma, u mnie po elewacji biegnie ok 2,5m rurek i gdy je dociepliłem dodatkową otuliną piankową zużycie bieżące klimy zeszło o ok 20-30W z tego co pamiętam, więc przełożenie jest, ocieplenia nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Ja zaobserwowałem że w święta jak zapaliłem w salonie 15 świeczek to temperatura wzrosła z 21 do 24 U mnie podobnie. Po zgaszeniu świec, temperatura szybko wraca do stanu sprzed zapalenia. Taki dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts