Iros91 07.01.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Ciekawe jest ocieplenie tych rurek oraz posty Kaizena z kamerą termo. Kaizen pytanie mam, prowadziłeś te rury miedziane w warstwie ocieplenia podłogi ?A może na etapie budowy fundamentów zaplanować już podejście takich rur w gruncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Kaizen pytanie mam, prowadziłeś te rury miedziane w warstwie ocieplenia podłogi ? A może na etapie budowy fundamentów zaplanować już podejście takich rur w gruncie ? Ja rury miałem puszczone przed tynkami - w arocie, żeby tynkarze nie uszkodzili. Pewnie, że przepusty lepiej zrobić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 07.01.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Na którego splita lepiej się zdecydować?Mitsubishi MSZ-HR25VF/MUZ-HR25VF czy Daikin Sensira FTXC-20B+RXC-20BMitsubishi jest 100zł droższy.Zależy mi również na ogrzewaniu w okresach przejściowych.dane daikin https://klimaone.com/wp-content/uploads/2019/06/sensira-ftxc-rxc-dane.jpgmitsubishi https://www.kupklimatyzator.pl/file_store/2019%20Promocje/Mitsubishi/msz-hr25.jpg w skrócie:daikin: grzeje do -15, 1.3-4.0kW, seer 6.85 , scop 4.4 , cop 3.71mitsubishi: grzeje do -10, 0.7-3.5kW, seer 6.2 scop 4.3 minimalna moc grzewcza daikina to 1.3kW (mitsu 0.7kW). Czy to jest istotne? 100zł dołożyć do mitsubishi to nie problem, ale -10, a -15 przy ogrzewaniu to chyba już dość ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Na którego splita lepiej się zdecydować? Mitsubishi MSZ-HR25VF/MUZ-HR25VF czy Daikin Sensira FTXC-20B+RXC-20B Mitsubishi jest 100zł droższy. Zależy mi również na ogrzewaniu w okresach przejściowych. dane daikin https://klimaone.com/wp-content/uploads/2019/06/sensira-ftxc-rxc-dane.jpg mitsubishi https://www.kupklimatyzator.pl/file_store/2019%20Promocje/Mitsubishi/msz-hr25.jpg w skrócie: daikin: grzeje do -15, 1.3-4.0kW, seer 6.85 , scop 4.4 , cop 3.71 mitsubishi: grzeje do -10, 0.7-3.5kW, seer 6.2 scop 4.3 minimalna moc grzewcza daikina to 1.3kW (mitsu 0.7kW). Czy to jest istotne? 100zł dołożyć do mitsubishi to nie problem, ale -10, a -15 przy ogrzewaniu to chyba już dość ważne? Ile masz dni z temperaturą poniżej -15*C? Zeszłej zimy, może ze 2 noce. Rok wcześniej, 2 tygodnie. Jeszcze wcześniej, u mnie było -22*C w nocy i -16*C za dnia bez słońca.. Max 2 tygodnie, może do 3. Później wiosna. Sam sobie odpowiedz, co najlepsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.01.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Na którego splita lepiej się zdecydować? Mitsubishi MSZ-HR25VF/MUZ-HR25VF czy Daikin Sensira FTXC-20B+RXC-20B Mitsubishi jest 100zł droższy. Zależy mi również na ogrzewaniu w okresach przejściowych. Przy grzaniu (nie tylko w okresie przejściowym) istotne jest przy jakiej ujemnej temperaturze klimatyzator pracuje. W jednostce zewnętrznej jest czujnik temperatury i nie włączy jednostki poniżej zadanej wg danych producenta. Są klimy pracujące przy jeszcze niższych temperaturach, np -25 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 07.01.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 U mnie też ostatnie zimy są ciepłe. No i to nie będzie głównym źródłem ciepła, a dodatkowym.Wg danych z tabel scop i seer daikin ma minimalnie wyższy. Ciekawe jak to się ma w rzeczywistości?Czyli śmiem twierdzić, że ma lepsze parametry i jest 100zł tańszy. Kupuje 4szt na 2 domy.Na moim miejscu dopłacalibyście do mitsubishi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 07.01.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Przy grzaniu (nie tylko w okresie przejściowym) istotne jest przy jakiej ujemnej temperaturze klimatyzator pracuje. W jednostce zewnętrznej jest czujnik temperatury i nie włączy jednostki poniżej zadanej wg danych producenta. Są klimy pracujące przy jeszcze niższych temperaturach, np -25 st.C. Jeżeli klimy nie wyłączy to i przy -25 będzie grzała, nie które klimy mają tak że przy -15 czy -20 już się nie załączą jak je wyłączysz, ale jak będzie chodzić, to sama się nie wyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 U mnie też ostatnie zimy są ciepłe. No i to nie będzie głównym źródłem ciepła, a dodatkowym. Wg danych z tabel scop i seer daikin ma minimalnie wyższy. Ciekawe jak to się ma w rzeczywistości? Czyli śmiem twierdzić, że ma lepsze parametry i jest 100zł tańszy. Kupuje 4szt na 2 domy. Na moim miejscu dopłacalibyście do mitsubishi? wybrałbym tę z mniejszą mocną minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 08.01.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 wybrałbym tę z mniejszą mocną minimalną Możesz wyjaśnić dlaczego mniejsza moc minimalna to zaleta? W czasie słabej zimy odpalam kopciucha raz na dobę. Pali się 4-5 godzin. Ekonomiczniej i zdrowiej dla klimatyzatora będzie pracować np raz na dobę z mniejszą mocą przez 3h niż 2x na dobę po 1h z większą mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 08.01.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Możesz wyjaśnić dlaczego mniejsza moc minimalna to zaleta? W czasie słabej zimy odpalam kopciucha raz na dobę. Pali się 4-5 godzin. Ekonomiczniej i zdrowiej dla klimatyzatora będzie pracować np raz na dobę z mniejszą mocą przez 3h niż 2x na dobę po 1h z większą mocą? Bo to jest nie jest ON/OFF, on moduluje mocą, więc lepiej jak może zejść niżej według potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.01.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Szukałbym takiej co może jak najniżej modulować w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.01.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Chyba pochodnie:) skad taki wzrost? Umnei p o odpaleniu kozy to jest 1*. P przepaleniu po 6-8h klima T5 z większą mocą a później znowu pracuje koło minimum. [ATTACH=CONFIG]438972[/ATTACH] Przez przepalneie w kominku klima wieła 2kwh mniej a podłoga załączyła się dopiero nad ranem [ATTACH=CONFIG]438973[/ATTACH] Jak słabo widać to na obrasku ctrl + rolką powiększyć Pomimo kotła chce się Tobie palic dodatkowo w kozie? Nie rozumiem podobno masz dom pomiędzy niskoenergetyczny a pasywnym , a takie źródło ciepła. Już lepiej byś wyszedł przy dwoch splitach i drabinkach w łazienkach. Jakbyś jeszcze miał Pv w ramach kompensacji to już bajka. Od lipca dla zachęty dają 5 dla niezdecydowanych minusem jest to że dla nowych instalacji i na komponentach nie starszych niż dwa lata;). Ja wybrałem gaz bo mnie taniej wychodziło kWh koło 22gr. Tak czy siak że mam muszę płacić abo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.01.2020 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Pomimo kotła chce się Tobie palic dodatkowo w kozie? Nie rozumiem podobno masz dom pomiędzy niskoenergetyczny a pasywnym , a takie źródło ciepła. Już lepiej byś wyszedł przy dwoch splitach i drabinkach w łazienkach. Jakbyś jeszcze miał Pv w ramach kompensacji to już bajka. Od lipca dla zachęty dają 5 dla niezdecydowanych minusem jest to że dla nowych instalacji i na komponentach nie starszych niż dwa lata;). Ja wybrałem gaz bo mnie taniej wychodziło kWh koło 22gr. Tak czy siak że mam muszę płacić abo. Agdzie ja piałem nnisko energetyczny a pasywny? PRzegrodu to minimalne U dla WT2021. tak na oko wyjdzie pewne z 55-40kWh/m2/rok. Koza jest dla klimatu bardziej, a eko groch jest do wystawienia na lato i do wstawenia grzałka. Ja się budowałem to pompy wyceniali kurewsko drogo. Cop 1 zabardzo nie wierzyłem a zato wierzyłem w sprawność kotła na eko groch a tu chujnia. PV poszukuje wykonawcy instalacja dobierana na ok 50% pokrycia. Przy szacowanm cop 3 klima kosztuje 15 gr za kwh .przy cop 2,5 19gr więc taniej niż gaz Edytowane 9 Stycznia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.01.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Agdzie ja piałem nnisko energetyczny a pasywny? PRzegrodu to minimalne U dla WT2021. tak na oko wyjdzie pewne z 55-40kWh/m2/rok. Koza jest dla klimatu bardziej, a eko groch jest do wystawienia na lato i do wstawenia grzałka. Ja się budowałem to pompy wyceniali kurewsko drogo. Cop 1 zabardzo nie wierzyłem a zato wierzyłem w sprawność kotła na eko groch a tu chujnia. PV poszukuje wykonawcy instalacja dobierana na ok 50% pokrycia. Przy szacowanm cop 3 klima kosztuje 15 gr za kwh .przy cop 2,5 19gr więc taniej niż gaz Wyczytałem z stopki. Wprowadziłem do kalkulatora i mi przy 20cm ściana i 40 sufit wychodzi 52 więc się zdziwiłem tego Twojego wyniku( może coś źle wprowadziłem). No taniej kosztuje przy COP3. Kuzyn rok temu się budował i wstawił sobie pompę ciepła którą przerobił z klimatyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.01.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Wyczytałem z stopki. Wprowadziłem do kalkulatora i mi przy 20cm ściana i 40 sufit wychodzi 52 więc się zdziwiłem tego Twojego wyniku( może coś źle wprowadziłem). No taniej kosztuje przy COP3. Kuzyn rok temu się budował i wstawił sobie pompę ciepła którą przerobił z klimatyzatora. ściana to 0,04 20 cm i porotherm strop i skosy 28cm mix + skosy stryszku nieużytkowego 15cm podłoga 9 grafit 3 biały. Rekuperator DIY odzysk dobry ale straty przesyłowe duże a ochoty babrać się w wełnie nie mam. wiec dupy nie rwie. Narazie zamiast kotła wejdzie grzałka najtansza opcja jak będzie za drogo w eksploatacjipomyśle o przeróbce czegoś. Dzisiaj audyt PV zobaczymy czy ktoś rzetelny czy papudrok do przegnania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 16.01.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Takie pytanie. Ile powinna "zjesc" moja klima na grzaniu.W ramach przypomnienia 3,5 kW Midea Mission Ext.1. Na dworze 6 stopni(w nocy okolo 1). Na klimatyzatorze 19 ustawione, w pomieszczeniu 19,6. Wentylator 15%. Za 24h zjadlo okolo 11kW.2. Ta sama temperatura, na klimie 21 stopni, w pomieszczeniu podobnie. Wentylator na 30%. Zjadla okolo 18kW. Grzeje dom parterowy okolo 65 metrow. Reku jeszcze nie dziala, bo czekam na instalacje - anemostaty zakrecone. Dom budowany w 2015, tynkowany w 2017. Sciany i podlogi powinny byc suche, choc to pierwszy miesiac gdzie grzeje regularnie. Tak w skrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 16.01.2020 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Ps. Cos edycja nie dziala na tel. Dom wiekszy, ale grzane bedzie mniej. Finalnie 70m2, calkowia powierzchnia 90m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 17.01.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Takie pytanie. Ile powinna "zjesc" moja klima na grzaniu. W ramach przypomnienia 3,5 kW Midea Mission Ext. 1. Na dworze 6 stopni(w nocy okolo 1). Na klimatyzatorze 19 ustawione, w pomieszczeniu 19,6. Wentylator 15%. Za 24h zjadlo okolo 11kW. 2. Ta sama temperatura, na klimie 21 stopni, w pomieszczeniu podobnie. Wentylator na 30%. Zjadla okolo 18kW. Grzeje dom parterowy okolo 65 metrow. Reku jeszcze nie dziala, bo czekam na instalacje - anemostaty zakrecone. Dom budowany w 2015, tynkowany w 2017. Sciany i podlogi powinny byc suche, choc to pierwszy miesiac gdzie grzeje regularnie. Tak w skrocie. Nie testowałem tego jak Ty przez 24h ,ale Rotenso iMoto 3,5 kW przy takich temp.zewntętrznych zużywa średnio około 0,25-0,30kW na godzinę przy nastawie 21-22stopnie ogrzewając salon 40m i częściowo resztę.Ostatnio przy plus 8-10 wzięła 0,16kW.W tym roku brak temperatur poniżej -5 czy -10 aby przetestować i coś powiedzieć więcej ,ale i tak jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 17.01.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 To lipa u mnie, bo przy 21 stopni na klimatyzatorze bierze 0,7kW, a moze lekko powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.01.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Takie pytanie. Ile powinna "zjesc" moja klima na grzaniu. W ramach przypomnienia 3,5 kW Midea Mission Ext. 1. Na dworze 6 stopni(w nocy okolo 1). Na klimatyzatorze 19 ustawione, w pomieszczeniu 19,6. Wentylator 15%. Za 24h zjadlo okolo 11kW. 2. Ta sama temperatura, na klimie 21 stopni, w pomieszczeniu podobnie. Wentylator na 30%. Zjadla okolo 18kW. Grzeje dom parterowy okolo 65 metrow. Reku jeszcze nie dziala, bo czekam na instalacje - anemostaty zakrecone. Dom budowany w 2015, tynkowany w 2017. Sciany i podlogi powinny byc suche, choc to pierwszy miesiac gdzie grzeje regularnie. Tak w skrocie. Jeśli dom nie ogrzewany regularnie to musi swoje zeżreć. Mój kaisaj 2,6kW bieze tak średnio 8kWh dziennie na 150m2 (116użytkowej). Jednak im zimniej tym wiej bierze podłogówa załącza się przy +7 -2 zależy jaki dzień był(ile słońca ile bytowego) Od 1 października klima wzeła 697kWh a kocioł 450kg słabego ekogrochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts