Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

A gdybym założył filtry stożkowe na kanałach wlotowych i wymieniał regularnie? Może wymiennik nie będzie się tak syfił?

Mam taką sytuację, że z gościem, który zakładał klimatyzację rozeszliśmy się w niezbyt przyjemnej atmosferze, bo spieprzył nie tylko umieszczenie kanałówki, ale jeszcze parę innych rzeczy, a jak teraz dzwonię do ludzi z ogłoszeń, to albo nie serwisują instalacji nie założonych przez siebie, albo nie mają terminów, albo wirus itd...

Musze sobie jakoś sam to oczyścić.

Jak zajrzałem do wnętrza za filtrem wstępnym (który był uyebany), to są trzy wentylatory na jednej osi. Na łopatkach tych wentylatorów jest jakiś lekki osad, ale się nie klei, ani nic takiego, co by mogło świadczyć o tym, że wymiennik może być bardzo zanieczyszczony. Nie moge dostać się za te wentylatory. Musiałbym demontować 4 kanały nawiewne i może wtedy zobaczyłbym wymiennik.

Zamierzam to potraktować ozonem i może dopiero w przyszłym roku po sezonie znajdę jakiegoś instalatora, który zajmie się tym profesjonalnie i podwiesi mi tę jednostkę na strychu.

Jak sądzisz/sądzicie?

A gdybym założył filtry stożkowe na kanałach wlotowych i wymieniał regularnie? Może wymiennik nie będzie się tak syfił?

Mam taką sytuację, że z gościem, który zakładał klimatyzację rozeszliśmy się w niezbyt przyjemnej atmosferze, bo spieprzył nie tylko umieszczenie kanałówki, ale jeszcze parę innych rzeczy, a jak teraz dzwonię do ludzi z ogłoszeń, to albo nie serwisują instalacji nie założonych przez siebie, albo nie mają terminów, albo wirus itd...

Musze sobie jakoś sam to oczyścić.

Jak zajrzałem do wnętrza za filtrem wstępnym (który był uyebany), to są trzy wentylatory na jednej osi. Na łopatkach tych wentylatorów jest jakiś lekki osad, ale się nie klei, ani nic takiego, co by mogło świadczyć o tym, że wymiennik może być bardzo zanieczyszczony. Nie moge dostać się za te wentylatory. Musiałbym demontować 4 kanały nawiewne i może wtedy zobaczyłbym wymiennik.

Zamierzam to potraktować ozonem i może dopiero w przyszłym roku po sezonie znajdę jakiegoś instalatora, który zajmie się tym profesjonalnie i podwiesi mi tę jednostkę na strychu.

Jak sądzisz/sądzicie?

Tak jak napisal poprzednik, ozonatorem zabijesz zyjatka, ale one bardzo szybo pojawia sie z powrotem. Nie mam jeszcze klimatyzacji, ale tez myslalem o latwym dostepie do czerpni i filtrze stozkowym w srodku oraz zwyklej siatce przed filtrem stozkowym ktora mozna by odkurzyc odkurzaczem co jakis czas( pewnie co dwa tyg jak napisal wczesnije kolega)

Na You tube koledzy czyszcza to takim srodkiem do czyszczenia klimatyacji to wszystko ladnie splywa samo bez jakichs szczotek czy szorowania.

Co rok czyszcze tak klime w samochodzie, tym srodkiem plus ozonator.

kiedys robilem samym ozonatorem, ale jak cos sie zalegnie to starcza na bardzo krotko,

Nie mam jeszcze klimatyzacji, ale tez myslalem o latwym dostepie do czerpni i filtrze stozkowym w srodku oraz zwyklej siatce przed filtrem stozkowym ktora mozna by odkurzyc odkurzaczem co jakis czas( pewnie co dwa tyg jak napisal wczesnije kolega)

Filtry nie wyłapią wszystkiego. Tu trochę fotek - zarówno na nawiewie jak i wywiewie (nawet filtr F7 za filtrami G4 i M5 jest zasyfiony).

Na You tube koledzy czyszcza to takim srodkiem do czyszczenia klimatyacji to wszystko ladnie splywa samo bez jakichs szczotek czy szorowania.

Jakoś mi nigdy nie chciało spływać. Dopiero jak zapuściłem kamerkę inspekcyjną i zobaczyłem syf to pogooglałem i zobaczyłem, jak trzeba klimę czyścić:

Ja sobie radzę po takim rozebraniu parownicą - nie leje się tak woda, a syf też wylatuje. Bez ciśnienia nie ma szans na wyczyszczenie wymiennika, tego, co pod nim i łopatek wentylatora.

• 2 weeks później...
Współ ogrzewanie klimą mamy za sobą tzn włącza siię jeszczee aby utrzymać te 24* ale dość rzadko.

Mam pytanie jak wychodzi zużycie na chłodzenie?

I czy warto korzystać z trybo ECO?

Porównywalnie z grzaniem. Jak większy upał i potrzeba mocniejszego schłodzenia to więcej energii. Ale prawda jest taka, że trochę trwa nim dom się nagrzeje, więc klimę na chłodzenie włączamy rzadziej. U mnie dopiero po kilku dniach upału. Gorzej jest na piętrze.

Na piętrze mam na korytarzu, a planuję przeniesienie do pokoi (z korytarza na parterze też). Trudno powiedzieć kiedy to nastąpi bo panuje zaraza i nie wiem kiedy znajomy f-gazownik znajdzie czas na wykonanie swojej roboty.

Co do trybu ECO - nie zwracałem na to uwagi.

Hej

Przewertowałem te 150 stron jak i połowę innych wątków od grzania cop 1 po bufory pompy powietrze woda itp

Zdecydowałem ogrzewać dom tandemem wodna podłogowka (kospel cop 1) i Klima kanałowa

Raczej 2 taryfy

Brak pomysłu na cwu

Wodna bo i rury i rozdzielacze i kospelka już mam

Dom 210 m2 w tym 45 zimnego garażu

Ściany 25 cm grafit

Dach pewnie około 30 cm pianki

Podłoga 10 cm coś pod płytą i 15 styro na

Opaska 10 cm na 1.2O1okna w warstwie izolacji

Ściany silka 18 cm

Dom parterowy dach płaski z wiązara więc jest gdzie prowadzic rury

Ozc 60 kwh/m2/Rok

Na pewno będzie reku chciałbym z odzyskiem wilgoci

Obecnie robie fundament

Ten rok jeszcze ściany dach przyszły rok instalacje

Prace wykonywane gospodarczo plan na 5 lat do zamieszkania więc nie o doborze urządzeń tutaj

Poszukuje osoby która mi doradzi zaprojektuje obliczy instalacje (oczywiście odplatnie). Instalacje chetnie wykonam sam bez montażu urządzenia

Zakładam że chciałbym mieć 2 klimy kanałowe

1 szt to salon z kuchnią

2 sztuka to 3 sypialnie i 2 garderoby

Dwie bo chciałby rozdzielić strefy grzania/chłodzenia

Splity wykluczam

Kratki czy anemostaty tylko w suficie

Chciałbym mieć profesjonalnie wyliczone przekroje i rozmieszczenie kanałów

Chciałbym miec wytyczne co do mocy i parametrów urządzeń które będą do zakupienia w przyszłości

Zakładam ze powinna byc automatyka i sterowanie zdalne

Priorytet cisza

Mam już projekt rekuperacji i podłogówki

Klima ma tylko dogrzewac zimą, za to ogrzewać całość w okresach przejściowych ewentualnie schłodzić latem jesli będzie taka potrzeba

Zakładam że warto skorzystać z dodatkowych opcji oczyszczania powietrza itp

Nie chce na tym etapie wybierać urządzeń gdyż pewnie za 4 czy 5 lat będą inne możliwości

Sądzę że zimą grzalbym podłogę na około 17-19 stopni reszta w gestii klimy

Pozdrawiam i liczę na odzew

Do ciepłej wody najlepiej bojler np ariston hybrid lub inna firma one maja grzałki w razie W a główne grzanie to pompa ciepła zabudowana wewnątrz tego taki ok 80 litrów to koszt plus minus 2 tys ,są oczywiście i większe .

Kurat trochę gówno prawda bo PC 300 litrowe również mają grzałkę. Ariston kosztuje 2800 i dla 2 osób skromnie wystarczy ale i tak korzystać będzie w większym wydatku z grzałki natomiast 300 litrów starczy na samej PC dla 4 osób na spokojnie. Koszt 4500 zł Ariston można miec w bloku i to jedyna zaleta.

Kurat trochę gówno prawda bo PC 300 litrowe również mają grzałkę. Ariston kosztuje 2800 i dla 2 osób skromnie wystarczy ale i tak korzystać będzie w większym wydatku z grzałki natomiast 300 litrów starczy na samej PC dla 4 osób na spokojnie. Koszt 4500 zł Ariston można miec w bloku i to jedyna zaleta.

Woda interesuje mnie coś około 270 do 300l z cyrkylacją lub opcja 2 przepływowo?

Te pompy są fajnie ale jeśli one biorą ciepło z domu to w sumie te tanie cwu jest też droższym C.o.?

Woda interesuje mnie coś około 270 do 300l z cyrkylacją lub opcja 2 przepływowo?

Te pompy są fajnie ale jeśli one biorą ciepło z domu to w sumie te tanie cwu jest też droższym C.o.?

Ten Ariston bierze ciepło z pomieszczenia moja pc bierze ciepło z nieogrzewanego garażu i wydmuchuje na zewnątrz. Nie mam co nie ma to wpływu . Pc może również pobierać powietrze z zewnątrz do -7 c.

Ten Ariston bierze ciepło z pomieszczenia moja pc bierze ciepło z nieogrzewanego garażu i wydmuchuje na zewnątrz. Nie mam co nie ma to wpływu . Pc może również pobierać powietrze z zewnątrz do -7 c.

Rozumiem. Obecnie mam garaż nieogrzewany z8na jest bardzo zimno blisko 4-5 stopni

Gdybym zabrał ciepło szybko zawitalby tam mróz co również wpłynie na koszt grzania domu

CWU temat drugorzędny ale jestem sceptyczny co do tych pomp

Ktoś coś o ogrzewaniu pompą PP?

Rozumiem. Obecnie mam garaż nieogrzewany z8na jest bardzo zimno blisko 4-5 stopni

Gdybym zabrał ciepło szybko zawitalby tam mróz co również wpłynie na koszt grzania domu

CWU temat drugorzędny ale jestem sceptyczny co do tych pomp

Ktoś coś o ogrzewaniu pompą PP?

A może jakieś konkretne argumenty na poparcie tezy?

Ja mam 3 zimy za sobą i zaprzeczam aby coś takiego miało miejsce. Poza tym ściana do niogrzewanego garazu ma takie same ocieplenie jak zewnętrzna więc nie wiem co ma piernik do wiatraka :confused::confused::confused:

W projekcie mam tylko 10 cm izolacji kontra 25 na elewacji. Więcej też jak 15 nie zmieszczę

Ale w garażu nie powstanie jakieś podciśnienie?

Jak masz to rozwiązane jakieś ekstra izolowane rury?

Nie PC stoi w spiżarni i pobiera powietrze zza ściany czyli z garażu. [ATTACH=CONFIG]443189[/ATTACH]

PC pracuje w zimie ok 3h może czasem 4 ja nie widzę różnicy oprócz tego że mam w garażu super sucho , zanim miałem pc to czasem woda ze sniegu stała ale teraz raz że nie ma śniegu i jest bardzo sucho.

Edytowane przez gawel

Rzeczywiście fajnie

Czy na rurach nie ma skroplin itp?

Jak temat cyrkulacji? Jaka to pojemność:)

No i czym grzejesz dom?

Z kotłowni do garażu mam 6m myślisz że pobierze sobie powietrze?

Może na wylotowej latem coś jest ale od wewnątrz i pc posiada system odprowadzenia skroplin. Pc ma pojemność 300l ma cyrkulację ale ja nie korzystam z tej funkcji. Dom ogrzewam grzejnikami elektrycznymi.

6m rury ciągnąc to bez sensu może jest jakis stryszek a jak nie to z zewnatrz, PC ma pobór maksymalny 440 w nawet jak popracuje 2 h dłużej w zimie to i tak to finansowo dobrze wyjdzie.

Edytowane przez gawel

Może na wylotowej latem coś jest ale od wewnątrz i pc posiada system odprowadzenia skroplin. Pc ma pojemność 300l ma cyrkulację ale ja nie korzystam z tej funkcji. Dom ogrzewam grzejnikami elektrycznymi.

Dzięki za info

Czyli musi być też przygotowane odprowadzenie skroplin?

Używasz jej w 1 taryfie?