Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

zamiast [ATTACH=CONFIG]443209[/ATTACH]

wolałbym ptasie mleczko czekoladowe ale jak sie nim umyć?

Dropsy to pc do cwu bez zbiornika

Np taki

https://swatt.pl/pl/pompa-ciepla-drops-m-41-do-cwu-2-5-kw-789?gclid=EAIaIQobChMItOnDqv756AIVl7p3Ch0DWwOUEAQYASABEgKO2PD_BwE

lub

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-powietrzna-do-cwu-krommler-3-6-kw-8330647546

Ale raczej rozważałbym grząłkę jak normalne zużycie wody

Edytowane przez kulibob

Wstawiłbym bojler i grzałkę do taniej taryfy jakby było za drogo dostawił dropsa.

Jeśli nie zużywacie za dużo CWU to koszt dla 3 osób z grzałki to ok 600zł/rok

I co to znaczy grzałka do 2 taryfy?

Dajemy mocniejsze żeby się zmieścić w okienku?

Jaka propozycja dla baniaka 300l? Czy cyrkulacja w dzień nie spowoduje wychłodzenia wody na wieczorne kąpiele?

Grzanie CWU tylko w taniej

Zwykłe 2 kW powinny wystarczyć

To zależy ile potrzebujesz . Cyrkulacja to zawsze strata ale łatwo zbudować taki sterownik z zegarem i pętlą. Np chodzi w godzinach jakich chcesz i cyklicznie np 2min co 30 min. Zadbać o ocieplenie rur CWU i dodatkowo ocieplić zbiornik na wode

Grzanie CWU tylko w taniej

Zwykłe 2 kW powinny wystarczyć

To zależy ile potrzebujesz . Cyrkulacja to zawsze strata ale łatwo zbudować taki sterownik z zegarem i pętlą. Np chodzi w godzinach jakich chcesz i cyklicznie np 2min co 30 min. Zadbać o ocieplenie rur CWU i dodatkowo ocieplić zbiornik na wode

2 kWh na dobę to przy pompie ciepła. Przy grzaniu grzałką z COP = 1 trzy razy więcej.

Chyba ostro przeholowałeś z COP 6-6,5.

Nie zajmuję sie liczeniem copów bo to nudne i niecelowe w 1h pracy jest taka moc po około godzinie wzrasta do 400w w lecie obroty są symboliczne. Napisałem około bo w lecie PC pracuje około 2 do 2,5h na dobę i woda jest bez limitu.

moc grzałki 2 kW

Przepraszam. Pomyliłem się. Siedzi mi w głowie, że u mnie zużywam mniej niż 2 kWh energii na dobę do grzania c.w.u. W lecie około 1 kWh. Mój błąd.

Z Twojego założenia - 600 zł na rok dla 3 osób wyszło mi 1,64 zł na dzień. I tak "w rozumie" poszły kWh.

Jest powiedzenie: nie myli się ten co nic nie robi...

Ten wysoki COP (6.6) dla dropsa podają przy temperaturze zewnętrznej 35 st.C i grzaniu do 45 st.C.. Tak na prawdę to namieszali, bo 35 st.C miewaliśmy w ubiegłym roku w niektóre dni w lecie.

U mnie realnie przy pomiarach ciepłomierzem i licznikiem kWh wyszło 2,5-2,7 - PPC Hewalex 3,8 kW

No właśnie Panowie i Panie. Może się ktoś pochwali jak w tym sezonie sprawdzało się grzanie klimatyzatorami czy to splitami czy kanałowymi? Jak to jest z tym komfortem i kosztami oczywiście. Muszę się w końcu na coś zdecydować bo za chwile dach a ja nadal nie wiem czy budować ten komin czy nie? Na 99% kable i co do tego...?