Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

No właśnie Panowie i Panie. Może się ktoś pochwali jak w tym sezonie sprawdzało się grzanie klimatyzatorami czy to splitami czy kanałowymi? Jak to jest z tym komfortem i kosztami oczywiście. Muszę się w końcu na coś zdecydować bo za chwile dach a ja nadal nie wiem czy budować ten komin czy nie? Na 99% kable i co do tego...?

To że opuściłeś XIX wiek i nie robisz wodnego zabytkowego ogrzewania centralnego to wielki plus :p, ale dlaczego wszędzie kable ? Co to ma na celu i czy nie można mieć tańszego i ekonomiczniejszego, lepiej sterowalnego układu grzewczego o mniejszej bezładności cieplnej. Są przecież PV nie trzeba niczego akumulować, w nocy masz tanio w dzień za darmo.

No właśnie Panowie i Panie. Może się ktoś pochwali jak w tym sezonie sprawdzało się grzanie klimatyzatorami czy to splitami czy kanałowymi? Jak to jest z tym komfortem i kosztami oczywiście. Muszę się w końcu na coś zdecydować bo za chwile dach a ja nadal nie wiem czy budować ten komin czy nie? Na 99% kable i co do tego...?

Tyle czasu jesteś na forum i jeszcze się nie nauczyłeś, że każdy swoje chwali? Komfort to jeden z najbardziej indywidualnych tematów, więc musisz to sprawdzić na sobie. Mieszkasz w takiej aglomeracji, że na pewno ktoś ma to, co Cię interesuje. To jedyna droga by sprawdzić PRZED podjęciem decyzji.

Ja odwiedzałem ludzi z kablami, z PC, z PV i z klimą. Kosztowało mnie to trochę czasu i kilometrów ale warto było. Kobietę swoją zabierałem, by sobie posiedziała w pomieszczeniu (salon 36m2) ogrzewanym klimą i dobrze zrobiłem, bo jej NIE zburzyło mi cały plan jaki miałem na umiejscowienie agregatu wewnętrznego :)

Tyle czasu jesteś na forum i jeszcze się nie nauczyłeś, że każdy swoje chwali? Komfort to jeden z najbardziej indywidualnych tematów, więc musisz to sprawdzić na sobie. Mieszkasz w takiej aglomeracji, że na pewno ktoś ma to, co Cię interesuje. To jedyna droga by sprawdzić PRZED podjęciem decyzji.

Ja odwiedzałem ludzi z kablami, z PC, z PV i z klimą. Kosztowało mnie to trochę czasu i kilometrów ale warto było. Kobietę swoją zabierałem, by sobie posiedziała w pomieszczeniu (salon 36m2) ogrzewanym klimą i dobrze zrobiłem, bo jej NIE zburzyło mi cały plan jaki miałem na umiejscowienie agregatu wewnętrznego :)

Jak bym nie patrzył to ostatniego zdania kompletnie nie rozumiem:)

Ja to i tak mam szczęście bo o wszystkim decyduje sam ale najpierw muszę się w końcu na coś zdecydować. Masz 100% racji, że każdy będzie bronił swojego zdania. Pewnie elementy i tak juz wykluczyłem więc jest na dobrej drodze.

Jak bym nie patrzył to ostatniego zdania kompletnie nie rozumiem:)

.

Chodziło mi o to, że jak w zeszłym roku planowałem ogrzewanie kablami + wspomaganie klimą, to ustaliliśmy gdzie będzie wisieć agregat wewnętrzny klimy. Znajomi dali mi namiar na ludzi, którzy ogrzewają klimą, była jesień więc pojechaliśmy, wypiliśmy kawkę a potem żonka powiedziała, że nie chce tak mieć, bo jej wiało :D

Ostatecznie temat kabli upadł przez zmiany osobowe w nadzorze budowlanym, co poskutkowało masowym czepialstwem i ryzykiem w temacie spełnienia Ep ale temat lokalizacji klimatyzacji na lato pozostał ...chyba że odpuszczę i najpierw sprawdzę chłodzenie PC.

Zazdroszczę, że sam decydujesz. Ja jeszcze wczoraj ryłem ściany pod hydraulikę i wodę na standardową umywalkę z baterią a dziś rano, kobieta sobie wymyśliła umywalkę stojącą na blacie, co wszystko mi zmienia. :rolleyes:

Chodziło mi o to, że jak w zeszłym roku planowałem ogrzewanie kablami + wspomaganie klimą, to ustaliliśmy gdzie będzie wisieć agregat wewnętrzny klimy. Znajomi dali mi namiar na ludzi, którzy ogrzewają klimą, była jesień więc pojechaliśmy, wypiliśmy kawkę a potem żonka powiedziała, że nie chce tak mieć, bo jej wiało :D

Ostatecznie temat kabli upadł przez zmiany osobowe w nadzorze budowlanym, co poskutkowało masowym czepialstwem i ryzykiem w temacie spełnienia Ep ale temat lokalizacji klimatyzacji na lato pozostał ...chyba że odpuszczę i najpierw sprawdzę chłodzenie PC.

Zazdroszczę, że sam decydujesz. Ja jeszcze wczoraj ryłem ściany pod hydraulikę i wodę na standardową umywalkę z baterią a dziś rano, kobieta sobie wymyśliła umywalkę stojącą na blacie, co wszystko mi zmienia. :rolleyes:

Wymień kobietę lub przynajmniej się pozbądź na szybko.:yes:

BTW a dlaczego nie zaplanowałeś klimy pod oknem? Na pewno nie będzie dyskomfortu zwłaszcza jeżeli nawiew będzie poza bezpośrednim obszarem przebywania ludzi np kanapa fotel itp.

Edytowane przez gawel

wyszło 800kg ekogroszku i 1300kwh na CO i CWU. Jednak klima trochę w nocy się włącza aby utrzymać 24*.

Klima jest ok jednak na moje słabo sterowalna za duże histerezy i za mała modulacja mocy. Lepszy komfort daje mi podłogówka na histerezie 0,1*C. Jednak te dwa systemy w miarę fajnie się uzupełniają.

dybym miał do wyboru klima czy podłogówka wybrałbym podłogówkę i jak największą akumulacje. Klima to fajny dodatek i chłodzenie dotego

Edytowane przez kulibob

wyszło 800kg ekogroszku i 1300kwh na CO i CWU. Jednak klima trochę w nocy się włącza aby utrzymać 24*.

Klima jest ok jednak na moje słabo sterowalna za duże histerezy i za mała modulacja mocy. Lepszy komfort daje mi podłogówka na histerezie 0,1*C. Jednak te dwa systemy w miarę fajnie się uzupełniają.

dybym miał do wyboru klima czy podłogówka wybrałbym podłogówke i jak największą akumulacje. Klima to fajny dodatek i nic więcej przynajmniej dlamnie

No ale dodaj że Ty masz salon jak kościół na wysokość.

No ale dodaj że Ty masz salon jak kościół na wysokość.

Ale żeś Pan trafił. Mój salon, kuchnia, przedpokój to ok 38m2 z wysokością 4m. Wydaje mi się, że klimatyzacja by się swietnie sprawdziła by to ciepło zgromadzone 'u góry" rozdmuchać po całym pomieszczeniu a później i całym domu.

Panie Kulibob jaki ekogroszek? Do czego on Panu potrzebny bo chyba czegoś nie rozumiem.

Więc na czym stanęło Twoje ogrzewanie?

Fakt narobiłeś się ale lepiej nie zalepiaj tych dziur bo za chwilę może wejść nowa kolekcja szafek łazienkowych w meblowym i będzie powtórka :)

Zdecydowałem się na PC

Tu porównanie do kosztów ogrzewania gazowego https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362729-Kocio%C5%82-gazowy-czy-pompa-ciep%C5%82a&p=7930137#post7930137

Tutaj o kablach i dodatkach, by spełnić wymagania Ep https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361896-Budowa-domu-z-pomp%C4%85-ciep%C5%82a&p=7919872

Wymień kobietę lub przynajmniej się pozbądź na szybko.:yes:

BTW a dlaczego nie zaplanowałeś klimy pod oknem? Na pewno nie będzie dyskomfortu zwłaszcza jeżeli nawiew będzie poza bezpośrednim obszarem przebywania ludzi np kanapa fotel itp.

Że niby z inną problemów nie będzie? :D Po co mi nieznany "wróg"? Tego znam i mnie łatwo nie zaskoczy :D

Układ mieszkania mi nie pasuje na klimę pod oknem. Pozostaje rozwiązanie sufitowe. Mam poddasze nieużytkowe i teoretycznie łatwo to zrobić, więc rozważam taką opcję pomiędzy salonem a pokojami, żeby chłodziło tu i tam. Zobaczymy.

Sposób ogrzewania to jedno. Na obniżenie rachunków duży wpływ ma dobry system rekuperacyjny, który odzyskuje część ciepła. Moim zdaniem inwestycja w dobry rekuperator, to dobry pomysł.

Nie zgodzę się z Tobą. Obniżenie rachunków rachunków o 40 czy 30% to tylko teoria. Pewnie zaraz Pan profesor Kaizen przedstawi mi obliczenia, linki do przeróżnych przykładów itd. Przy rekuperacji Ty stawiasz oszczędności na pierwszy plan a tak naprawdę to tylko dodatek.

I to proszę Pana nie temat o rekuperacji.

• Like 1

Sposób ogrzewania to jedno. Na obniżenie rachunków duży wpływ ma dobry system rekuperacyjny, który odzyskuje część ciepła. Moim zdaniem inwestycja w dobry rekuperator, to dobry pomysł.

Owszem jak mieszkasz przy autostradzie, cmentarzu, wysypisku śmieci lub hodowli lisów i nie możesz otwierać okien to ma sens. Natomiast nie ma sensu wydawania pieniędzy na zakup urządzenia które zużywa prąd aby oszczędzać energię (!) dla ugaszenia irracjonalnych lęków dotyczących wentylacji pomieszczeń. A argumenty że wentylacja grawitacyjna nie działa w lecie bo nie ma takiej potrzeby można rozszczelnić okna. I po prostu trzeba się regularnie myć, zmieniać pościel częściej niż raz w miesiącu w domu nie będzie jebało jak w murzyńskiej chacie.

Owszem jak mieszkasz przy autostradzie, cmentarzu, wysypisku śmieci lub hodowli lisów i nie możesz otwierać okien to ma sens. Natomiast nie ma sensu wydawania pieniędzy na zakup urządzenia które zużywa prąd aby oszczędzać energię (!) dla ugaszenia irracjonalnych lęków dotyczących wentylacji pomieszczeń. A argumenty że wentylacja grawitacyjna nie działa w lecie bo nie ma takiej potrzeby można rozszczelnić okna. I po prostu trzeba się regularnie myć, zmieniać pościel częściej niż raz w miesiącu w domu nie będzie jebało jak w murzyńskiej chacie.

Nic dodać, nic ująć - szacun.

Widzę, że już nie wystarczy kupić rekuperator, trzeba kupić dobry(!) rekuperator.