gawel 01.05.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Nic dodać, nic ująć - szacun. Widzę, że już nie wystarczy kupić rekuperator, trzeba kupić dobry(!) rekuperator. I jeszcze wiodącej firmy X . Dodam tylko że w rurach wentylacyjnych jest mnóstwo kurzu, a pranie filtrów i wymiana nawet cotygodniowa nie gwarantuje że w okolicach anemostatów nawiewnych jest czarna sadza czy kurz gorszy niż od kominka i tłusty którego ani zmyć ani zamalować, malowanie też co 2 lata albo kolor sufitu czarny to wtedy już nie tzreba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.05.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 I jeszcze wiodącej firmy X . Dodam tylko że w rurach wentylacyjnych jest mnóstwo kurzu, a pranie filtrów i wymiana nawet cotygodniowa nie gwarantuje że w okolicach anemostatów nawiewnych jest czarna sadza czy kurz gorszy niż od kominka i tłusty którego ani zmyć ani zamalować, malowanie też co 2 lata albo kolor sufitu czarny to wtedy już nie tzreba. Nie mam, nie znam się, ale się wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Nie mam, nie znam się, ale się wypowiem Nie mam bo widziałem u innych i posłuchałem ich negatywnych opinii i dlatego się nie zdecydowałem i nie jestem łosiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.05.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Owszem jak mieszkasz przy autostradzie, cmentarzu, wysypisku śmieci lub hodowli lisów i nie możesz otwierać okien to ma sens. Natomiast nie ma sensu wydawania pieniędzy na zakup urządzenia które zużywa prąd aby oszczędzać energię (!) dla ugaszenia irracjonalnych lęków dotyczących wentylacji pomieszczeń. A argumenty że wentylacja grawitacyjna nie działa w lecie bo nie ma takiej potrzeby można rozszczelnić okna. I po prostu trzeba się regularnie myć, zmieniać pościel częściej niż raz w miesiącu w domu nie będzie jebało jak w murzyńskiej chacie. Sorry ale głupoty gadasz. W WM nie tylko chodzi o odzysk ale masz dużo wyższy komfort ( nie otwierasz okien, masz filtrowane powietrze) Założenie WM było jedną z najlepszych decyzji na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Sorry ale głupoty gadasz. W WM nie tylko chodzi o odzysk ale masz dużo wyższy komfort ( nie otwierasz okien, masz filtrowane powietrze) Założenie WM było jedną z najlepszych decyzji na budowie. I dla mnie są to wady, bo lubię otwierać okna i dom postawiłem w okolicy z czystym powietrzem mam komfort za darmo, czym WM różni się od klimy? Rozwijają się roztocza i syf bo nie ma systemów w 100% oczyszczających powietrze i to z latami się gromadzi narasta trzeba to zdezynfekować czym? Chemią duzo zdrowia życzę i optymizmu oraz komfortu. Edytowane 1 Maja 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.05.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Ja nawet nie myślę o jakimś rekuperatorze bo żona tak czy siak by mi okna otwierała do mola , taka natura powietrze ma być z placu a nie z rur i tyle to jej słowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Ja nawet nie myślę o jakimś rekuperatorze bo żona tak czy siak by mi okna otwierała do mola , taka natura powietrze ma być z placu a nie z rur i tyle to jej słowa:) brawo Żona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Ja nawet nie myślę o jakimś rekuperatorze bo żona tak czy siak by mi okna otwierała do mola , taka natura powietrze ma być z placu a nie z rur i tyle to jej słowa:) A mieszkasz w miejscu, gdzie jest największa w PL niska emisja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.05.2020 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Nie mam bo widziałem u innych i posłuchałem ich negatywnych opinii i dlatego się nie zdecydowałem i nie jestem łosiem Jak się zbiera info u osób które "piorą filtry" to w jakimś stopniu rozumem twoje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.05.2020 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Jak się zbiera info u osób które "piorą filtry" to w jakimś stopniu rozumem twoje obawy. Fakt że ten dom był w Rybniku, a tam jest chyba największe zanieczyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.05.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Właśnie pominąłem wymiennik rekuperatora. GGWC ustawiłem na chłodzenie jak powietrze zaciągane z zewnątrz ma więcej jak 20*C jeszcze muszę zmienić kombinację filtrów na letnią. Zrobisz tak z oknem? Klimę też przełączyłem z grzania na chłodzenie w trybie ECO nawet fajne ciągle chodzi wentylator tylko jak w domu podskoczy temperatura ponad 24* to sprężarka się uruchamia na minimalnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 02.05.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 A mieszkasz w miejscu, gdzie jest największa w PL niska emisja Nie u mnie jest czyste powietrze bo to wieś co prawda 10km od zakładów azotowych Kędzierzyn :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.05.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Klimę też przełączyłem z grzania na chłodzenie w trybie ECO nawet fajne ciągle chodzi wentylator tylko jak w domu podskoczy temperatura ponad 24* to sprężarka się uruchamia na minimalnej mocy. U mnie max było 23,4 stopnia. Za to u sąsiada ostatnio dobiło do 26. Nie u mnie jest czyste powietrze bo to wieś co prawda 10km od zakładów azotowych Kędzierzyn :lol2: Dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.05.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) U mnie max było 23,4 stopnia. Za to u sąsiada ostatnio dobiło do 26. Dzięki za sprostowanie. A kiedy te 23,4 było? Latem? Bo w sezonie grzewczym to już umnie ogrzewanie napierdziela przy takiej temperaturze. Najlepsze warunki dla nas to 23,5-24,5 cały rok. Co prawda latem raczej dolne granice lepsze a zimą górne. Edytowane 2 Maja 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.05.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Nie mam bo widziałem u innych i posłuchałem ich negatywnych opinii i dlatego się nie zdecydowałem i nie jestem łosiem Ja nie muszę szukać daleko (choć miałem okazję oglądać WM w Holandii i Niemczech ale powiedzmy że oni wszystko chwalą i ich zdanie się nie liczy) bo mam dwóch sąsiadów z WM i na dodatek taką samą, montowaną przez tę samą firmę. Mieszkają z nią ok 6 lat. Jeden nie ma żadnych zastrzeżeń a drugi ma. Gdybym przyjął argumentację tego drugiego - "ciągle muszę tam zaglądać, filtry wymieniać, czyścić" to bym na WM się nie zdecydował. Na szczęście budując swój domek, miałem okazję poobserwować obydwoje użytkowników. W skrócie - jak ktoś przez niemal 6 lat mieszka i wykańcza dom w środku robiąc sam, tnąc panele w pokojach,szlifując gładzie a jego dzieciaki otwierają ciągle okna od strony drogi gruntowej po której co chwila ktoś jeździ na swoją budowę wzniecając tumany kurzu, to tak, problemy ma. U pierwszego sąsiada kurzu czy brudu brak, zadowolony,choć jedną "wadę" WM wykrył - kiedy wchodzi w okresie grzewczym do kotłowni, to mu szybko wciąga zapaszek i żona mu głowę suszy, że się dał namówić na ogrzewanie ekonomicznym groszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.05.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Ja nie muszę szukać daleko (choć miałem okazję oglądać WM w Holandii i Niemczech ale powiedzmy że oni wszystko chwalą i ich zdanie się nie liczy) bo mam dwóch sąsiadów z WM i na dodatek taką samą, montowaną przez tę samą firmę. Mieszkają z nią ok 6 lat. Jeden nie ma żadnych zastrzeżeń a drugi ma. Gdybym przyjął argumentację tego drugiego - "ciągle muszę tam zaglądać, filtry wymieniać, czyścić" to bym na WM się nie zdecydował. Na szczęście budując swój domek, miałem okazję poobserwować obydwoje użytkowników. W skrócie - jak ktoś przez niemal 6 lat mieszka i wykańcza dom w środku robiąc sam, tnąc panele w pokojach,szlifując gładzie a jego dzieciaki otwierają ciągle okna od strony drogi gruntowej po której co chwila ktoś jeździ na swoją budowę wzniecając tumany kurzu, to tak, problemy ma. U pierwszego sąsiada kurzu czy brudu brak, zadowolony,choć jedną "wadę" WM wykrył - kiedy wchodzi w okresie grzewczym do kotłowni, to mu szybko wciąga zapaszek i żona mu głowę suszy, że się dał namówić na ogrzewanie ekonomicznym groszkiem A co się dzieje z tym kurzem i brudem? Moja żona odkurza 3-4 razy w tygodniu a mniej więcej raz na dwa tygodnie opróżniam pojemnik (mam odkurzacz pionowy) bo juz jest pełny. Dodam, że mieszkam w mieszkaniu 50m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.05.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 A co się dzieje z tym kurzem i brudem? Moja żona odkurza 3-4 razy w tygodniu a mniej więcej raz na dwa tygodnie opróżniam pojemnik (mam odkurzacz pionowy) bo juz jest pełny. Dodam, że mieszkam w mieszkaniu 50m2. Kiedyś wyśmiewałem się z odkurzaczy z filtrem wodnym, ale mam już 3 lata i dopiero jest czysto, żaden filtr na sucho nie wyczyści powietrza tak jak woda. Sprzątam raz w tygodniu i na prawdę po prostu jest czysto. Na początku zmieniałem wodę z 4 razy zanim sprzątnąłem dom bo było bagno mówiąc delikatnie, natomiast teraz już jedna woda wystarczy na cały dom. Najlepsze jest chyba to że kurz nie osiada na meblach bo go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.05.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 A kiedy te 23,4 było? Latem? Bo w sezonie grzewczym to już umnie ogrzewanie napierdziela przy takiej temperaturze. Najlepsze warunki dla nas to 23,5-24,5 cały rok. Co prawda latem raczej dolne granice lepsze a zimą górne. Teraz w czwartek. Dla mnie za gorąco. Teraz optymalnie dla mnie to 22,5*C. Powyżej, to za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.05.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 A co się dzieje z tym kurzem i brudem? Moja żona odkurza 3-4 razy w tygodniu a mniej więcej raz na dwa tygodnie opróżniam pojemnik (mam odkurzacz pionowy) bo juz jest pełny. Dodam, że mieszkam w mieszkaniu 50m2. Ten kurz, pył z gładzi i paneli podłogowych zatyka sąsiadowi filtr na wywiewie ...a on zdziwiony że co rusz wymieniać musi. Myślał, że będzie miał urządzenie bezobsługowe, które włączy i o nim zapomni. Tak nie jest, więc niezadowolony. Podobnie zaskoczony jest tym, że nikt nie chce się podjąć wykonania tynku na ociepleniu, które sam robi po kawałku od kilku lat, ale to już inna bajka, a raczej horror. Bazowanie na czyjejś opinii, bez poznania jej przyczyny i weryfikacji u innych, mnie by zniechęciło do WM. Ja na szczęście lubię pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezar11111 03.05.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Witam serdecznie, śledzę temat od początku gdyż planuję budowę małego domku szkieletoweg 45m2 parter, 20m2 poddasze i nasuwają mi się dwa pytania, dlaczego urządzenia tej samej mocy kanałowe są dwa razy droższe od splitów oraz czy dało by się przerobić splita na kanałówke w taki sposób że demontuje z niego obudowę dorabiam swoją i rozprowadzam kanałami? Będę miał do ogrzania/chłodzenia dwa pomieszczenia na parterze i jedno na piętrze sporadycznie używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts