gawel 29.06.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Bajery i COP. Moc trzyma ok jednak kosztem hałasu sprężarki ja mam spężarkę na zewnątrz na bloczkach i jest bardzo cicha jak na razie, proponowałbym tez nie instalować jej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.06.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.06.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą? Nie , montowałem miesiąc temu wycięty jest otwór średnicy z 5 cm i zabezpieczony po położeniu przewodów nic się nie dzieje nie ma mostków rurki są bardzo cienkie i preizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.06.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 U mnie 2m rurek.Haier 7kW. Instalator powiedział, że może być tak krótko. Nie sprawdzałem w DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2020 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) ja mam spężarkę na zewnątrz na bloczkach i jest bardzo cicha jak na razie, proponowałbym tez nie instalować jej w pomieszczeniu. Ja nie mówiłem żejest głośno w domu tylko że słychać na zewnątrz. I jest dość głośna zimą w m mrozy przy większej moc. Przy Chłodzeniu hałas pomijalny. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2020 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą? Jakiś mostek jest to zawsze ale jest Poliuretan w puszce na zewnątrz dociepl dodatkowo rury i oklej aluminium. Zmniejszysz stratę przesyłową a alu dla żywotności ocieplenia jesli jest jakiś kabel też oklej alu Edytowane 30 Czerwca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.06.2020 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Ja nie mówiłem żejest głośno w domu tylko że słychać na zewnątrz. I jest dość głośna zimą w m mrozy przy większej moc. Przy Chłodzeniu hałas pomijalny. żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Jakich środków użyacie do odgrzybiania? I do czyszczenia skraplacza i parownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.06.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą? Jeśli w przepust na rurki i elektrykę wtłoczysz piankę - wypełnisz szczelnie na całym przewiercie, to to miejsce ma prawo być "najcieplejsze" w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekGR 30.06.2020 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Przeczytałem już cały wątek, nawet pisałem na FB do założyciela tematu. Śledzę na bieżąco i czytam nowe wpisy. Ocieplenie to podstawa, wentylacja z odzyskiem ciepła będzie. Teraz zastanawiam się nad wyborem jednostki, zostaje przy kanałówce. Rozważałem firmę Haier, ktoś pisałem w temacie , że jest to samo co Midea. Haier to na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iros91 30.06.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Sądzicie, że warto inwestować w Haier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 30.06.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Sądzicie, że warto inwestować w Haier ? Bardzo dobre produkty jednego z większych w tej branży w rozsądnej cenie z japońskimi sprężarkami w agregatach więc o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.06.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 A czy warto zwracać uwagę na Rotenso roni 3,5kw lub Sevra ecomi? Bo na takie dostałem ofertę z montażem za 3200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.06.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 A czy warto zwracać uwagę na Rotenso roni 3,5kw lub Sevra ecomi? Bo na takie dostałem ofertę z montażem za 3200 zł. Rotenso roni ma podobne COPy do Kaisaia. Dal jednostki 2,6kW i temp wewnętrznej 24* -20 /1,7 -15/1,94 -10/2,14 -7/2,29 2/2,7 7/3,89 10 /4,11 W grzaniu lepiej wziaść 2,6kW . 3,5kW i tak przy +2 nie pójdzie wyżej niż 2,72kW. O SEVrze nic nie udało mi się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.06.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Sądzicie, że warto inwestować w Haier ? Oczywiście bo nazwa brzmi krótko i zajebiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 01.07.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 A czy warto zwracać uwagę na Rotenso roni 3,5kw lub Sevra ecomi? Bo na takie dostałem ofertę z montażem za 3200 zł. Biorąc dane z papieru Sevra ma 29dB >Rotenso 23dB na najwolniejszym biegu . Jeśli jest to prawda to Sevra jest odczuwalnie jeden raz głośniesza od Rotenso.Porównywałem Rotenso Imoto 21db do Kaisai Fly który jest minimalnie głośniejszy i dłużej nabijał czynnik tylko nie wiem czy to nie wynikało z tego że przewody były dłuższe o 1,2m.Gdybym nie słyszał swojej to hałas z Kaisai jest ok.jeśli można tak powiedzieć.Ściągnij sobie katalog Rotenso i porównaj bajery z różnymi urządzeniami.Roni nie ma grzania tacy i karteru sprężarki i wielu innych opcji względem wyższych jest to najniższy model w ofercie i jeśli ma służyć tylko do chłodzenia i grzania w okresach przejściowych będzie spoko dla mało wymagających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.07.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Zeszłą zime przejechałem na kaisai 2,6kW na parterze i kocioł na ekogroszek symolował grzanie ogrzewanie prądem w taniej taryfie. Było względnie ok. Teraz parter kaisai fly , podłogówka 3kW i będzie druga klima na pietrze prawdopodobnie kaisai one 2,6kW. W kanałówkach ci nie pomogę bo lekcji na ich temat nie odrabiałem . Jednak mają gorsze COPyniż splity. Najwazniejsze ociepl dobrze, rekuperacja a później możesz grzać szajsem. Z tanich splitów to wszystko jedne pies tylko patrz żeby chodziły do -25*. Jeszcze zależy czy rezygnujesz z gwarancji jeśli nie to patrz ile przeglądów w roku wymagają. Dobrze jakby miały czujnik w pilocie. Ze splitów dobra średnia półka to mide mision smart/extrem. Poczytaj cały ten wątek od początku Jaką powierzchnie ogarnia Twój Kasai na parterze? Wyrabia z chłodzeniem? Mam 36m2 na parterze + klatka schodowa i się zastanawiam czy Kasai 3.8kw poradzi sobie z chłodzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.07.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Jaką powierzchnie ogarnia Twój Kasai na parterze? Wyrabia z chłodzeniem? Mam 36m2 na parterze + klatka schodowa i się zastanawiam czy Kasai 3.8kw poradzi sobie z chłodzeniem a jaki model ma moc 3,8 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.07.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 a jaki model ma moc 3,8 kw Żaden. Mój błąd. Chodzi oczywiście o 3.5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.07.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Żaden. Mój błąd. Chodzi oczywiście o 3.5kw przeliczniki wydajności na m2 dotyczą budynków sprzed 25 lat. I na pytanie o wydajność klimy możesz napisać od 25m2 do 100m2 dla dobrze ocieplonych domów. też zastanawiałem się nad moca 3,5 kw ale to bez sensu bo osiągana jest tylko dla +10 na zewntrz wtedy gdy moje zapotrzebowanie na ciepło jest na poziomie 1 kw. Natoiast jest to klimatyzator bardziej energochłonny i głośniejszy od 2,9 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts