Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą?

Witam, mieszkam juz 5 rok w domku grzanym prądem, parterówka 96m2 + poddasze do adaptacji, ocieplenie scian i podłód 20cm styro, skosy 30cm wełna. Chcę zamontować w salonie klimę split do chlodzenia latem i dogrzewania na jesień i wiosnŕ i mam pytanie czy montaż takiej klimy nie rozszczelni mi zbytnio budynku, gdyż z tego co wiem do sprężarki na zewnątrz trzeba wykuć dziurę w ścianie na przewody. Czy te przewody nie będą tzw mostkami cieplnymi przez które bedzie uciekać mi ciepło zimą?

Nie :no:, montowałem miesiąc temu wycięty jest otwór średnicy z 5 cm i zabezpieczony po położeniu przewodów nic się nie dzieje nie ma mostków rurki są bardzo cienkie i preizolowane.

ja mam spężarkę na zewnątrz na bloczkach i jest bardzo cicha jak na razie, proponowałbym tez nie instalować jej w pomieszczeniu.:cool:

Ja nie mówiłem żejest głośno w domu tylko że słychać na zewnątrz. I jest dość głośna zimą w m mrozy przy większej moc. Przy Chłodzeniu hałas pomijalny.

Edytowane przez kulibob

Jakiś mostek jest to zawsze ale jest Poliuretan w puszce :) na zewnątrz dociepl dodatkowo rury i oklej aluminium. Zmniejszysz stratę przesyłową a alu dla żywotności ocieplenia jesli jest jakiś kabel też oklej alu

Edytowane przez kulibob

Jeśli w przepust na rurki i elektrykę wtłoczysz piankę - wypełnisz szczelnie na całym przewiercie, to to miejsce ma prawo być "najcieplejsze" w murze.

Przeczytałem już cały wątek, nawet pisałem na FB do założyciela tematu. Śledzę na bieżąco i czytam nowe wpisy.

Ocieplenie to podstawa, wentylacja z odzyskiem ciepła będzie.

Teraz zastanawiam się nad wyborem jednostki, zostaje przy kanałówce. Rozważałem firmę Haier, ktoś pisałem w temacie , że jest to samo co Midea.

Haier to na pewno nie

A czy warto zwracać uwagę na Rotenso roni 3,5kw lub Sevra ecomi? Bo na takie dostałem ofertę z montażem za 3200 zł.

Rotenso roni ma podobne COPy do Kaisaia. Dal jednostki 2,6kW i temp wewnętrznej 24*

-20 /1,7

-15/1,94

-10/2,14

-7/2,29

2/2,7

7/3,89

10 /4,11

W grzaniu lepiej wziaść 2,6kW . 3,5kW i tak przy +2 nie pójdzie wyżej niż 2,72kW.

O SEVrze nic nie udało mi się dowiedzieć

A czy warto zwracać uwagę na Rotenso roni 3,5kw lub Sevra ecomi? Bo na takie dostałem ofertę z montażem za 3200 zł.

Biorąc dane z papieru Sevra ma 29dB >Rotenso 23dB na najwolniejszym biegu . Jeśli jest to prawda to Sevra jest odczuwalnie jeden raz głośniesza od Rotenso.Porównywałem Rotenso Imoto 21db do Kaisai Fly który jest minimalnie głośniejszy i dłużej nabijał czynnik tylko nie wiem czy to nie wynikało z tego że przewody były dłuższe o 1,2m.Gdybym nie słyszał swojej to hałas z Kaisai jest ok.jeśli można tak powiedzieć.Ściągnij sobie katalog Rotenso i porównaj bajery z różnymi urządzeniami.Roni nie ma grzania tacy i karteru sprężarki i wielu innych opcji względem wyższych jest to najniższy model w ofercie i jeśli ma służyć tylko do chłodzenia i grzania w okresach przejściowych będzie spoko dla mało wymagających.

Zeszłą zime przejechałem na kaisai 2,6kW na parterze i kocioł na ekogroszek symolował grzanie ogrzewanie prądem w taniej taryfie. Było względnie ok.

Teraz parter kaisai fly , podłogówka 3kW i będzie druga klima na pietrze prawdopodobnie kaisai one 2,6kW.

W kanałówkach ci nie pomogę bo lekcji na ich temat nie odrabiałem . Jednak mają gorsze COPyniż splity. Najwazniejsze ociepl dobrze, rekuperacja a później możesz grzać szajsem.

Z tanich splitów to wszystko jedne pies tylko patrz żeby chodziły do -25*. Jeszcze zależy czy rezygnujesz z gwarancji jeśli nie to patrz ile przeglądów w roku wymagają. Dobrze jakby miały czujnik w pilocie.

Ze splitów dobra średnia półka to mide mision smart/extrem.

Poczytaj cały ten wątek od początku

Jaką powierzchnie ogarnia Twój Kasai na parterze? Wyrabia z chłodzeniem? Mam 36m2 na parterze + klatka schodowa i się zastanawiam czy Kasai 3.8kw poradzi sobie z chłodzeniem

Żaden. Mój błąd. Chodzi oczywiście o 3.5kw

przeliczniki wydajności na m2 dotyczą budynków sprzed 25 lat. I na pytanie o wydajność klimy możesz napisać od 25m2 do 100m2 dla dobrze ocieplonych domów. też zastanawiałem się nad moca 3,5 kw ale to bez sensu bo osiągana jest tylko dla +10 na zewntrz wtedy gdy moje zapotrzebowanie na ciepło jest na poziomie 1 kw. Natoiast jest to klimatyzator bardziej energochłonny i głośniejszy od 2,9 kw.