kulibob 14.07.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Dzięki, faktycznie nawet obudowy mają tej samej wielkości i w tej 3,5 kW jest tylko 50 g czynnika więcej. Ta 2,6/2,9 kW powinna wystarczyć na samą górę skoro przy -15 mam zapotrzebowanie średniodobowe <8 kW na ogrzanie całego domu + CWU a tak jak piszesz większe jednostki schodzą do 25 dB a ta do 21 a to jest różnica [moje obecne "bydle" do 32 schodzi to już w ogóle różnica ogromna]. Chcesz tabele mocy dla czterech jednostek kaisai fly . To podaj mejla na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.07.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Panowie pytanie jest. Tylko szczerze, bo wiadomo każdy swoje chwali. Czy rzeczywiście WG to aż taki duży błąd przy ogrzewaniu klimatyzacją? Czy większy niż przy innych systemach? Dodam, że chodzi o dom rekreacyjny, zimą temperatura utrzymywana koło 10* przy użyciu przewodów grzewczych w posadzce lub konwektorów.Chciałbym WM bo mogę ją zrobić za połowę ale nie wiem czy warto przy takim użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.07.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.07.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Warto.I kto ma rację? Kolega gawel twierdzi że nie, bo słyszał od znajomych którzy mają schrzanioną instalację że nie warto, drogo i wogóle po co bo powietrze jest czyste, a ja twierdzę że warto bo moi znajomi są zadowoleni. Ani ja ani kolega gawel nie mamy WM.Tylko że ja do następnego domu (czyli syna) WM plus reku chcę założyć bo uważam że to rozwiązanie znacznie podnosi komfort i wpływa na zdrowie. Edytowane 16 Lipca 2020 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.07.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Dzięki Panowie. Dodam jeszcze jedna rzecz. Moje dywagacje w zasadzie opierają się nad dwoma różnymi systemami. 1. Przewody lub konwektory+klima+rekuperacja. 2.Przewody lub konwektory + WG z kominkiem. Nie biorę pod uwagę opcji kominka z WM. Komin to wydatek a naczytałem się, że jak klima to tylko WM bo dom musi być szczelny. Edytowane 16 Lipca 2020 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.07.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Nie chce mi się nty raz pisać, ale wm z odpowiedznich rur i w miejscach gdzie nie można otwierać okien z różnych względów zdecydowanie TAK, w innych przypadkach może lepiej przeznaczyć te pieniądze na coś lepszego. BTW w małych domach o zwartej bryle fajnym rozwiązaniem jest rekuperator kanałowy 2 sztuki umieszczone w najdalszej odległości od siebie dział jace sekwencyjnie koszt ok 2 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2020 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Czy rzeczywiście WG to aż taki duży błąd przy ogrzewaniu klimatyzacją? Czy większy niż przy innych systemach? Trudno jasno określić. Z jednej strony klima to dosyć tanie kWh, więc WG to mniejsze straty w złotówkach, niż przy źródłach ciepła o droższej kWh. Z drugiej strony przy podłogówce masz niższą temperaturę pod sufitem - co z kolei powoduje mniejsze straty kWh przy WG. Więc najmniejsze straty zarówno w kWh jak i w złotówkach dałaby PC + podłogówka. A co do samej WG - jak ma działać, to będą to duże straty. Jakie konkretnie - klik. Ale przy domku rekreacyjnym pewnie WM się nigdy nie zwróci, jak nie będzie stale zamieszkany i przytkasz WG tak, żeby byle co wentylowała. naczytałem się, że jak klima to tylko WM bo dom musi być szczelny. Do klimy dom nie musi być szczelny. Do WM też nie musi być szczelny. Zarówno szczelność jak i WM wpływają na koszty ogrzewania. Kominek czy koza nie muszą mieć doprowadzenia powietrza a nawet mogą być otwarte zarówno przy rekuperacji jak i WG- więc też nie mają bezpośredniego związku z WM czy klimą. Nie ma bezpośredniego związku między klimą a WM. Różnie może co najwyżej wyjść analiza opłacalności w zależności od kombinacji. Edytowane 16 Lipca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.07.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Jakaś tania Pompa ciepła pewnie by weszła przy stałym zamieszkaniu ale nie zostawię jej samo pas bo wystarczy, ze wyskoczy głupi błąd i wszystko stoi. Urządzenia z COP=1 są na tyle proste i bez awaryjne ze można je zostawić bez strachu aby tylko utrzymywać powiedzmy te 10*. Jak stanie rekuperator to się krzywda nie stanie. Jak sobie tak liczę wszystkie elementy do WG to rekuperacja w takim domku nie wyjdzie dużo drożej wiec nie liczę kwesti zwrotu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.07.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Panie Kaizen mówisz ze do klimy czy do WM dom nie musi być szczelny ale mam rozumieć ze im szczelniejszy tym lepiej dla osiągniecie jak najniższych kosztów ogrzewania?. Co do strat powodowanych przez WG to w innym temacie już pisałem jak to z tym jest, chyba nawet z Tobą. Nawet na chłopski rozum można pomyśleć ze skoro Klima dmucha to może wydmuchwiac więcej powietrza w otwory wentylacyjne nizeli te wyciągną same przy np ogrzewaniu grzejnikowym. Chyba ze tylko mi to przyszło do głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Panie Kaizen mówisz ze do klimy czy do WM dom nie musi być szczelny ale mam rozumieć ze im szczelniejszy tym lepiej dla osiągniecie jak najniższych kosztów ogrzewania?. Przy wentylacji z odzyskiem ciepła tak. Przy WG bez większej różnicy. Nawet na chłopski rozum można pomyśleć ze skoro Klima dmucha to może wydmuchwiac więcej powietrza w otwory wentylacyjne nizeli te wyciągną same przy np ogrzewaniu grzejnikowym. Chyba ze tylko mi to przyszło do głowy? Mam wentylatory w komputerze - myślisz, że wpływają na wentylację? Ja nie sądzę, żeby jakiekolwiek urządzenie mieszające powietrzem wewnątrz domu wpływało na wentylację. No, może jak bezpośrednio skierujesz silny strumień powietrza w kratkę czy wywiew to zaburzy trochę. Ale tak się klimatyzatorów nie montuje a i pracując nie często chodzą na wysokich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.07.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Nie miałem na myśli pracy samych wentylatorów (jakichkolwiek) ale wzmożony ruchu powietrza, który przy klimatyzacji nie wątpliwie występuje. Ale ok, widzę, że tylko ja na to wpadłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Nie miałem na myśli pracy samych wentylatorów (jakichkolwiek) ale wzmożony ruchu powietrza, który przy klimatyzacji nie wątpliwie występuje. Ale ok, widzę, że tylko ja na to wpadłem:) I co ten ruch powietrza zmienia? Zmniejsza czy zwiększa wentylację? Jakoś wentylator sufitowy ani biurowy nie potrafił mi zwiększyć wentylacji w upały. Raz, że przeceniasz ten ruch powietrza (wyczuwalny jest lokalnie - i nie montuje się klimy raczej przy kratkach wentylacyjnych). Dwa - sam ruch powietrza wewnątrz pomieszczenia nie wpływa znacząco na wentylację ani grawitacyjną, ani mechaniczną. Jedyne co ma zauważalny wpływ, to wyższa temperatura pod sufitem w porównaniu z podłogówką - więc wywiew zabiera cieplejsze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strefa Inżyniera 28.07.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]446603[/ATTACH] Witam Szanowne Grono, Chciałem zapytać użytkowników klimy czy klima będzie w stanie wymieszać powietrze w odległości 4 metrów na boki od klimatyzatora. Dodatkowo czy klima "wyśle" powietrze na odległość 7 metrów przed siebie? W załączeniu rysunek poglądowy. rysunek: https://freeimage.host/i/dA3u2e Myślę nad Kasai Fly 2,6 lub One 3,5. Edytowane 28 Lipca 2020 przez Strefa Inżyniera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.07.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 [ATTACH=CONFIG]446603[/ATTACH] Witam Szanowne Grono, Chciałem zapytać użytkowników klimy czy klima będzie w stanie wymieszać powietrze w odległości 4 metrów na boki od klimatyzatora. Dodatkowo czy klima "wyśle" powietrze na odległość 7 metrów przed siebie? W załączeniu rysunek poglądowy. rysunek: https://freeimage.host/i/dA3u2e Myślę nad Kasai Fly 2,6 lub One 3,5. zdjęcie się nie otwiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.07.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 [ATTACH=CONFIG]446603[/ATTACH] Witam Szanowne Grono, Chciałem zapytać użytkowników klimy czy klima będzie w stanie wymieszać powietrze w odległości 4 metrów na boki od klimatyzatora. Dodatkowo czy klima "wyśle" powietrze na odległość 7 metrów przed siebie? W załączeniu rysunek poglądowy. rysunek: https://freeimage.host/i/dA3u2e Myślę nad Kasai Fly 2,6 lub One 3,5. Powinno dać radę na te 50-60m2 zakładam że przyzwoicie ocieplony. Możliwe że będzie trzeba włączyć nawiew na high a ten jest już dość słyszalny Zalecane dmuchanie ze swingiem lepiej pomiesza. Klima to nie podłogówka wiec pewnie grubsze skarpety w mrozy się przydadzą Jakaś farelka wrazie większych mrozów się może przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 29.07.2020 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 (edytowane) Mam pytanie o odprowadzanie skroplin z jednostki wewnętrznej.Instalator chce puscić je na zewnątrz (ze spadkiem) wraz z rurkami gaz/ciecz do jedn. zewnetrznej.Obawiam się (może niesłusznie) zamarzania ich zimą na wylocie rurki. Mam rację ? Myslałem o podpięcie tego drenu do kanalizacyjnej rury idącej pionowo z piętra bo mam niedaleko. Tylko nie wiem czy spadająca woda w tej rurze kanalizacyjnej nie będzie podsysać z drenu (tzn będzie napewno a'la ejector działać).Chodzi mi po prostu o to czy to może być niekorzystne dla klimy, bo tam sie będzie jakies małe podcisnienie robic przecież prawda ? Jak mam to rozwiązać, skoro nie mam "kratki" kanalizacyjnej w podłodze ........? Edytowane 29 Lipca 2020 przez dpo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 29.07.2020 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Już wiem.....nie będzie podcisnienia bo przecież mam odpowietrzenie kanalizy na dachu. Czyli lepsza opcja do kanalizy niż na zewnatrz - dobrze myslę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.07.2020 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Instalator robi dobrze. Latem woda wykrapla się w jednostce wewnętrznej i nie zamarza swobodnie spłynie zimą w jednostce wewnętrznej i często zamarza na tacce. Jak podłączysz do kanalizy to trzeba syfon itp. bo bedziee walić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 29.07.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Instalator robi dobrze. Latem woda wykrapla się w jednostce wewnętrznej i nie zamarza swobodnie spłynie zimą w jednostce wewnętrznej i często zamarza na tacce. Jak podłączysz do kanalizy to trzeba syfon itp. bo bedziee walić Ok dzięki - o "zapachach" nie pomyslałem....... Masz jakos rurki dodatkowo ocieplone ? Jaka jest standardowa otulina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.07.2020 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Ok dzięki - o "zapachach" nie pomyslałem....... Masz jakos rurki dodatkowo ocieplone ? Jaka jest standardowa otulina ? Ocieplone dodatkowo mam na rurkach od gazu i oklejone taśmą alu. Na standardową dołożyłem Polietylen. Jak wieszasz na elewacji proponuję dokupić lepsze amortyzatory.Standardowe to to takie 5mm gumy . Ja dałem takie https://allegro.pl/oferta/antywibracyjne-amortyzatory-gumowe-do-klimatyzacji-8216009023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_KRK_PLA_Kolekcje+i+Sztuka+-+Kolekcje_+_top_&ev_adgr=Modelarstwo&gclid=EAIaIQobChMI0fDduOvx6gIVzO3tCh3OjQreEAQYASABEgIzSPD_BwE Tyle że kupiłem w chinach po 12zł teraz do drugiego klimatyzatora też ściągam tyle że niestety już nie za 12 tylko 18zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts