dpo 29.07.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Ocieplone dodatkowo mam na rurkach od gazu i oklejone taśmą alu. Na standardową dołożyłem Polietylen. Jak wieszasz na elewacji proponuję dokupić lepsze amortyzatory.Standardowe to to takie 5mm gumy . Ja dałem takie https://allegro.pl/oferta/antywibracyjne-amortyzatory-gumowe-do-klimatyzacji-8216009023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_KRK_PLA_Kolekcje+i+Sztuka+-+Kolekcje_+_top_&ev_adgr=Modelarstwo&gclid=EAIaIQobChMI0fDduOvx6gIVzO3tCh3OjQreEAQYASABEgIzSPD_BwE Tyle że kupiłem w chinach po 12zł teraz do drugiego klimatyzatora też ściągam tyle że niestety już nie za 12 tylko 18zł. Oki czyli docieplam tylko gazową. Ile dałes extra, pamiętasz? Te amortyzatory to żeby było ciszej, czy mniej trzęsie jednostką ? (możesz zalinkować chinola jak jestes zadowolony z jakosci?). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.07.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Oki czyli docieplam tylko gazową. Ile dałes extra, pamiętasz? Te amortyzatory to żeby było ciszej, czy mniej trzęsie jednostką ? (możesz zalinkować chinola jak jestes zadowolony z jakosci?). Dzięki Otulina średnicy nie pamiętam jest gówniana ale porostu miałem to wykorzystałem https://allegro.pl/oferta/otulina-18-6-izolacja-rur-pex-16-10mb-iz044-rolka-6944320369 Chinol jak jest zimno to sprężarka bardziej hałasuje i drgania przechodzą na mur to ma wpływ na wyciszenie w domu. Jesli klima tylko do chłodzenia to nie trzeba https://pl.aliexpress.com/item/4000121331853.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.57fa5c0fSj5slv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 29.07.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Chinol jak jest zimno to sprężarka bardziej hałasuje i drgania przechodzą na mur to ma wpływ na wyciszenie w domu. Dzięki wielkie - u mnie będzie na scianie garażowej to nie będę nic dokładał chyba że mi zacznie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.07.2020 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Instalator robi dobrze. Latem woda wykrapla się w jednostce wewnętrznej i nie zamarza swobodnie spłynie zimą w jednostce wewnętrznej i często zamarza na tacce. Jak podłączysz do kanalizy to trzeba syfon itp. bo bedziee walić Naprawdę? Rurka na zewnątrz i to bez syfonu - to największe partactwo jakie można sobie zafundować. Taki typowy "szybki montaż" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.07.2020 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Naprawdę? Rurka na zewnątrz i to bez syfonu - to największe partactwo jakie można sobie zafundować. Taki typowy "szybki montaż" To wyjaśnij sens dawania syfonu jak rurkę masz na zewnątrz i leje się gdzieś na kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.07.2020 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 [ATTACH=CONFIG]446603[/ATTACH] Witam Szanowne Grono, Chciałem zapytać użytkowników klimy czy klima będzie w stanie wymieszać powietrze w odległości 4 metrów na boki od klimatyzatora. Dodatkowo czy klima "wyśle" powietrze na odległość 7 metrów przed siebie? W załączeniu rysunek poglądowy. rysunek: https://freeimage.host/i/dA3u2e Myślę nad Kasai Fly 2,6 lub One 3,5. Jeszcze jedno ONE ma swing 3D to też lepiej wymiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.07.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Dostałem dzisiaj tabel mocy dla kaisai ONE wydawało sie że w przy cięższym skrpalaczu i większoej ilości czynnika powinien być sprawniejszy atu dupa.Copy dla temp wenętrznej 24* klima 2,6kWFLY10*=3,987*=3,772*=2,61-7=2,21-10=2,07-15=1,87-20=1,63-25=1,43 ONE 10*=3,777*=3,572*=2,12-7=2,04-10=1,86-15=1,72-20=1,6-25=1,43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.07.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 @dpo Jak grzejesz ( w lecie i zimie) to w jednostce wewnętrznej nie zbiera się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.07.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Kulibob bierz większą pompę u mnie 3,2kW nie daje rady poniżej -10*C ogrzać salonu około 40m2 (wysokiego na 7 m wysokiego) do zadanej daje daję do 21*C ale wyżej już nie chce. Była by 5kW pompa to na bank dała by radę. A różnica w pieniądzach praktycznie żadna. Jeśli chcesz lepszy COP bierz jakąś Midea Arctic czy Extreem nie pamiętam nazwy ale są specjalne na -25*C. EDIT: znalazłem Midea MISSION Extreme Edytowane 30 Lipca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.07.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Kulibob bierz większą pompę u mnie 3,2kW nie daje rady poniżej -10*C ogrzać salonu około 40m2 (wysokiego na 7 m wysokiego) do zadanej daje daję do 21*C ale wyżej już nie chce. Była by 5kW pompa to na bank dała by radę. A różnica w pieniądzach praktycznie żadna. Jeśli chcesz lepszy COP bierz jakąś Midea Arctic czy Extreem nie pamiętam nazwy ale są specjalne na -25*C. EDIT: znalazłem Midea MISSION Extreme Spokojnie da radę na parterze mam 2,6/2,9kW przy -20 ma 2 kW a grzeje do -25 Na piętro przyjdzie taka sama A dla komfortu 3kW w podłodze(myślę że bez kagańca taryfowego, na termstatach i jak na zewnątrz będzie koło 0) i 1kW w łazience górnej zadaniowo. Ale to jak Pójdzie COP1 zależy od tego ile nazbieram prądu do październik, może pójdzie tylko w taniej zobacze. Zeszła zima 1400kWh i 800kg ekogrochu JAk padnie kiedś kaisai na parterze to chyba pójdę w Mison extrem fajne COPy ma 12*=4,76 7*=4,23 4*=3,87 2*=3,67 0=3,39 -5=3 -7=2,2,89 -15=2,73 -20=2,43 -25=2,29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.07.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Mam chrapkę na multisplita jakiegoś 3 x wew. Ale wyjdzie to w praniu jeszcze kombinuje może grzałkę w rekuperację upchnę na wyjściu - zobaczymy. Na tę chwilę na zimę mam jakieś 1350kWh po upuście a liczyłem na jakieś 3MWh ale pogoda słaba nic nie poradzimy. Edytowane 30 Lipca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.07.2020 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Mam chrapkę na multisplita jakiegoś 3 x wew. Ale wyjdzie to w praniu jeszcze kombinuje może grzałkę w rekuperację upchnę na wyjściu - zobaczymy. Na tę chwilę na zimę mam jakieś 1350kWh po upuście a liczyłem na jakieś 3MWh ale pogoda słaba nic nie poradzimy. Dzisja spisuję licznik będzie pewnie 900kWh w drogiej na plusie i 400 w taniej na minusie ale jest jeszcze sierpień i wrzesień a te miesiące powinny wyjść na plus. Pazdziernik na 0 Jabym nie brał multi splita . Kanałówkę jak możesz zrobić jeszcze rozpierduchę lub 3 splity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 31.07.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 U mnie klima ma być do grzania i dlatego zrobiłem coś takiego (wiem z rynną zawaliłem sprawę - do poprawy): aby zminimalizować straty przy ujemnych temperaturach. Widok od strony sąsiada - jeszcze muszę pomalować. Mam Midea MISSION Extreme i pytanie czy tylko ja tak mam, pilotem muszę celować dokładnie w klimatyzator aby zmienić ustawienia. Niby jest funkcja odczytu temperatury z pilota ale ciężko położyć pilota zawsze w takiej samem pozycji aby był dokładnie wycelowany w klimatyzator (nie wystarczy wycelować tylko w poziomie ale trzeba również w pionie - muszę podłożyć coś pod pilot aby był diodą delikatnie skierowany w górę). Jeszcze tej funkcji nie testowałem ze względu na obecne temperatury. A może mimo wszystko klimatyzacja odczyta z pilota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.07.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 U mnie klima ma być do grzania i dlatego zrobiłem coś takiego (wiem z rynną zawaliłem sprawę - do poprawy): [ATTACH=CONFIG]446687[/ATTACH] aby zminimalizować straty przy ujemnych temperaturach. Widok od strony sąsiada - jeszcze muszę pomalować. Mam Midea MISSION Extreme i pytanie czy tylko ja tak mam, pilotem muszę celować dokładnie w klimatyzator aby zmienić ustawienia. Niby jest funkcja odczytu temperatury z pilota ale ciężko położyć pilota zawsze w takiej samem pozycji aby był dokładnie wycelowany w klimatyzator (nie wystarczy wycelować tylko w poziomie ale trzeba również w pionie - muszę podłożyć coś pod pilot aby był diodą delikatnie skierowany w górę). Jeszcze tej funkcji nie testowałem ze względu na obecne temperatury. A może mimo wszystko klimatyzacja odczyta z pilota? Nie jest tak najgorzej z tym celowaniem lae u mnie też cudów niema plot od TV lepiej łapie. Sprawdzałeś baterie czy nie są za słabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.07.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Jabym nie brał multi splita . Kanałówkę jak możesz zrobić jeszcze rozpierduchę lub 3 splity. Nie chcę kanałówki, bo zrobiłem już rekuperację poza tym to rozbudowa domu i i ile dostęp do nowej części jest (tylko szkielet od sufitów podwieszanych) do starej części nie ma opcji dostać się po dobroci. Poza tym nie mam jeszcze głowy do myślenia o tym wszak najpóźniej za godzinę ruszam na urlop. Byle dużo słońca aby licznik coś ukręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.07.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 U mnie klima ma być do grzania i dlatego zrobiłem coś takiego (wiem z rynną zawaliłem sprawę - do poprawy): [ATTACH=CONFIG]446687[/ATTACH] aby zminimalizować straty przy ujemnych temperaturach. Widok od strony sąsiada - jeszcze muszę pomalować. Mam Midea MISSION Extreme i pytanie czy tylko ja tak mam, pilotem muszę celować dokładnie w klimatyzator aby zmienić ustawienia. Niby jest funkcja odczytu temperatury z pilota ale ciężko położyć pilota zawsze w takiej samem pozycji aby był dokładnie wycelowany w klimatyzator (nie wystarczy wycelować tylko w poziomie ale trzeba również w pionie - muszę podłożyć coś pod pilot aby był diodą delikatnie skierowany w górę). Jeszcze tej funkcji nie testowałem ze względu na obecne temperatury. A może mimo wszystko klimatyzacja odczyta z pilota? Nie bardzo rozumiem tego umieszczenia agregatu, co to miało na celu?? Mnie zależało na estetyce, dobrym dostępie i możliwości odkurzenia czy przepłukania. [ATTACH=CONFIG]446688[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oriong 31.07.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Nie bardzo rozumiem tego umieszczenia agregatu, co to miało na celu?? nie dałem na tej ścianie ponieważ znajduje się tam sypialnia - dlatego jest takie przesunięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.07.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 nie dałem na tej ścianie ponieważ znajduje się tam sypialnia - dlatego jest takie przesunięcie a co to ma do rzeczy mój agregat nie dotyka do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 nie dałem na tej ścianie ponieważ znajduje się tam sypialnia - dlatego jest takie przesunięcie I tak wibracje się przeniosą. Lepiej postawić na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zumadi 05.08.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Witam, przymierzam się do kupna domu i prosiłbym o pomoc ponieważ mam dylemat z doborem ogrzewania. Dom to 84m (projekt TEBE).Mam 2 opcje: 1. Dom w stanie surowym zamkniętym, preferowałbym klimatyzacje jako główne źródło ogrzewania, multisplit lub kanałowa.CWU wtedy przepływowy podgrzewacz w kuchni oraz łazience. 2. Dom w stanie deweloperskim, ogrzewanie gazowe oraz założenie jakiejś klimatyzacji 7kw w salonie na okres przejściowy oraz upalne dni. CWU wiadomo z pieca gazowego. Nie chciałbym zakładać rekuperacjiFotowoltaika napewno wchodzi w grę Proszę o poradę które z tych rozwiązań będzie tańsze w uzytkowaniu, czy taki multisplit na 6 jednostek lub kanałowa wyjdzie taniej w użytkowaniu od gazu? Czy jest sens brać SSZ i samemu grzebać czy lepiej po prostu założyć jedna duża klime? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts