Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

A jakie temperatury masz w domu w zimie bez ogrzewania? Bo z tym domem jest coś nie tak wskazuje to bardzo marną izolacyjność. jak nie było mnie w domu tydzień to było 21, w innym domu mam 17 bez wietrzenia nawet jak na zewnątrz jest 30. ale to bardzo stary dom i docieplony dodatkowo.

Nie mam pojęcia bo i po co mi taka informacja ?

Jak robi się zimno w domu (poniżej 22 stopni) to włączam ogrzewanie i działa ono tak długo jak potrzeba.W domu mamy około 23 stopnie.

Za ogrzewanie i za ciepłą wodę za cały rok płacimy niecałe 900zł.

Nie mam pojęcia bo i po co mi taka informacja ?

Jak robi się zimno w domu (poniżej 22 stopni) to włączam ogrzewanie i działa ono tak długo jak potrzeba.W domu mamy około 23 stopnie.

Za ogrzewanie i za ciepłą wodę za cały rok płacimy niecałe 900zł.

To bardzo dobry wynik, odpowiedzią na ten stan są chyba przeszklenia. Więcej dobrego robią jednak w sezonie grzewczym niz latem.

Klima działała około 12h . Zużyła około 3,26 KWh Po wyliczeniu wyszło że zużycie średnie na godzinę to około 280W.

Były momenty że pobierała nawet i 90W i były że ponad 500W.

Włączona około 7:30 , wyłączona około 19:30

Najwyższa temperatura w cieniu dziś była u mnie 33 stopnie.

Najlepiej działa z wentylatorem ustawionym na auto. Ustawienie na LOW wcale nie jest ekonomiczne i to mnie mocno zdziwiło , bo myślałem że przy najniższej mocy będzie najniższe zużycie prądu ...

Witam. Proszę o poradę . Jednostkę zewnętrzna chcę umieścić na gruncie , na chwilę obecną mam wyprowadzone przewody zasilające .Będzie robiona elewacja , a nie mam zamontowanej klimatyzacji i narazie nie będzie montowana .Jak poradzić , jak przygotować miejsce na poprowadzenie przewodów od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej które będą biegły po ścianie? Chciałbym aby były one schowane pod styropianem.Jakies kanały ? Korytka ?

Wezwij lokalną ekipę od montażu klim i na pewno coś doradzą bo może się okazać ,że Twoja wizja jest niekompatybilna z wizją ekipy od montażu a tym czasem przeglądnij filmy Karola https://www.youtube.com/c/KlimatyzacjaKatowicepl/videos Edytowane przez Barliniak

Jak poradzić , jak przygotować miejsce na poprowadzenie przewodów od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej które będą biegły po ścianie? Chciałbym aby były one schowane pod styropianem.Jakies kanały ? Korytka ?

Połóż od razu rury zaślepione na końcach. Jak jednostka wewnętrzna nie jest zaraz po drugiej stronie ściany, to warto pociągnąć rury w warstwie ocieplenia podłogi i wkuć w ścianę przed tynkami wewnętrznymi. Odprowadzenie skroplin też od razu pociągnij pod tynkiem.

Cholera no nie chce mi się wiedzieć:) W zimę mierzyłem na grzaniu brała jakieś 13kWh/doba ale w zimę... nawet nie mam chęci kupować Sonofa R2 aby to pomierzyć. Przecie to jakieś grosze bierze szczególnie że mam zapięte 24/7, 2 lodówko - zamrażarki, monitoring ze 3 routery i switche, drukarka laserowa, solary, 2 laptopy, dokoder od TV, OEPa, domofon, nawet nie wiem co jeszcze.

dobra cena ja płaciłem 2780 w maju. jeszcze odliczysz od podatku i wyjdzie gites

A co odpisujecie od podatku? klimatyzację jako:

"materiały wchodzące w skład instalacji grzewczej lub przygotowania ciepłej wody użytkowej lub systemu ogrzewania elektrycznego" :confused:

z ciekawości pytam.

nie, powietrzna pompa ciepła KAISAI KWX-09HRBI, a co ?

A nic, dziękuję odpowiedz otrzymałem...

A jest w ogóle taka pompa ciepła? Bo cały czas wyskakuje klimatyzacja

https://dmuchamy.pl/pl/products/klimatyzacja/nascienne/klimatyzator-scienny-kaisai-fly-kwx-09hrdi-2-6kw-wifi-11427.html

Edytowane przez CityMatic
kolejne pytanie